Pyszne Orzechy

Orzechy to określenie nasion lub owoców posiadających jadalny środek, który zamknięty jest w twardej lub elastycznej skorupce. Dostępne rodzaje to: orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, migdały, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy ziemne, orzechy pini, orzechy macadamia. To smaczny dodatek do wypieków i deserów, ale równie dobrze jeść je można solo, jako przekąskę w pracy, przed telewizorem lub w podróży.

Więcej

Chrup na zdrowie!

Jakimi wartościami charakteryzują się orzechy? Właściwości ich są bardzo różnorodne, dlatego warto sięgać po różne ich rodzaje i mieszanki. Migdały to doskonałe źródło białka, w końcu składają się z niego w aż 20%. Oprócz tego to źródło magnezu, fosforu oraz witaminy B2 i E. Magnezu, cynku, fosforu i żelaza najwięcej jest w delikatnych w smaku orzechach nerkowca. Orzechy włoskie wyróżniają się rekordowo wysoką zawartością kwasu omega-3. Wystarczy zjeść trzy sztuki dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na wielonasycone kwasy tłuszczowe. Orzechy laskowe zaleca się spożywać jako profilaktykę miażdżycy, skutecznie bowiem obniżają one poziom „złego” cholesterolu we krwi. Pistacje są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także dostarczają organizmowi codziennego zapotrzebowania na witaminę B1. Orzechy ziemne najlepiej jest wybierać w wersji ze skorupką. Fistaszki, inaczej orzeszki ziemne (bo dojrzewają pod ziemią), pod względem botanicznym należą do tej samej grupy roślin, do której zaliczany jest groch, fasola, soja. Fistaszki przodują pod względem zawartości białka: to aż 25 gram w 100 gramach produktu. Wyróżniają się również rekordową ilością witaminy B3, są bogate w witaminę E i kwas foliowy.

Najlepiej jest wybierać orzechy pochodzące z ekologicznych upraw. Czasami ich skorupki są czyszczone dwutlenkiem węgla. Lepiej zrezygnować z orzechów ze smakowymi dodatkami, na przykład z karmelem, solą, ostrą papryką. Zamiast migdałów pochodzących z dalekiej Ameryki, wybrać warto europejskie, z Włoch lub Hiszpanii. Krótszy transport nie wymaga zabezpieczenia ich chemicznymi środkami.

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.