New product
- Wiórki kokosowe świeże i słodkie, bez siarki, wielkość drobne, wysoka zawartość oleju ponad 60%
- Pochodzą z Filipin
- 100% naturalne, bez glutenu, bez konserwantów,
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast lub mleka kokosowego, do tłoczenia oleju 65% tłuszczu
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Palmy kokosowe rosną w klimacie tropikalnym, chętnie na terenach podmokłych, stąd ich występowanie na wybrzeżach. Wiórki kokosowe są pozyskiwane z miąższu owoców kokosa.
Wiórki kokosowe są powszechnie używane do ciast i innych deserów, za sprawą swojego słodkiego smaku.
Produkt dostępny w naszym sklepie pochodzi ze zrównoważonej uprawy kokosów, dzięki czemu jest w pełni naturalny i pełen swoich dobroczynnych składników.
Wiórki kokosowe, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Wiórki kokosowe stosowane są głównie jako dodatek do wypieków, tortów czy ciast, ale może być też składnikiem dań wytrawnych bądź jogurtów czy owsianek.
Kokos należy do grona orzechów o wybitnych wartościach odżywczych. Mianem kopry określa się wysuszony miąższ pozyskiwany z wnętrza orzechów palmy kokosowej. W składzie kopry znajduje się aż do 70% tłuszczu. Stanowi podstawowy element służący do wyrabiania oleju kokosowego.
Wiórki kokosowe to wysuszony, oczyszczony i drobno posiekany miąższ kokosowy. Składnik ten jest powszechnie używany w cukiernictwie i gastronomii. Wiórki kokosowe są produkowane przede wszystkim przez Filipiny, Indonezję oraz Indie, Wietnam i Meksyk.
Pochodzenie kokosa nie jest znane do dziś. Wiele osób twierdzi, że kokos pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, dokładnie z Filipin, Indonezji, Malezji i Australii. Wiadomo jednak, że kokos rozprzestrzenił się znacznie w tropikach – dzięki prężnym łuskom i skórzastej zewnętrznej skórze, która unosiła się na znaczne odległości w wodzie morskiej bez pomocy ludzi. Wczesna obecność kokosa na Seszelach i Mauritiusie sugerowała naturalne rozproszenie. Z tego powodu palma kokosowa zdobi teraz tropikalne plaże na całym świecie i jest uważana za roślinę plażową.
Z tego drzewa, a dokładniej z kwiatów, otrzymuje się również inny produkt, który jest doskonały dla zdrowia: cukier kokosowy.
Suszone owoce to owoce, które zostały pozbawione wody. Odwodnienie owoców pozwala na ich lepszą ochronę. Suszone owoce często mają złą reputację, podczas gdy są prawdziwym rezerwuarem dobrych składników.
Oprócz korzyści z wygodnego przechowywania, suszone owoce zawierają do 5 razy więcej minerałów niż świeże owoce (potas, wapń, magnez, żelazo). Stężenie błonnika jest również znacznie wyższe w suszonych owocach niż w świeżych, co pomaga wyeliminować z organizmu nieprawidłowy cholesterol.
30 gram niesłodzonego wysuszonego kokosa, zwanego wiórkami kokosowymi, zawiera ponad 4,5 grama błonnika, co stanowi 18 procent dziennej wartości, podczas gdy ta sama ilość słodzonego wysuszonego kokosa ma go mniej niż 3 gramy. Błonnik pokarmowy pomaga dłużej czuć się pełnym, co potencjalnie ułatwia schudnięcie.
Jednym z potencjalnych problemów związanych z rozdrobnionym kokosem jest wysoka zawartość tłuszczu, w szczególności duża ilość tłuszczów nasyconych, które zawiera. Każda porcja 30 gram niesłodzonego rozdrobnionego kokosa ma około 18 gramów tłuszczu, w tym 16 gramów tłuszczów nasyconych, co stanowi 80 procent ich dziennego zapotrzebowania.
Tłuszcze nasycone od dawna wiążą się ze wzrostem ryzyka wysokiego cholesterolu i chorób serca. Jednak rodzaj tłuszczów nasyconych występujących w kokosie – zwanych kwasem laurynowym – różni się od tych występujących w produktach pochodzenia zwierzęcego i może nie mieć takich samych niekorzystnych skutków. Kwas laurynowy wydaje się zwiększać głównie „dobry” cholesterol zamiast „złego” cholesterolu, co odróżnia go od wielu innych rodzajów tłuszczów nasyconych.
Badanie opublikowane w 2009 roku wykazało, że otyłe kobiety, które uzupełniały dietę olejem kokosowym przez 12 tygodni, podczas stosowania diety niskokalorycznej, doświadczyły spadku obwodu talii i korzystnych zmian poziomu cholesterolu, co nie miało miejsca w przypadku kobiet z grupy kontrolnej, które otrzymały olej sojowy zamiast oleju kokosowego.
Wiórki kokosowe znajdują dla siebie zastosowanie przede wszystkim w daniach słodkich, ciastach i ciasteczkach. Ich naturalna słodycz pozwala na rezygnację z dodatkowego cukru. Są one także popularnym dodatkiem w kuchni tajskiej, indyjskiej, dalekowschodniej. Służą również do przygotowania mleka kokosowego.
Owoc kokosowy, tak samo, jak i inne orzechy, jest owocem o potencjalnych właściwościach uczulających i należy go do diety wprowadzać ostrożnie.
Wiórki kokosowe muszą być przechowywane przede wszystkim w suchym, ale też ciemnym miejscu.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Skład: wiórki kokosowe.
Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych,glutenu i innych.
Kraj pochodzenia: Filipiny
Indeks glikemiczny: 45
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość energetyczna | 2763 kJ/660 kcal |
Tłuszcz | 65 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 57 g |
Węglowodany | 24 g |
w tym cukry | 7 g |
Błonnik | 21 g |
Białko | 7 g |
Sól | 0,092 g |
Czekoladowe trufle to pyszny i efektowny deser z wiórkami kokosowymi. Domowe trufle świetnie sprawdzą się zarówno jako codzienna słodka przekąska, jak i na wizytę gości.
Kokosanki to bardzo popularne ciastka kokosowe. Błyskawicznie się je robi i mają super krótki i prosty skład.
Laddu to indyjskie słodycze, jedzone zwłaszcza podczas hinduskich świąt i uroczystości. Banalne w przygotowaniu, nie mogą się nie udać.
Prosty przepis na batoniki uratuje życie każdemu, kto potrzebuje zjeść coś słodkiego. Do przygotowania tej pysznej przekąski wystarczy zaledwie kilka składników, które większość z nas ma w domu.
Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.