- Chipsy kokosowe świeże 100% natury, słodkie, soczyste, niesiarkowane
- Pochodzą ze Sri Lanki
- Bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Chipsy kokosowe to zdrowa, chrupiąca alternatywa dla zwykłych chipsów ziemniaczanych. Można je traktować jako zdrową przekąskę, można również dodawać je do innych potraw, zwłaszcza do deserów. Są one wytwarzane z miąższu palmy kokosowej.
Dostępne w naszym sklepie chipsy kokosowe to produkt wytwarzany tradycyjnymi metodami, 100% naturalny. W ich składzie nie ma żadnych sztucznych dodatków oraz konserwantów. Są niesłodzone i nieprażone. Zawierają naturalną słodycz kokosa i są przy tym pełne aromatu.
Właściwości
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są cennym źródłem białka;
- zawierają żelazo, magnez i fosfor.
Więcej informacji o chipsach kokosowych znajduje się w naszym poradniku chipsy kokosowe - właściwości.
Chipsy kokosowe pochodzenie
Cocos nucifera jest dużą palmą, dorastającą do 30 metrów wysokości, z pierzastymi liśćmi o długości 4–6 metrów; stare liście odrywają się czysto, pozostawiając pień gładki. Orzechy kokosowe dzieli się zazwyczaj na dwa ogólne typy: wysoki i karłowaty. Na żyznej glebie wysoka palma kokosowa może przynieść do 75 owoców rocznie, ale częściej daje mniej niż 30 owoców, głównie z powodu złych praktyk uprawy.
Termin „kokos” może odnosić się do całej palmy kokosowej, nasion lub owoców, które botanicznie są pestkami, a nie orzechami. Termin pochodzi od XVI-wiecznego portugalskiego i hiszpańskiego słowa coco, co oznacza „głowę” lub „czaszkę” z powodu wcięć na skorupce orzecha kokosowego, które przypominają rysy twarzy.
Orzechy kokosowe są znane ze swojej wszechstronności zastosowań, od żywności po kosmetyki. Orzechy kokosowe różnią się od innych owoców, ponieważ ich bielmo zawiera dużą ilość klarownego płynu, nazywanego „mlekiem kokosowym”.
Suszony miąższ kokosowy nazywany jest koprą, a olej i mleko z niego uzyskiwane są powszechnie stosowane do gotowania, w szczególności smażenia, jak również w mydłach i kosmetykach. Twarde skorupy, włókniste łuski i długie pierzaste liście można wykorzystywać jako materiał do wytwarzania różnorodnych produktów do wyposażenia i dekoracji.
Wykonane z kremowego miąższu kokosowego, dobrej jakości chipsy kokosowe są pieczone i ręcznie cięte. W rezultacie powstają chrupiące płatki kokosowe, które tworzą smaczną, pełnowartościową przekąskę, którą można jeść prosto z opakowania, podobnie jak wiórki kokosowe, ale są od nich o wiele bardziej chrupiące.
Ciekawostki
Kokos jest w rzeczywistości owocem, co wyjaśnia jego wysoką zawartość błonnika.
Dowody literackie z kronik Ramajany ze Sri Lanki wskazują, że kokos był obecny w Azji Południowej przed I wiekiem p.n.e. Inna wczesna wzmianka o kokosie pochodzi z historii Sindbada Żeglarza; wiadomo, że kupił i sprzedał kokos podczas swojej piątej podróży.
Zastosowanie w kuchni
Wszystkie naturalne, suszone, niesłodzone płatki kokosowe bez dodatków są świetnym wyborem. Organiczne chipsy kokosowe mają łagodny smak i lekką, chrupiącą teksturę, która idealnie sprawdzi się jako przekąska. Doskonale nadają się do pieczenia, gotowania, granoli lub czegokolwiek, co wymaga dodatku kokosa.
A ponieważ są one słodkie i mogą mieć także charakter pikantny, płatki kokosowe działają dobrze w szerokiej gamie potraw. Chipsy kokosowe stanowią idealny dodatek do smoothie. Nie tylko wyglądają ładnie, ale też nadają smoothie trochę gęstości. Można je wykorzystać także w domowej mieszance z domieszką kakao, surowymi migdałami i jagodami goji. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie chipsów kokosowych w daniach azjatyckich. To dodatek sałatkowy, przepyszny w kapuście lub w tartej sałatce z marchwi albo na tofu, lub przy smażonym na oleju kokosowym kurczaku.
Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności
Należy pamiętać, że kokos, tak samo, jak i inne orzechy, stanowić może źródło potencjalnego uczulenia. Dlatego do swojej diety wprowadzać go trzeba z dużą rozwagą.
Przechowywanie
Płatki kokosowe muszą być przechowywane przede wszystkim w suchym, ale też ciemnym miejscu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: chipsy kokosowe.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2736 kJ/660 kcal |
Tłuszcz | 64,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 57,2 g |
Węglowodany | 23,7 g |
w tym cukry | 6,7 g |
Błonnik | 16,3 g |
Białko | 6,9 g |
Sól | 0,09 g |
Magnez | 90 mg |
Fosfor | 3,32 mg |
Żelazo | 206 mg |
Komentarze 0