Chipsy (płatki) kokosowe bezsiarkowe - 500g

New product

Chipsy kokosowe cena 500g bezsiarkowe naturalne Expand

- Chipsy kokosowe naturalne świeże i słodkie, soczyste, niesiarkowane

- Pochodzą ze Sri Lanki

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny chipsów kokosowych 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

13,00 zł

brutto

Opis produktu

Płatki kokosowe to zdrowa, chrupiąca alternatywa dla zwykłych chipsów ziemniaczanych.  Można je traktować jako zdrową przekąskę, można również dodawać je do innych potraw, zwłaszcza do deserów. Są one wytwarzane z miąższu palmy kokosowej.

W swoim składzie ten produkt zawiera wiele błonnika, a także białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Zawierają również witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, żelazo, potas, mangan, selen.

Dostępne w naszym sklepie chipsy kokosowe to produkt wytwarzany tradycyjnymi metodami, 100% naturalny. W ich składzie nie ma żadnych sztucznych dodatków oraz konserwantów. Są niesłodzone i nieprażone. Zawierają naturalną słodycz kokosa i są przy tym pełne aromatu.

Właściwości zdrowotne

  • źródło błonnika, dzięki któremu wpływają pozytywnie na trawienie i proces przemiany materii;
  • dzięki potasowi poprawiają pracę mózgu, koncentrację oraz pamięć i wyrównują ciśnienie krwi;
  • wysoka zawartość białka sprawia, że to idealna alternatywa dla osób niejedzących mięsa;
  • zawarte w nich żelazo usprawnia gospodarkę tlenową organizmu.

Płatki kokosowe pochodzenie

Cocos nucifera jest dużą palmą, dorastającą do 30 metrów wysokości, z pierzastymi liśćmi o długości 4–6 metrów; stare liście odrywają się czysto, pozostawiając pień gładki. Orzechy kokosowe dzieli się zazwyczaj na dwa ogólne typy: wysoki i karłowaty. Na żyznej glebie wysoka palma kokosowa może przynieść do 75 owoców rocznie, ale częściej daje mniej niż 30 owoców, głównie z powodu złych praktyk uprawy.

Termin „kokos” może odnosić się do całej palmy kokosowej, nasion lub owoców, które botanicznie są pestkami, a nie orzechami. Termin pochodzi od XVI-wiecznego portugalskiego i hiszpańskiego słowa coco, co oznacza „głowę” lub „czaszkę” z powodu wcięć na skorupce orzecha kokosowego, które przypominają rysy twarzy.

Orzechy kokosowe są znane ze swojej wszechstronności zastosowań, od żywności po kosmetyki. Orzechy kokosowe różnią się od innych owoców, ponieważ ich bielmo zawiera dużą ilość klarownego płynu, nazywanego „mlekiem kokosowym”.

Suszony miąższ kokosowy nazywany jest koprą, a olej i mleko z niego uzyskiwane są powszechnie stosowane do gotowania, w szczególności smażenia, jak również w mydłach i kosmetykach. Twarde skorupy, włókniste łuski i długie pierzaste liście można wykorzystywać jako materiał do wytwarzania różnorodnych produktów do wyposażenia i dekoracji.

Wykonane z kremowego miąższu kokosowego, dobrej jakości chipsy kokosowe są pieczone i ręcznie cięte. W rezultacie powstają chrupiące płatki kokosowe, które tworzą smaczną, pełnowartościową przekąskę, którą można jeść prosto z opakowania, podobnie jak wiórki kokosowe, ale są od nich o wiele bardziej chrupiące.

Ciekawostki

Kokos jest w rzeczywistości owocem, co wyjaśnia jego wysoką zawartość błonnika.

Dowody literackie z kronik Ramajany ze Sri Lanki wskazują, że kokos był obecny w Azji Południowej przed I wiekiem p.n.e. Inna wczesna wzmianka o kokosie pochodzi z historii Sindbada Żeglarza; wiadomo, że kupił i sprzedał kokos podczas swojej piątej podróży.

Właściwości zdrowotne

Orzechy kokosowe są bardzo odżywcze i bogate w błonnik, witaminy i minerały. To bogate źródło błonnika pokarmowego, który pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, dzięki temu nie tracisz energii już 20 minut po jedzeniu. Włókno wspomaga również zdrowie jelit, pomagając utrzymać regularność wypróżnień.

Chipsy kokosowe to dobre źródło korzystnych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), dobrego rodzaju tłuszczów nasyconych, które są zazwyczaj wykorzystywane jako energia, a nie przechowywane jako tłuszcz.

Każde 30 gram niesłodzonego wysuszonego kokosa zapewnia 38 procent dziennego zapotrzebowania dla manganu, 11 procent zapotrzebowania dla miedzi i mniejsze ilości żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku i selenu. Słodzony wysuszony kokos spełnia tylko 13 procent zapotrzebowania dla manganu i 6 procent dla selenu w każdej porcji.

Mangan jest przeciwutleniaczem, który pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek i leczyć rany. Odgrywa również rolę w metabolizmie i rozwoju kości. Organizm ludzki potrzebuje miedzi, która jest kolejnym przeciwutleniaczem, do wytwarzania czerwonych krwinek, tworzenia kolagenu, wchłaniania żelaza i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwów.

Płatki kokosowe są również łatwe do przechowywania, co ułatwia używanie ich jako zdrowych przekąsek.

Wartości odżywcze w 100 gramach

Kalorie (wartość energetyczna): 660 kcal / 2763 kJ;

Białko: 6,88 g;

Tłuszcz ogółem: 64,53 g;

nasycone: 57,218 g;

jednonienasycone: 2,745 g;

wielonienasycone: 0,706 g;

omega-6: 0,706 g;

Węglowodany: 23,65 g;

Błonnik pokarmowy: 16,3 g.

Witaminy:

Wit. E: 0,44 mg;

Wit. K1: 0,3 µg;

Wit. C: 1,5 mg;

Wit. B1: 0,06 mg;

Wit. B2: 0,1 mg;

Wit. B3 (PP): 0,6 mg;

Wit. B6: 0,3 mg;

Wit. B9 (kwas foliowy): 9 µg;

Wit. B5: 0,8 mg.

Minerały:

Wapń: 26 mg;

Żelazo: 3,32 mg;

Magnez: 90 mg;

Fosfor: 206 mg;

Potas: 543 mg;

Sód: 37 mg;

Cynk: 2,01 mg;

Miedź: 0,8 mg;

Mangan: 2,75 mg;

Selen: 18,5 µg.

Zastosowanie w kuchni

Wszystkie naturalne, suszone, niesłodzone płatki kokosowe bez dodatków są świetnym wyborem. Organiczne chipsy kokosowe mają łagodny smak i lekką, chrupiącą teksturę, która idealnie sprawdzi się jako przekąska. Doskonale nadają się do pieczenia, gotowania, granoli lub czegokolwiek, co wymaga dodatku kokosa.

A ponieważ są one słodkie i mogą mieć także charakter pikantny, płatki kokosowe działają dobrze w szerokiej gamie potraw. Chipsy kokosowe stanowią idealny dodatek do smoothie. Nie tylko wyglądają ładnie, ale też nadają smoothie trochę gęstości. Można je wykorzystać także w domowej mieszance z domieszką kakao, surowymi migdałami i jagodami goji. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie chipsów kokosowych w daniach azjatyckich. To dodatek sałatkowy, przepyszny w kapuście lub w tartej sałatce z marchwi albo na tofu, lub przy smażonym na oleju kokosowym kurczaku.

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności

Należy pamiętać, że kokos, tak samo, jak i inne orzechy, stanowić może źródło potencjalnego uczulenia. Dlatego do swojej diety wprowadzać go trzeba z dużą rozwagą.

Przechowywanie

Płatki kokosowe muszą być przechowywane przede wszystkim w suchym, ale też ciemnym miejscu.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Chipsy (płatki) kokosowe bezsiarkowe - 500g

Chipsy (płatki) kokosowe bezsiarkowe - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: chipsy kokosowe.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Indeks glikemiczny: 15

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2534 kJ/606 kcal
Tłuszcz63,2 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone53,2 g
Węglowodany27 g
   w tym cukry5,6 g
   Błonnik21,1 g
Białko12,6 g
Sól0,07 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.