Orzeszki ziemne niesolone prażone - 1kg

  • Orzeszki ziemne cena 1kg niesolone prażone
  • Orzeszki ziemne 1kg gdzie kupić niesolone prażone
  • Orzeszki ziemne cena 1kg niesolone prażone
Orzeszki ziemne cena 1kg niesolone prażone Orzeszki ziemne 1kg gdzie kupić niesolone prażone Orzeszki ziemne cena 1kg niesolone prażone

- Orzeszki ziemne bez soli, lekko prażone, słodkie, dobry smak 

- Pochodzą z Argentyny

- Bez konserwantów, bez siarki, bez dodatków

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw lub pasty orzechowej

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Główne korzyści naszych orzeszków ziemnych

Orzeszki ziemne bez soli pochodzą z Argentyny. Są przygotowane do bezpośredniej konsumpcji. W trakcie ich przygotowywania do spożycia i transportu nie dodaje się do nich żadnych substancji konserwujących, w tym siarki, dlatego cieszą one swoim naturalnymi walorami. To gwarancja wspaniałego smaku bez dodatku soli, a więc idealnie dla osób na diecie.

Może preferujesz orzeszki ziemne solone.

Właściwości

  • wyróżniają się wysoką zawartością białka;
  • posiadają wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

Więcej informacji o orzeszkach ziemnych znajduje się w naszym poradniku orzeszki ziemne - właściwości.

Wprowadzenie 

Orzeszki ziemne (Arachis hypogaea) to rośliny strączkowe, które powstały w Ameryce Południowej. Mimo nazwy orzeszki ziemne nie są one związane z orzechami rosnącymi na drzewach. Jako rośliny strączkowe są bliżej spokrewnione z fasolą, soczewicą i soją.

Historia i ciekawostki

Najstarsze znane pozostałości archeologiczne strąków datowane są na około 7600 lat wstecz. Był to prawdopodobnie dziki gatunek, który był wówczas we wczesnej fazie udomowienia. Znaleziono je w Peru, gdzie suche warunki klimatyczne sprzyjają zachowaniu materiału organicznego. Niemal na pewno uprawa orzeszków ziemnych rozwijała się też tam, gdzie panuje wilgotny klimat. Wiele kultur prekolumbijskich, takich jak Moche, przedstawiało orzeszki ziemne w swojej sztuce. Uprawa była dobrze ugruntowana w Mezoameryce, zanim przybyli tam Hiszpanie. Orzeszki ziemne zostały później rozpowszechnione na całym świecie przez europejskich kupców, a uprawa jest obecnie szeroko rozpowszechniona w regionach tropikalnych i subtropikalnych. W Afryce Zachodniej znacznie zastąpiły roślinę uprawną z tej samej rodziny, orzeszka ziemnego Bambara, którego strąki nasienne również rozwijają się pod ziemią. W Azji stała się ostoją rolnictwa, a kontynent ten jest obecnie ich największym producentem na świecie. W anglojęzycznym świecie uprawa orzeszków ziemnych jest najważniejsza w Stanach Zjednoczonych. Była to głównie roślina ogrodowa przez większą część okresu kolonialnego i była używana głównie jako surowiec paszowy dla zwierząt do lat 30. XX wieku. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zainicjowała program wspierający produkcję rolną i konsumpcję orzeszków ziemnych w XIX i na początku XX wieku.

Zastosowanie w kuchni

Orzeszki ziemne bez soli pojawiają się w potrawach wielu kuchni, w tym przede wszystkim meksykańskiej i azjatyckiej. Bardzo popularne są jako dodatek do dań kuchni hinduskiej. Krem uzyskany ze zmielonych na gładko orzechów ziemnych jest również popularnym dodatkiem do deserów, na przykład ciast i ciasteczek. Jest to także podstawa do uzyskania masła orzechowego.

Przeciwwskazania

Niektóre osoby (0,6% populacji Stanów Zjednoczonych) zgłaszają, że doświadczają reakcji alergicznych po ekspozycji na orzeszki ziemne. Objawy są szczególnie dotkliwe w przypadku tego orzecha i mogą wahać się od łzawiących oczu, aż do wstrząsu anafilaktycznego, co jest zasadniczo śmiertelne, jeśli nie jest odpowiednio leczone. Zjedzenie już niewielkiej ilości orzeszków ziemnych może spowodować groźną reakcję. Ze względu na ich powszechne stosowanie w gotowej i pakowanej żywności, unikanie orzeszków ziemnych może być trudne. Czytanie składników i ostrzeżeń na opakowaniu produktu jest konieczne, aby uniknąć tego alergenu.

Przechowywanie

Orzeszki ziemne bez soli, podobnie jak inne ich rodzaje, należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, na przykład w hermetycznej torebce lub słoiku.

16,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: orzechy ziemne prażone.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Argentyna

Indeks glikemiczny: 15

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 2458 kJ/587 kcal
Tłuszcz 49,66 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,72 g
Węglowodany 21,26 g
   w tym cukry 4,9 g
   Błonnik 8,4 g
Białko 24,35 g
Sól 0,02 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Przepisy z tym produktem

  • Brazylijskie caruru przepis

    Caruru to tradycyjne brazylijskie danie, które przywędrowało do Ameryki Południowej wraz z niewolnikami. Wyśmienite połączenie kuchni afrykańskiej i autochtonicznej.