- -5%
- Orzeszki ziemne bez soli, lekko prażone, słodkie, dobry smak
- Pochodzą z Argentyny
- Bez konserwantów, bez siarki, bez dodatków
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw lub pasty orzechowej
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Orzeszki ziemne (Arachis hypogaea) to rośliny strączkowe, które powstały w Ameryce Południowej. Mimo nazwy orzeszki ziemne nie są one związane z orzechami rosnącymi na drzewach. Jako rośliny strączkowe są bliżej spokrewnione z fasolą, soczewicą i soją.
Najstarsze znane pozostałości archeologiczne strąków datowane są na około 7600 lat wstecz. Był to prawdopodobnie dziki gatunek, który był wówczas we wczesnej fazie udomowienia. Znaleziono je w Peru, gdzie suche warunki klimatyczne sprzyjają zachowaniu materiału organicznego. Niemal na pewno uprawa orzeszków ziemnych rozwijała się też tam, gdzie panuje wilgotny klimat. Wiele kultur prekolumbijskich, takich jak Moche, przedstawiało orzeszki ziemne w swojej sztuce. Uprawa była dobrze ugruntowana w Mezoameryce, zanim przybyli tam Hiszpanie. Orzeszki ziemne zostały później rozpowszechnione na całym świecie przez europejskich kupców, a uprawa jest obecnie szeroko rozpowszechniona w regionach tropikalnych i subtropikalnych. W Afryce Zachodniej znacznie zastąpiły roślinę uprawną z tej samej rodziny, orzeszka ziemnego Bambara, którego strąki nasienne również rozwijają się pod ziemią. W Azji stała się ostoją rolnictwa, a kontynent ten jest obecnie ich największym producentem na świecie. W anglojęzycznym świecie uprawa orzeszków ziemnych jest najważniejsza w Stanach Zjednoczonych. Była to głównie roślina ogrodowa przez większą część okresu kolonialnego i była używana głównie jako surowiec paszowy dla zwierząt do lat 30. XX wieku. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zainicjowała program wspierający produkcję rolną i konsumpcję orzeszków ziemnych w XIX i na początku XX wieku.
Właściwości orzeszków ziemnych
- wyróżniają się wysoką zawartością białka;
- posiadają wysoką zawartość błonnika pokarmowego;
- są bogate w magnez;
- są naładowane przeciwutleniaczami chroniącymi komórki.
Więcej informacji o orzeszkach ziemnych znajduje się w naszym poradniku orzeszki ziemne - właściwości.
Jak stosować orzeszki ziemne ?
- Orzeszki ziemne bez soli pojawiają się w potrawach wielu kuchni, w tym przede wszystkim meksykańskiej i azjatyckiej;
- bardzo popularne są jako dodatek do dań kuchni hinduskiej;
- krem uzyskany ze zmielonych na gładko orzechów ziemnych jest również popularnym dodatkiem do deserów, na przykład ciast i ciasteczek;
- jest to także podstawa do uzyskania masła orzechowego.
Więcej informacji na temat sposobów spożycia orzeszków ziemnych znajduje się w naszym poradniku Jak jeść orzeszki ziemne?
Jak przechowywać orzeszki ziemne?
Orzeszki ziemne bez soli, podobnie jak inne ich rodzaje, należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, na przykład w hermetycznej torebce lub słoiku.
Orzeszki ziemne przeciwwskazania
Niektóre osoby (0,6% populacji Stanów Zjednoczonych) zgłaszają, że doświadczają reakcji alergicznych po ekspozycji na orzeszki ziemne. Objawy są szczególnie dotkliwe w przypadku tego orzecha i mogą wahać się od łzawiących oczu, aż do wstrząsu anafilaktycznego, co jest zasadniczo śmiertelne, jeśli nie jest odpowiednio leczone. Zjedzenie już niewielkiej ilości orzeszków ziemnych może spowodować groźną reakcję. Ze względu na ich powszechne stosowanie w gotowej i pakowanej żywności, unikanie orzeszków ziemnych może być trudne. Czytanie składników i ostrzeżeń na opakowaniu produktu jest konieczne, aby uniknąć tego alergenu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: orzechy ziemne prażone.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Argentyna
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
| Wartość energetyczna | 2458 kJ/587 kcal |
| Tłuszcz | 49,66 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7,72 g |
| Węglowodany | 21,26 g |
| w tym cukry | 4,9 g |
| Błonnik | 8,4 g |
| Białko | 24,35 g |
| Sól | 0,02 g |
Przepisy z tym produktem
-
Brazylijskie caruru przepis
Caruru to tradycyjne brazylijskie danie, które przywędrowało do Ameryki Południowej wraz z niewolnikami. Wyśmienite połączenie kuchni afrykańskiej i autochtonicznej.


Komentarze 0