Orzeszki ziemne niesolone prażone - 1kg

New product

Obniżka! Orzeszki ziemne cena 1kg niesolone prażone Expand

- Orzeszki ziemne niesolone prażone , słodkie

- Pochodzą z Argentyny

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw lub pasty orzechowej

- Bez konserwantów, bez siarki,

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny orzechów ziemnych 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

12,60 zł

brutto

14,00 zł

-10%

Opis produktu

Główne korzyści naszych orzeszków ziemnych

Orzeszki ziemne bez soli pochodzą z Argentyny. Są przygotowane do bezpośredniej konsumpcji. W trakcie ich przygotowywania do spożycia i transportu nie dodaje się do nich żadnych substancji konserwujących, w tym siarki, dlatego cieszą one swoim naturalnymi walorami. To gwarancja wspaniałego smaku bez dodatku soli, a więc idealnie dla osób na diecie.

Orzeszki ziemne cena atrakcyjna!

Może preferujesz orzeszki ziemne solone.

Wprowadzenie 

Orzeszki ziemne (Arachis hypogaea) to rośliny strączkowe, które powstały w Ameryce Południowej. Mimo nazwy orzeszki ziemne nie są one związane z orzechami rosnącymi na drzewach. Jako rośliny strączkowe są bliżej spokrewnione z fasolą, soczewicą i soją.

Historia i ciekawostki

Najstarsze znane pozostałości archeologiczne strąków datowane są na około 7600 lat wstecz. Był to prawdopodobnie dziki gatunek, który był wówczas we wczesnej fazie udomowienia. Znaleziono je w Peru, gdzie suche warunki klimatyczne sprzyjają zachowaniu materiału organicznego. Niemal na pewno uprawa orzeszków ziemnych rozwijała się też tam, gdzie panuje wilgotny klimat. Wiele kultur prekolumbijskich, takich jak Moche, przedstawiało orzeszki ziemne w swojej sztuce. Uprawa była dobrze ugruntowana w Mezoameryce, zanim przybyli tam Hiszpanie. Orzeszki ziemne zostały później rozpowszechnione na całym świecie przez europejskich kupców, a uprawa jest obecnie szeroko rozpowszechniona w regionach tropikalnych i subtropikalnych. W Afryce Zachodniej znacznie zastąpiły roślinę uprawną z tej samej rodziny, orzeszka ziemnego Bambara, którego strąki nasienne również rozwijają się pod ziemią. W Azji stała się ostoją rolnictwa, a kontynent ten jest obecnie ich największym producentem na świecie. W anglojęzycznym świecie uprawa orzeszków ziemnych jest najważniejsza w Stanach Zjednoczonych. Była to głównie roślina ogrodowa przez większą część okresu kolonialnego i była używana głównie jako surowiec paszowy dla zwierząt do lat 30. XX wieku. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zainicjowała program wspierający produkcję rolną i konsumpcję orzeszków ziemnych w XIX i na początku XX wieku.

Właściwości zdrowotne

Orzeszki ziemne są bogate w niezbędne składniki odżywcze. W porcji 100 gram, orzeszki ziemne dostarczają 570 kalorii i są doskonałym źródłem (zdefiniowanym jako ponad 20% dziennej wartości) kilku witamin z grupy B, witaminy E, a także kilku minerałów w diecie, takich jak mangan (95%), magnez (52%) i fosfor (48%) oraz błonnik pokarmowy. Zawierają również około 25 gram białka na 100 gram porcji, co stanowi wyższy odsetek niż w wielu orzechach drzewnych. 

Niektóre badania pokazują, że regularne spożywanie orzeszków ziemnych wiąże się z niższym specyficznym ryzykiem śmierci z powodu niektórych chorób. Jednakże projekty badań nie pozwalają na wnioskowanie o przyczynie i skutku. Według amerykańskiej Agencji do spraw Żywności i Leków: „Dowody naukowe sugerują, ale nie dowodzą, że jedzenie 1,5 uncji dziennie większości orzechów (takich jak orzeszki ziemne) w ramach diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu może zmniejszyć ryzyko chorób serca”. Dlatego szczególnie istotne jest sięganie po orzeszki ziemne bez soli, które nie wprowadzają dodatkowego sodu do organizmu.

Orzeszki ziemne zawierają polifenole, wielonienasycone i jednonienasycone tłuszcze, fitosterole i błonnik pokarmowy w ilościach podobnych do kilku odmian orzechów drzewnych. W związku z tym mogą w naturalny sposób zapobiegać postępującym chorobom degradacyjnym organizmu.

Zastosowanie w kuchni

Orzeszki ziemne bez soli pojawiają się w potrawach wielu kuchni, w tym przede wszystkim meksykańskiej i azjatyckiej. Bardzo popularne są jako dodatek do dań kuchni hinduskiej. Krem uzyskany ze zmielonych na gładko orzechów ziemnych jest również popularnym dodatkiem do deserów, na przykład ciast i ciasteczek. Jest to także podstawa do uzyskania masła orzechowego.

Przeciwwskazania

Niektóre osoby (0,6% populacji Stanów Zjednoczonych) zgłaszają, że doświadczają reakcji alergicznych po ekspozycji na orzeszki ziemne. Objawy są szczególnie dotkliwe w przypadku tego orzecha i mogą wahać się od łzawiących oczu, aż do wstrząsu anafilaktycznego, co jest zasadniczo śmiertelne, jeśli nie jest odpowiednio leczone. Zjedzenie już niewielkiej ilości orzeszków ziemnych może spowodować groźną reakcję. Ze względu na ich powszechne stosowanie w gotowej i pakowanej żywności, unikanie orzeszków ziemnych może być trudne. Czytanie składników i ostrzeżeń na opakowaniu produktu jest konieczne, aby uniknąć tego alergenu.

Przechowywanie

Orzeszki ziemne bez soli, podobnie jak inne ich rodzaje, należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, na przykład w hermetycznej torebce lub słoiku.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Orzeszki ziemne niesolone prażone - 1kg

Orzeszki ziemne niesolone prażone - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: orzechy ziemne prażone.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowychglutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Argentyna

Indeks glikemiczny: 15

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2458 kJ/587 kcal
Tłuszcz49,66 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone7,72 g
Węglowodany21,26 g
   w tym cukry4,9 g
   Błonnik8,4 g
Białko24,35 g
Sól0,02 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.