Pistacje prażone solone duże - 500g

New product

Pistacje Expand

- Pistacje prażone solone

- Pochodzą z Iranu

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów

- 100% naturalne, bez konserwantów, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny pistacji 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

28,00 zł

brutto

Opis produktu

Pistacje, a właściwie orzechy pistacjowe, są bardzo zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a przy tym nie powodują tycia. Wystarczy spożyć ich niedużą garść, aby organizm zyskał pełnowartościową porcję niezbędnych mu witamin i mikroelementów.
Pistacje to przede wszystkim cenne źródło witamin z grupy B. Szczególnie wartościowa jest bogata zawartość w nich witaminy B6. Jest to także rezerwuar biotyny, tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz kwasu pantotenowego. Wśród minerałów wyróżnia się przede wszystkim potas, żelazo, fosfor, miedź, magnez i mangan. To również źródło przeciwutleniaczy, wiążących groźne wolne rodniki. Znaleźć w nich można także witaminę E, zwaną gamma-tokoferolem. Luteina oraz zeaksantyna, które są w nich zawarte, to bardzo pożądane barwniki roślinne, wpływające niezwykle korzystnie na zmysł wzroku.
Orzechy pistacjowe proponuje się spożywać w jak najbardziej naturalnej, niesolonej formie. Tylko wówczas jest to stuprocentowo korzystny dla zdrowia, a przy tym niskokaloryczny produkt, idealna przekąska.

Właściwości

  • luteina i zeaksantyna (zawierają je jako jedyne orzechy!) wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej;
  • mają w sobie najwięcej ze wszystkich orzechów potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca, krążenie i zapobiega powstawaniu zakrzepów;
  • są bogate w żelazo, które zapobiega anemii i jest niezbędne do funkcjonowania organizmu;
  • posiadają wiele wapnia, niezbędnego budulca kości;
  • zawarty w nich fosfor wpływa korzystnie na pracę mózgu i poprawia koncentrację;
  • dzięki witaminom z grupy B i witaminie E łagodzą stres.

Zastosowanie

Pistacje smakować będą wyśmienicie nie tylko jako przekąska. Można z nich przygotować wiele słodkości. W kuchni tureckiej i ormiańskiej doskonale znany jest deser zwany bakławą. Składa się z warstw ciasta przekładanych posiekanymi orzechami: najczęściej nerkowca, migdałami i pistacjami, a także miodem. Na wierzch baklawy wylewa się lukier i posypuje pistacjami.
Pistacje można dodać także do innych wyrobów: lodów, deserów czy budyniów i ciast.

Przechowywanie

Pistacje, jak każde orzechy, należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Inaczej mogą szybko zjełczeć.

Przeciwwskazania

Profilaktycznie pistacji unikać powinny kobiety w ciąży, gdyż mogą one wywoływać późniejsze reakcje alergiczne. Z pewnością jeść tych orzechów nie mogą ci, którzy są na nie uczuleni.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Pistacje prażone solone duże - 500g

Pistacje prażone solone duże - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: pistacje prażone, sól.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Iran

Indeks glikemiczny: 15

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2513 kJ/606 kcal
Tłuszcz48,5 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone6,1 g
Węglowodany18,9 g
   w tym cukry16,4 g
   Błonnik6,1 g
Białko20,5 g
Sól2,5 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.