New product
- Orzechy makadamia
- Pochodzą z RPA
- Bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Świeże i smaczne orzechy makadamia charakteryzują się jasnym kolorem. Mają przyjemny, delikatny kremowy smak. Oferowane są w formie rozłupanej. Możemy również dodawać je do owsianek, musli czy ciasteczek, a nawet sałatek.
Orzechy makadamia, które znajdują się w ofercie sklepu, pochodzą z Kenii. Uprawiane są w naturalny sposób. Nie zawierają konserwantów, w tym dwutlenku siarki. Świeże orzechy pakowane są do szczelnych i solidnych woreczków foliowych. Woreczki posiadają praktyczne zapięcie strunowe. Orzechy są produktem bezglutenowym.
Orzechy można jeść bezpośrednio z woreczka, stanowią również dodatek do wielu potraw. To zdrowa, chociaż dość kaloryczna przekąska, dlatego nie należy jeść ich w nadmiarze. Orzechy możemy dodawać do owsianek, musli czy ciasteczek i sałatek.
Orzechy makadamia pomimo wysokiej kaloryczności mogą być spożywane w dietach odchudzających. Zawierają składniki, które przyspieszają spalanie tłuszczu. Zalecane są każdemu, komu zależy na zdrowej diecie.
Więcej na naszym blogu o orzeszkach makadamia.
Orzechy makadamia najlepiej sprawdzą się w roli pożywnej przekąski. Powinny je zwłaszcza docenić osoby, które na co dzień mają do czynienia z wysiłkiem fizycznym z uwagi na ich kaloryczność i zawartość wartości odżywczych.
Ze względu na swój kremowy, maślany smak często orzechy te są wykorzystywane przy wypiekach, ciastkach czy produkcji kremów. Świetnie komponują się w daniach wytrawnych z czosnkiem.
Orzechy makadamia ze względu na olbrzymią zawartość tłuszczu powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdzie dostępu nie będzie mieć wilgoć i zwłaszcza tlen.
Orzechy makadamia są zdrowe dla ludzi, nie ma żadnych przeciwwskazań odnośnie spożywania ich prócz kaloryczności. Nie należy zatem z nimi przesadzać.
Warto wiedzieć, że orzechy te są niezwykle szkodliwe dla psów. Zjedzenie nawet jednego orzeszka przez pupila może wywołać zaburzenia chodzenia, gorączkę, wymioty, a w skrajnych przypadkach nawet doprowadzić do śmierci.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Skład: orzechy makadamia.
Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.
Kraj pochodzenia: RPA
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość energetyczna | 3006 kJ/718 kcal |
Tłuszcz | 75,77 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 12,06 g |
Węglowodany | 13,86 g |
w tym cukry | 4,57 g |
Błonnik | 8,6 g |
Białko | 7,91 g |
Sól | 0,01 g |
Magnez | 118 mg |
Fosfor | 198 mg |
Potas | 363 mg |
Mangan | 3,036 mg |
Orzechy makadamia to popularna przekąska w Australii. Według badań konsumenckich aż 83% mieszkańców tego kontynentu woli smak makadamii niż innych orzechów.
Oto tradycyjny przepis australijski na herbatniki posypane orzechami makadamia i rodzimymi przyprawami. Ciastkom nie można się oprzeć!
Do zrobienia tych pysznych krówek z orzechami makadamia potrzebujesz kilku składników, miski i kuchenki mikrofalowej.
Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.