New product
- Pistacje niesolone łuskane bez skorupki
- Pochodzą z USA
- 100% naturalne, bez konserwantów, bez siarki, bez dodatków
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Pistacje (orzechy pistacjowe) nazywane również orzechami miłości, a także zielonymi migdałami. Rosną na krzewach pistacjowych z rodziny Anacardiaceae. Pistacje, podobnie jak migdały, nie są prawdziwymi orzechami, ale w rzeczywistości pestkami owoców, które jednocześnie są jedyną jadalną częścią rośliny.
Pestki owoców chronione są twardą, zdrewniałe łupiną, która u dojrzałych owoców pęka. Nasiona pokryte są cienką czerwono-fioletową jadalną warstwą.
Pistacje nie należą do najtańszych orzechów i uważane są za dość wykwintną przekąskę. Charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Pistacje są spożywane w różnych formach: na surowo, prosto z opakowania, grillowane, solone, kruszone, mielone itp.
Pistacje są ważnym składnikiem diety człowieka od tysięcy lat. Na pierwsze ślady pistacji natrafiono podczas wykopalisk archeologicznych w Uluburun w Turcji. Uważa się, że spożywane były już około 9000 lat temu. Początkowo były zbierane z krzewów rosnących na dziko. Dopiero około 4000 lat temu zaczęły powstawać pierwsze uprawy w regionie Asyrii i północnej Mezopotamii. Pistacja jest drugim (obok migdałów) orzechem, który jest wspominany w Biblii (Księga Rodzaju 43:11).
Z pistacjami wiąże się wiele legend i opowieści. Według muzułmanów orzech pistacjowy był jednym z pokarmów przywiezionych na Ziemię przez Adama. Królowa Saby uznała je za królewskie owoce i zakazała zwykłym ludziom ich uprawy. Król starożytnego Babilonu, Nabuchodonozor, nakazał zasadzić krzewy pistacji we własnym ogrodzie. Do Rzymu sprawdził pistacje cesarz Witeliusz w I w. n. e. Z Rzymu pistacje rozprzestrzeniły się po całej Europie.
Orzechy te miały różnorodne zastosowania. Pistacje używane były jako barwnik, a następnie jako przyprawa i lekarstwo (pomagały na choroby wątroby i bóle zębów).
Obecnie największymi producentami pistacji są Iran, Stany Zjednoczone (Kalifornia), Turcja, a także Syria i Chiny.
Uprawa pistacji wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. Potrzebują słonecznej pozycji i dobrze osuszonej gleby. Idealne warunki występują jedynie w kilku miejscach na świecie m.in. Iranie, Turcji i słonecznej Kalifornii.
Drzewa pistacjowe (Pistacia vera) mogą zacząć przynosić owoce po 5-7 latach, ale często potrzeba aż 15 lat, żeby wydały pierwsze owoce. Owocują tylko żeńskie drzewa pistacjowe, które zapylane są przez wiatr z pyłku pochodzącego z męskiego rodzaju rośliny. Jedno drzewo męskie wytwarza wystarczającą ilość pyłku, by zapylić 8- 12 żeńskich drzewek. Owoce pistacji dojrzewają pod koniec lata lub na początku jesieni. Dojrzałe owoce poznajemy po pękniętych skorupkach. W zdecydowanej większości plantacji pistacje są strącane z drzew mechaniczne za pomocą specjalnych maszyn. Potem niezwłocznie są przewożone do sortowni. Tam odbierane są z łupinek i poddawane procesowi suszenia. Tylko taki szybki proces zagwarantuje wysoko jakość owoców i delikatny smak, z którego są znane i dla którego są cenione.
Dlaczego pistacje są drogie?
Z jednego drzewa pistacjowego można zabrać średnio od 30 do 50 orzechów pistacjowych. Pistacje wydają nieregularne plony. Jednego roku są one obfite, a w kolejnym potrafią być symboliczne, co jest sporym utrudnieniem dla plantatorów i przekłada się na wysoką cenę tych orzechów.
Pistacje mają szerokie zastosowanie w kuchni. Praktycznie można je dodawać do każdej potrawy.
Pistacje, podobnie jak inne orzechy, są silnie alergizujące. Jeżeli osoba jest uczulona na orzechy laskowe, orzechy makadamia, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy kokosowe, migdały, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, to prawdopodobnie również nie powinna jeść orzechów pistacjowych.
Spożycie pistacji przez osobę uczuloną na orzechy może mieć poważne konsekwencje - istnieje ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.
Orzechy pistacjowe należy jeść z umiarem. Nadmierne spożywanie pistacji może powodować wzrost masy ciała. Nadmiar pistacji może negatywnie wpływać na działanie leków na ciśnienie krwi, przeciwpsychotycznych lub antybiotyków.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Skład: pistacje.
Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, i innych.
Kraj pochodzenia: USA
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość energetyczna | 2345 kJ/560 kcal |
Tłuszcz | 45 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 5,9 g |
Węglowodany | 27 g |
w tym cukry | 7,7 g |
Błonnik | 11 g |
Białko | 20 g |
Sól | 0,01 g |
Fosfor | 469 mg |
Potas | 1007 mg |
Miedź | 1,243 mg |
Żelazo | 4,03 mg |
Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.