Pistacje niesolone łuskane nieprażone duże - 500g

New product

Pistacje cena niesolone łuskane nieprażone duże 500g Expand

- Pistacje niesolone łuskane bez skorupki

- Pochodzą z USA

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów

- 100% naturalne, bez konserwantów, bez siarki

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny pistacji 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

58,00 zł

brutto

Opis produktu

Czym są pistacje?

Pistacje (orzechy pistacjowe) nazywane również orzechami miłości, a także zielonymi migdałami. Rosną na krzewach pistacjowych z rodziny Anacardiaceae. Pistacje, podobnie jak migdały, nie są prawdziwymi orzechami, ale w rzeczywistości pestkami owoców, które jednocześnie są jedyną jadalną częścią rośliny.

Pestki owoców chronione są twardą, zdrewniałe łupiną, która u dojrzałych owoców pęka. Nasiona pokryte są cienką czerwono-fioletową jadalną warstwą.

Pistacje nie należą do najtańszych orzechów i uważane są za dość wykwintną przekąskę. Charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Pistacje są spożywane w różnych formach: na surowo, prosto z opakowania, grillowane, solone, kruszone, mielone itp.

Historia i ciekawostki o pistacjach

Pistacje są ważnym składnikiem diety człowieka od tysięcy lat. Na pierwsze ślady pistacji natrafiono podczas wykopalisk archeologicznych w Uluburun w Turcji. Uważa się, że spożywane były już około 9000 lat temu. Początkowo były zbierane z krzewów rosnących na dziko. Dopiero około 4000 lat temu zaczęły powstawać pierwsze uprawy w regionie Asyrii i północnej Mezopotamii. Pistacja jest drugim (obok migdałów) orzechem, który jest wspominany w Biblii (Księga Rodzaju 43:11).

Z pistacjami wiąże się wiele legend i opowieści. Według muzułmanów orzech pistacjowy był jednym z pokarmów przywiezionych na Ziemię przez Adama. Królowa Saby uznała je za królewskie owoce i zakazała zwykłym ludziom ich uprawy. Król starożytnego Babilonu, Nabuchodonozor, nakazał zasadzić krzewy pistacji we własnym ogrodzie. Do Rzymu sprawdził pistacje cesarz Witeliusz w I w. n. e. Z Rzymu pistacje rozprzestrzeniły się po całej Europie.

Orzechy te miały różnorodne zastosowania. Pistacje używane były jako barwnik, a następnie jako przyprawa i lekarstwo (pomagały na choroby wątroby i bóle zębów).

Obecnie największymi producentami pistacji są Iran, Stany Zjednoczone (Kalifornia), Turcja, a także Syria i Chiny.

Jak uprawia się pistacje?

Uprawa pistacji wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. Potrzebują słonecznej pozycji i dobrze osuszonej gleby. Idealne warunki występują jedynie w kilku miejscach na świecie m.in. Iranie, Turcji i słonecznej Kalifornii.

Drzewa pistacjowe (Pistacia vera) mogą zacząć przynosić owoce po 5-7 latach, ale często potrzeba aż 15 lat, żeby wydały pierwsze owoce. Owocują tylko żeńskie drzewa pistacjowe, które zapylane są przez wiatr z pyłku pochodzącego z męskiego rodzaju rośliny. Jedno drzewo męskie wytwarza wystarczającą ilość pyłku, by zapylić 8- 12 żeńskich drzewek. Owoce pistacji dojrzewają pod koniec lata lub na początku jesieni. Dojrzałe owoce poznajemy po pękniętych skorupkach. W zdecydowanej większości plantacji pistacje są strącane z drzew mechaniczne za pomocą specjalnych maszyn. Potem niezwłocznie są przewożone do sortowni. Tam odbierane są z łupinek i poddawane procesowi suszenia. Tylko taki szybki proces zagwarantuje wysoko jakość owoców i delikatny smak, z którego są znane i dla którego są cenione.

Dlaczego pistacje są drogie?

Z jednego drzewa pistacjowego można zabrać średnio od 30 do 50 orzechów pistacjowych. Pistacje wydają nieregularne plony. Jednego roku są one obfite, a w kolejnym potrafią być symboliczne, co jest sporym utrudnieniem dla plantatorów i przekłada się na wysoką cenę tych orzechów.

Jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenia pistacji?

Pistacje oprócz walorów smakowych pozytywniewpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

  • cenne źródło witaminy B 6 - Porcja pistacji zapewnia około 37% dziennego zalecanego spożycia witaminy B6. Witamina B6 odgrywa istotną rolę w organizmie. Pomaga w metabolizmie białek i rozwoju funkcji poznawczych.
  • ważne źródło mikroelementów - Orzechy pistacjowe są cennym źródłem miedzi, manganu i fosforu, a także zawierają sporo potasu i magnezu.
  • niskokaloryczna przekąska orzechowa - Pistacje są jednymi z najmniej kalorycznych orzechów. Dla porównania garść orzechów macadamia waży 40 g i zawiera 287 kalorii, podczas gdy ta sama porcja pistacji zawiera około 223 kalorii (kcal). Jedząc pistacje można cieszyć się korzyściami zdrowotnymi orzechów, pozostając w granicach dziennych limitów kalorii.
  • zawierają wiele przeciwutleniaczy - Przeciwutleniacze to substancje, które odgrywają kluczową rolę w naszym organizmie. Przede wszystkim zapobiegają uszkodzeniu komórek ciała, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób, szczególnie nowotworowych. Jak wynika z badań, w pistacjach znajdują się silne składniki przeciwutleniające i przeciwzapalne jak γ-tokoferol, fitosterole i karotenoidy ksantofilowe.
  • pozytywnie działają na narząd wzroku - Pistacje są bogatym źródłem luteiny i zeaksantyny, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku
  • wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit - Pistacje bogate są w błonnik, który sprzyja zdrowemu układowi pokarmowemu. Błonnik reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Jedzenie pistacji może zwiększyć poziom pożytecznych bakterii w jelitach. 
  • wspierają zdrowe serce - W szczególności pistacje mogą chronić serce, obniżając poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi.
  • pomagają w regulowaniu poziomu cukru we krwi - Pistacje mają niski indeks glikemiczny, więc nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ich regularne jedzenie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. 

Pistacje - zastosowanie w kuchni

Pistacje mają szerokie zastosowanie w kuchni. Praktycznie można je dodawać do każdej potrawy.

  • mogą być podawane na śniadanie, podwieczorek, przekąskę, przystawkę lub jako aperitif.
  • pistacje zastępują z powodzeniem wszelkie inne orzechy tak jak: orzechy pekan, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe, orzechy, orzechy laskowe, migdały, orzechy brazylijskie itp.
  • są doskonałym dodatkiem do porannej owsianki lub muesli. Smakują wyśmienicie wrzucone do twarogu lub jogurtu.
  • pokruszone i posiekane pistacje stanowią doskonałą posypkę do deserów. Można je dodawać do ciast, naleśników, gofrów, kremów, ciastek, lodów, makaroników, kremów, bitej śmietany, babeczek itp.
  • pistacje są podstawowym składnikiem wypieków orientalnych, greckich, tureckich, arabskich i bliskowschodnich.
  • pistacje dodają  również smaku i aromatu daniom pikantnym, obiadowym. Mogą być stosowane do nadziewania drobiu lub warzyw: pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii itp.
  • dodają charakterystycznego smaku wszelkim warzywom zwłaszcza marchwi, cukinii, brokułom, kalafiorom. Warto również dodać rozgniecione lub zmielone pistacje do puree ziemniaczanego, zapiekanek, frytek, ciasta francuskiego itp.
  • pistacje doskonale komponują się z wszelkiego rodzaju owocami i sałatkami owocowymi. Z powodzeniem można je dodawać do smażonych placków, gruszek, malin lub jabłek itp.
  • świetnie smakują z czekoladą i wszystkimi deserami czekoladowymi.

Przeciwwskazania, alergie i środki ostrożności

Pistacje, podobnie jak inne orzechy,  są silnie alergizujące. Jeżeli osoba jest uczulona na orzechy laskowe, orzechy makadamia, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy kokosowe, migdały, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca,  to prawdopodobnie również nie powinna jeść orzechów pistacjowych.

Spożycie pistacji przez osobę uczuloną na orzechy może mieć poważne konsekwencje - istnieje ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.

Orzechy pistacjowe należy jeść z umiarem. Nadmierne spożywanie pistacji może powodować wzrost masy ciała. Nadmiar pistacji może negatywnie wpływać na działanie leków na ciśnienie krwi, przeciwpsychotycznych lub antybiotyków.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Pistacje niesolone łuskane nieprażone duże - 500g

Pistacje niesolone łuskane nieprażone duże - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: pistacje.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, i innych.

Kraj pochodzenia: USA

Indeks glikemiczny: 15

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2345 kJ/560 kcal
Tłuszcz45 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone5,9 g
Węglowodany27 g
   w tym cukry7,7 g
   Błonnik11 g
Białko20 g
Sól0,01 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.