Pistacje łuskane niesolone nieprażone duże - 500g

  • Pistacje niesolone łuskane nieprażone duże
  • Opakowanie 500g pistacji łuskanych niesolonych i nieprażonych
  • Skład i wartości odżywcze pistacji łuskanych niesolonych i nieprażonych
Pistacje niesolone łuskane nieprażone duże Opakowanie 500g pistacji łuskanych niesolonych i nieprażonych Skład i wartości odżywcze pistacji łuskanych niesolonych i nieprażonych
  • Pistacje niesolone łuskane, bez skorupki, nieprażone, duże,

  • Pochodzą z USA,

  • 100% naturalne, bez konserwantów, bez siarki, bez dodatków,

  • Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów,

  • Opakowanie 500g grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane.

Opis

Czym są pistacje?

Pistacje (orzechy pistacjowe) nazywane również orzechami miłości, a także zielonymi migdałami. Rosną na krzewach pistacjowych z rodziny Anacardiaceae. podobnie jak migdały, nie są prawdziwymi orzechami, ale w rzeczywistości pestkami owoców, które jednocześnie są jedyną jadalną częścią rośliny.

Pestki owoców chronione są twardą, zdrewniałe łupiną, która u dojrzałych owoców pęka. Nasiona pokryte są cienką czerwono-fioletową jadalną warstwą.

Pistacje nie należą do najtańszych orzechów i uważane są za dość wykwintną przekąskę. Charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Są spożywane w różnych formach: na surowo, prosto z opakowania, grillowane, solone, kruszone, mielone itp.

Jeżeli wolisz pistacje w skorupkach wybierz, pistacje niesolone niełuskane

Jeżeli poszukujesz wyrazistego smaku pistacji, wybierz pistacje prażone, solone

Jakie właściwości mają pistacje niesolone łuskane i nieprażone?

  • wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • posiadają również wysoką zawartość białka;
  • są bardzo dobrym źródłem żelazafosforupotasu i miedzi.

Więcej informacji o pistacjach znajduje się w naszym poradniku Jakie właściwości mają pistacje?.

Historia i ciekawostki o pistacjach

Pistacje są ważnym składnikiem diety człowieka od tysięcy lat. Na pierwsze ślady orzechów pistacjowych natrafiono podczas wykopalisk archeologicznych w Uluburun w Turcji. Uważa się, że spożywane były już około 9000 lat temu. Początkowo były zbierane z krzewów rosnących na dziko. Dopiero około 4000 lat temu zaczęły powstawać pierwsze uprawy w regionie Asyrii i północnej Mezopotamii. Pistacja jest drugim (obok migdałów) orzechem, który jest wspominany w Biblii (Księga Rodzaju 43:11).

Wiąże się z nimi wiele legend i opowieści. Według muzułmanów orzech pistacjowy był jednym z pokarmów przywiezionych na Ziemię przez Adama. Królowa Saby uznała je za królewskie owoce i zakazała zwykłym ludziom ich uprawy. Król starożytnego Babilonu, Nabuchodonozor, nakazał zasadzić krzewy pistacji we własnym ogrodzie. Do Rzymu sprowadził je cesarz Witeliusz w I w. n. e. Z Rzymu orzeszki pistacjowe rozprzestrzeniły się po całej Europie.

Orzechy te miały różnorodne zastosowania. Używane były jako barwnik, a następnie jako przyprawa i lekarstwo (pomagały na choroby wątroby i bóle zębów).

Obecnie największymi producentami pistacji są Iran, Stany Zjednoczone (Kalifornia), Turcja, a także Syria i Chiny.

Jak uprawia się pistacje?

Uprawa pistacji wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. Potrzebują słonecznej pozycji i dobrze osuszonej gleby. Idealne warunki występują jedynie w kilku miejscach na świecie m.in. Iranie, Turcji i słonecznej Kalifornii.

Drzewa pistacjowe (Pistacia vera) mogą zacząć przynosić owoce po 5-7 latach, ale często potrzeba aż 15 lat, żeby wydały pierwsze owoce. Owocują tylko żeńskie drzewa, które zapylane są przez wiatr z pyłku pochodzącego z męskiego rodzaju rośliny. Jedno drzewo męskie wytwarza wystarczającą ilość pyłku, by zapylić 8- 12 żeńskich drzewek. Owoce pistacji dojrzewają pod koniec lata lub na początku jesieni. Dojrzałe owoce poznajemy po pękniętych skorupkach. W zdecydowanej większości plantacji pistacje są strącane z drzew mechaniczne za pomocą specjalnych maszyn. Potem niezwłocznie są przewożone do sortowni. Tam odbierane są z łupinek i poddawane procesowi suszenia. Tylko taki szybki proces zagwarantuje wysoko jakość owoców i delikatny smak, z którego są znane i dla którego są cenione.

Dlaczego pistacje są drogie?

Z jednego drzewa pistacjowego można zabrać średnio od 30 do 50 orzechów pistacjowych. Pistacje wydają nieregularne plony. Jednego roku są one obfite, a w kolejnym potrafią być symboliczne, co jest sporym utrudnieniem dla plantatorów i przekłada się na wysoką cenę tych orzechów.

Jakie zastosowanie mają pistacje niesolone łuskane?

Pistacje mają szerokie zastosowanie w kuchni. Praktycznie można je dodawać do każdej potrawy.

  • mogą być podawane na śniadanie, podwieczorek, przekąskę, przystawkę lub jako aperitif.
  • zastępują z powodzeniem wszelkie inne orzechy tak jak: orzechy pekan, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe, orzechy, orzechy laskowe, migdały, orzechy brazylijskie itp.
  • są doskonałym dodatkiem do porannej owsianki lub muesli. Smakują wyśmienicie wrzucone do twarogu lub jogurtu.
  • pokruszone i posiekane stanowią doskonałą posypkę do deserów. Można je dodawać do ciast, naleśników, gofrów, kremów, ciastek, lodów, makaroników, kremów, bitej śmietany, babeczek itp.
  • są podstawowym składnikiem wypieków orientalnych, greckich, tureckich, arabskich i bliskowschodnich.
  • dodają  również smaku i aromatu daniom pikantnym, obiadowym. Mogą być stosowane do nadziewania drobiu lub warzyw: pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii itp.
  • dodają charakterystycznego smaku wszelkim warzywom zwłaszcza marchwi, cukinii, brokułom, kalafiorom. Warto również dodać rozgniecione lub zmielone pistacje do puree ziemniaczanego, zapiekanek, frytek, ciasta francuskiego itp.
  • doskonale komponują się z wszelkiego rodzaju owocami i sałatkami owocowymi. Z powodzeniem można je dodawać do smażonych placków, gruszek, malin lub jabłek itp.
  • świetnie smakują z czekoladą i wszystkimi deserami czekoladowymi.

Przeciwwskazania, alergie i środki ostrożności podczas jedzenia pistacji

Pistacje, podobnie jak inne orzechy, są silnie alergizujące. Jeżeli osoba jest uczulona na orzechy laskowe, orzechy makadamia, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy kokosowe, migdały, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca,  to prawdopodobnie również nie powinna jeść orzechów pistacjowych.

Spożycie pistacji przez osobę uczuloną na orzechy może mieć poważne konsekwencje - istnieje ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.

Orzechy pistacjowe niesolone, łuskane należy jeść z umiarem. Nadmierne spożywanie tych orzechów może powodować wzrost masy ciała. Nadmiar może negatywnie wpływać na działanie leków na ciśnienie krwi, przeciwpsychotycznych lub antybiotyków.

Cena:
65,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: pistacje.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: USA

Indeks glikemiczny: 15

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 2345 kJ/560 kcal
Tłuszcz 45 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,9 g
Węglowodany 27 g
   w tym cukry 7,7 g
   Błonnik 11 g
Białko 20 g
Sól 0,0 g
Fosfor 469 mg
Potas 1007 mg
Miedź 1,243 mg
Żelazo 4,03 mg

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Przepisy z tym produktem