- -10%
- Pistacje niesolone łuskane, bez skorupki, nieprażone, duże.
- Pochodzą z USA
- 100% naturalne, bez konserwantów, bez siarki, bez dodatków
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Czym są pistacje?
Pistacje (orzechy pistacjowe) nazywane również orzechami miłości, a także zielonymi migdałami. Rosną na krzewach pistacjowych z rodziny Anacardiaceae. podobnie jak migdały, nie są prawdziwymi orzechami, ale w rzeczywistości pestkami owoców, które jednocześnie są jedyną jadalną częścią rośliny.
Pestki owoców chronione są twardą, zdrewniałe łupiną, która u dojrzałych owoców pęka. Nasiona pokryte są cienką czerwono-fioletową jadalną warstwą.
Pistacje nie należą do najtańszych orzechów i uważane są za dość wykwintną przekąskę. Charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Są spożywane w różnych formach: na surowo, prosto z opakowania, grillowane, solone, kruszone, mielone itp.
Jeżeli wolisz pistacje w skorupkach wybierz, pistacje niesolone niełuskane.
Jeżeli poszukujesz wyrazistego smaku pistacji, wybierz pistacje prażone, solone.
Właściwości
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- posiadają również wysoką zawartość białka;
- są bardzo dobrym źródłem żelaza, fosforu, potasu i miedzi.
Więcej informacji o pistacjach znajduje się w naszym poradniku pistacje - właściwości.
Historia i ciekawostki o pistacjach
Pistacje są ważnym składnikiem diety człowieka od tysięcy lat. Na pierwsze ślady orzechów pistacjowych natrafiono podczas wykopalisk archeologicznych w Uluburun w Turcji. Uważa się, że spożywane były już około 9000 lat temu. Początkowo były zbierane z krzewów rosnących na dziko. Dopiero około 4000 lat temu zaczęły powstawać pierwsze uprawy w regionie Asyrii i północnej Mezopotamii. Pistacja jest drugim (obok migdałów) orzechem, który jest wspominany w Biblii (Księga Rodzaju 43:11).
Wiąże się z nimi wiele legend i opowieści. Według muzułmanów orzech pistacjowy był jednym z pokarmów przywiezionych na Ziemię przez Adama. Królowa Saby uznała je za królewskie owoce i zakazała zwykłym ludziom ich uprawy. Król starożytnego Babilonu, Nabuchodonozor, nakazał zasadzić krzewy pistacji we własnym ogrodzie. Do Rzymu sprowadził je cesarz Witeliusz w I w. n. e. Z Rzymu orzeszki pistacjowe rozprzestrzeniły się po całej Europie.
Orzechy te miały różnorodne zastosowania. Używane były jako barwnik, a następnie jako przyprawa i lekarstwo (pomagały na choroby wątroby i bóle zębów).
Obecnie największymi producentami pistacji są Iran, Stany Zjednoczone (Kalifornia), Turcja, a także Syria i Chiny.
Jak uprawia się pistacje?
Uprawa pistacji wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. Potrzebują słonecznej pozycji i dobrze osuszonej gleby. Idealne warunki występują jedynie w kilku miejscach na świecie m.in. Iranie, Turcji i słonecznej Kalifornii.
Drzewa pistacjowe (Pistacia vera) mogą zacząć przynosić owoce po 5-7 latach, ale często potrzeba aż 15 lat, żeby wydały pierwsze owoce. Owocują tylko żeńskie drzewa, które zapylane są przez wiatr z pyłku pochodzącego z męskiego rodzaju rośliny. Jedno drzewo męskie wytwarza wystarczającą ilość pyłku, by zapylić 8- 12 żeńskich drzewek. Owoce pistacji dojrzewają pod koniec lata lub na początku jesieni. Dojrzałe owoce poznajemy po pękniętych skorupkach. W zdecydowanej większości plantacji pistacje są strącane z drzew mechaniczne za pomocą specjalnych maszyn. Potem niezwłocznie są przewożone do sortowni. Tam odbierane są z łupinek i poddawane procesowi suszenia. Tylko taki szybki proces zagwarantuje wysoko jakość owoców i delikatny smak, z którego są znane i dla którego są cenione.
Dlaczego pistacje są drogie?
Z jednego drzewa pistacjowego można zabrać średnio od 30 do 50 orzechów pistacjowych. Pistacje wydają nieregularne plony. Jednego roku są one obfite, a w kolejnym potrafią być symboliczne, co jest sporym utrudnieniem dla plantatorów i przekłada się na wysoką cenę tych orzechów.
Pistacje - zastosowanie w kuchni
Pistacje mają szerokie zastosowanie w kuchni. Praktycznie można je dodawać do każdej potrawy.
- mogą być podawane na śniadanie, podwieczorek, przekąskę, przystawkę lub jako aperitif.
- zastępują z powodzeniem wszelkie inne orzechy tak jak: orzechy pekan, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe, orzechy, orzechy laskowe, migdały, orzechy brazylijskie itp.
- są doskonałym dodatkiem do porannej owsianki lub muesli. Smakują wyśmienicie wrzucone do twarogu lub jogurtu.
- pokruszone i posiekane stanowią doskonałą posypkę do deserów. Można je dodawać do ciast, naleśników, gofrów, kremów, ciastek, lodów, makaroników, kremów, bitej śmietany, babeczek itp.
- są podstawowym składnikiem wypieków orientalnych, greckich, tureckich, arabskich i bliskowschodnich.
- dodają również smaku i aromatu daniom pikantnym, obiadowym. Mogą być stosowane do nadziewania drobiu lub warzyw: pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii itp.
- dodają charakterystycznego smaku wszelkim warzywom zwłaszcza marchwi, cukinii, brokułom, kalafiorom. Warto również dodać rozgniecione lub zmielone pistacje do puree ziemniaczanego, zapiekanek, frytek, ciasta francuskiego itp.
- doskonale komponują się z wszelkiego rodzaju owocami i sałatkami owocowymi. Z powodzeniem można je dodawać do smażonych placków, gruszek, malin lub jabłek itp.
- świetnie smakują z czekoladą i wszystkimi deserami czekoladowymi.
Przeciwwskazania, alergie i środki ostrożności
Pistacje, podobnie jak inne orzechy, są silnie alergizujące. Jeżeli osoba jest uczulona na orzechy laskowe, orzechy makadamia, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy kokosowe, migdały, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, to prawdopodobnie również nie powinna jeść orzechów pistacjowych.
Spożycie pistacji przez osobę uczuloną na orzechy może mieć poważne konsekwencje - istnieje ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.
Orzechy pistacjowe należy jeść z umiarem. Nadmierne spożywanie tych orzechów może powodować wzrost masy ciała. Nadmiar może negatywnie wpływać na działanie leków na ciśnienie krwi, przeciwpsychotycznych lub antybiotyków.
Inne opcje
Składniki
Składniki: pistacje.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: USA
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2345 kJ/560 kcal |
Tłuszcz | 45 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 5,9 g |
Węglowodany | 27 g |
w tym cukry | 7,7 g |
Błonnik | 11 g |
Białko | 20 g |
Sól | 0,0 g |
Fosfor | 469 mg |
Potas | 1007 mg |
Miedź | 1,243 mg |
Żelazo | 4,03 mg |
Przepisy z tym produktem
-
Ciasteczka pistacjowe
Kruche ciasteczka napakowane dużą ilością pistacji. Proste do wykonania, pyszne, doskonałe do zapuszkowania na święta.
-
Ciasto z białą czekoladą i pistacjami
Ciasto pistacjowe - słodki deser idealny na podwieczorek zarówno dla młodszych jak i starszych.
-
Curry z kurczaka z pistacjami i mleczkiem kokosowym
Aromatyczne duszone mięso z kurczaka doprawione indyjskim curry z nerkowcami i mlekiem kokosowym.
-
Lasagne ze szpinakiem, serem brie oraz pistacjami
Lasagne ze szpinakiem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Składa się z kilku warstw farszy szpinakowego z serem brie oraz sosem pistacjowym.
-
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, fetą oraz pistacjami
Prosta i szybka sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, fetą i pistacjami. Świetna propozycja na lunch do pracy.
-
Tarta figowa z pistacjami
Tarta figowa na kruchym cieście francuskim z dodatkiem czegoś więcej - pistacji.
-
Crumble z warzywami, pistacjami oraz orzechami laskowymi
Chrupiące crumble w wersji z warzywami, pistacjami i orzechami laskowymi. Idealny zarówno jako dodatek do posiłków jak i osobne danie.
Komentarze 0