- Orzechy nerkowca świeże i słodkie, BARDZO DUŻE 320 sztuk na 1 funt wagi - całe, smak
- Pochodzą z Wietnamu
- 100% naturalne, jasny kremowy kolor, bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw lub mleka
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Świeże orzechy nerkowca z naszego sklepu charakteryzują się delikatnym smakiem i kruchością. Ich nazwa bezpośrednio nawiązuje do oryginalnego kształtu, kojarzącego się z nerką.
Orzechy nerkowca dostępne w naszym sklepie pochodzą z Wietnamu. Pakowane są w szczelne i wytrzymałe woreczki, które doskonale chronią produkt przed czynnikami zewnętrznymi. Woreczki posiadają praktyczne zapięcie strunowe. Orzechy uprawiane są w sposób naturalny, bez konserwantów i siarki. Nie zawierają glutenu. Właśnie takie naturalne są najzdrowsze i posiadają najwięcej wartości odżywczych.
Orzechy nerkowca to świetna przekąska, która może posłużyć również jako dodatek do innych dań. Najlepiej smakują surowe, konsumowane bezpośrednio z opakowania — wtedy są najzdrowsze. Ze względu na swój słodkawy smak wykorzystywane są jako baza do deserów i słodkich przekąsek.
Orzechy nerkowca są bogatym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W dodatku zawierają one naturalne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi wielu chorób, w tym cywilizacyjnych. Orzechy nerkowca to dobre źródło białka dla osób pozostających na diecie roślinnej.
Jeżeli poszukujesz intensywnego smaku orzecha nerkowca, wybierz orzechy nerkowca prażone.
Właściwości
- są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego;
- są również źródłem cennego białka;
- w swoich składzie zawierają potas, żelazo i fosfor.
Więcej informacji o orzechach nerkowca znajduje się w naszym poradniku orzechy nerkowca - właściwości.
Zastosowanie
Najlepiej orzechy nerkowca smakują surowe, uważane są za najsmaczniejsze orzechy świata, choć można je jeść także prażone, solone bądź oblane czekoladą. Ze względu na swój słodki smak są doskonałą bazą do deserów.
Kuchnia indyjska znalazła dla nich zastosowanie w różnego typu sałatkach, gdzie dodawane są do każdego rodzaju curry.
Masło orzechowe zrobione z orzechów nerkowca jest dużo zdrowsze niż to, które przygotuje się z ich arachidowych kuzynów. To z uwagi na korzystniejszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 i tym, że odznaczają się dużą zawartością żelaza, magnezu oraz cynku.
Przechowywanie
Jak każde orzechy, te z drzewa nerkowca muszą być przechowywane w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Nie mogą też być narażone na zbyt duże działanie tlenu, gdyż proces utleniania jest szkodliwy dla orzechów.
Przeciwwskazania
Orzechów nerkowca nie mogą jeść tylko ci, którzy są na nie uczuleni. Kobietom w ciąży odradza się spożywanie ich tuż przed snem.
Inne opcje
Składniki
Składniki: orzechy nerkowca.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Wietnam
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2402 kJ/574 kcal |
Tłuszcz | 46,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7,8 g |
Węglowodany | 32,7 g |
w tym cukry | 5,01 g |
Błonnik | 3,0 g |
Białko | 15,3 g |
Sól | 0,01 g |
Fosfor | 490 mg |
Potas | 565 mg |
Żelazo | 6 mg |
Komentarze 0