- Orzechy brazylijskie duże i całe, zdarzą się połówki. Świeże zbiory 2024! 240/280 sztuk/kg, 1,92 mg Selenu na 1 kg, smak świeżego orzecha
- Pochodzą z Brazylii
- Bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Smaczne i zdrowe orzechy brazylijskie (orzechy para). Orzechy te mają łagodny smak i charakterystyczną konsystencję, dzięki dużej zawartości tłuszczów.
Orzechy brazylijskie pochodzą z Brazylii. Pakowane są wytrzymałe strunowe woreczki. Woreczki doskonale chronią produkt przed działaniem czynników zewnętrznych, dlatego orzechy utrzymują swoje cenne właściwości. Orzechy nie zawierają dwutlenku siarki i są produktem bezglutenowym.
Orzechy brazylijskie można jeść bezpośrednio z opakowania. Stanowią również doskonały dodatek do potraw, śniadań, sałatek czy deserów. Codziennie powinno się jeść ok. 3 sztuki tych orzechów.
Więcej informacji o orzechach brazylijskich znajduje się w naszym poradniku o właściwościach orzechów brazylijskich.
Dobra cena! Super świeżość!
Właściwości
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są źródłem białka;
- orzechy brazylijskie są bogate w magnez, fosfor i potas;
- posiadają również wysoką zawartość selenu.
Więcej informacji o orzechach brazylijskich znajduje się w naszym poradniku orzechy brazylijskie - właściwości.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie dostępne w naszym sklepie importowane są z Brazylii.
Orzechy tego gatunku mają wydłużone owoce o zaokrąglonych rogach, zawarte w kadłubie owocu drzewa, orzecha brazylijskiego, południowoamerykańskiej orzesznicy wyniosłej, (Bertholletia excelsa), która rośnie głównie w Brazylii, Boliwii i Peru.
Faktyczny orzech jest zatem migdałem owocu orzesznicy wyniosłej. Okryty jest brązową, zdrewniałą owocnią zawierająca (trochę jak migdał) i chroniony przez twardą skorupę przypominającą kokos. Każda skorupa zawiera od 12 do 20 nasion.W Brazylii nasiona te nazywane są „castanhas-do-ParÁ¡” lub „kasztany z ParÁ¡”,
Orzech brazylijski jest chrupiący i ma smak podobny do orzecha laskowego. Jest to suchy oleisty owoc, to znaczy, że wytłacza się z niego także olej spożywczy.
Orzechy brazylijskie rosną na dzikich drzewach, osiągających do 45 metrów wysokości i do 2 metrów średnicy. Kilka ważnych czynników dotyczących zapylania i wzrostu drzew uniemożliwia ich uprawę domową. Zbierane są, gdy dojrzałe owoce spadną na ziemię. Tradycyjnie kokosy są otwierane na miejscu maczetą, aby odzyskać nasiona, które następnie suszy się na słońcu.
Historia i ciekawostki
Orzechy brazylijskie były konsumowane rdzennych mieszkańców regionu przynajmniej od epoki wczesnego paleolitu, około 11 000 lat temu. Niemniej jednak pierwsza wzmianka o orzechach brazylijskich pochodzi dopiero 1569 roku, czyli epoki hiszpańskich i portugalskich podbojów Ameryki Południowej. Jeden z tych odkrywców, hiszpański konkwistador Juan Á lvarez Maldonado, odkrył orzechy brazylijskie i ich wartości odżywcze w trakcie przemierzania peruwiańskiego regionu Madre de Dios i natychmiast nakazał zebrać tysiące dla swoich głodnych żołnierzy.
Orzechy brazylijskie pojawiły po raz pierwszy w Europie za sprawą holenderskich kupców, którzy przywieźli je do swojego kraju w 1633 roku.
Po raz pierwszy w Ameryce na pojawiły się na początku XIX w towarzystwie ziaren kakaowca i orzechów nerkowca.
Obecnie orzech brazylijski jest jednym z filarów lokalnej gospodarki w regionach amazońskich.
Zastosowanie w kuchni
Orzechy brazylijskie słyną ze swojego delikatnego, maślanego smaku oraz gładkiej konsystencji. Świetnie sprawdzają się w charakterze prostej przekąski, także pomieszane z innymi orzechami i suszonymi owocami.
Orzechy brazylijskie dobrze komponuje się z owocami we wszystkich ich postaciach, takimi jak sałatki owocowe, placki z gruszkami lub morelami itp.
W słonych daniach można użyć orzechów brazylijskich zmieszanych z bułką tartą do mięs pieczonych, warzyw i ryb.
Ekologiczny orzech brazylijski zastępuje bardzo dobrze mąkę pszenną i może gęstnieć oraz nadawać smak sosom, zupom czy marynatom.
Orzechy brazylijskie z powodzeniem można dodawać też do wypieków, na przykład do ciasteczek.
Można z nich również tworzyć mąkę, którą wykorzystywać można w słodkich wypiekach, tym samym poprawiając ich bilans wartości odżywczych.
Jak przygotowywać orzechy brazylijskie?
Orzechy możemy dodawać do potraw w różnych formach - w całości, zmiażdżone, zmielone. Możemy również ja upiec a także zrobić z nich purre.
- Jak upiec orzechy?
Podgrzej piekarnik do 180°C i pozwól im piec się przez 10 minut.
- Jak zrobić brazylijskie puree z orzechów?
Wymieszaj 300 g orzechów z małą ilością wody, aż do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta - dodaj więcej wody. Powstałe w ten sposób puree możesz dodać na chleb zamiast masła. Zalecana jest szczególnie osobom, które cierpią na nietolerancję na produkty mleczne.
Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności
Orzechy brazylijskie podobnie jak inne pokrewne orzechy (orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy kokosowe, migdały, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca) mogą powodować alergie. Uczulenie na jeden z tych suszonych owoców daje dużą pewność uczulenia na wszystkie. Te rodzaje alergii mogą mieć poważne konsekwencje, w tym wstrząs anafilaktyczny.
Przechowywanie
Orzechy brazylijskie z Brazylii należy przechowywać w suchym miejscu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: orzechy brazylijskie.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Brazylia
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2841 kJ/677 kcal |
Tłuszcz | 68,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 11 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 7,5 g |
Białko | 14,32 g |
Sól | 0,03 g |
Magnez | 376 mg |
Fosfor | 725 mg |
Potas | 659 mg |
Selen | 0,192 mg |
Przepisy z tym produktem
-
Ciasto z orzechów brazylijskich
Orzech brazylijski jest popularnym przysmakiem w Brazylii, szczególnie w stanie Rondonia położonym na północy kraju. To właśnie tam, przy granicy z Boliwią, skoncentrowana jest większość produkcji orzechów brazylijskich. Jednym z popularnych przepisów z tamtego regionu jest Bolo de Castanha do Pará, czyli ciasto z orzechów brazylijskich.
-
Brownie czekoladowe z orzechami brazylijskimi
Pyszny deser z Ameryki Południowej z dodatkiem posiekanych orzechów brazylijskich.
-
Sałatka ziemniaczana z orzechami brazylijskimi
Pyszne i prosta w przygotowaniu sałatka ziemniaczana z dodatkiem orzechów brazylijskich.
-
Czekoladowe muffiny z orzechami brazylijskimi
Mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem posiekanych orzechów brazylijskich.
Komentarze 0