Orzechy brazylijskie z Brazylii - 1kg dobra cena

  • Orzechy brazylijskie cena 1kg z Brazylii
  • Orzechy brazylijskie 1kg gdzie kupić z Brazylii
  • Orzechy brazylijskie cena 1kg z Brazylii
Orzechy brazylijskie cena 1kg z Brazylii Orzechy brazylijskie 1kg gdzie kupić z Brazylii Orzechy brazylijskie cena 1kg z Brazylii

- Orzechy brazylijskie duże i całe, zdarzą się połówki. Świeże zbiory ! 240/280 sztuk/kg, 1,92 mg na 1 kg Selenu, smak świeżego orzecha

- Pochodzą z Brazylii

- Bez konserwantów, bez siarki

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Smaczne i zdrowe orzechy brazylijskie (orzechy para). Orzechy te mają łagodny smak i charakterystyczną konsystencję, dzięki dużej zawartości tłuszczów.

Orzechy brazylijskie pochodzą z Brazylii. Pakowane są wytrzymałe strunowe woreczki. Woreczki doskonale chronią produkt przed działaniem czynników zewnętrznych, dlatego orzechy utrzymują swoje cenne właściwości. Orzechy nie zawierają dwutlenku siarki i są produktem bezglutenowym.

Orzechy brazylijskie można jeść bezpośrednio z opakowania. Stanowią również doskonały dodatek do potraw, śniadań, sałatek czy deserów. Codziennie powinno się jeść ok. 3 sztuki tych orzechów.

Więcej informacji o orzechach brazylijskich znajduje się w naszym poradniku o właściwościach orzechów brazylijskich.

Dobra cena! Super świeżość!

Właściwości

  • wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • są źródłem białka;
  • orzechy brazylijskie są bogate w magnez, fosfor i potas;
  • posiadają również wysoką zawartość selenu.

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie dostępne w naszym sklepie  importowane są z Brazylii.

Orzechy tego gatunku mają wydłużone owoce o zaokrąglonych rogach, zawarte w kadłubie owocu drzewa, orzecha brazylijskiego, południowoamerykańskiej orzesznicy wyniosłej, (Bertholletia excelsa), która rośnie głównie w Brazylii, Boliwii i Peru.

Faktyczny orzech jest zatem migdałem owocu orzesznicy wyniosłej. Okryty jest brązową, zdrewniałą owocnią zawierająca (trochę jak migdał) i chroniony  przez twardą skorupę przypominającą kokos. Każda skorupa zawiera od 12 do 20 nasion.W Brazylii nasiona te nazywane są „castanhas-do-ParÁ¡” lub „kasztany z ParÁ¡”,

Orzech brazylijski jest chrupiący i ma smak podobny do orzecha laskowego. Jest to suchy oleisty owoc, to znaczy, że wytłacza się z niego także olej spożywczy.

Orzechy brazylijskie rosną na dzikich drzewach, osiągających do 45 metrów wysokości i do 2 metrów średnicy. Kilka ważnych czynników dotyczących zapylania i wzrostu drzew uniemożliwia ich uprawę domową. Zbierane są, gdy dojrzałe owoce spadną na ziemię. Tradycyjnie kokosy są otwierane na miejscu maczetą, aby odzyskać nasiona, które następnie suszy się na słońcu.

Historia i ciekawostki

Orzechy brazylijskie były konsumowane  rdzennych mieszkańców regionu przynajmniej od epoki wczesnego paleolitu, około 11 000 lat temu.  Niemniej jednak  pierwsza wzmianka o orzechach brazylijskich pochodzi dopiero 1569 roku,  czyli epoki hiszpańskich i portugalskich podbojów Ameryki Południowej. Jeden z tych odkrywców, hiszpański konkwistador Juan Á lvarez Maldonado, odkrył orzechy brazylijskie  i ich wartości odżywcze  w trakcie  przemierzania  peruwiańskiego regionu Madre de Dios i natychmiast nakazał zebrać tysiące dla swoich głodnych żołnierzy.  

Orzechy brazylijskie pojawiły po raz pierwszy w Europie za sprawą holenderskich  kupców, którzy  przywieźli je do swojego kraju w 1633 roku.

Po raz pierwszy  w Ameryce na  pojawiły się na początku XIX w towarzystwie ziaren kakaowca  i orzechów nerkowca.

Obecnie orzech brazylijski jest jednym z filarów lokalnej gospodarki w regionach amazońskich.

Zastosowanie w kuchni

Orzechy brazylijskie słyną ze swojego delikatnego, maślanego smaku oraz gładkiej konsystencji. Świetnie sprawdzają się w charakterze prostej przekąski, także pomieszane z innymi orzechami i suszonymi owocami.

Orzechy brazylijskie dobrze komponuje się z owocami we wszystkich ich postaciach, takimi jak sałatki owocowe, placki z gruszkami lub morelami itp.

W słonych daniach można użyć orzechów brazylijskich zmieszanych z bułką tartą do mięs pieczonych, warzyw i ryb.

Ekologiczny orzech brazylijski zastępuje bardzo dobrze mąkę pszenną i może gęstnieć oraz nadawać smak sosom, zupom czy  marynatom.

Orzechy brazylijskie z powodzeniem można dodawać też do wypieków, na przykład do ciasteczek.

Można z nich również tworzyć mąkę, którą wykorzystywać można w słodkich wypiekach, tym samym poprawiając ich bilans wartości odżywczych.

Jak przygotowywać orzechy brazylijskie?

Orzechy możemy  dodawać do potraw w różnych  formach - w całości,   zmiażdżone, zmielone. Możemy również ja upiec a także zrobić z nich purre. 

- Jak upiec orzechy?

 Podgrzej piekarnik do 180°C i pozwól im piec się przez 10 minut.

- Jak zrobić brazylijskie puree z orzechów?

Wymieszaj 300 g orzechów z małą ilością wody, aż do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta - dodaj więcej wody.   Powstałe w ten sposób puree możesz dodać na chleb zamiast masła. Zalecana jest  szczególnie osobom, które cierpią na  nietolerancję  na produkty mleczne.

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności

Orzechy  brazylijskie podobnie jak inne pokrewne orzechy (orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy kokosowe, migdały, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca) mogą powodować alergie.  Uczulenie na jeden z tych suszonych owoców daje dużą pewność uczulenia na wszystkie. Te rodzaje alergii mogą mieć poważne konsekwencje, w tym wstrząs anafilaktyczny.

Przechowywanie

Orzechy brazylijskie z Brazylii należy przechowywać w suchym miejscu.

72,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 200,00 zł

Inne opcje

Składniki

Skład: orzechy brazylijskie.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Brazylia

Indeks glikemiczny: 15

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 2841 kJ/677 kcal
Tłuszcz 68,9 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 11 g
Węglowodany 0,0 g
   w tym cukry 0,0 g
   Błonnik 13,9 g
Białko 14,1 g
Sól 0,03 g
Magnez 376 mg
Fosfor 725 mg
Potas 659 mg
Selen 0,192 mg

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Przepisy z tym produktem