- Oczekiwanie na dostawę
- -20%
Bogactwo odmian ryżu może przyprawić o zawrót głowy. Ziarenka ryżu dostępne są w wielu kształtach: od podłużnych po okrągłe ziarenka charakterystyczne dla ryżu do sushi, czyli ryżu do risotto. Występuje również w różnym kolorach, które pochodzą z pigmentów warstw otrębów ryżowych. Możesz wybierać ryż czerwony, ryż biały, brązowy, ryż czarny, a nawet fioletowy.
Ryże klejące z krótkimi ziarnami do sushi i risotto
Odmiany ryżu różnią się między sobą nie tylko formą i kształtami, ale również smakiem oraz właściwościami fizycznymi. Istnieją gatunki ryżu bardziej klejącego lub ryżu sypkiego, które sprawdzają się do określonych przepisów i potraw.
Jeżeli poszukujesz idealnego ryżu do przygotowania risotto, wybierz oryginalny włoski ryż Arborio. Ta odmiana białego ryżu o okrągłych ziarnach charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi oraz kremowym, delikatnym smakiem.
W naszym sklepie znajdziesz również ryż do sushi. Ma on bardziej zaokrąglone ziarna, a po ugotowaniu staje się bardzo miękki i dobrze wchłania wodę, a ziarenka łatwiej sklejają się ze sobą.
Ryże sypkie po ugotowaniu - jaśminowy i basmati
Jeżeli wolisz, aby ryż po ugotowaniu zachował swoją sypkość wówczas wybieraj ryże długoziarniste jak ryż basmati czy ryż jaśminowy.
Delikatny i słodkawy w smaku ryż jaśminowy to doskonały dodatek i baza do przygotowania wielu dań kuchni azjatyckiej, głównie tajskiej czy hinduskiej, a także deserów. Lekko klejący ryż znajdziesz w naszym asortymencie w dwóch odmianach.
Ryż jaśminowy pochodzący z Wietnamu zawdzięcza swoją nazwę zapachowi jaśminu, który wydobywa się podczas gotowania ryżu. Jest bardzo pachnący, a po ugotowaniu lekko lepki, ale aromatyczny.
Ryż jaśminowy Phka Malis to jedna z najlepszych i najszlachetniejszych odmian ryżu jaśminowego uprawianych w Kambodży. Odmiana Phka Malis uznana została wielokrotnie za najlepszy ryż na świecie ze względu na swoje parametry, smak i aromat. Tej wysokiej klasy ryż z Kambodży uprawiany naturalnie bez genetycznych modyfikacji. Po ugotowaniu jest dość lepki, a zarazem miękki i puszysty. Wyróżnia się delikatnym, słodkim smakiem oraz intensywnym, kwiatowym aromatem.
Ryż basmati Punjab jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej i na Bliskim Wschodzie. Szczególnie pasuje do potraw takich jak biryani lub pilaw. Ryż basmati jest odmianą bardzo aromatyczną. Po procesie gotowania jego ziarna nie kleją się i są nadal sypkie. Są również bardzo delikatne w smaku, wręcz puszyste.
Ryż brązowy, czerwony i czarny.
Jeżeli poszukujesz zdrowszego zamiennika ryży białego ryżu, sięgnij po ryż brązowy naturalny.
Czarny ryż wyróżnia się łagodnym, orzechowym smakiem oraz swoją kolorystyką. Z tego względu w kuchni azjatyckiej najczęściej wykorzystywany jest do deserów, ale sprawdzi się również daniach wytrawnych. Jego ziarna mają charakterystyczną ciemno-fioletową barwę pochodzącą z pigmentu zwanego antocyjanem, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Czerwony ryż to rodzaj nie klejącego się ryżu długoziarnistego, który jest podobny do ryżu brązowego. Kolor jego otrębów jest czerwony, fioletowy lub bordowy. W porównaniu do białych odmian ryż ten zawiera mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny.
W naszym sklepie znajdziesz też dziki ryż. Cechuje się cienkimi i długimi ziarnami o charakterystycznej, ciemnobrązowej barwie, którą zawdzięcza amylozie, składnikowi skrobi. Ziarna ryżu dzikiego mają intensywny zbożowo-orzechowy aromat.