Ryż dla poszukiwaczy smaku

Ryż to jeden z najpopularniejszych składników pożywienia na całym świecie. W asortymencie sklepu Go4taste.pl znajdziesz najlepszy ryż, który możesz wykorzystać jako dodatek do mięs, warzyw, sosów oraz słodkich deserów.

Czytaj dalej
Ryż dziki cena 500g USA
W magazynie, dostawa 24h
<p>- Ryż dziki</p> <p>- <strong>Oryginalny z USA</strong></p> <p>- Bez glutenu, bez konserwantów,  </p> <p>- Do gotowania i przygotowania potraw </p> <p>- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane</p> <p></p>
24,00 zł
Ryż czarny cena 1kg z Tajlandii
W magazynie, dostawa 24h
<p>- Czarny ryż</p> <p>- Pochodzi z Tajlandii</p> <p>- Bez glutenu, bez konserwantów,  </p> <p>- Do gotowania i przygotowania potraw </p> <p>- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane</p> <p></p>
14,00 zł
Ryż czerwony cena 1kg z Brazylii
W magazynie, dostawa 24h
<p>- Czerwony ryż</p> <p>- Pochodzi z Tajlandii</p> <p>- Bez glutenu, bez konserwantów,  </p> <p>- Do gotowania i przygotowania potraw </p> <p>- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane</p>
13,00 zł
Ryż basmati - 1kg
W magazynie, dostawa 24h
<p>- Ryż basmati Punjab</p> <p>- Pochodzi z Pakistanu</p> <p>- Bez glutenu, bez konserwantów,  </p> <p>- Do gotowania i przygotowania potraw </p> <p>- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane</p>
11,00 zł
Ryż brązowy cena 1kg z Włoch
W magazynie, dostawa 24h
  • -10%
<p>- Ryż naturalny brązowy</p> <p>- Pochodzi z Pakistanu</p> <p>- Bez glutenu, bez konserwantów,  </p> <p>- Do gotowania i przygotowania potraw </p> <p>- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane</p> <p></p>
7,20 zł 8,00 zł
Ryż jaśminowy - 1kg
W magazynie, dostawa 24h
<p>- Ryż jaśminowy Phka Malis</p> <p>- Pochodzi z Kambodży</p> <p>- Bez glutenu, bez konserwantów,  </p> <p>- Do gotowania i przygotowania potraw </p> <p>- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane</p> <p></p>
11,00 zł
Ryż do sushi cena 1kg z Włoch
W magazynie, dostawa 24h
<p>- Ryż do sushi</p> <p>- <strong>Oryginalny włoski </strong></p> <p>- Bez glutenu, bez konserwantów, </p> <p>- Do gotowania i przygotowania potraw </p> <p>- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane</p> <p></p>
9,50 zł
Ryż do Risotto Arborio cena 1kg
W magazynie, dostawa 24h
<p>- Ryż Arborio do Risotto</p> <p>- <strong>Oryginalny włoski </strong></p> <p>- Bez glutenu, bez konserwantów,  </p> <p>- Do gotowania i przygotowania potraw </p> <p>- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane</p> <p></p>
10,00 zł
Ryż jaśminowy - 1kg Wietnam
W magazynie, dostawa 24h
<p>- Ryż jaśminowy aromatyczny</p> <p>- Pochodzi z Wietnamu</p> <p>- Bez glutenu, bez konserwantów</p> <p>- Do gotowania i przygotowania potraw </p> <p>- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane</p> <p></p>
9,00 zł

Bogactwo odmian ryżu może przyprawić o zawrót głowy. Ziarenka ryżu dostępne są w wielu  kształtach: od podłużnych po okrągłe ziarenka charakterystyczne dla ryżu do sushi, czyli ryżu  do risotto. Występuje również w różnym kolorach, które pochodzą z pigmentów warstw otrębów ryżowych. Możesz wybierać ryż czerwonyryż biały, brązowyryż czarny, a nawet fioletowy.   

Ryże klejące z krótkimi ziarnami do sushi i risotto

Odmiany ryżu różnią się między sobą nie tylko formą i kształtami,  ale również smakiem oraz właściwościami fizycznymi. Istnieją gatunki ryżu bardziej klejącego lub ryżu sypkiego,  które sprawdzają się do określonych przepisów i potraw. 

Jeżeli poszukujesz idealnego ryżu do przygotowania risotto, wybierz oryginalny włoski ryż Arborio. Ta odmiana białego ryżu o okrągłych ziarnach charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi oraz kremowym, delikatnym smakiem. 

W naszym sklepie znajdziesz również ryż do sushi. Ma on bardziej zaokrąglone ziarna, a po ugotowaniu staje się bardzo miękki i dobrze wchłania wodę, a ziarenka łatwiej sklejają się ze sobą. 

Ryże sypkie po ugotowaniu  - jaśminowy i basmati

Jeżeli wolisz, aby ryż po ugotowaniu zachował swoją sypkość wówczas wybieraj ryże długoziarniste jak ryż basmati czy ryż jaśminowy.

Delikatny i słodkawy w smaku ryż jaśminowy to doskonały dodatek i baza do przygotowania wielu dań kuchni azjatyckiej, głównie tajskiej czy hinduskiej,  a także deserów. Lekko klejący ryż znajdziesz w naszym asortymencie w dwóch odmianach.

Ryż jaśminowy pochodzący z Wietnamu zawdzięcza swoją nazwę zapachowi jaśminu, który wydobywa się podczas gotowania ryżu. Jest bardzo pachnący, a po ugotowaniu lekko lepki, ale aromatyczny.

Ryż jaśminowy Phka Malis to jedna z najlepszych i najszlachetniejszych odmian ryżu jaśminowego uprawianych w Kambodży. Odmiana Phka Malis uznana została  wielokrotnie za  najlepszy ryż na świecie ze względu na swoje parametry, smak i aromat.    Tej wysokiej klasy ryż z Kambodży uprawiany naturalnie bez genetycznych modyfikacji.   Po ugotowaniu jest dość lepki, a zarazem miękki i puszysty. Wyróżnia się delikatnym, słodkim smakiem oraz intensywnym, kwiatowym aromatem.

Ryż basmati Punjab jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej i na Bliskim Wschodzie. Szczególnie pasuje do potraw takich jak biryani lub pilaw. Ryż basmati jest odmianą bardzo aromatyczną. Po procesie gotowania jego ziarna nie kleją się i są nadal sypkie. Są również bardzo delikatne w smaku, wręcz puszyste. 

Ryż brązowy, czerwony i czarny.

Jeżeli poszukujesz zdrowszego zamiennika ryży białego ryżu, sięgnij po ryż brązowy naturalny.

Czarny ryż wyróżnia się łagodnym, orzechowym smakiem oraz swoją kolorystyką. Z tego względu w kuchni azjatyckiej najczęściej wykorzystywany jest do deserów, ale sprawdzi się również daniach wytrawnych. Jego ziarna mają charakterystyczną ciemno-fioletową barwę pochodzącą z pigmentu zwanego antocyjanem, który jest silnym przeciwutleniaczem.

Czerwony ryż  to rodzaj nie klejącego się  ryżu długoziarnistego, który jest podobny do ryżu brązowego. Kolor jego otrębów jest czerwony, fioletowy lub bordowy. W porównaniu do białych odmian ryż ten zawiera mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny. 

W naszym sklepie znajdziesz też dziki ryż. Cechuje się cienkimi i długimi ziarnami o charakterystycznej, ciemnobrązowej barwie, którą zawdzięcza amylozie, składnikowi skrobi. Ziarna ryżu dzikiego mają intensywny zbożowo-orzechowy aromat.