Ryż dla poszukiwaczy smaku

Ryż jest rodzajem zboża obejmującym aż 25 różnorodnych gatunków. Jego odmiana spożywcza jest podstawą wyżywienia dla aż jednej trzeciej ludzi zamieszkujących ziemię. Ryż spożywczy dzieli się także na wiele różnych rodzajów, ze względu chociażby na potrawę, jaką można z niego przygotować. I tak wybrać można: ryż do sushi, ryż jaśminowy, ryż basmati, ryż brązowy, ryż czarny, ryż czerwony, ryż do risotto, ryż mleczny, ryż basmati pełnoziarnisty, ryż sadri, ryż basmati dziki, ryż naturalny, ryż czerwony jaśminowy, ryż do paelli, klejący ryż, lila ryż, ryż mochi. Nie każdy wie, że ziarna ryżu są gatunkiem kaszy.

Więcej

Ryż – wartości odżywcze

W ryżu znajduje się wiele węglowodanów złożonych. To źródło energii, dlatego jest tak chętnie wybierany przez sportowców. Ryż to także dobre źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku. Nie brakuje w nim witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina E odpowiedzialna za zwalczanie wolnych rodników oraz błonnika. Błonnik to dobry wybór dla osób odchudzających się. Nie tylko wspomaga naturalne oczyszczanie się organizmu, ale także obniża poziom glukozy we krwi. W ryżu nie znajduje się imponująca ilość białka, ale jednocześnie jest ono bardzo korzystne dla organizmu. To przede wszystkim aminokwasy egzogenne. Najmniej wartościowy na tle rodziny jest klasyczny ryż biały. Większość odmian ryżu nie zawiera glutenu.

Zastosowanie ryżu jest naprawdę wszechstronne. To idealny dodatek do dań obiadowych, na przykład potrawek, ale także doskonale odnajdzie się on w słodkim towarzystwie. Ryż warto oferować dzieciom, zwłaszcza w jego bogatszej odsłonie pełnoziarnistej. Ten produkt jest podstawą kuchni azjatyckiej, co nie oznacza wcale, że na tym kończą się jego możliwości.

Dobrej jakości ryż zawiera mniej niż 5% połamanych ziaren w opakowaniu. Powinien być czysty, to znaczy w torebce nie może znaleźć się piasek lub kamienie. Warto spojrzeć również na kraj jego pochodzenia. Ryż do sushi najlepiej jest importować z Japonii, ryż basmati z Indii lub Pakistanu, ryż do risotto z Włoch, ryż jaśminowy z Tajlandii, a ryż dziki – z Ameryki.

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.