- Orzechy włoskie łuskane całe, dużo połówek, słodkie, mocny smak
- Pochodzą z Polski
- Bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Świeże i smaczne orzechy włoskie wyłuskane w całości lub połówkach. Nie są one pokruszone i zachowują swój dekoracyjny kształt. W naszym sklepie w składzie orzechów nie ma żadnych dodatków.
Orzechy włoskie dostępne w naszym sklepie pochodzą z krajowych zbiorów. Pakowane są w szczelne i solidne woreczki foliowe, które otwiera i zamyka się za pomocą zapięcia strunowego. Właściwe przechowywanie to gwarancja, że orzechy włoskie zatrzymają swoje składniki odżywcze. Orzechy są w 100% zdrowe, nie zawierają żadnych konserwantów.
Orzechy włoskie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Stanowią doskonały dodatek do pełnowartościowych śniadań, a także deserów czy wypieków.
Właściwości
- są cennym źródłem białka;
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są bogate w potas, magnez i fosfor.
Więcej informacji o orzechach włoskich znajduje się w naszym poradniku orzechy włoskie - właściwości.
Zastosowanie
Najlepiej orzechy włoskie spożywać jako przekąskę. Są jednak też wyśmienitym składnikiem dla wszelkich dań w kuchni: od potraw słonych po jogurty i desery. Często stosuje się je także przy wypiekach.
Tych orzechów nie używa się jednak wyłącznie w kuchni. Są głównym składnikiem wielu kosmetyków, np. maseczek pilingujących. Aby zrobić taką samodzielnie, 5-7 dag obranych z łupinek orzechów zgnieć jak najdrobniej i zalej ciepłym mlekiem, by powstała papka. Dodaj do niej 2 łyżki miodu, wymieszaj i poczekaj, aż orzechy napęcznieją, a papka ostygnie. Nałóż ją na twarz i dekolt, zostaw na 10 minut. Zanim spłuczesz maseczkę, delikatnie wymasuj skórę.
Przechowywanie
Z uwagi na rekordową, nawet jak na orzechy, zawartość tłuszczu, orzechy włoskie szybko jełczeją, co oznacza, że muszą być przechowywane w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, w którym nie będą narażone na zbyt duże działanie tlenu.
Przeciwwskazania
Orzechów włoskich nie powinni spożywać ci, którzy są na nie uczuleni.
Inne opcje
Składniki
Składniki: orzechy włoskie.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2952 kJ/714 kcal |
Tłuszcz | 65 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,1 g |
Węglowodany | 14 g |
w tym cukry | 2,6 g |
Błonnik | 6,7 g |
Białko | 15 g |
Sól | 0,01 g |
Magnez | 121 mg |
Fosfor | 277 mg |
Potas | 410 mg |
Przepisy z tym produktem
-
Ciasto z orzechami włoskimi, jabłkami i cynamonem
Niezwykle prosty przepis na niezwykle pyszne ciasto. Orzechy włoskie, jabłko i cynamon to połączenie doskonałe.
-
Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi
Pyszne kruche ciasteczka z orzechami włoskimi. Przekąska idealna!
-
Orzechy włoskie karmelizowane
Zrobienie karmelizowanych orzechów, jest bardzo proste, a takie orzechy pięknie wyglądają i świetnie smakują.
Komentarze 0