Bakalie

Bakalie to ogólna nazwa na suszone owoce, zwłaszcza południowe, chociaż nie tylko, stosowane w cukiernictwie, ale także jako element kuchni wytrawnej już od lat. Spotyka się je w różnej formie, mogą być suszone w całości, w kawałkach albo jako wygodne płatki. Do bakalii zalicza się: rodzynki (rodzynki sułtanki i koryntki), morele suszone, daktyle suszone, ananas suszony, śliwki suszone, żurawina suszona, mango suszone. To wielość smaków oraz wartości odżywczych, które można łączyć ze sobą w smaczne mieszanki.

Więcej

Bakalie i suszone owoce to produkty, które wykorzystać można w swojej kuchni na wiele sposobów. Zaczynając od słodkich wypieków, poprzez dania wytrawne, mięsne, aż po formę zdrowej przystawki. Bakalie warto zabrać w podróż. To przekąska, która długo pozostaje świeża, jest smaczna, poręczna i lubią ją nawet dzieci. Niektóre produkty są bardziej słodkie, inne mniej, ale w każdym przypadku ten słodki smak jest uzyskiwany naturalnie. Suszone owoce to owoce, z których większość pierwotnej zawartości wody została usunięta albo w sposób naturalny, poprzez suszenie na słońcu, albo przez zastosowanie specjalistycznych suszarek lub odwadniaczy. Suszone owoce mają długą tradycję stosowania sięgającą czwartego tysiąclecia p.n.e. w Mezopotamii. Tradycyjne suszone owoce, takie jak rodzynki, figi, daktyle, morele i jabłka są od tysiącleci podstawą diety śródziemnomorskiej

Kto powinien sięgać po bakalie?

Suszone owoce zachowują większość wartości odżywczych świeżych owoców. Specyficzna zawartość składników odżywczych w różnych suszonych owocach odzwierciedla ich świeży odpowiednik i metodę przetwarzania.

Bakalie są niezastąpione jako element zdrowej diety, nie tylko od święta.

Daktyle suszone stanowią idealne zastąpienie cukru i czekolady w diecie osób, które nie mogą lub nie powinny po nie sięgać, na przykład diabetyków albo osób zmagających się z nadwagą. Dotyczy to również suszonej moreli, która zawiera wiele żelaza, dlatego jeść te owoce powinny wszystkie kobiety. Rodzynki są naturalnym lekiem na zaparcia. Dodatkowo wspomogą kobiety w trakcie menopauzy, kiedy na skutek wypłukiwania się wapnia z organizmu dochodzi do osteoporozy. Bakalie i suszone owoce zawierają wiele białka, potrzebnego nie tylko dzieciom, ale również osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Śliwki kalifornijskie zawierają błonnik pokarmowy, który może mieć działanie przeczyszczające. Śliwki są bogatym źródłem witaminy K (57% wartości dziennej) i umiarkowanym źródłem kilku witamin z grupy B i minerałów dietetycznych. Figi suszone zawierają substancje przeczyszczające, flawonoidy, cukry, witaminy A i C, kwasy i enzymy. W suszonych morelach, wzrasta względne stężenie składników odżywczych, a witamina A, witamina E, potas i żelazo mają wartości dzienne powyżej 25% zalecanego spożycia. Suszona żurawina dostarcza umiarkowanego poziomu witaminy C, błonnika pokarmowego i manganu. Suszona papaja także jest znaczącym źródłem witaminy C (75% dziennej wartości zalecanego spożycia) i umiarkowanym źródłem kwasu foliowego. Suszony ananas jest bogatym źródłem manganu i witaminy C. Rodzynki mogą zawierać do 72% masy cukrów, z których większość to fruktoza i sacharoza tworząca glukozę w połączeniu w pojedynczej cząsteczce. Zawierają również około 3% białka i 3,7% - 6,8% błonnika pokarmowego. Rodzynki, podobnie jak śliwki i morele, są również bogate w pewne przeciwutleniacze, ale mają niższą zawartość witaminy C niż świeże winogrona. Rodzynki mają niską zawartość sodu i nie zawierają cholesterolu.

Rodzaje bakalii i suszonych owoców

Bakalie to produkty o olbrzymiej wręcz różnorodności. W naszym sklepie w tym dziale znaleźć można zarówno produkty słodkie, jaki i wytrawne. Suszone banany są bardzo smaczną przekąską, mogącą zastąpić na przykład chipsy. Imbir suszony jest z kolei bardzo cenionym, zdrowym produktem, który warto spożywać chociażby w trakcie choroby, na przykład dodając go do herbaty. Pomidory suszone to produkt typowy dla kuchni śródziemnomorskiej, pozwalający zachować na dłużej ich wspaniały smak i wartości odżywcze. Żurawina suszona to produkt chętnie stosowany na przykład do robienia naparów pomocnych w przy problemach związanych z układem moczowym. Ananasy suszone to produkt chętnie wykorzystywany w deserach. Ich naturalna słodycz pozwala na spożycie tych produktów również bezpośrednio z opakowania. Tak samo jak mango suszone, wybierane także jako dodatek na przykład do sernika. Daktyle pojawiają się często jako zdrowy zamiennik cukru, na przykład w różnego rodzaju ciastkach i deserach.

Obecnie suszone owoce są produkowane w większości regionów świata, a konsumpcja występuje we wszystkich kulturach i segmentach demograficznych.

Najlepsze bakalie i suszone owoce to te, których skład ogranicza się jedynie do podstawowego produktu. Zawierają one naturalny cukier, więc nie ma konieczności ich dosładzania ani dodawania żadnych olejów (zwłaszcza oleju palmowego). Najlepiej jest się zdecydować na zakup bakalii w opakowaniu – wówczas jest podana ich dokładna data przydatności do spożycia. Owoce suszone bez niezdrowego dodatku dwutlenku węgla nie będą miały intensywnego koloru, na przykład morele suszone będą brązowawe, a nie żółte, ale taki wybór zdecydowanie przysłuży się zdrowiu. Bakalie powinny być naturalnie wysuszone. W największych ilościach produkuje się je na Bliskim Wschodzie, ale także w Grecji, Hiszpanii, Kalifornii.

Bakalia na wagę

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.