Bakalie

Bakalie to ogólna nazwa na suszone owoce południowe, stosowane w cukiernictwie (i nie tylko) już od lat. Spotyka się je w różnej formie, mogą być suszone w całości, w kawałkach albo jako wygodne płatki. Do bakalii zalicza się: rodzynki (rodzynki sułtanki i koryntki), morele suszone, daktyle suszone, ananas suszony, śliwki suszone, żurawina suszona, mango suszone.

Więcej

Bakalie i suszone owoce to produkty, które wykorzystać można w swojej kuchni na wiele sposobów. Zaczynając od słodkich wypieków, poprzez dania wytrawne, mięsne, aż po formę zdrowej przystawki. Bakalie warto zabrać w podróż. To przekąska, która długo pozostaje świeża, jest smaczna, poręczna i lubią ją nawet dzieci.

Kto powinien sięgać po bakalie?

Bakalie są niezastąpione jako element zdrowej diety, nie tylko od święta. Daktyle suszone stanowią idealne zastąpienie cukru i czekolady w diecie osób, które nie mogą lub nie powinny po nie sięgać, na przykład diabetyków albo osób zmagających się z nadwagą. Dotyczy to również suszonej moreli, która zawiera wiele żelaza, dlatego jeść te owoce powinny wszystkie kobiety. Rodzynki są naturalnym lekiem na zaparcia. Dodatkowo wspomogą kobiety w trakcie menopauzy, kiedy na skutek wypłukiwania się wapnia z organizmu dochodzi do osteoporozy.  Bakalie i suszone owoce zawierają wiele białka, potrzebnego nie tylko dzieciom, ale również osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Najlepsze bakalie i suszone owoce to te, których skład ogranicza się jedynie do podstawowego produktu. Zawierają one naturalny cukier, więc nie ma konieczności ich dosładzania ani dodawania żadnych olejów (zwłaszcza oleju palmowego). Najlepiej jest się zdecydować na zakup bakalii w opakowaniu – wówczas jest podana ich dokładana data przydatności do spożycia. Owoce suszone bez niezdrowego dodatku dwutlenku węgla nie będą miały intensywnego koloru, na przykład morele suszone będą brązowawe, a nie żółte, ale taki wybór zdecydowanie przysłuży się zdrowiu. Bakalie powinny być naturalnie wysuszone. W największych ilościach produkuje się je na Bliskim Wschodzie, ale także w Grecji, Hiszpanii, Kalifornii.

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.