- -20%
Uwaga! Realizacja zamówień na mąkę migdałową od wtorku 21. maja (produkt w trakcie spakowania).
- Mąka migdałowa bardzo drobna - drobno mielone blanszowane (bez skórki) migdały, świeże i słodkie
- Pochodzi z USA
- Bez konserwantów, bez siarki
- Idealna do makaroników, pieczenia i do przygotowania potraw lub mleka migdałowego, bez dużych cząstek
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Mąka migdałowa produkowana jest ze świeżych, blanszowanych migdałów. Słodka, zdrowa mąka migdałowa to łatwa w użyciu i wygodna forma dodawania migdałów do swoich codziennych posiłków.
Mielone blanszowane migdały dostępne w naszym sklepie uprawiane są w USA. Mąka długo utrzymuje swoje walory smakowe, ponieważ pakowana jest w szczelne, wytrzymałe woreczki foliowe. Woreczki posiadają praktyczne zapięcie strunowe. Mąka wytwarzana jest z migdałów przygotowywanych w sposób naturalny — bez konserwantów oraz dodatku dwutlenku siarki.
Zdrowa mąka bez glutenu
Mąka z migdałów nie zawiera glutenu. Mąka ze zmielonych migdałów to naturalny, zdrowy i bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, dlatego może znaleźć się w diecie osób uczulonych na gluten.
Mąka migdałowa stanowi zdrowy, bezglutenowy i smaczny zamiennik mąki pszennej. Stosowana jest głównie do wypieków — tortów, ciast i ciasteczek. Mąka dodawana być może również do deserów. Pasuje również do jogurtów, musli i dań wytrawnych. Na jej bazie można równiez przyrządzić chleb, co jest popularne w diecie paleo.
Mąka migdałowa właściwości
- wyróżnia się, wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- posiada również wysoką zawartość białka;
- jest bardzo dobrym źródłem wapnia i żelaza;
- niski indeks glikemiczny i zawartość wapnia czyni ją lepszą od konwencjonalnych mąk;
- jest naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu stanowi doskonałą alternatywę dla mąki pszennej dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję pszenicy;
- mąkę pszenną można zastąpić mąką migdałową w stosunku 1:1. Ponieważ mące migdałowej brakuje glutenu, wypieki z niej wykonane są gęstsze i bardziej płaskie niż te wykonane z produktów pszennych;
- mąka migdałowa jest uboższa w węglowodany i bardziej odżywczo gęsta niż mąka pszenna i kokosowa. Ma również mniej kwasu fitynowego, co oznacza, że otrzymujesz więcej składników odżywczych, gdy spożywasz produkty zawierające ten kwas.
Więcej informacji o mące migdałowej znajduje się w naszym poradniku mąka migdałowa - właściwości.
Rodzaje mąki migdałowej
Mąka migdałowa nie jedno ma imię. Istnieje kilka rodzajów mąki migdałowej, które różnią się strukturą, kolorem, a także rodzajem migdałów, z jakich została wyprodukowana.
Pod względem pochodzenia możemy podzielić mąkę migdałową na mąkę wytwarzaną z migdałów kalifornijskich, australijskich i tych uprawianych w Hiszpanii.
Jeżeli chodzi o samą strukturę, to mąkę migdałową można podzielić na: mąkę migdałową drobną (ang. ‘almond flour’) i mąkę migdałową grubą (ang. ‘almond meal’).
Jaka jest różnica między mąką migdałową drobną a mąką migdałową grubą? Obie są wytwarzane z mielonych migdałów, ale różnią się dwoma subtelnymi elementami.
Mąka migdałowa drobna jest zwykle wytwarzana z blanszowanych migdałów, z których zostały usunięte skórki i jest mielona drobniej niż mąka migdałowa gruba, która powstaje z migdałów nieblanszowanych (ze skórkami) i ma grubszą strukturę.
Mąka migdałowa drobna to bardzo drobno zmielone migdały, które w swojej konsystencji przypominają mąkę tradycyjną. Tego typu mąka przeważnie jest wytwarzana z blanszowanych migdałów. To oznacza, że przed zmieleniem migdały zostają ugotowane w celu łatwego usunięcia skórki. Mąka migdałowa drobna ma postać jasnego proszku bez ciemnych plamek. Najczęściej stosuje się ją do wypieku ciast, a także ciastek i szybkich chlebów.
Mąka migdałowa gruba także jest wytwarzana z mielonych migdałów, ale ma inny wygląd. Wytwarzana jest z surowych, nieobranych migdałów, które są mielone razem ze skórką. Z tego powodu mąka ma zazwyczaj grubszą, bardziej kruchą strukturę (oraz ciemnobrązowe i żółte plamki). Mąka migdałowa gruba ze względu na to, że zawiera zmielone skórki migdałów, może też być nieco bardziej gorzka w smaku. Goryczka jednak jest bardzo słabo wyczuwalna.
Ten typ mąki migdałowej również można stosować do wypieków, takich jak ciastka i szybkie pieczywo. Ze względu na grubą teksturę może być stosowana jako substytut bułki tartej do posypywania mięsa oraz warzyw i zapiekanek.
W większości przypadków obie mąki migdałowe można stosować zamiennie. Drobno mielona mąka zalecana jest tam, gdzie liczy się ostateczny wygląd i gładka konsystencja.
Zastosowanie mąki migdałowej
- głównie służy jako bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, stosowana do wypieków: ciast, tortów czy ciasteczek;
- w łatwy sposób można dodać ją do innych dań: deserów, musli, jogurtów czy nawet dań wytrawnych.
Przechowywanie
Mąkę migdałową należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Gdzie kupić mąkę migdałową?
W naszym sklepie internetowym oferujemy wiele rodzajów mąk,w tym mąki ze zmielonych migdałów.
Przeciwwskazania
Nie ma żadnych potwierdzonych naukowo przeciwwskazań odnośnie spożywania migdałów prócz wszelkich czynników alergicznych.
Inne opcje
Składniki
Składniki: mąka migdałowa uwaga alergen.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: USA
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2393kJ/572 kcal |
Tłuszcz | 52 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,74 g |
Węglowodany | 20,5 g |
w tym cukry | 4,2 g |
Błonnik | 12,9 g |
Białko | 20 g |
Sól | 0,04 g |
Wapń | 248 mg |
Żelazo | 4,3 mg |
Przepisy z tym produktem
-
Crumble z wiśniami i mąką migdałową
Crumble z wiśniami to przepis na pyszny i łatwy deser. Crumble, czyli sezonowe owoce zapiekane pod kruszonką, to najpopularniejszy deser w Wielkiej Brytanii.
-
Magdalenki z mąką migdałową oraz miodem
Magdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Przepis na magdalenki spodoba się tym, którzy uwielbiają poranną herbatkę lub kawkę z małą słodką przekąską.
-
Mus czekoladowy z mąką migdałową
Puszysty, kremowy i mocno czekoladowy mus z dodatkiem mąki migdałowej. Można serwować go bez dodatków lub posypany startą czekoladą, z bitą śmietaną lub ze świeżymi owocami.
-
Tarta z brokułami i mąką migdałową
Trata brokułowa na kruchym cieście - ten przysmak powinni wypróbować wszyscy smakosze wytrawnych ciast.
-
Tarta z figami i mąką migdałową
Przepis na tartę z figami i mąki migdałowej dla 4 osób, tylko 70 minut przygotowania.
-
Ciasto z mąki ryżowej
Jak wykorzystać mąkę ryżową w naszej kuchni? I jak przygotować z niej pyszne ciasto? Odpowiedź znajdziesz w przepisie poniżej.
-
Czekoladowe ciasto migdałowe
To pyszne ciasto migdałowe idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne. Do jego wykonania potrzebujemy m.in. mielone migdały, syrop klonowy i oczywiście czekoladę.
-
Hummus z mąką migdałową
Hummus z mąką migdałową to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego hummusu z tahini. Podawaj z tostami, kawałkami bagietki, pitą lub świeżymi warzywami, aby uzyskać zdrową, pożywną przekąskę.
-
Odżywczy chleb bananowy z mąki migdałowej
Ten chleb bananowy z mąki migdałowej jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale również nie zawiera glutenu i ziaren. A to oznacza, że ten bananowy chleb jest idealny dla każdego — również dla dzieci!
-
Czekoladowe muffinki z orzechami laskowymi
Mocno czekoladowe muffiny z przyjemnym posmakiem orzechów laskowych.
Komentarze 0