Mąka migdałowa drobna - 1kg

New product

Obniżka! Mąka migdałowa cena 1kg Expand

- Mąka migdałowa drobna - drobno mielone blanszowane (bez skórki) migdały świeże i słodkie

- Pochodzi z USA

- Do makaroników, pieczenia i do przygotowania potraw lub mleka migdałowego

- Bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny migdałów 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

32,40 zł

brutto

45,00 zł

-28%

Opis produktu

Mąka migdałowa produkowana jest ze świeżych, blanszowanych migdałów. Słodka, zdrowa mąka migdałowa to łatwa w użyciu i wygodna forma dodawania migdałów do swoich codziennych posiłków.

Mielone blanszowane migdały dostępne w naszym sklepie uprawiane są w Izraelu. Mąka długo utrzymuje swoje walory smakowe, ponieważ pakowana jest w szczelne, wytrzymałe woreczki foliowe. Woreczki posiadają praktyczne zapięcie strunowe. Mąka wytwarzana jest z migdałów przygotowywanych w sposób naturalny — bez konserwantów oraz dodatku dwutlenku siarki.

Zdrowa mąka bez glutenu

Mąka z migdałów nie zawiera glutenu. Mąka ze zmielonych migdałów to naturalny, zdrowy i bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, dlatego może znaleźć się w diecie osób uczulonych na gluten.


Mąka migdałowa stanowi zdrowy, bezglutenowy i smaczny zamiennik mąki pszennej. Stosowana jest głównie do wypieków — tortów, ciast i ciasteczek. Mąka dodawana być może również do deserów. Pasuje również do jogurtów, musli i dań wytrawnych. Na jej bazie można równiez przyrządzić chleb, co jest popularne w diecie paleo.
Migdały są również bardzo dobrym źródłem białka, ponieważ w swoim składzie mają go aż 20%. Mąka migdałowa zawiera wiele potasu, który reguluje ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na pracę serca. Mielone migdały to również źródło witaminy E, zwanej witaminą młodości. Zawierają one kwas foliowy potrzebny kobietom przed i w czasie ciąży.

Mąka migdałowa cena atrakcyjna!

Mąka migdałowa właściwości

  • zawartość witaminy E zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i poprawia krążenie oraz obniża ciśnienie krwi. Ta sama witamina utrudnia cholesterolowi zaleganie w żyłach, zapobiega powstawaniu zakrzepów;
  • witamina B2 i wysoka ilość pierwiastków mineralnych (głównie potasu) sprawiają, że jest polecana dla kobiet w ciąży przy nudnościach, zgadze czy problemach żołądkowych;
  • zaweira nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają odchudzanie ponieważ hamują łaknienie;
  • zapobiegają uszkodzeniom spowodowanym przez szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia się i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów;
  • niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość magnezu czyni ją leoszą od konwencjonalnych mąk;
  • jest naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu stanowi doskonałą alternatywę dla mąki pszennej dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję pszenicy;
  • składniki odżywcze zawarte w mące migdałowej mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL i obniżyć ciśnienie krwi. Obecne wyniki są mieszane i konieczne są dalsze badania, zanim powstanie konkretny związek;
  • mąkę pszenną można zastąpić mąką migdałową w stosunku 1:1. Ponieważ mące migdałowej brakuje glutenu, wypieki z niej wykonane są gęstsze i bardziej płaskie niż te wykonane z produktów pszennych;
  • mąka migdałowa jest uboższa w węglowodany i bardziej odżywczo gęsta niż mąka pszenna i kokosowa. Ma również mniej kwasu fitynowego, co oznacza, że otrzymujesz więcej składników odżywczych, gdy spożywasz produkty zawierające ten kwas;

Rodzaje mąki migdałowej

 

Mąka migdałowa nie jedno ma imię. Istnieje kilka rodzajów mąki migdałowej, które różnią się strukturą, kolorem, a także rodzajem migdałów, z jakich została wyprodukowana.

Pod względem pochodzenia możemy podzielić mąkę migdałową na mąkę wytwarzaną z migdałów kalifornijskich, australijskich i tych uprawianych w Hiszpanii.

Jeżeli chodzi o samą strukturę, to mąkę migdałową można podzielić na: mąkę migdałową drobną (ang. ‘almond flour’) i mąkę migdałową grubą (ang. ‘almond meal’). 

Jaka jest różnica między mąką migdałową drobną a mąką migdałową grubą? Obie są wytwarzane z mielonych migdałów, ale różnią się dwoma subtelnymi elementami.

Mąka migdałowa drobna jest zwykle wytwarzana z blanszowanych migdałów, z których zostały usunięte skórki i jest mielona drobniej niż mąka migdałowa gruba, która powstaje z migdałów nieblanszowanych (ze skórkami) i ma grubszą strukturę.  

Mąka migdałowa drobna to bardzo drobno zmielone migdały, które w swojej konsystencji przypominają mąkę tradycyjną. Tego typu mąka przeważnie jest wytwarzana z blanszowanych migdałów. To oznacza, że przed zmieleniem ​​migdały zostają ugotowane w celu łatwego usunięcia skórki. Mąka migdałowa drobna ma postać jasnego proszku bez ciemnych plamek. Najczęściej stosuje się ją do wypieku ciast, a także ciastek i szybkich chlebów. 

Mąka migdałowa gruba także jest wytwarzana z mielonych migdałów, ale ma inny wygląd. Wytwarzana jest z surowych, nieobranych migdałów, które są mielone razem ze skórką. Z tego powodu mąka ma zazwyczaj grubszą, bardziej kruchą strukturę (oraz ciemnobrązowe i żółte plamki). Mąka migdałowa gruba ze względu na to, że zawiera zmielone skórki migdałów, może też być nieco bardziej gorzka w smaku. Goryczka jednak jest bardzo słabo wyczuwalna. 

Ten typ mąki migdałowej również można stosować do wypieków, takich jak ciastka i szybkie pieczywo. Ze względu na grubą teksturę może być stosowana jako substytut bułki tartej do posypywania mięsa oraz warzyw i zapiekanek. 

W większości przypadków obie mąki migdałowe można stosować zamiennie. Drobno mielona mąka zalecana jest tam,  gdzie liczy się ostateczny wygląd i gładka konsystencja.

Zastosowanie mąki migdałowej

  • głównie służy jako bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, stosowana do wypieków: ciast, tortów czy ciasteczek;
  • w łatwy sposób można dodać ją do innych dań: deserów, musli, jogurtów czy nawet dań wytrawnych.

Przechowywanie

Mąkę migdałową należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Gdzie kupić mąkę migdałową?

W naszym sklepie internetowym oferujemy wiele rodzajów mąk,w tym mąki ze zmielonych migdałów.

Przeciwwskazania

Nie ma żadnych potwierdzonych naukowo przeciwwskazań odnośnie spożywania migdałów prócz wszelkich czynników alergicznych.

Opinie

Ocena 
2020-08-10

Super jakość

To zdecydowanie najlepsza mąką migdałowa na rynku. Polecam

    Napisz opinię

    Mąka migdałowa drobna - 1kg

    Mąka migdałowa drobna - 1kg

    Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

    Składniki

    Skład: mąka migdałowa uwaga alergen.

    Produkt może zawierać śladowe ilości: sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych,glutenu i innych.

    Kraj pochodzenia: USA

    Indeks glikemiczny: 15

    Wartość odżywcza / 100 g

    Wartość energetyczna2393kJ/572 kcal
    Tłuszcz52 g
       w tym kwasy tłuszczowe nasycone4,74 g
    Węglowodany20,5 g
       w tym cukry4,2 g
       Błonnik12,9 g
    Białko20 g
    Sól0,04 g

    Przepisy z tym produktem

    Rozumiem

    Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.