Mąka migdałowa drobna - 1kg

  • -30%
  • Mąka migdałowa cena 1kg
  • Mąka migdałowa 1kg gdzie kupić
  • Mąka migdałowa cena 1kg
  • Mąka migdałowa cena 1kg
Mąka migdałowa cena 1kg Mąka migdałowa 1kg gdzie kupić Mąka migdałowa cena 1kg Mąka migdałowa cena 1kg

- Mąka migdałowa bardzo drobna - drobno mielone blanszowane (bez skórki) migdały,  świeże i słodkie

- Pochodzi z USA

- Bez konserwantów, bez siarki

- Idealna do makaroników, pieczenia i do przygotowania potraw lub mleka migdałowego, bez dużych cząstek

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Mąka migdałowa produkowana jest ze świeżych, blanszowanych migdałów. Słodka, zdrowa mąka migdałowa to łatwa w użyciu i wygodna forma dodawania migdałów do swoich codziennych posiłków.

Mielone blanszowane migdały dostępne w naszym sklepie uprawiane są w USA. Mąka długo utrzymuje swoje walory smakowe, ponieważ pakowana jest w szczelne, wytrzymałe woreczki foliowe. Woreczki posiadają praktyczne zapięcie strunowe. Mąka wytwarzana jest z migdałów przygotowywanych w sposób naturalny — bez konserwantów oraz dodatku dwutlenku siarki.

Zdrowa mąka bez glutenu

Mąka z migdałów nie zawiera glutenu. Mąka ze zmielonych migdałów to naturalny, zdrowy i bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, dlatego może znaleźć się w diecie osób uczulonych na gluten.


Mąka migdałowa stanowi zdrowy, bezglutenowy i smaczny zamiennik mąki pszennej. Stosowana jest głównie do wypieków — tortów, ciast i ciasteczek. Mąka dodawana być może również do deserów. Pasuje również do jogurtów, musli i dań wytrawnych. Na jej bazie można równiez przyrządzić chleb, co jest popularne w diecie paleo.

Mąka migdałowa właściwości

  • wyróżnia się, wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • posiada również wysoką zawartość białka;
  • jest bardzo dobrym źródłem wapnia i żelaza;
  • niski indeks glikemiczny i zawartość wapnia czyni ją lepszą od konwencjonalnych mąk;
  • jest naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu stanowi doskonałą alternatywę dla mąki pszennej dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję pszenicy;
  • mąkę pszenną można zastąpić mąką migdałową w stosunku 1:1. Ponieważ mące migdałowej brakuje glutenu, wypieki z niej wykonane są gęstsze i bardziej płaskie niż te wykonane z produktów pszennych;
  • mąka migdałowa jest uboższa w węglowodany i bardziej odżywczo gęsta niż mąka pszenna i kokosowa. Ma również mniej kwasu fitynowego, co oznacza, że otrzymujesz więcej składników odżywczych, gdy spożywasz produkty zawierające ten kwas.

Więcej informacji o mące migdałowej znajduje się w naszym poradniku mąka migdałowa - właściwości.

Rodzaje mąki migdałowej

 

Mąka migdałowa nie jedno ma imię. Istnieje kilka rodzajów mąki migdałowej, które różnią się strukturą, kolorem, a także rodzajem migdałów, z jakich została wyprodukowana.

Pod względem pochodzenia możemy podzielić mąkę migdałową na mąkę wytwarzaną z migdałów kalifornijskich, australijskich i tych uprawianych w Hiszpanii.

Jeżeli chodzi o samą strukturę, to mąkę migdałową można podzielić na: mąkę migdałową drobną (ang. ‘almond flour’) i mąkę migdałową grubą (ang. ‘almond meal’). 

Jaka jest różnica między mąką migdałową drobną a mąką migdałową grubą? Obie są wytwarzane z mielonych migdałów, ale różnią się dwoma subtelnymi elementami.

Mąka migdałowa drobna jest zwykle wytwarzana z blanszowanych migdałów, z których zostały usunięte skórki i jest mielona drobniej niż mąka migdałowa gruba, która powstaje z migdałów nieblanszowanych (ze skórkami) i ma grubszą strukturę.  

Mąka migdałowa drobna to bardzo drobno zmielone migdały, które w swojej konsystencji przypominają mąkę tradycyjną. Tego typu mąka przeważnie jest wytwarzana z blanszowanych migdałów. To oznacza, że przed zmieleniem ​​migdały zostają ugotowane w celu łatwego usunięcia skórki. Mąka migdałowa drobna ma postać jasnego proszku bez ciemnych plamek. Najczęściej stosuje się ją do wypieku ciast, a także ciastek i szybkich chlebów. 

Mąka migdałowa gruba także jest wytwarzana z mielonych migdałów, ale ma inny wygląd. Wytwarzana jest z surowych, nieobranych migdałów, które są mielone razem ze skórką. Z tego powodu mąka ma zazwyczaj grubszą, bardziej kruchą strukturę (oraz ciemnobrązowe i żółte plamki). Mąka migdałowa gruba ze względu na to, że zawiera zmielone skórki migdałów, może też być nieco bardziej gorzka w smaku. Goryczka jednak jest bardzo słabo wyczuwalna. 

Ten typ mąki migdałowej również można stosować do wypieków, takich jak ciastka i szybkie pieczywo. Ze względu na grubą teksturę może być stosowana jako substytut bułki tartej do posypywania mięsa oraz warzyw i zapiekanek. 

W większości przypadków obie mąki migdałowe można stosować zamiennie. Drobno mielona mąka zalecana jest tam,  gdzie liczy się ostateczny wygląd i gładka konsystencja.

Zastosowanie mąki migdałowej

  • głównie służy jako bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, stosowana do wypieków: ciast, tortów czy ciasteczek;
  • w łatwy sposób można dodać ją do innych dań: deserów, musli, jogurtów czy nawet dań wytrawnych.

Przechowywanie

Mąkę migdałową należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Gdzie kupić mąkę migdałową?

W naszym sklepie internetowym oferujemy wiele rodzajów mąk,w tym mąki ze zmielonych migdałów.

Przeciwwskazania

Nie ma żadnych potwierdzonych naukowo przeciwwskazań odnośnie spożywania migdałów prócz wszelkich czynników alergicznych.

45,00 zł
31,50 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: mąka migdałowa uwaga alergen.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: USA

Indeks glikemiczny: 15

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 2393kJ/572 kcal
Tłuszcz 52 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,74 g
Węglowodany 20,5 g
   w tym cukry 4,2 g
   Błonnik 12,9 g
Białko 20 g
Sól 0,04 g
Wapń 248 mg
Żelazo 4,3 mg

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Przepisy z tym produktem