Mąka migdałowa drobna - 1kg

  • -30%
  • Mąka migdałowa cena 1kg
  • Mąka migdałowa cena 1kg
  • Mąka migdałowa 1kg gdzie kupić
  • Mąka migdałowa cena 1kg
Mąka migdałowa cena 1kg Mąka migdałowa cena 1kg Mąka migdałowa 1kg gdzie kupić Mąka migdałowa cena 1kg

- Mąka migdałowa bardzo drobna - drobno mielone blanszowane (bez skórki) migdały świeże i słodkie

- Pochodzi z USA

- Bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki

- Idealna do makaroników, pieczenia i do przygotowania potraw lub mleka migdałowego, bez dużych cząstek

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Mąka migdałowa produkowana jest ze świeżych, blanszowanych migdałów. Słodka, zdrowa mąka migdałowa to łatwa w użyciu i wygodna forma dodawania migdałów do swoich codziennych posiłków.

Mielone blanszowane migdały dostępne w naszym sklepie uprawiane są w USA. Mąka długo utrzymuje swoje walory smakowe, ponieważ pakowana jest w szczelne, wytrzymałe woreczki foliowe. Woreczki posiadają praktyczne zapięcie strunowe. Mąka wytwarzana jest z migdałów przygotowywanych w sposób naturalny — bez konserwantów oraz dodatku dwutlenku siarki.

Zdrowa mąka bez glutenu

Mąka z migdałów nie zawiera glutenu. Mąka ze zmielonych migdałów to naturalny, zdrowy i bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, dlatego może znaleźć się w diecie osób uczulonych na gluten.


Mąka migdałowa stanowi zdrowy, bezglutenowy i smaczny zamiennik mąki pszennej. Stosowana jest głównie do wypieków — tortów, ciast i ciasteczek. Mąka dodawana być może również do deserów. Pasuje również do jogurtów, musli i dań wytrawnych. Na jej bazie można równiez przyrządzić chleb, co jest popularne w diecie paleo.

Mąka migdałowa właściwości

  • wyróżnia się, wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • posiada również wysoką zawartość białka;
  • jest bardzo dobrym źródłem wapnia i żelaza;
  • niski indeks glikemiczny i zawartość wapnia czyni ją lepszą od konwencjonalnych mąk;
  • jest naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu stanowi doskonałą alternatywę dla mąki pszennej dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję pszenicy;
  • mąkę pszenną można zastąpić mąką migdałową w stosunku 1:1. Ponieważ mące migdałowej brakuje glutenu, wypieki z niej wykonane są gęstsze i bardziej płaskie niż te wykonane z produktów pszennych;
  • mąka migdałowa jest uboższa w węglowodany i bardziej odżywczo gęsta niż mąka pszenna i kokosowa. Ma również mniej kwasu fitynowego, co oznacza, że otrzymujesz więcej składników odżywczych, gdy spożywasz produkty zawierające ten kwas.

Rodzaje mąki migdałowej

 

Mąka migdałowa nie jedno ma imię. Istnieje kilka rodzajów mąki migdałowej, które różnią się strukturą, kolorem, a także rodzajem migdałów, z jakich została wyprodukowana.

Pod względem pochodzenia możemy podzielić mąkę migdałową na mąkę wytwarzaną z migdałów kalifornijskich, australijskich i tych uprawianych w Hiszpanii.

Jeżeli chodzi o samą strukturę, to mąkę migdałową można podzielić na: mąkę migdałową drobną (ang. ‘almond flour’) i mąkę migdałową grubą (ang. ‘almond meal’). 

Jaka jest różnica między mąką migdałową drobną a mąką migdałową grubą? Obie są wytwarzane z mielonych migdałów, ale różnią się dwoma subtelnymi elementami.

Mąka migdałowa drobna jest zwykle wytwarzana z blanszowanych migdałów, z których zostały usunięte skórki i jest mielona drobniej niż mąka migdałowa gruba, która powstaje z migdałów nieblanszowanych (ze skórkami) i ma grubszą strukturę.  

Mąka migdałowa drobna to bardzo drobno zmielone migdały, które w swojej konsystencji przypominają mąkę tradycyjną. Tego typu mąka przeważnie jest wytwarzana z blanszowanych migdałów. To oznacza, że przed zmieleniem ​​migdały zostają ugotowane w celu łatwego usunięcia skórki. Mąka migdałowa drobna ma postać jasnego proszku bez ciemnych plamek. Najczęściej stosuje się ją do wypieku ciast, a także ciastek i szybkich chlebów. 

Mąka migdałowa gruba także jest wytwarzana z mielonych migdałów, ale ma inny wygląd. Wytwarzana jest z surowych, nieobranych migdałów, które są mielone razem ze skórką. Z tego powodu mąka ma zazwyczaj grubszą, bardziej kruchą strukturę (oraz ciemnobrązowe i żółte plamki). Mąka migdałowa gruba ze względu na to, że zawiera zmielone skórki migdałów, może też być nieco bardziej gorzka w smaku. Goryczka jednak jest bardzo słabo wyczuwalna. 

Ten typ mąki migdałowej również można stosować do wypieków, takich jak ciastka i szybkie pieczywo. Ze względu na grubą teksturę może być stosowana jako substytut bułki tartej do posypywania mięsa oraz warzyw i zapiekanek. 

W większości przypadków obie mąki migdałowe można stosować zamiennie. Drobno mielona mąka zalecana jest tam,  gdzie liczy się ostateczny wygląd i gładka konsystencja.

Zastosowanie mąki migdałowej

  • głównie służy jako bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, stosowana do wypieków: ciast, tortów czy ciasteczek;
  • w łatwy sposób można dodać ją do innych dań: deserów, musli, jogurtów czy nawet dań wytrawnych.

Przechowywanie

Mąkę migdałową należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Gdzie kupić mąkę migdałową?

W naszym sklepie internetowym oferujemy wiele rodzajów mąk,w tym mąki ze zmielonych migdałów.

Przeciwwskazania

Nie ma żadnych potwierdzonych naukowo przeciwwskazań odnośnie spożywania migdałów prócz wszelkich czynników alergicznych.

45,00 zł
31,50 zł
W magazynie, dostawa 24h

Inne opcje

Do darmowej dostawy brakuje 200,00 zł

Składniki

Skład: mąka migdałowa uwaga alergen.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten.

Kraj pochodzenia: USA

Indeks glikemiczny: 15

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 2393kJ/572 kcal
Tłuszcz 52 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,74 g
Węglowodany 20,5 g
   w tym cukry 4,2 g
   Błonnik 12,9 g
Białko 20 g
Sól 0,04 g
Wapń 248 mg
Żelazo 4,3 mg

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Przepisy z tym produktem