- -25%
- Migdały łuskane świeże i słodkie, niepasteryzowane Carmel
- Pochodzą z Kalifornii USA
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw lub mleka migdałowego
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Świeże łuskane migdały kalifornijskie z naszego sklepu mają wyjątkowy, lekko słodkawy smak.
Nasze migdały kalifornijskie wyróżniają się wyjątkowym słodkim smakiem, zapachem, bogactwem składników odżywczych i naturalnym wyglądem. Naturalnie bezglutenowe i bez żadnych konserwantów.
Nie wiesz, które migdały wybrać ? Sprawdź nasz poradnik: Które migdały wybrać ?
Pakowane są w mocne i szczelne torebki zaopatrzone w praktyczne zapięcie wielokrotnego użytku tzw. strunę. Dzięki temu migdały nie psują się i zachowują swój wyjątkowy smak, aromat i długi okres przydatności do spożycia. Opakowanie dobrze chroni migdały przed działaniem czynników zewnętrznych, dlatego orzechy nie są narażone na pojawienie się pleśni ani nie jełczeją.
Migdały są zdrową i bogatą w składniki odżywcze przekąską. Najlepiej smakują jedzone bezpośrednio z opakowania. Można je również dodawać do wszelkiego rodzaju dań słodkich i wytrawnych. Sprawdzą się jako dodatek do płatków śniadaniowych owsianki, sałatek owocowych, musli deserów lodowych oraz panierek.
Jeżeli wolisz migdały bez skórki, wybierz migdały blanszowane.
Migdały zawierają wiele cennych dla organizmu człowieka składników i minerałów.
Właściwości
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- posiadają również wysoką zawartość białka;
Więcej informacji o migdałach znajduje się w naszym poradniku migdały - właściwości.
O migdałach kalifornijskich
Migdał jest owocem drzewa migdałowego, rodziny Rosaceae. Jest to owalny owoc przypominający małą zieloną brzoskwinię, pokryty zieloną i puszystą skórą, dającą wrażenie aksamitu.
Cienki, twardy, suchy, zielony miąższ zawiera pęknięty, drzewny żółty rdzeń z grubą skorupą zwaną amandonem. Jądro zwykle zawiera jedno lub dwa nasiona, rzadko trzy lub cztery, które nazywa się „migdałami”.
Nie jest częścią rodziny orzechów, ale rodziny pestkowców. Poprzez uproszczenie języka, kiedy mówimy o migdałach, mówimy o samym nasionku oleistym, lekkim, chrupiącym i słodkim.
Nasienie to jest podłużne i spłaszczone, spiczaste na jednym końcu, pokryte lekko owłosioną brązową skórą.
Występuje w wielu postaciach: świeżej (rzadko), suchej (jako produkt na sprzedaż), proszku, jako migdały łuskane, krojone, solone, wędzone lub maczane w tamari i prażone.
Szacuje się, że to migdały kalifornijskie zajmują około 85% udziałów w światowym rynku tego produktu. Dzieje się tak ze względu na ich wysoką wydajność i zastosowanie nowoczesnych metod uprawy i zbioru. Wysoka produkcja przekłada się na niższą cenę i szeroką dostępność, co ponownie powoduje popularność wśród konsumentów. Migdały cena zależy od urodzaju zbiorów, ale również od jakości i wielkości.
Historia migdałów i ciekawostki
Drzewo migdałowe i jego owoce pochodzą z Bliskiego i Środkowego Wschodu. Wykopaliska archeologiczne ujawniły, że humanoidy zjadały dzikie migdały już 780 000 lat temu!
Migdały znajdowały się w menu niemal każdej starożytnej cywilizacji. Istnieją dowody na to, że już 4000 lat p.n.e. ludzie uprawiali drzewa migdałowe, które kwitły na ziemiach otaczających Morze Śródziemne.
W samej Biblii znajdują się liczne odniesienia do migdałów jako przedmiotu wartościowego i symbolu nadziei. W Księdze Rodzaju 43:11 głód w Kanaanie skłania Jakuba do poproszenia swoich synów, aby udali się do Egiptu po zboże. Izrael mówi wówczas do swych synów: “Zabierzcie jednak w wasze wory to, co w naszym kraju jest najcenniejszego, i zanieście owemu człowiekowi w darze: nieco wonnej żywicy, nieco miodu, wonnych korzeni, olejków, owoców, pistacji i migdałów”.
Migdały były uprawiane w Chinach już w 1000 roku p.n.e., a w Grecji w 500 roku p.n.e. Dla Greków były one bardzo cennym składnikiem pożywienia i symbolem płodności. Oprócz tego migdały w formie mleka migdałowego były wykorzystywane jako lek na... kaca. U starożytnych Rzymian migdały również kojarzone były z płodnością. Znany był zwyczaj obrzucania młodej pary migdałami. Miało to zagwarantować liczne potomstwo. Ten zwyczaj nadal jest praktykowany w niektórych obszarach Półwyspu Apenińskiego.
Egipcjanie stosowali migdały jako składnik pożywienia (np. chleb), a olej migdałowy pozyskiwany z orzechów wykorzystywany był w kosmetykach.
Persowie i Arabowie robili mleko z mączki migdałowej i wody, którą cenili zarówno jako orzeźwiający napój, jak i składnik innych potraw.
Sama nazwa migdały po raz pierwszy pojawiła się w dokumentach historycznych w XI wieku. Określenie to wywodzi się z łacińskiego słowa amanduli, co oznacza boski dar, bardzo rzadki i cenny.
W okresie średniowiecza i czasów nowożytnych migdały chętnie były uprawiane w całym obszarze basenu Morza Śródziemnego głównie w Hiszpanii, Francji, Grecji, Włoszech, Portugalii, Maroko, Tunezji i Turcji.
Do Ameryki Północnej migdały dotarły dopiero w XVII wieku za sprawą zakonu franciszkanów. Początkowo migdałowce rosły na wybrzeżach obecnej Kalifornii, dopiero w kolejnym wieku udało się je zasadzić w głębi lądu.
W latach siedemdziesiątych XIX wieku badania i krzyżowanie doprowadziło do powstania kilku znanych obecnie odmian migdałów.
Na przełomie XIX i XX wieku uprawa komercyjna już mocno ugruntowała się w obszarach Sacramento, San Joaquin i w Dolinie Kalifornijskiej. Obecnie stan Kalifornia jest największym producentem migdałów na świecie.
Jakie korzyści wynikają z jedzenia migdałów?
Migdały zawierają wiele cennych składników i wywierają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Zastosowanie migdałów kalifornijskich w kuchni
Migdały kalifornijskie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
-
najczęściej stosowane są jako zwykła przekąska do chrupania w ciągu dnia;
-
migdały można stosować jako dodatek do muesli, owsianki czy płatków śniadaniowych;
-
wzbogacają smak deserów lodowych i sałatek owocowych i owocowo warzywnych;
-
doskonale nadają się jako składnik wypieków, w formie całej lub zmielonej;
-
dodają orzechowego aromatu wielu daniom zarówno tym słodkim jak i obiadowym;
-
w formie sproszkowanej jako mąka migdałowa stosowane są do wypieków; piekarniczych, zamieniają się w domowe mleko orzechowe i purée na domowe masło orzechowe.
Do bardziej popularnych potraw z dodatkiem migdałów kalifornijskich należą ciasteczka migdałowe z kokosem, zdrowe batoniki oraz oczywiście marcepan. Nie można zapomnieć o bardziej intrygujących połączeniach, takich jak zestawienie ich z awokado lub limonką.
Jak przygotowywać migdały?
Z pewnością można je wykorzystać w całości, zmiażdżone, zmielone, ale można je też nieco przekształcić, aby lepiej z nich skorzystać, na przykład:
- Nagrzej piekarnik do 180 ° C i pozwól im upiec się przez 10 minut;
Jak zrobić puree z migdałów?
- Wymieszaj 300 g blanszowanych migdałów z niewielką ilością wody, aż do uzyskania gładkiej pasty. Zarządzaj konsystencją przy pomocy wody. Puree migdałowe zastąpi każde masło i doda smaku każdemu deserowi. Idealne w przypadku nietolerancji produktów mlecznych!
Jak zrobić bułkę tartą z migdałami?
- Posiekaj migdały i ubij jajko. Umieść mięso, ryby lub warzywa w mące, następnie w jajku i na koniec w migdałach;
Jak obierać migdał?
- Jądro jest używane z jego cienką brązową otoczką, która zawiera wiele składników korzystnych dla zdrowia, ale można również usunąć skórkę: aby to zrobić, piecz je lekko na patelni lub w piekarniku, a następnie pocieraj je szmatką.
Migdały kalifornijskie w kuchniach świata
Migdały wykorzystywane są w kuchniach na całym świecie.
- W Turcji i na Bałkanach są składnikiem Taratora. To tradycyjny sos z utartych z czosnkiem i oliwą migdałów podawanego zazwyczaj warzywami, rybami czy owocami morza, który towarzyszy mięsu i rybom.
- We Włoszech migdały znajduje się m.in. w ravioli di zucca i herbatnikach amaretti.
- W Maroku migdały znajduje się w pastilli ciasta z mięsnym farszem z migdałami. Migdały są skłądnikiem rfissi, tanji, większości tadżinów lub kuskusie.
- Na wschodzie i południu migdały często wykorzystywane są jako dodatek do ciast. Są w przepisach na briwats i baklavę Migdały w cukrze są też popularną przekąską na weselach - uważane są za afrodyzjaki.
- W Indiach migdały są jednym z elementów popularnego curry, biriyanis i innych potraw mięsnych. Znajduje się też w tradycyjnych indyjskich słodyczach zwanych mithai.
- W Hiszpanii migdały znajduje się w przepisie na sos romesco i w smacznej zupie cebulowej Cebollada con Almendras.
- W Kanadzie migdały chętnie spożywa jako przekąska się w czekoladzie.
- W krajach skandynawskich podaje się go w świątecznym lun noworocznych puddingu ryżowym jako orzech przynoszący szczęście.
Przeciwwskazania, alergie
Większość suszonych owoców tworzy jedną grupę alergii: orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy kokosowe, migdały, orzechy makadamia z Australii, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca. Uczulenie na jeden z tych suszonych owoców oznacza z dużym prawdopodobieństwem uczulenie na wszystkie (ale niekoniecznie). Podobnie w jak przypadku alergii na orzeszki ziemne, uważaj. Te rodzaje alergii mogą mieć poważne konsekwencje, w tym wywoływać wstrząs anafilaktyczny.
Ponieważ migdały są bogate w mangan, ich nadmiar może oddziaływać z lekami na ciśnienie krwi, lekami przeciwpsychotycznymi lub antybiotykami. Może to spowodować zablokowanie pożądanych efektów niektórych leków.
Wreszcie, za dużo migdałów może powodować ból brzucha. Od zaparć po biegunkę, wzdęcia i skurcze, dolegliwości te są często spowodowane zjedzeniem nadmiaru migdałów bez picia wystarczającej ilości wody.
Inne opcje
Składniki
Składniki: Migdały.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: USA
Indeks glikemiczny: 15
Około 100-105 sztuk na 100 gram.
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2423 kJ/579 kcal |
Tłuszcz | 49,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,7 g |
Węglowodany | 21,5 g |
w tym cukry | 3,9 g |
Błonnik | 12,5 g |
Białko | 21,2 g |
Sól | 0,01 g |
Przepisy z tym produktem
-
Cantuccini z migdałami
Jesteś ciekaw, jak smakują włoskie ciasteczka cantuccini? Wypróbuj przepis z naszej strony.
-
Migdały karmelizowane
Słodkie, chrupiące migdały pachnące karmelem. Pyszna przekąska a także fajny pomysł na prezent
-
Filety z dorsza w musztardzie z dodatkiem orzechów nerkowca oraz migdałów
Dorsz z migdałami i orzechami nerkowca jest delikatny, zdrowy i szybki w przygotowaniu.
Komentarze 0