- Płatki migdałowe świeże i słodkie, grubość 1-1,2 mm
- Pochodzą z USA
- Bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów, idealne do musli, chrupkie
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Migdały to jadalne nasiona Prunus dulcis, zwane częściej drzewem migdałowym. Pochodzą z Bliskiego Wschodu, ale Stany Zjednoczone są obecnie ich największym producentem na świecie. Migdały, które można kupić w sklepach, zwykle mają zdjętą skorupkę, odsłaniając jadalne jądro w środku. Są sprzedawane na surowo lub pieczone. W naszym sklepie są dostępne także w wygodnej formie płatków.
Migdałowiec jest gatunkiem drzewa rodzimego dla Iranu i okolicznych krajów, ale powszechnie uprawianego także w innych miejscach. W starożytności rozprzestrzenił się on wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego do północnej Afryki i południowej Europy, a ostatnio został przetransportowany do innych części świata, w szczególności do Kalifornii w Stanach Zjednoczonych. Dzika forma udomowionych migdałów rośnie w częściach Lewantu.
Właściwości i wartości odżywcze migdałów w płatkach
Płatki migdałowe, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, posiadają cenne wartości odżywcze:
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- posiadają wysoką zawartość białka.
Więcej informacji o płatkach migdałowych znajduje się w naszym poradniku jakie właściwości mają migdały blanszowane?.
Jakie zastosowanie mają płatki migdałowe?
- Płatki migdałów są świetne jako dekoracja słodkich wypieków;
- wygodny dodatek do dań mięsnych, takich jak pstrąg w płatkach migdałów;
- oczywiście można je również potraktować jako przekąskę. Nie różnią się pod względem smaku niczym od migdałów blanszowanych, zachowują ten sam kremowy smak.
W naszym sklepie znajdziesz również inne migdały:
Nie wiesz, które migdały wybrać ? Sprawdź nasz poradnik: Które migdały wybrać ?
Jak przechowywać płatki migdałowe?
Płatki migdałowe należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Trzeba pamiętać także o tym, że ich przydatność do spożycia jest krótsza niż w przypadku całych migdałów.
Migdały w płatkach przeciwwskazania
Nie istnieją żadne znane przeciwwskazania dotyczące spożywania płatków migdałowych. Powinny z nich zrezygnować jedynie osoby z potwierdzoną alergią.
Inne opcje
Składniki
Składniki: płatki migdałowe.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: USA
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
| Wartość energetyczna | 2489 kJ/602 kcal |
| Tłuszcz | 50,6 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,9 g |
| Węglowodany | 9,5 g |
| w tym cukry | 5 g |
| Błonnik | 10,4 g |
| Białko | 21,9 g |
| Sól | 0,07 g |
Przepisy z tym produktem
-
Napój migdałowy (mleko migdałowe)
Jak samemu zrobić domowe mleko migdałowe, 100% naturalne mleko roślinne bez zbędnych dodatków i zachowując najwięcej naturalnych właściwości migdałów.
-
Risotto na słodko z migdałami i rodzynkami
Jak zrobić risotto wegetariańskie, risotto na słodko? Oto przepis z migdałami i rodzynkami, bez mleka. Dobry pomysł na małe śniadanie w niecałe 20 minut.
-
Prosta tarta migdałowa
Migdały są smaczne i zdrowe. Oto przepis na prostą tartę z płatkami migdałowymi. Tarta jest słodka, chrupiąca i gotowa w 45 minut.
-
Bezy z płatkami migdałowymi
Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Prezentujemy ten klasyczny smak przełamany płatkami migdałowymi.
-
Ciasteczka z masłem orzechowym i płatkami migdałowymi
Robi się je błyskawicznie i są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki albo jako słodka przekąska do pracy.
-
Łosoś w sosie śmietanowo – musztardowym z prażonymi płatkami migdałowymi
Ryba nie musi być nudna. Oto przepis na szybkie i zdrowe danie z łososia
-
Zupa brokułowo-porowa z płatkami migdałowymi
To, że brokuły są zdrowe wiadomo nie od dziś. Można je jeść cały rok i przygotowywać na wiele sposobów. Dziś przedstawiamy przepis właśnie na zupę, która zaskoczy smakiem.
-
Tunezyjskie ciasto daktylowe
Prosty i bardzo smaczny przepis na ciasto z daktylami. Doskonałe na deser, śniadanie lub podwieczorek.









Komentarze 0