Płatki migdałowe - 1kg

New product

Obniżka! Migdały płatki cena 1kg Expand

- Płatki migdałowe świeże i słodkie, grubość 1,2 mm

- Pochodzą z USA

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów

- Bez konserwantów, bez siarki,

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny migdałów 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

39,10 zł

brutto

46,00 zł

-15%

Opis produktu

Główne korzyści naszych płatków migdałowych

Płatki migdałowe najwyższej jakości pochodzą z USA. Jest to propozycja zdrowej przekąski, która podbije serce każdego. Charakterystyka tego produktu to orzechowy smak, dzięki któremu płatki migdałowe wykorzystać można na wiele sposobów, nie tylko do pieczenia, ale także jako przekąska. Płatki są bogate w białko, wapń i żelazo.

Płatki migdałowe cena atrakcyjna! Migdały 

Wprowadzenie 

Migdały to jadalne nasiona Prunus dulcis, zwane częściej drzewem migdałowym. Pochodzą z Bliskiego Wschodu, ale Stany Zjednoczone są obecnie ich największym producentem na świecie. Migdały, które można kupić w sklepach, zwykle mają zdjętą skorupkę, odsłaniając jadalne jądro w środku. Są sprzedawane na surowo lub pieczone. W naszym sklepie są dostępne także w wygodnej formie płatków.

Historia i ciekawostki

Migdałowiec jest gatunkiem drzewa rodzimego dla Iranu i okolicznych krajów, ale powszechnie uprawianego także w innych miejscach. W starożytności rozprzestrzenił się on wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego do północnej Afryki i południowej Europy, a ostatnio został przetransportowany do innych części świata, w szczególności do Kalifornii w Stanach Zjednoczonych. Dzika forma udomowionych migdałów rośnie w częściach Lewantu.

Właściwości zdrowotne

Migdały płatki są fantastycznym źródłem przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, który może uszkadzać cząsteczki w komórkach i przyczyniać się do stanów zapalnych, starzenia się i chorób takich jak rak. Silne przeciwutleniacze w migdałach są w dużej mierze skoncentrowane w brązowej warstwie skórki. Badanie kliniczne z udziałem 60 palaczy płci męskiej wykazało, że około 84 gramów migdałów dziennie zmniejsza biomarkery stresu oksydacyjnego o 23–34% w okresie czterech tygodni. Odkrycia te potwierdzają wyniki innych badań, w których stwierdzono, że spożywanie migdałów zmniejsza niektóre markery uszkodzeń oksydacyjnych.

Migdały płatki są bogate w witaminę E. Witamina E to rodzina przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach. Te przeciwutleniacze mają tendencję do gromadzenia się w błonach komórkowych w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Migdały należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E, a zaledwie 1 porcja zapewnia 37% dziennego zapotrzebowania na nią. W kilku badaniach powiązano wyższe spożycie witaminy E z niższymi wskaźnikami chorób serca, raka i choroby Alzheimera.

Migdały zawierają mało węglowodanów, ale bogate są w zdrowe tłuszcze, białka i błonnik. To sprawia, że ​​są idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Kolejnym bogactwem migdałów jest ich wyjątkowo duża ilość magnezu. Magnez jest minerałem biorącym udział w ponad 300 procesach fizjologicznych, w tym w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Obecny wskaźnik RDI dla magnezu wynosi 310–420 mg. Co ciekawe, 25–38% osób z cukrzycą typu 2 ma niedobór magnezu. Skorygowanie tego niedoboru znacznie obniża poziom cukru we krwi i poprawia funkcję insuliny. Osoby bez cukrzycy zauważają również znaczne zmniejszenie insulinooporności podczas suplementacji magnezem. Wskazuje to, że pokarmy o wysokiej zawartości magnezu, takie jak migdały, mogą pomóc w zapobieganiu zespołowi metabolicznemu i cukrzycy typu 2, które stanowią poważne problemy zdrowotne.

Magnez w migdałach może dodatkowo pomóc obniżyć poziom ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie krwi jest jednym z głównych czynników powodujących zawały serca, udary i niewydolność nerek. Niedobór magnezu jest silnie związana z wysokim ciśnieniem krwi, niezależnie od nadwagi. Badania pokazują, że skorygowanie niedoboru magnezu może prowadzić do znacznego obniżenia ciśnienia krwi.

Zastosowanie w kuchni

Płatki migdałów są świetne jako dekoracja słodkich wypieków, a także wygodny dodatek do dań mięsnych, takich jak pstrąg w płatkach migdałów. Oczywiście można je również potraktować jako przekąskę. Nie różnią się pod względem smaku niczym od migdałów blanszowanych, zachowują ten sam kremowy smak. Tak naprawdę pokrojenie na plasterki tylko intensyfikuje smak migdałów. Należy wybierać takie, które nie są wzbogacane konserwantami.

Przeciwwskazania

Nie istnieją żadne znane przeciwwskazania dotyczące spożywania płatków migdałowych. Powinny z nich zrezygnować jedynie osoby z potwierdzoną alergią.

Przechowywanie

Płatki migdałowe należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Trzeba pamiętać także o tym, że ich przydatność do spożycia jest krótsza niż w przypadku całych migdałów.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Płatki migdałowe - 1kg

Płatki migdałowe - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: płatki migdałowe.

Produkt może zawierać śladowe ilości: sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych,glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: USA

Indeks glikemiczny: 15

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2489 kJ/602 kcal
Tłuszcz50,6 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone3,9 g
Węglowodany9,5 g
   w tym cukry5 g
   Błonnik10,4 g
Białko21,9 g
Sól0,07 g

Przepisy z tym produktem

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.