Migdały

Smaczne i słodkie migdały to pełne witamin i wartości odżywczych nasiona z drzewa migdałowego. W naszym sklepie internetowym oferujemy najlepsze odmiany  migdałów kalifornijskich, australijskich i hiszpańskich.

Więcej

Krótko o migdałach

Migdały to jadalne nasiona drzewa migdałowego (Prunus dulcis) pochodzącego z południowo-zachodniej Azji. Obecnie uprawiana są w różnych częściach świata,  szczególnie w USA, Australii i Hiszpanii. 

Chociaż często nazywamy migdały orzechami, w rzeczywistości są to raczej jadalne nasiona drzewa migdałowego niż prawdziwe orzechy. 

Jedzenie migdałów daje wiele korzyści dla organizmu. W porównaniu z innymi orzechami migdały oferują najwięcej błonnika, wapnia i witaminy E. Migdały są również źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, a także fitochemikaliów o działaniu przeciwzapalnym.

 

Migdały słodkie vs  migdały gorzkie 

Istnieją dwie odmiany tych orzechów:  migdały słodkie  (P. dulcis odmiana dulcis) i  migdały gorzki  (P. dulcis odmiana amara). 

Słodkie migdały to popularny jadalny rodzaj migdałów, spożywanych jako orzechy i używany do gotowania i pieczenia lub jako źródło oleju migdałowego lub  mąki migdałowej.

„Słodkie migdały” są jadalne w stanie surowym i mają słodki, kremowy smak. Można je spożywać bezpośrednio z opakowania lub dodawać do ciast, sałatek i deserów. 

Gorzkie migdały głównie wykorzystywane są do produkcji oleju,który używany  jest do produkcji ekstraktów aromatyzujących do żywności i likierów, chociaż najpierw należy usunąć kwas pruski.

 

Migdały sklep internetowy Go4taste.pl

 

W sklepie internetowym Go4taste.pl oferujemy kilka odmian migdałów importowanych z różnych stron świata. Migdały oferujemy w opakowaniach 500g i 1kg.

Migdały kalifornijskie

Migdały importowane z USA, uprawiane na terenie stanu Kalifornia, w bujnych dolinach San Joaquin i Sacramento.

Migdały kalifornijskie Nonpareil. Klasyczna odmiana kalifornijskich migdałów o lekko wydłużonym kształcie i bardzo jasnej i cienkiej skórce. Skorupka jest również bardzo cienka.

Migdały kalifornijskie Carmel. Migdały średniej wielkości o wydłużonym kształcie i lekko pomarszczoną powierzchnią. Odmiana o miękkiej skorupce. Migdały Carmel są często używane do blanszowania i pieczenia.

Migdały australijskie

Australia jest drugim, pod względem wielkości upraw, producentem migdałów na świecie. Migdały australijskie uprawia się wzdłuż Murray Valley w Australii Południowej, Wiktorii i Nowej Południowej Walii i w Australii Zachodniej. Słodkie i naturalne migdały australijskie znane są z klasycznego, intensywnego smaku, świetne jako przekąska.

Migdały hiszpańskie

Migdały uprawiane są w Hiszpanii głównie na wybrzeżu  Morza Śródziemnego, a wiodącym regionem jest Andaluzja. Hiszpańskie migdały są bardzo poszukiwane na całym świecie ze względu na ich wysoką jakość, smak i wartości odżywcze. Najpopularniejszą odmianą migdałów hiszpańskich jest odmiana Marcona. Hiszpańskie migdały są bardziej okrągłe, bardziej miękkie i bardziej maślane niż ich kalifornijscy kuzyni. W sklepie internetowym Go4taste.pl oferujemy płatki migdałowe produkowane z hiszpańskich odmian migdałów.

 

Produkty z migdałów

W naszym sklepie internetowym znajdziesz migdały (orzechy) całe, odmiany Nonpareil i Carmel,  blanszowane, zmielone jako mąka migdałowa.  Migdały całe można zakupić w formie naturalnej oraz blanszowane bez skórki. Pokrojone blanszowane migdały w cienkie plasterki oferujemy jako płatki migdałowe. Cena migdałów w naszym sklepie internetowym jest atrakcyjna.

Migdały w czekoladzie 

Migdały mogą być oblane czekoladą deserową i mleczną. Migdały w czekoladzie to doskonałe połączenie dla wielbicieli czekolady i orzechowego, kremowego smaku nasion migdałowca. Taka smaczna i chrupiąca przekąska dodaje energii i poprawia humor na resztę dnia. 

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa to jedna z mąk bezglutenowych,  to nic innego jak bardzo mocno zmielone migdały. Wykorzystuje się ją w przemyśle cukierniczym, szczególnie do produkcji marcepanu lub pasty  migdałowej. Mąkę migdałową można stosować podobnie jak tradycyjne mąki np. do zagęszczania sosów czy robienia wypieków. Nadaje potrawom delikatności i charakterystycznego słodkiego posmaku. W sklepie internetowym znajdą Państwo mąkę migdałową z migdałów blanszowanych australijskich i kalifornijskich.

Płatki migdałowe

Płatki migdałowe to migdały, które są pokrojone w drobne, cienkie plasterki. Tak przetworzone zazwyczaj stosowane są do dekoracji deserów, ciast i lodów. W naszym sklepie oferujemy  płatki migdałowe ze smacznych i słodkich migdałów hiszpańskich.

Migdały blanszowane

Migdały oczyszczone z zewnętrznej  ciemnej  skórki w procesie blanszowania. Migdały pozbawione skórki mają znacznie słodszy i kremowy smak. W tej wersji można je od razu dodać do wielu potraw bez konieczności czasochłonnego obierania. Migdały blanszowane mają nie tylko lepszy smak, ale również są lepiej przyswajalne dla organizmu. W skórce migdałów znajduje się kwas fitowy, który zmniejsza przyswajalność magnezu, wapnia i żelaza. Z tego powodu zaleca się jeść migdały bez skórki, przez co zdrowotne właściwości migdałów są lepiej odczuwalne. 

 

Migdały cena

Cena migdałów oferowanych w naszym sklepie internetowym współgra z ich doskonałą jakością. Proponujemy migdały pochodzące z najlepszych odmian i od sprawdzonych producentów. Dla  naszych klientów często oferujemy promocje,  w których można kupić migdały w atrakcyjnej cenie.

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.