Smaczne i słodkie migdały to pełne witamin i wartości odżywczych nasiona z drzewa migdałowego. W naszym sklepie internetowym oferujemy najlepsze odmiany migdałów kalifornijskich, australijskich i hiszpańskich.
WięcejMigdały to jadalne nasiona drzewa migdałowego (Prunus dulcis) pochodzącego z południowo-zachodniej Azji. Obecnie uprawiana są w różnych częściach świata, szczególnie w USA, Australii i Hiszpanii.
Chociaż często nazywamy migdały orzechami, w rzeczywistości są to raczej jadalne nasiona drzewa migdałowego niż prawdziwe orzechy.
Jedzenie migdałów daje wiele korzyści dla organizmu. W porównaniu z innymi orzechami migdały oferują najwięcej błonnika, wapnia i witaminy E. Migdały są również źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, a także fitochemikaliów o działaniu przeciwzapalnym.
Migdały słodkie vs migdały gorzkie
Istnieją dwie odmiany tych orzechów: migdały słodkie (P. dulcis odmiana dulcis) i migdały gorzki (P. dulcis odmiana amara).
Słodkie migdały to popularny jadalny rodzaj migdałów, spożywanych jako orzechy i używany do gotowania i pieczenia lub jako źródło oleju migdałowego lub mąki migdałowej.
„Słodkie migdały” są jadalne w stanie surowym i mają słodki, kremowy smak. Można je spożywać bezpośrednio z opakowania lub dodawać do ciast, sałatek i deserów.
Gorzkie migdały głównie wykorzystywane są do produkcji oleju,który używany jest do produkcji ekstraktów aromatyzujących do żywności i likierów, chociaż najpierw należy usunąć kwas pruski.
W sklepie internetowym Go4taste.pl oferujemy kilka odmian migdałów importowanych z różnych stron świata. Migdały oferujemy w opakowaniach 500g i 1kg.
Migdały importowane z USA, uprawiane na terenie stanu Kalifornia, w bujnych dolinach San Joaquin i Sacramento.
Migdały kalifornijskie Nonpareil. Klasyczna odmiana kalifornijskich migdałów o lekko wydłużonym kształcie i bardzo jasnej i cienkiej skórce. Skorupka jest również bardzo cienka.
Migdały kalifornijskie Carmel. Migdały średniej wielkości o wydłużonym kształcie i lekko pomarszczoną powierzchnią. Odmiana o miękkiej skorupce. Migdały Carmel są często używane do blanszowania i pieczenia.
Australia jest drugim, pod względem wielkości upraw, producentem migdałów na świecie. Migdały australijskie uprawia się wzdłuż Murray Valley w Australii Południowej, Wiktorii i Nowej Południowej Walii i w Australii Zachodniej. Słodkie i naturalne migdały australijskie znane są z klasycznego, intensywnego smaku, świetne jako przekąska.
Migdały uprawiane są w Hiszpanii głównie na wybrzeżu Morza Śródziemnego, a wiodącym regionem jest Andaluzja. Hiszpańskie migdały są bardzo poszukiwane na całym świecie ze względu na ich wysoką jakość, smak i wartości odżywcze. Najpopularniejszą odmianą migdałów hiszpańskich jest odmiana Marcona. Hiszpańskie migdały są bardziej okrągłe, bardziej miękkie i bardziej maślane niż ich kalifornijscy kuzyni. W sklepie internetowym Go4taste.pl oferujemy płatki migdałowe produkowane z hiszpańskich odmian migdałów.
W naszym sklepie internetowym znajdziesz migdały (orzechy) całe, odmiany Nonpareil i Carmel, blanszowane, zmielone jako mąka migdałowa. Migdały całe można zakupić w formie naturalnej oraz blanszowane bez skórki. Pokrojone blanszowane migdały w cienkie plasterki oferujemy jako płatki migdałowe. Cena migdałów w naszym sklepie internetowym jest atrakcyjna.
Migdały mogą być oblane czekoladą deserową i mleczną. Migdały w czekoladzie to doskonałe połączenie dla wielbicieli czekolady i orzechowego, kremowego smaku nasion migdałowca. Taka smaczna i chrupiąca przekąska dodaje energii i poprawia humor na resztę dnia.
Mąka migdałowa to jedna z mąk bezglutenowych, to nic innego jak bardzo mocno zmielone migdały. Wykorzystuje się ją w przemyśle cukierniczym, szczególnie do produkcji marcepanu lub pasty migdałowej. Mąkę migdałową można stosować podobnie jak tradycyjne mąki np. do zagęszczania sosów czy robienia wypieków. Nadaje potrawom delikatności i charakterystycznego słodkiego posmaku. W sklepie internetowym znajdą Państwo mąkę migdałową z migdałów blanszowanych australijskich i kalifornijskich.
Płatki migdałowe to migdały, które są pokrojone w drobne, cienkie plasterki. Tak przetworzone zazwyczaj stosowane są do dekoracji deserów, ciast i lodów. W naszym sklepie oferujemy płatki migdałowe ze smacznych i słodkich migdałów hiszpańskich.
Migdały oczyszczone z zewnętrznej ciemnej skórki w procesie blanszowania. Migdały pozbawione skórki mają znacznie słodszy i kremowy smak. W tej wersji można je od razu dodać do wielu potraw bez konieczności czasochłonnego obierania. Migdały blanszowane mają nie tylko lepszy smak, ale również są lepiej przyswajalne dla organizmu. W skórce migdałów znajduje się kwas fitowy, który zmniejsza przyswajalność magnezu, wapnia i żelaza. Z tego powodu zaleca się jeść migdały bez skórki, przez co zdrowotne właściwości migdałów są lepiej odczuwalne.
Cena migdałów oferowanych w naszym sklepie internetowym współgra z ich doskonałą jakością. Proponujemy migdały pochodzące z najlepszych odmian i od sprawdzonych producentów. Dla naszych klientów często oferujemy promocje, w których można kupić migdały w atrakcyjnej cenie.
Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.