- Oczekiwanie na dostawę
- Oczekiwanie na dostawę
Pieprz czarny, zielony, biały tak naprawdę pochodzi z jednej rośliny - Piper nigrum. Różnica w kolorze i smaku wynika z tego, że owoce są zbierane na różnym etapie dojrzewania i poddane innej obróbce.
Jaki pieprz wybrać?
Jeżeli lubisz klasyczny i ostry smak czarnego pieprzu, wówczas się sięgnij po intensywny czarny pieprz ziarnisty lub pieprz czarny mielony. Pieprz czarny może być stosowany praktycznie do każdej potrawy - mięs, zup, sosów, marynat i wszędzie tam, gdzie chcesz dodać do dania tego wyrazistego, ostrego smaku pieprzu.
Jeżeli nie przepadasz za ostrymi daniami, wówczas doskonałym wyborem będzie pieprz biały - jest delikatniejszy a dodatkowo wyróżnia się ziołowym aromatem. To doskonały wybór do ryb, białych mięs, sosów i wszędzie tam, gdzie ze względów estetycznych nie chcesz, żeby były widoczne czarne kropki pieprzu.
Zielony pieprz w ziarnach wyróżnia się słodkawym smakiem. Doskonale nadaje się do ryb i owoców morza, a także kurczaka i sosów na bazie śmietany i winegret.
Chcesz urozmaicić swoje potrawy korzennym aromatem? Dopraw je pieprzem czerwonym. To wyjątkowa przyprawa, która jest owocem pieprzowca peruwiańskiego. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik pieprzu klasycznego, a czerwone owoce można wykorzystać do dekoracji.
Pieprz mielony czy w ziarnach?
Oferujemy pieprz w wersji mielonej i w całych ziarnach. Jeżeli zależy ci na świeżym aromacie, kup pieprz w ziarnach. Zmielony przed dodaniem do poprawy jest znacznie intensywniejszy. Jeżeli cenisz komfort i wygodę, wówczas lepszym wyborem będzie zakup przygotowanego zmielonego pieprzu, którym od razu możesz doprawić mięsa i zupy.