- Orzechy laskowe łuskane świeże i słodkie, duże 13-15 mm średnica
-Chrupkość, łatwe do prażenia
- Pochodzą z Turcji
- 100% naturalne, bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do bezpośredniej konsumpcji, do przygotowania deserów lub mleczka orzechowego
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Główne korzyści
Orzechy laskowe dostępne w naszym sklepie zostały wyłuskane w świeżej formie, przez co zachowują wszystkie swoje walory smakowe. Ich kraj pochodzenia to Turcja. Nadają się do bezpośredniej konsumpcji, do przygotowania deserów lub do zrobienia mleczka orzechowego. Nie zawierają żadnych konserwantów, siarki, glutenu i nie są pasteryzowane.
Wielkość 13-15 mm, orzechy laskowe cena atrakcyjna.
Właściwości:
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są bardzo dobrym źródłem białka;
- w swoim składzie zawierają magnez, fosfor i potas.
Więcej informacji o orzechach laskowych znajduje się w naszym poradniku orzechy laskowe - właściwości.
Wprowadzenie
Orzech laskowy to orzech olejny pospolitej leszczyny (Corylus avellana), okrągły lub podłużny, o długości do 3 centymetrów i średnicy 2 centymetrów. Istnieją inne odmiany orzechów laskowych z podobnych gatunków z rodzaju Corylus. Orzech laskowy to cały owoc i nasiona zawarte w owocni, części, która jest zjadana.
Historia i ciekawostki
Orzech laskowy jest spożywany już od prehistorii. Następnie ludzie z dzisiejszej Turcji zaczęli je uprawiać. Wiemy, że Grecy i Rzymianie jedli orzechy, zarówno dla ich przyjemności, jak i ich właściwości odżywczych i walorów leczniczych.
Orzechy laskowe były powszechnie spożywane przez rdzennych Amerykanów, zarówno w celach spożywczych, jak i terapeutycznych. Ze względu na swoje bogactwo odżywcze i łatwość przechowywania, orzechy laskowe były dobrymi zasobami żywnościowymi.
Leszczyna odgrywa ważną rolę w ekologii i środowisku. Rośnie łatwo i ma duże, głębokie korzenie, które utrzymują glebę w jednym miejscu. Bardzo liściasta, chroni pola przed wiatrem, gdy jest sadzona na krawędzi. Filtruje i oczyszcza wodę z obszarów nadbrzeżnych, jej kwiaty są wypełnione nektarem i pyłkami, które uwielbiają pszczoły i inne owady, a owoce i pąki są chętnie spożywane przez zwierzęta.
Większość orzechów laskowych, ponad 70%, pochodzi z wybrzeży Morza Czarnego w Turcji, gdzie przemysł orzechów laskowych obsługuje ponad 2 miliony ludzi.
Jak jeść?
Można użyć ich w całości, zmiażdżonych lub nawet zmieszanych, aby stworzyć rodzaj pasty. Zmiażdżony lub sproszkowany orzech laskowy perfumuje wszystkie desery. Można dodać łyżkę stołową do mieszanki ciast, naleśników, kremów, ciastek, lodów, babeczek itp. Orzech laskowy pasuje do owoców we wszystkich postaciach, dodaje się go do sałatek owocowych, deserów itp. Orzech laskowy cudownie łączy się z czekoladą i wszystkimi deserami czekoladowymi.
Na słono można użyć orzecha laskowego zmieszanego z bułką tartą do wędlin, warzyw i ryb.
Przeciwwskazania
Spożywanie orzechów i owoców oleistych, w tym orzechów laskowych, często wiąże się ze zwiększeniem masy ciała ze względu na olej w nich zawarty. W rzeczywistości dwa duże badania zaprzeczyły tym oskarżeniom, szczególnie dlatego, że niektóre związki zapobiegają wchłanianiu lipidów. Działają również korzystnie na uczucie sytości i na działanie prawidłowego metabolizmu.
Jak przechowywać?
Orzechy laskowe, jak każde inne, przechowywać należy w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej w hermetycznym opakowaniu albo w szczelnym słoiku.
Inne opcje
Składniki
Składniki: orzechy laskowe .
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Turcja
Indeks glikemiczny: 15
Średnica: 12-15 mm
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2629kJ/628 kcal |
Tłuszcz | 60,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,4 g |
Węglowodany | 16,7 g |
w tym cukry | 4,3 g |
Błonnik | 9,7 g |
Białko | 14,9 g |
Sól | 0,002 g |
Magnez | 163 mg |
Fosfor | 290 mg |
Potas | 680 mg |
Przepisy z tym produktem
-
Domowe czekoladki z bakaliami
Bożonarodzeniowy przysmak z południa Francji, deser ten składa się z czekoladowych pastylek, które posypuje się według upodobania orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, rodzynkami, kandyzowanymi owocami, itp.
-
Batoniki z orzechami i miodem domowe bezglutenowe wegańskie
Domowe batoniki zbożowe z bakaliami są o wiele smaczniejsze niż te kupione w sklepie, są zdrowsze. Składniki można dopasować do własnych upodobań i do własnej diety.
-
Mięciutkie ciasteczka ze świeżymi figami
Zbioru fig dokonuje się dwukrotnie w ciągu roku, w czerwcu i wrześniu. Oto przepis na mięciutkie ciasteczka zbożowe bezglutenowe ze świeżych fig.
-
Kotlety cordon bleu z orzechami laskowymi
Pyszny przepis na cordon bleu dla miłośników mieszanki mięsno-serowej z dodatkiem orzechów laskowych.
-
Keks z brokułami, serem feta i orzechami laskowymi
Keks z brokułami, serem feta i orzechami laskowymi - ten przysmak powinni wypróbować wszyscy smakosze wytrawnych ciast.
-
Czekoladowe muffinki z orzechami laskowymi
Mocno czekoladowe muffiny z przyjemnym posmakiem orzechów laskowych.
-
„Odwrócone” ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi
Delikatne ciasto z mnóstwem orzechów. Świetnie pasuje do kawy lub do kubka mleka.
-
Crumble z warzywami, pistacjami oraz orzechami laskowymi
Chrupiące crumble w wersji z warzywami, pistacjami i orzechami laskowymi. Idealny zarówno jako dodatek do posiłków jak i osobne danie.
Komentarze 0