Orzechy laskowe łuskane - 1kg

New product

Orzechy laskowe cena 1kg łuskane Expand

- Orzechy laskowe łuskane świeże i słodkie duże 12-15 mm średnica

- Pochodzą z Gruzji

- Do bezpośredniej konsumpcji, do przygotowania deserów lub mleczka orzechowego

- 100% naturalne, bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny orzechów laskowych 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

41,00 zł

brutto

Opis produktu

Główne korzyści 

Orzechy laskowe dostępne w naszym sklepie zostały wyłuskane w świeżej formie, przez co zachowują wszystkie swoje walory smakowe. Ich kraj pochodzenia to Gruzja. Nadają się do bezpośredniej konsumpcji, do przygotowania deserów lub do zrobienia mleczka orzechowego. Nie zawierają żadnych konserwantów, siarki, glutenu i nie są pasteryzowane.

Wielkość 13-15 mm, orzechy laskowe cena atrakcyjna. 

Wprowadzenie 

Orzech laskowy to orzech olejny pospolitej leszczyny (Corylus avellana), okrągły lub podłużny, o długości do 3 centymetrów i średnicy 2 centymetrów. Istnieją inne odmiany orzechów laskowych z podobnych gatunków z rodzaju Corylus. Orzech laskowy to cały owoc i nasiona zawarte w owocni, części, która jest zjadana. 

Historia i ciekawostki

Orzech laskowy jest spożywany już od prehistorii. Następnie ludzie z dzisiejszej Turcji zaczęli je uprawiać. Wiemy, że Grecy i Rzymianie jedli orzechy, zarówno dla ich przyjemności, jak i ich właściwości odżywczych i walorów leczniczych.

Orzechy laskowe były powszechnie spożywane przez rdzennych Amerykanów, zarówno w celach spożywczych, jak i terapeutycznych. Ze względu na swoje bogactwo odżywcze i łatwość przechowywania, orzechy laskowe były dobrymi zasobami żywnościowymi.

Leszczyna odgrywa ważną rolę w ekologii i środowisku. Rośnie łatwo i ma duże, głębokie korzenie, które utrzymują glebę w jednym miejscu. Bardzo liściasta, chroni pola przed wiatrem, gdy jest sadzona na krawędzi. Filtruje i oczyszcza wodę z obszarów nadbrzeżnych, jej kwiaty są wypełnione nektarem i pyłkami, które uwielbiają pszczoły i inne owady, a owoce i pąki są chętnie spożywane przez zwierzęta.

Większość orzechów laskowych, ponad 70%, pochodzi z wybrzeży Morza Czarnego w Turcji, gdzie przemysł orzechów laskowych obsługuje ponad 2 miliony ludzi.

Orzechy laskowe właściwości zdrowotne

Podobnie jak wszystkie nasiona roślin oleistych, orzech laskowy ma wysoką wartość energetyczną, jest bogaty w lipidy (oleje), które mogą stanowić około 60% owoców. Ciekawe jest to, że jego lipidy to głównie mononienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), doskonałe dla zdrowia. Na przykład kwas oleinowy, znany również jako omega-9, ma wiele korzystnych skutków dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, ciśnienia krwi i cukrzycy typu 2.

Orzech laskowy umożliwia na przykład obniżenie ogólnego poziomu cholesterolu we krwi i cholesterolu LDL, tzw. „złego cholesterolu”. Zmniejsza również wchłanianie cholesterolu w jelitach dzięki zawartości fitosteroli.

Niektóre badania wykazały zmniejszenie ryzyka wystąpienia kamieni żółciowych u mężczyzn i raka jelita grubego u kobiet po spożyciu orzechów laskowych.

Są to doskonałe suplementy diety , bogate w przeciwutleniacze (witaminę E), minerały, błonnik i pierwiastki śladowe. Jego inne składniki sprawiają, że orzech laskowy jest dobrym owocem dla ogólnego zdrowia, zapobiegając uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki, poprawiając rozwój kości, budowanie białka, zdrowie zębów i funkcjonowanie układu odpornościowego. Poprawia transport tlenu i tworzenie czerwonych krwinek we krwi.

Błonnik sprawia, że orzech laskowy jest doskonałym materiałem trawiennym, regulatorem funkcji jelit, a także przyczynia się do zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym, niektórym nowotworom i cukrzycy. W dłuższej perspektywie jest skuteczny przeciwko zapaleniom stawów i chorobom zakaźnym, anemii, stresowi i zmęczeniu intelektualnemu.

Jak jeść?

Można użyć ich w całości, zmiażdżonych lub nawet zmieszanych, aby stworzyć rodzaj pasty. Zmiażdżony lub sproszkowany orzech laskowy perfumuje wszystkie desery. Można dodać łyżkę stołową do mieszanki ciast, naleśników, kremów, ciastek, lodów, babeczek itp. Orzech laskowy pasuje do owoców we wszystkich postaciach, dodaje się go do sałatek owocowych, deserów itp. Orzech laskowy cudownie łączy się z czekoladą i wszystkimi deserami czekoladowymi.

Na słono można użyć orzecha laskowego zmieszanego z bułką tartą do wędlin, warzyw i ryb.

Przeciwwskazania

Spożywanie orzechów i owoców oleistych, w tym orzechów laskowych, często wiąże się ze zwiększeniem masy ciała ze względu na olej w nich zawarty. W rzeczywistości dwa duże badania zaprzeczyły tym oskarżeniom, szczególnie dlatego, że niektóre związki zapobiegają wchłanianiu lipidów. Działają również korzystnie na uczucie sytości i na działanie prawidłowego metabolizmu.

Jak przechowywać?

Orzechy laskowe, jak każde inne, przechowywać należy w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej w hermetycznym opakowaniu albo w szczelnym słoiku.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Orzechy laskowe łuskane - 1kg

Orzechy laskowe łuskane - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: orzechy laskowe .

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych , glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Gruzja

Indeks glikemiczny: 15

Średnica: 12-15 mm

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2900kJ/702 kcal
Tłuszcz66,6 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone4,51 g
Węglowodany14,3 g
   w tym cukry5,7 g
   Błonnik8,9 g
Białko14,4 g
Sól0,002 g

Przepisy z tym produktem

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.