- -20%
- Orzechy makadamia całe orzeszki, jasne, świeże i duże, naturalne
- Pochodzą z RPA
- Bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Świeże i smaczne orzechy makadamia charakteryzują się jasnym kolorem. Mają przyjemny, delikatny kremowy smak. Oferowane są w formie rozłupanej. Możemy również dodawać je do owsianek, musli czy ciasteczek, a nawet sałatek.
Orzechy makadamia, które znajdują się w ofercie sklepu, pochodzą z RPAi. Uprawiane są w naturalny sposób. Nie zawierają konserwantów, w tym dwutlenku siarki. Świeże orzechy pakowane są do szczelnych i solidnych woreczków foliowych. Woreczki posiadają praktyczne zapięcie strunowe. Orzechy są produktem bezglutenowym.
Orzechy makadamia pomimo wysokiej kaloryczności mogą być spożywane w dietach odchudzających. Zawierają składniki, które przyspieszają spalanie tłuszczu. Zalecane są każdemu, komu zależy na zdrowej diecie.
Skąd pochodzą orzechy makadamia?
Jest to pestka, to znaczy mięsisty owoc z jądrem, składającym się z białego migdału przypominającego trochę orzech, zamkniętego w brązowej okrągłej skorupie, gładki i niezwykle twardy, chroniony przez cienką, mięsistą łuskę, która pęka i upuszcza orzech, gdy jest dojrzała. Rosną w klastrach.
Podobnie jak ze wszystkich suszonych orzechów oleistych, uzyskuje się z nich doskonały olej, który jest wytwarzany tylko przez tłoczenie na zimno i filtrowanie oraz stosowany jako olej spożywczy i kosmetyczny. Jest on najbogatszy w lipidy, zajmujące około 78% jego składu, ale to dobry tłuszcz, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Dla owoców uprawia się dwa gatunki makadamia:
- Macadamia tetraphylla
- Macadamia integrifolia,
przy czym te drugie z dużymi migdałami są uważane za najlepsze. Spośród tych dwóch gatunków istnieje wiele odmian, ale większość z nich to Beaumont i Cate.
Symbolem ich gotowości do zbioru jest opadanie owoców na ziemię. W przemysłowym wytwarzaniu tych orzechów stosuje się mechaniczne zamiatarki, które uprzątają glebę pod drzewami. W zakładach przetwórczych orzechy są suszone i płukane. Dzieje się to w ciągu doby od zbioru, aby uzyskać gładkie i twarde skorupki. Kontrola jakości dzieli je pod względem rodzaju. Łuskanie orzechów makadamia odbywa się z udziałem wielkich stalowych rolek.
Jakie właściwości mają orzechy makadamia?
- ze wszystkich orzechów posiadają najwięcej tłuszczy nienasyconych, których regularne spożywanie wpływa na zdrowie i wiele procesów zachodzących w organizmie;
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są źródłem magnezu, fosforu, potasu i manganu.
Więcej na naszym blogu:
Jak stosować orzechy makadamia w kuchni?
- zazwyczaj są spożywane na surowo, prażone lub smażone w głębokim tłuszczu;
- mogą być przekąską lub być używane w granoli i muesli;
- podaje się także przyprawione orzechy (sól i pieprz, cebula, chili, czosnek itp.);
- olej makadamia i masło produkowane z tych orzechów służą do gotowania i do smarowania kanapek;
- orzechy makadamia są również stosowane jako składnik potraw, zwłaszcza w deserach;
- mielone orzechy makadamia można stosować jako wzmacniacz smaku i ciekawy wypełniacz w mielonym mięsie;
- stanowią także przyjemny dodatek do ciasta, pieczywa itp. Opiekanie orzechów makadamia (lub ich pieczenie) przed włączeniem do przepisu zapewni im bardziej wyrazisty smak. Upewnij się, że pieczone orzechy makadamia schłodzą się przed użyciem, aby zapobiec ich nadmiernie tłustej konsystencji.
Gdzie kupować i jak przechowywać orzechy makadamia?
Orzechy makadamia należy kupować w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością i bakaliami takimi jak Go4Taste. Ze względu na olbrzymią zawartość tłuszczu powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdzie dostępu nie będzie mieć wilgoć i zwłaszcza tlen.
Orzechy makadamia przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności
Orzechy makadamia, tak samo, jak każde inne orzechy, wywołać mogą reakcję alergiczną. Należy je spożywać bardzo ostrożnie, zwłaszcza w przypadku stwierdzonego uczulenia na inne orzechy. Mogą bowiem doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Nawet wdychanie drobnych cząstek orzechów może wystarczyć do wywołania reakcji alergicznej u niektórych osób. Osoby z alergią na orzechy muszą całkowicie unikać orzechów makadamia.
Ludzie mogą jeść orzechy makadamia surowe lub prażone (w Go4Taste znajdziecie orzechy macadamia solone prażone). Jedno z badań sugeruje jednak, że prażenie orzechów makadamia, zwłaszcza w wyższych temperaturach, może zmniejszyć ich zawartość składników odżywczych. Najlepiej spożywać surowe lub namoczone orzechy makadamia, lub orzechy prażone w niskiej temperaturze.
Inne opcje
Składniki
Składniki: orzechy makadamia.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: RPA
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
| Wartość energetyczna | 3006 kJ/718 kcal |
| Tłuszcz | 75,77 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 12,06 g |
| Węglowodany | 13,86 g |
| w tym cukry | 4,57 g |
| Błonnik | 8,6 g |
| Białko | 7,91 g |
| Sól | 0,01 g |
| Magnez | 118 mg |
| Fosfor | 198 mg |
| Potas | 363 mg |
| Mangan | 3,036 mg |
Przepisy z tym produktem
-
Ciasteczka makadamia
Orzechy makadamia to popularna przekąska w Australii. Według badań konsumenckich aż 83% mieszkańców tego kontynentu woli smak makadamii niż innych orzechów.
Oto tradycyjny przepis australijski na herbatniki posypane orzechami makadamia i rodzimymi przyprawami. Ciastkom nie można się oprzeć! -
Krówki z białej czekolady macadamia
Do zrobienia tych pysznych krówek z orzechami makadamia potrzebujesz kilku składników, miski i kuchenki mikrofalowej.
-
Australijski „bush dukkah” z orzechami makadamia
Dukkah to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka nasion sezamu, orzechów i przypraw, która została zaadoptowana przez Australijczyków. Dukkah jest spożywane z olejem i chlebem płaskim, a także dodaje się je do pikantnego mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Ma wiele odmian i wersji. W Sydney nazywa się „bush dukkah” i zawiera orzechy makadamia, migdały, orzechy laskowe, sezam, kokos, siemię lniane, nasiona słonecznika, przyprawy, mirt cytrynowy i pieprz dorrigo. My prezentujemy mieszanką z migdałami i orzechami makadamia.




Komentarze 0