Orzechy włoskie łuskane z Polski świeże - 1kg

New product

Obniżka! Orzechy włoskie Expand

- Orzechy włoskie całe, połówki  świeże i słodkie

- Pochodzą z Polski

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów

- Bez konserwantów, bez siarki

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny orzechów włoskich 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

38,00 zł

brutto

40,00 zł brutto

-5%

Opis produktu

Główne korzyści naszych orzechów włoskich

Orzechy włoski w wersji pozbawionej łupinki to wygodna przekąska, ale przede wszystkim dodatek do ciast i deserów. Za sprawą hermetycznego opakowania z zamknięciem strunowym, w którym orzechy są porcjowane, są one idealnie zabezpieczone przed zepsuciem. Nasze orzechy włoskie nie potrzebują konserwantów. Swój smak i aromat zachowują na długo.

Wprowadzenie 

Orzech włoski to orzech i nasiona, owoce drzewa orzechowego. Owoce orzecha, ponieważ są naturalnie chronione twardą skorupą, są w środku oleiste.

Z botanicznego punktu widzenia orzech jest pestkowcem, podobnie jak migdał, to znaczy orzech jest zamknięty w łupinie chronionej przez zewnętrzną mięsistą owocnię, która nie jest jadalna. Jadalne jądro mierzy od 4 do 5 centymetrów długości na 3 lub 4 centymetry szerokości, dzieli się na dwie części i ma śluzówkę na górze, małą twardą i sztywną końcówkę na czubku owocu. Jądro orzecha włoskiego pokryte jest cienką warstwą skórki.

Historia i ciekawostki

Pochodzenie orzechów włoskich jest raczej mgliste, ale staje się coraz bardziej precyzyjne. W rzeczywistości wykopaliska archeologiczne w Ardèche ujawniły istnienie orzechów sięgające ponad 8 milionów lat wstecz. Wiemy, że były one częścią diety człowieka Cro-Magnona w Périgord ponad 17 000 lat temu! 

Orzech pospolity (Juglans regia), najbardziej rozpowszechniony gatunek orzecha włoskiego, pochodzi z regionu rozciągającego się od Europy południowo-wschodniej do Himalajów. Gatunek ten często nazywany jest „perskim orzechem włoskim”, ponieważ to Persowie po raz pierwszy go udomowili. Stamtąd handlarze eksportowali orzechy włoskie starymi szlakami handlowymi, aby rozpowszechnić je w całej Europie i w basenie Morza Śródziemnego.

Orzechy były znane Grekom i Rzymianom 2500 lat temu, ale nie docenili ich, ponieważ odmiana, którą znali, była bardzo gorzka. 

Orzechy włoskie właściwości zdrowotne

Podobnie jak wszystkie owoce łuskane i oleiste, orzechy włoskie są wyjątkowe w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Rzeczywiście, ponad 70% jego tłuszczów to jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i kwas linolowy), bogate w rozpuszczalne błonnik, ale także w witaminy E (przeciwutleniacz), B2 i B3, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL). Jednocześnie stwierdzono, że tłuszcze te zwiększają poziom cholesterolu HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. Ponadto spożywanie orzechów pomaga zwalczać wysokie ciśnienie krwi i ryzyko udaru mózgu. Jest to bardzo dobre źródło potasu, pierwiastka śladowego, który eliminuje nadmiar soli we krwi.

Najwięcej występujących w nich antyoksydantów koncentruje się w skórce. Ma ona również działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Orzech jest bardzo bogaty w składniki odżywcze z wieloma skutkami zdrowotnymi: poprawa działania układu odpornościowego i trawiennego, zmniejszenie ryzyka powstawania kamieni żółciowych, łagodzenie stanów zapalnych układu nerwowego, stymulowanie układu krwionośnego itp.

Orzechy włoskie zastosowanie w kuchni

Można je wykorzystać w całości, rozdrobnione lub nawet zmielone, aby uzyskać rodzaj proszku. Potencjalnie można ich używać wszędzie! Oczywiście w całości można je spożywać na śniadanie, w formie przekąski, przystawki lub jako aperitif.

Aby nadać im więcej smaku, można je prażyć przed użyciem. Rozdrobnione surowe orzechy włoskie należy umieścić na blaszce i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 185°C przez około 10 minut. Można zastąpić nimi każdy inny suchy orzech w swoich przepisach: migdały, nerkowce, orzechy laskowe, kakao, orzechy piniowe, pistacje, prażoną soję itp.

Na śniadanie można je mieszać z innymi zbożami, musli, suszoną żurawiną, nasionami guarany, nasionami lnu lub nasionami chia. Dodaje się je również do twarogu lub jogurtu.

Orzechy włoskie przeciwwskazania

Orzechy włoskie mogą wywołać alergię, która może mieć poważne konsekwencje, w tym wstrząs anafilaktyczny.

Za dużo orzechów włoskich może powodować ból brzucha. Od zaparć po biegunkę, wzdęcia i skurcze – dolegliwości te są często powodowane przez intensywne ich jedzenie bez picia wystarczającej ilości wody.

Niektóre osoby muszą jeść orzechy w niewielkich ilościach, aby zapobiec nawrotom kamieni nerkowych lub kamieni moczowych.

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie, jak wszystkie nasiona oleiste, muszą być przechowywane w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu.

Można również umieścić je w lodówce lub zamrażarce, aby zwiększyć ich trwałość, zwłaszcza jeśli orzechy są łuskane, ale zimno ma negatywny wpływ na ich smak. Ponieważ orzechy mają tendencję do jełczenia, nie zaleca się robić zbyt dużych zapasów.



Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: orzechy włoskie łuskane.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, pistacjowych,glutenu i innych.

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2861 kJ/692 kcal
Tłuszcz60,3 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone6,56 g
Węglowodany18 g
   w tym cukry3,8 g
   Błonnik6,5 g
Białko16 g
Sól0,004 g

Przepisy z tym produktem

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.