Orzechy włoskie łuskane z Polski - 1kg

  • Oczekiwanie na dostawę
  • Orzechy włoskie cena 1kg łuskane świeże
  • Orzechy włoskie 1kg gdzie kupić łuskane świeże
  • Orzechy włoskie cena 1kg łuskane świeże
Orzechy włoskie cena 1kg łuskane świeże Orzechy włoskie 1kg gdzie kupić łuskane świeże Orzechy włoskie cena 1kg łuskane świeże

- Orzechy włoskie całe, dużo połówek,  słodkie, mocny smak

- Pochodzą z Polski

- Bez konserwantów, bez siarki

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Główne korzyści

Orzechy włoski w wersji pozbawionej łupinki to wygodna przekąska, ale przede wszystkim dodatek do ciast i deserów. Za sprawą hermetycznego opakowania z zamknięciem strunowym, w którym orzechy są porcjowane, są one idealnie zabezpieczone przed zepsuciem. Nasze orzechy włoskie nie potrzebują konserwantów. Swój smak i aromat zachowują na długo.

Orzechy włoskie cena atrakcyjna!

Właściwości

  • są cennym źródłem białka;
  • wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • są bogate w potas, magnez i fosfor.

Więcej informacji o orzechach włoskich znajduje się w naszym poradniku orzechy włoskie - właściwości.

Wprowadzenie 

Orzech włoski to orzech i nasiona, owoce drzewa orzechowego. Owoce orzecha, ponieważ są naturalnie chronione twardą skorupą, są w środku oleiste.

Z botanicznego punktu widzenia orzech jest pestkowcem, podobnie jak migdał, to znaczy orzech jest zamknięty w łupinie chronionej przez zewnętrzną mięsistą owocnię, która nie jest jadalna. Jadalne jądro mierzy od 4 do 5 centymetrów długości na 3 lub 4 centymetry szerokości, dzieli się na dwie części i ma śluzówkę na górze, małą twardą i sztywną końcówkę na czubku owocu. Jądro orzecha włoskiego pokryte jest cienką warstwą skórki.

Historia i ciekawostki

Pochodzenie orzechów włoskich jest raczej mgliste, ale staje się coraz bardziej precyzyjne. W rzeczywistości wykopaliska archeologiczne w Ardèche ujawniły istnienie orzechów sięgające ponad 8 milionów lat wstecz. Wiemy, że były one częścią diety człowieka Cro-Magnona w Périgord ponad 17 000 lat temu! 

Orzech pospolity (Juglans regia), najbardziej rozpowszechniony gatunek orzecha włoskiego, pochodzi z regionu rozciągającego się od Europy południowo-wschodniej do Himalajów. Gatunek ten często nazywany jest „perskim orzechem włoskim”, ponieważ to Persowie po raz pierwszy go udomowili. Stamtąd handlarze eksportowali orzechy włoskie starymi szlakami handlowymi, aby rozpowszechnić je w całej Europie i w basenie Morza Śródziemnego.

Orzechy były znane Grekom i Rzymianom 2500 lat temu, ale nie docenili ich, ponieważ odmiana, którą znali, była bardzo gorzka. 

Zastosowanie w kuchni

Można je wykorzystać w całości, rozdrobnione lub nawet zmielone, aby uzyskać rodzaj proszku. Potencjalnie można ich używać wszędzie! Oczywiście w całości można je spożywać na śniadanie, w formie przekąski, przystawki lub jako aperitif.

Aby nadać im więcej smaku, można je prażyć przed użyciem. Rozdrobnione surowe orzechy włoskie należy umieścić na blaszce i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 185°C przez około 10 minut. Można zastąpić nimi każdy inny suchy orzech w swoich przepisach: migdały, nerkowce, orzechy laskowe, kakao, orzechy piniowe, pistacje, prażoną soję itp.

Na śniadanie można je mieszać z innymi zbożami, musli, suszoną żurawiną, nasionami guarany, nasionami lnu lub nasionami chia. Dodaje się je również do twarogu lub jogurtu.

Przeciwwskazania

Orzechy włoskie mogą wywołać alergię, która może mieć poważne konsekwencje, w tym wstrząs anafilaktyczny.

Za dużo orzechów włoskich może powodować ból brzucha. Od zaparć po biegunkę, wzdęcia i skurcze – dolegliwości te są często powodowane przez intensywne ich jedzenie bez picia wystarczającej ilości wody.

Niektóre osoby muszą jeść orzechy w niewielkich ilościach, aby zapobiec nawrotom kamieni nerkowych lub kamieni moczowych.

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie łuskane, jak wszystkie nasiona oleiste, muszą być przechowywane w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu.

Można również umieścić je w lodówce lub zamrażarce, aby zwiększyć ich trwałość, zwłaszcza jeśli orzechy są łuskane, ale zimno ma negatywny wpływ na ich smak. Ponieważ orzechy mają tendencję do jełczenia, nie zaleca się robić zbyt dużych zapasów.

40,00 zł
Oczekiwanie na dostawę

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: orzechy włoskie łuskane.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Polska

Indeks glikemiczny: 15

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 2952 kJ/714 kcal
Tłuszcz 65 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,1 g
Węglowodany 14 g
   w tym cukry 2,6 g
   Błonnik 6,7 g
Białko 15 g
Sól 0,01 g
Magnez 121 mg
Fosfor 277 mg
Potas 410 mg

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Przepisy z tym produktem