Orzechy laskowe blanszowane -500 g

New product

Orzechy laskowe cena blanszowane bez skórki 500g Expand

- Orzechy laskowe blanszowane łuskane, bez skórki

- Pochodzą z Turcji

- Do bezpośredniej konsumpcji, do przygotowania deserów 

- 100% naturalne, bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny orzechów laskowych 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

29,00 zł

brutto

Opis produktu

Czym są orzechy laskowe?

Orzechy laskowe to owoce leszczyny pospolitej (Corylus avellana). Mają okrągły lub podłużny kształt o długości do 3 cm i średnicy 2 cm.

Orzech laskowy jest konsumowany na surowo w postaci całych owoców, a także w postaci przetworzonej np. rozdrobniony lub posiekany w ciastach innych wyrobach cukierniczych. Wyciśnięty, daje pyszny olej.

Historia i ciekawostki

Orzechy laskowe są spożywane przez ludzi od czasów prehistorycznych. Archeolodzy znaleźli duże ilości łupin orzechów laskowych w mezolitycznych i neolitycznych miejscach na terenie dzisiejszej Szwecji, Danii i Niemiec. Orzechy laskowe stanowiły dużą część prehistorycznej diety myśliwych i zbieraczy. Prawdopodobnie zapewniały im wystarczającą ilość pożywienia między sezonami polowań. Dowody uprawy orzechów laskowych znaleziono w Chinach i pochodzą sprzed ponad 5000 lat.

Grecy i Rzymianie jedli orzechy, tak samo dla przyjemności, jak dla ich wartości odżywczych, leczniczych i magicznych.W starożytności uważano, że leszczyna i ich orzechy posiadają mistyczne moce i właściwości lecznicze. Orzechy laskowe były używane w lekach na różne choroby i dolegliwości. Greccy lekarze zalecali kruche orzechy laskowe do leczenia kaszlu i przeziębienia. Zmielone orzechy laskowe zmieszane z tłuszczem z niedźwiedzia były prawdopodobnie lekarstwem na łysienie

Orzechy laskowe z amerykańskich gatunków leszczyn (Corylus americana i C. rostrata) były szeroko spożywane przez rdzennych Amerykanów, zarówno do celów spożywczych, jak i terapeutycznych.

Na przełomie XIX i XX wieku uprawy leszczyn rozwijają się w Stanach Zjednoczonych, głównie w stanie Oregon. Obecnie  orzechy laskowe uprawiane w dolinie Willamette stanowią 99 procent orzechów laskowych produkowanych w Stanach Zjednoczonych. Pozostały 1 procent jest produkowany w Waszyngtonie.

W produkcji orzechów laskowych przodują takie kraje jak Turcja, Włochy, Stany Zjednoczone, Azerbejdżan i Gruzja. W 2016 roku Turcja wyprodukowała 57% całej produkcji orzechów laskowych na świecie. Na wybrzeżach Morza Czarnego produkcję orzechów laskowych obsługuje ponad 2 miliony ludzi!

Istnieje wiele jadalnych odmian orzechów laskowych.Do najpopularniejszych należą: Aveline, Long of Spain, Corabel, Fertile of Coutard, Coxford, Gunslebert, Imperial of Trebizond, Round of Piedmont itd

Jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenia orzechów laskowych?

Orzechy laskowe to nie tylko smaczna i pożywna przekąska, ale również źródło cennych mikroelementów witamin i składników odżywczych.

  • wspomagają działanie jelit

Orzechy laskowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Spożywanie dużej ilości błonnika zachęca do regularnych wypróżnień i zapobiega zaparciom.

  • chronią komórki przed stresem antyoksydacyjnym>

Orzechy laskowe są bogate w przeciwutleniacze, które są związkami chroniącymi przed utlenianiem komórek. Zmniejszają stopień uszkodzenia komórek przez wolne rodniki.

Orzechy laskowe zawierają antyoksydacyjną witaminę E. Niektóre badania sugerują, że witamina E może pomóc chronić organizm przed rakiem.

  • wspierają zdrowie serca

Orzechy laskowe są znanym bojownikiem w walce z chorobami serca. W orzechach laskowych znajduje się wiele witamin i minerałów, które sprzyjają zdrowiu serca. Oprócz tego, że są doskonałym źródłem błonnika, zawierają dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL („zły

” rodzaj) i zwiększyć poziom cholesterolu HDL („dobrego”).

  • poprawiają wrażliwości na insulinę

Jedzenie mieszanki orzechów, która zawiera orzechy laskowe, może poprawić wrażliwość na insulinę. Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

  • stymulują pracę mózgu

Orzechy laskowe są pełne elementów, które poprawiają funkcjonowanie mózgu i funkcji poznawczych oraz zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym w późniejszym życiu. Ze względu na wysoki poziom witaminy E, manganu, tiaminy, kwasu foliowego i kwasów tłuszczowych, dieta uzupełniona orzechami laskowymi może pomóc w utrzymaniu mózgu w dobrej kondycji.

Orzechy laskowe — zastosowanie w kuchni

Orzechy laskowe mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów.

  • orzechami laskowymi można z powodzeniem zastępować w przepisach orzechy pekan, orzechy nerkowca, orzechy łuskane, ziarna kakaowe, migdały, orzeszki piniowe, pistacje itp.
  • Stanowią doskonały dodatek do owsianki lub muesli - zmieszane z żurawiną, nasionami lnu, lub nasionami chia. Doskonale smakują wrzucone do jogurtu naturalnego lub twarożku.
  • w formie posiekanej lub zgniecionej będą stanowić smaczną posypkę do wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, naleśników, kremów, ciastek, lodów, babeczek itp.
  • orzechy laskowe można również stosować w daniach pikantnych, obiadowych. Warto dodać nieco orzechów laskowych do panierki do mięsa, ryb czy warzyw.
  • orzechy laskowe podkreślają smak wszelkiego rodzaju serów.
  • rozgniecione orzechy laskowe można dodawać również do takich warzyw jak: seler, szpinak, grzyby, awokado, papryka, ogórek, cukinia, cebula, czosnek, marchew, marchew, brokuły, rzodkiewka, cykoria, sałata kukurydza itp.

Przeciwwskazania, alergie i środki ostrożności

Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy (orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy makadamia, orzechy pekan, orzechy kokosowe, migdały, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca) należą do mocno uczulających pokarmów. Jedzenie orzechów laskowych przez osoby na nie uczulone może grozić poważnymi powikłaniami, w tym wstrząsem anafilaktycznym.

Uwaga także dla osób cierpiących na alergie pyłkowe na środowisko. Orzechowe orzechy mogą powodować zespół alergii, często poprzedzony katarem siennym. Zwykle objawy ograniczają się do jamy ustnej, warg i gardła. Są to swędzenie i pieczenie, które zwykle znikają po kilku minutach od zjedzenia lub dotknięcia orzecha.

Chociaż wskazane jest skonsultowanie się z alergologiem, reakcje te są łagodne i nie wymagają systematycznego powstrzymywania się od jedzenia orzechów laskowych.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Orzechy laskowe blanszowane -500 g

Orzechy laskowe blanszowane -500 g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: orzechy laskowe.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Turcja

Indeks glikemiczny: 15

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2634 kJ/629 kcal
Tłuszcz61 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone4,7 g
Węglowodany17 g
   w tym cukry3,5 g
   Błonnik11 g
Białko14 g
Sól0,0 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.