- -20%
- Oczekiwanie na dostawę
- -5%
- Oczekiwanie na dostawę
- Oczekiwanie na dostawę
- Oczekiwanie na dostawę
- Oczekiwanie na dostawę
- Oczekiwanie na dostawę
- Oczekiwanie na dostawę
Ze względów zdrowotnych, jak i dietetycznych wiele osób decyduje się na przejście na dietę bezglutenową. Polega ona na spożywaniu posiłków bez glutenu, czyli zestawu białek występujących w ziarnach popularnych zbóż. Jednym z elementów diety stają się mąki naturalnie bezglutenowe takie jak mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana, owsiana czy jaglana, a także mąki orzechowe.
Orzechowe mąki bezglutenowe doskonałe do ciast i wypieków
Jeżeli szukasz mąk, które zawierają w sobie naturalną słodycz i doskonale sprawdzą się jako dodatek do deserów wypieków i koktajli, wówczas bardzo sięgnąć po mąki powstające w wyniku drobnego z mielenia orzechów i innych nasion.
Doskonałym dodatkiem i bazą do przygotowywania ciast i innych wypieków jest mąka migdałowa, powstała z drobnego zmielenia blanszowanych migdałów. Wzbogaca smak również dań wytrawnych i mięs. Można jej używać jako substytutu bułki tartej, np. do pieczonych kurczaków. W naszym sklepie dostępna jest w dwóch rodzajach: mąka migdałowa drobna z migdałów kalifornijskich oraz nieco słodsza w smaku mąka migdałowa australijska.
Jeżeli szukasz oryginalnego smaku, sięgnij po mąkę kasztanową. Jej delikatny słodkawy ile koszykowy fok sprawia, że jest idealnym dodatkiem do słodkich wypieków jak babeczki kremy ciastka kruche, a nawet chleba.
Wielbiciele smaku owoców leszczyny mogą zaopatrzyć się w smaczną i puszystą mąkę z orzechów laskowych. Dodaje głębokiego, orzechowego smaku i aromatu do każdej potrawy szczególnie domowych ciasteczek i do batonów energetycznych.
Jesteś na diecie? Wybór powinien paść na mąkę kokosową. Ta mąka, powstała w wyniku zmielenia płatków kokosowych, jest niskokaloryczna. Wyróżnia się łagodnym i delikatnie słodkim smakiem z nutą kokosa, dlatego warto ją stosować przy wypieku ciast, ciastek i przepisach na muffinki, gdy chcesz uzyskać wilgotną konsystencję. W naszym sklepie mąkę kokosową znajdziesz w dwóch wersjach, różniących się zawartością tłuszczu. Jeżeli poszukujesz mąki o większej zawartości tłuszczu, kup mąkę kokosową 25%, osoby na diecie z pewnością chętnie wybiorą odtłuszczoną mąkę kokosową.
Uniwersalne mąki bezglutenowe do sosów, zup i pieczywa
Mąki bezglutenowe doskonale sprawdzają się również jako alternatywa do mąki pszennej. Do wyrobu pieczywa, makaronu i jako dodatek do większości dań doskonale sprawdzi się mąka ryżowa. Ma gładką konsystencję i dość neutralny smak, a także można ją mieszać z innymi mąkami. Idealna jako zagęszczacz, ponieważ zapobiega separacji płynów.
Jako zagęstnik do zup i sosów polecamy mąkę z ciecierzycy. Może być stosowana w wielu przepisach, ale najlepiej w tortilli, naleśnikach i podpłomykach. Bardzo dobrze komponuje się też z pikantnymi potrawami (np. falafele), a także z ciastami.
Mąka gryczana powstaje ze zmielenia nasion gryki. Wyróżnia się szaro-brązowym kolorem i smakiem z wyczuwalną lekką nutą goryczy. Ma kruchą konsystencję, dlatego nie należy jej stosować samodzielnie. Najlepiej jest ją łączyć z innymi mąkami bezglutenowymi
Wśród mąk bezglutenowych na uwagę zasługuje również mąka z komosy ryżowej (quinoa), cechuje ją lekko orzechowym smak i aromat. Z tego powodu można ją stosować zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich. Doskonale sprawdza się w przepisach na ciasta i ciasteczka, a także do pieczywa i babeczek.