Pasty orzechowe

Pasty orzechowe to produkt spożywczy, który wytwarzany jest z różnych rodzajów orzechów prażonych w temperaturze przekraczającej 200 stopni Celsjusza. W przypadków orzechów ziemnych, praży się je w piecu o temperaturze nawet 430 stopni Celsjusza, aby następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni i utrzymywać ją przez około godzinę. Po tym czasie orzechy studzi się, usuwa łupinki oraz ewentualnie blanszuje je dodatkowo gorącym powietrzem lub wodą. Na końcu orzechy są mielone na pastę pod wysokim ciśnieniem. Wydobywa się z nich naturalny olej. Następnie masła orzechowe są schładzane i pakowane próżniowo.

Więcej

Dostępne jest pasta orzechowa (z orzechów arachidowych), pasta migdałowa, pasta z nerkowca, pasta z orzechów pinii, pasta z sezamu (tahini), pasta z orzechów laskowych, pasta kokosowa.

Czy pasty orzechowe są zdrowe?

Pasta orzechowa jest produktem o stosunkowo wysokiej kaloryczności (140 kcal w jednej łyżce w przypadku masła z orzechów arachidowych), ale jak najbardziej powinno być ono składnikiem zróżnicowanej diety. Przede wszystkim za sprawą wysokiej zawartości pełnowartościowego białka. Sięgać po nie powinni weganie, ale również sportowcy. Zawiera ono również tłuszcze nienasycone, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, co jest cenne szczególnie w przypadku dzieci. To także źródło tryptofanu, pomagającego w poprawie koncentracji. Orzechy, będące podstawą masła orzechowego, to również antyoksydanty, pomagające w neutralizacji szkodliwych wolnych rodników, przyczyniających się na przykład do rozwoju chorób serca. Pasta migdałowa zawiera sporo błonnika, pomagającego w poprawie naturalnej perystaltyki jelit oraz obniżającego stężenie glukozy we krwi. W maśle orzechowym odnaleźć można dużo witaminy E, zabezpieczającej organizm przed wpływem wolnych rodników i poprawiającej wygląd skóry, paznokci i włosów.

Najlepszym wyjściem jest wybór pasty orzechowej o wysokiej zawartości orzechów, bez dodatku cukru oraz bez utwardzanych tłuszczy. Szczególnie wystrzegać się należy zawartości soli, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego oraz oleju palmowego.

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.