Pasty orzechowe

Pasty orzechowe to produkt spożywczy, który wytwarzany jest z różnych rodzajów orzechów prażonych w temperaturze przekraczającej 200 stopni Celsjusza. W przypadków orzechów ziemnych, praży się je w piecu o temperaturze nawet 430 stopni Celsjusza, aby następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni i utrzymywać ją przez około godzinę. Po tym czasie orzechy studzi się, usuwa łupinki oraz ewentualnie blanszuje je dodatkowo gorącym powietrzem lub wodą. Na końcu orzechy są mielone na pastę pod wysokim ciśnieniem. Wydobywa się z nich naturalny olej. Następnie masła orzechowe są schładzane i pakowane próżniowo. W ten sposób zatrzymują one swoje niezwykłe właściwości smakowe i odżywcze na dłużej.

Więcej

Dostępne jest pasta orzechowa (z orzechów arachidowych), pasta migdałowa, pasta z nerkowca, pasta z orzechów pinii, pasta z sezamu (tahini), pasta z orzechów laskowych, pasta kokosowa. Różnią się one smakiem, ale wszystkie mogą być wykorzystywane w kuchni w podobny sposób. Są chętnie wykorzystywane przy gotowaniu i w cukiernictwie za sprawą łatwości swojego wykorzystania – produkty te są gotowe do spożycia.

Czy pasty orzechowe są zdrowe?

Pasta orzechowa jest produktem o stosunkowo wysokiej kaloryczności (140 kcal w jednej łyżce w przypadku masła z orzechów arachidowych, kaloryczność różni się pomiędzy poszczególnymi produktami), ale jak najbardziej powinno być ono składnikiem zróżnicowanej diety. Przede wszystkim za sprawą wysokiej zawartości pełnowartościowego białka. Sięgać po nie powinni weganie, ale również sportowcy. Zawiera ono również tłuszcze nienasycone, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, co jest cenne szczególnie w przypadku dzieci. To także źródło tryptofanu, pomagającego w poprawie koncentracji. Orzechy, będące podstawą masła orzechowego, to również antyoksydanty, pomagające w neutralizacji szkodliwych wolnych rodników, przyczyniających się na przykład do rozwoju chorób serca. Pasta migdałowa zawiera sporo błonnika, pomagającego w poprawie naturalnej perystaltyki jelit oraz obniżającego stężenie glukozy we krwi. W maśle orzechowym odnaleźć można dużo witaminy E, zabezpieczającej organizm przed wpływem wolnych rodników i poprawiającej wygląd skóry, paznokci i włosów.

Migdały stanowią źródło pełnowartościowego białka, którego zawierają aż 20%. Dodatkowo czerpać z nich można także magnez, fosfor, witaminy B2 oraz E. Z kolei pasta z nerkowca stanowi doskonałe źródło żelaza oraz cynku. Pasta z orzechów arachidowych to wysoka zawartość białka – aż 25 gram w 100 gramach gotowego produktu. Na uwagę zasługuje również rekordowa ilość witaminy B3, witaminy E oraz kwasu foliowego.

Pasty orzechowe zastosowanie

Pasty orzechowe mogą być wykorzystywane na mnóstwo różnych sposobów, podobnie jak orzechy, z których powstały. Pasta orzechowa (z orzechów arachidowych) jest najbardziej popularna. Kojarzy się oczywiście z kanapkami, ale z jej udziałem wyczarować można naprawdę niesamowite desery, dodając ją do babeczek, sernika, a nawet tortu. Delikatnie słodko-słony smak pasty orzechowej doskonale pasuje do czekolady. Nie można zapominać również o daniach, w których pojawia się ona na stałe i tradycyjnie, a do takich należą typowe dania tajskie i hinduskie, na przykład pad thai.

Pasta migdałowa ma głęboki, lekko słodki smak migdałów. Dobrym wyborem jest zastosowanie tego typu produktu w daniach kuchni włoskiej. Można jej dodać na przykład do tiramisu oraz ciasteczek z dodatkiem amaretto. Pasta z nerkowca oraz pasta z orzechów pinii to podobne do siebie produkty o maślanej, bardzo gładkiej konsystencji, które dobrze jest wykorzystać w daniach przede wszystkim deserowych, a także jako element zastępujący tłuszcz w wypiekach (także wegańskich).

Pasta z sezamu (tahini) to znany składnik kuchni bliskowschodniej. Wykorzystuje się ją chociażby jako dodatek do bardzo smacznego i bardzo pożywnego hummusu.

Pasta z orzechów laskowych doskonale koresponduje ze smakiem czekolady. Dobrym pomysłem jest więc zestawienie tych dwóch rodzajów produktów na przykład w paście do smarowania pieczywa lub w deserze, otrzymując w ten sposób bardzo nieoczywisty efekt.

Pasta kokosowa jest słodka i pełna aromatu. Używać jej można na przykład do deserów takich jak naleśniki i ciasteczka. Ale jednocześnie pasta kokosowa jest również chętnie używana w kuchni dalekowschodniej, na przykład tajskiej i hinduskiej. W ten sposób można wprowadzić ten delikatny smak i podbić na przykład aromat mleczka kokosowego. Pasty orzechowe wykorzystuje się również w lodziarstwie.

Najlepszym wyjściem jest wybór pasty orzechowej o wysokiej zawartości orzechów, bez dodatku cukru oraz bez utwardzanych tłuszczy. Szczególnie wystrzegać się należy zawartości soli, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego oraz oleju palmowego. To składniki zdecydowanie niepożądane, zawierające tłuszcze trans. Przed zakupem tego typu produktu zapoznaj się z jego składem, aby mieć pewność wyboru najwyższej jakości, który podawać można także dzieciom. Pasty orzechowe dostępne w naszym sklepie to stuprocentowo czyste produkty, które nie zawierają żadnych niepożądanych składników.

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.