- -10%
- Orzechy pekan świeże, połówki orzecha
- Pochodzą z USA
- 100% naturalne, bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw lub mleka
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Główne korzyści naszych orzechów pekan
Orzechy pekan pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Wyróżniają się swoim naturalnym smakiem bez dodatku konserwantów. Można je spożywać bezpośrednio albo poddać obróbce termicznej. Solidne opakowanie pozwala zachować ich smak na dłużej.
Właściwości
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są bardzo dobrym źródłem potasu, fosforu i magnezu;
- wysoka zawartość specyficznych dla nich przeciwutleniaczy;
Więcej informacji o orzechach pekan znajduje się w naszym poradniku orzechy pekan - właściwości.
Wprowadzenie
Pekan jest owocem drzewa pekan, drzewa z rodziny juglandacae, pochodzącego z Ameryki Północnej i będącego godłem Teksasu. Jest to jeden z najbogatszych w tłuszcz orzechów (około 72% jego wagi), ale jest również jednym z najlepszych dla zdrowia. Można go rozpoznać po jego wydłużonym i owalnym kształcie oraz po gładkiej, cienkiej, czerwono-brązowej powłoce. Pekan jest suchym owocem o białym miąższu, pokrytym cienką brązową skórką. Orzech pekan przypomina w smaku orzech włoski.
Orzechy pekan pochodzenie
Wydaje się, że Indianie Ameryki Południowej i Północnej zawsze spożywali go ze względu na jego wartości odżywcze. Pekan oznacza „twarde orzechy” lub dosłownie: „potrzeba kamienia, aby rozbić wszystkie orzechy”. Zostały one docenione, ponieważ były łatwo dostępne dla dróg wodnych, łatwe do obrania w porównaniu z innymi gatunkami orzechów i ze względu na ich wyśmienity smak. Orzechy pekan były długo używane jako karta przetargowa w czasach kolonialnych.
W XVI wieku konkwistadorzy sprowadzili je do Hiszpanii. Uprawa drzewek pekanowych rozpoczęła się naprawdę w XVIII wieku w południowych Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Zbieranie ich pozostawało rzemieślniczą działalnością aż do 1880 roku, kiedy to przemysłowcy, którzy odczuwali opłacalność działalności gospodarczej, zaczęli kupować wszystkie działki z drzewkami.
Prezydenci USA Waszyngton i Jefferson byli znani z miłości do orzechów pekanowych i kazali je posadzić w ogrodach Białego Domu. Drzewo pekan stało się symbolem stanu Teksas w 1919 roku, w hołdzie gubernatorowi stanu, Jamesowi Stephenowi Hoggowi, który szczególnie lubił to drzewo.
Orzechy pekan mogą być spożywane w postaci ziaren, świeże, suszone, prażone, w postaci proszku lub jako olej aromatyzowany, o smaku pomiędzy olejem z orzechów włoskich a olejem migdałowym. Stany Zjednoczone to największy producent tych orzechów, który produkuje ich około 200 000 ton rocznie.
Orzechy pekan jak jeść?
Orzechy pekan są wyśmienite jako surowa przekąska albo dodatek do jogurtu, musli, sałatki, w których będą w stanie zaprezentować w pełni swój maślany smak. W USA ten rodzaj orzechów jest popularny również jako dodatek do ciast. Tego rodzaju produkt wykorzystać można również w daniach wytrawnych, na przykład takich jak pieczony łosoś. Subtelny smak orzechów pekan z pewnością nie zdominuje potrawy, dodaje jej jedynie ciekawej chrupkości.
Orzechy pekan przeciwwskazania
Orzechy pekan powodować mogą reakcję alergiczną u osób na nią narażonych. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają stwierdzoną alergię na orzechy ziemne. Pierwsze objawy związane z nadmierną reakcją organizmu pojawiają się już w ciągu godziny po zjedzeniu orzechów i wymagają natychmiastowego udania się do lekarza.
Przechowywanie
Orzechy pekan są dostarczane w grubych torebkach solidnie zamykanych strunowo, dlatego swoją świeżość zachowają na długo. Przechowywać należy je w suchym i ciemnym miejscu. Nie należy wkładać ich do lodówki lub zamrażarki, preferowany jest hermetyczny słoik, orzeszki stają się zjełczałe w kontakcie z powietrzem.
Inne opcje
Składniki
Składniki: orzechy pekan.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: USA
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2893 kJ/ 691 kcal |
Tłuszcz | 71,97 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,18 g |
Węglowodany | 13,86 g |
w tym cukry | 3,97 g |
Błonnik | 9,6 g |
Białko | 9,17 g |
Sól | 0,0 g |
Magnez | 121 mg |
Fosfor | 277 mg |
Potas | 410 mg |
Przepisy z tym produktem
-
„Odwrócone” ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi
Delikatne ciasto z mnóstwem orzechów. Świetnie pasuje do kawy lub do kubka mleka.
Komentarze 0