- Oczekiwanie na dostawę
- -25%
- -35%
- -25%
- -25%
- Oczekiwanie na dostawę
- Oczekiwanie na dostawę
- Oczekiwanie na dostawę
- Oczekiwanie na dostawę
- Oczekiwanie na dostawę
W naszym sklepie oferujemy szeroki wybór daktyli, które różnią się wielkością smakiem oraz zawartością słodyczy. W zależności od indywidualnych potrzeb i preferencji możesz wybierać między daktylami suchymi i świeżymi daktylami z Izraela, Iranu w tym z najpopularniejszymi odmianami taki jak Deglet Nour, Medjool, Hayanii czy Hadrawi.
Świeże daktyle czy suche?
Różnica między daktylami suchymi i świeżymi polega przede wszystkim na zawartości wilgoci. Suche daktyle mają mniej wilgoci, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość. Ich miąższ ma bardziej zwartą konsystencję. Do suchych daktyli oferowanych w naszym sklepie należą między innymi daktyle irańskie. A także niektóre rodzaje daktyli Deglet Noor. Daktyle świeże wyróżniają się miękkim soczystym miąższem. Tutaj króluje odmiana Medjool. Daktyl Medjool, ze względu na rozmiar, nazywany jest "królem daktyli". Do innych miękkich odmian należą m.in.: Deri, Hayani, Ameri, Hadrawi i Halawi. Świeże daktyle mają krótszy okres przydatności do spożycia, wynoszący od kilku dni do 10 miesięcy (mrożone). Suche daktyle pozostaną świeże znacznie dłużej, jeśli będą odpowiednio przechowywane
Które daktyle są bez pestek ?
Owoce daktylowca są pestkowcami, dlatego posiadają w swoim wnętrzu charakterystyczną pestkę. W naszym sklepie większość daktyli posiada pestki, ale można je łatwo usunąć w domu, wcinając je małym nożem do obierania. Tylko daktyle irańskie i daktyle Deglet Nour są bez pestek. Dlatego można je od razu spożywać i wrzucać do wypieków.
Które daktyle są miękkie ?
W gronie miękkich daktyli znajdują się przede wszystkim wszystkie daktyle świeże. Jeżeli zależy ci na soczystości i głębokim smaku wówczas wybieraj spośród daktyli takich jak Daktyle Medjool , Daktyle Hayani Jumbo bądź Daktyle Deri. Jeżeli, wolisz twardsze daktyle wybierz półtwarde Daktyle irańskie , Daktyle Deglet, Daktyle Ameri, Daktyle Halawi lub Daktyle Hadrawi.
Uwielbiasz smak daktyli i chcesz go wykorzystać w wypiekach lub jako słodzik napojów? W takim przypadku sięgnij po syrop daktylowy.