Daktyle Deglet Nour bez pestek - 1kg

  • Daktyle Deglet Nour cena bez pestek 1kg
  • Daktyle Deglet Nour 1kg gdzie kupić bez pestek
  • Daktyle Deglet Nour cena bez pestek 1kg
Daktyle Deglet Nour cena bez pestek 1kg Daktyle Deglet Nour 1kg gdzie kupić bez pestek Daktyle Deglet Nour cena bez pestek 1kg

- Daktyle suszone Deglet Nour świeże i słodkie, bez pestek100% natury

- Pochodzą z Algierii

- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, naturalny cukier konserwuje

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw, past 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Daktyle Deglet Nour mają wydłużony kształt. Są lekko twardawe, a do tego mają karmelowy posmak. Ze względu na swój kolor bywają nazywane „daktylami światła”.

Nie wiesz, które daktyle wybrać ? Sprawdź nasz poradnik: Które daktyle wybrać?

Daktyle stanowią wspaniałe źródło cukrów łatwych do przyswojenia przez organizm człowieka i niezbędnych do jego funkcjonowania  (glukoza, fruktoza, sacharoza). W swoim składzie zawierają przeciwutleniacze, a także związki fenolowe. 

Daktyle Deglet Nour dostępne w naszym sklepie są starannie zapakowane i pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu kuszą one swoim smakiem i zapachem.

Jeżeli wolisz miękkie daktyle wybierz daktyle Medjool Jumbo.

Właściwości

Daktyle, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

Więcej informacji o daktylach deglet nour znajduje się w naszym poradniku daktyle deglet nour - właściwości.

Daktyle Deglet Nour

Deglet Nour to jedna z najbardziej cenionych odmian daktyli na świecie. Nazwa tych daktyli w języku arabskim tłumaczona jest jako „daktyl światła”. Często określa się je również  mianem "królewskich daktyli". Deglet Noor pochodzą z palmy daktylowej, której botaniczna nazwa brzmi Phoenix dactylifera. Cenione są ze względu na doskonałą jakość i wyjątkowy, miodowy smak. Daktyle Deglet Nour dostępne w naszym sklepie są starannie zapakowane i pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu kuszą swoim smakiem i zapachem.

Deglet Nour to daktyle o średniej wielkości i wąskim, wydłużonym, nieco owalnym kształcie. Oryginalny daktyl Deglet Nour importowany z Algierii jest miękki w dotyku i ma półprzezroczystą jasną skórkę w kolorach od słomkowego po bursztynowy. Deglet Nour wyróżniają się również na tle innych daktyli smakiem, którego nie sposób pomylić z innymi odmianami daktyli. Daktyle światła w porównaniu do np. daktyli Medjool, mają mniej cukru, ale oferują złożoną słodycz z orzechowym posmakiem przypominającym nieco nerkowca.

Historia i ciekawostki

Ostatnie odkrycia naukowców sugerują, że naturalnym środowiskiem palm daktylowych były obszary Bliskiego Wschodu a szczególnie Zatoki Perskiej. Dowody na występowanie na tych terenach Phoenix dactylifera odnaleziono na wyspie Dalma w Zjednoczonych Emiratach Arabskich oraz w Kuwejcie. Palma daktylowa rosła tam już w okresie neolitu około 7000 lat temu. Około 3000 lat temu palmy P. dactylifera dotarły do ​​wschodniego Morza Śródziemnego i Afryki Północnej.

Daktyle Deglet Nour były ważnym składnikiem diety mieszkańców krajów arabskich i Bliskiego Wschodu. Ze względu na różnorodność zastosowań (materiały budowlane, schronienie, paliwo i materiały do ​​tkania i produkcji koszy) palma daktylowa były ceniona i uznawana za drzewo życia.

Jak wynika z badań, pierwsze uprawy Deglet Nour zakładane były na rejonach Biskra i Oued Righ w Algierii już na przełomie XIII i XIV wieku. W Tunezji pojawiły się ponad dwa wieki później pod koniec XVII wieku za sprawą plantatora z Tozeur o nazwie Sidi Touati. Po dziś dzień Algieria i Tunezja spierają się ze sobą o prawo do wyłączności używania znaku towarowego daktyli Deglet Nour.

W 1900 roku sadzonki palmy daktylowej, odmiany Deglet Nour, przywiezione zostały do USA, do Kalifornii. Okazało się, że dolinie Coachella jest idealny klimat dla upraw daktyli. Produkcja  daktyli kalifornijskich rozpoczęła się na dobre w 1912 roku.

Obecnie daktyle Deglet Nour oprócz Algierii uprawiane są w Libii, Tunezji i Stanach Zjednoczonych. Największym producentem daktyli Deglet Nour z 48-procentowym udziałem w rynku jest Tunezja. Daktyle z Algierii stanowią 20% eksportu i trafiają głównie na rynek Unii Europejskiej.

Daktyle Deglet Nour — zastosowanie w kuchni

Daktyle Deglet Nour, podobnie jak inne odmiany daktyli, mogą być stosowane w kuchni w wielu „konfiguracjach". Można je serwować do słodkich deserów, jak i dań obiadowych. Daktyle Deglet Nour są doskonałą odmianą do pieczenia ze względu na ich skromną słodycz i konsystencję. Można je łatwo siekać i pokroić w kostkę. Są również preferowaną odmianą do produkcji cukru daktylowego, alternatywnego środka słodzącego.

Odmiana Deglet Nour ze względu na swój charakterystyczny, orzechowo-miodowy smak dodaje aromatu wszelkiego rodzaju wypiekom.

Daktyle Deglet Noor jest również powszechnie stosowana przemyśle spożywczym, jako baza do przygotowania cukru daktylowego.

 Daktyle Deglet Nour doskonale sprawdzą się jako: 

  • słodka przekąska w ciągu dnia, jedzone bezpośrednio z opakowania;
  • dodatek do owsianki czy muesli w połączeniu z innymi bakaliami i świeżymi owocami;
  • jako dodatek do przystawek i dań obiadowych (do sera i bekonu, wieprzowiny i drobiu)

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie są zalecane do spożycia przez osoby z cukrzycą.   Nadmiar daktyli nasilać może  bóle migrenowe,  a także prowadzić do pojawienia się wzdęć.

25,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: daktyle.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Algieria

Indeks glikemiczny: 70

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1348 kJ/318 kcal
Tłuszcz 0,5 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 73 g
   w tym cukry 68 g
   Błonnik 8,5 g
Białko 2,3 g
Sól 0,01 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.