Daktyle Deglet Nour bez pestek - 1kg

New product

Obniżka! Daktyle Deglet Nour cena bez pestek 1kg Expand

- Daktyle suszone Deglet Nour świeże i słodkie, bez pestek

- Pochodzą z Algierii

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw, past 

- Bez glutenu, bez konserwantów,  naturalny cukier konserwuje

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny daktyli suszonych 70

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

21,25 zł

brutto

25,00 zł

-15%

Opis produktu

Daktyle Deglet Nour mają wydłużony kształt. Są lekko twardawe, a do tego mają karmelowy posmak. Ze względu na swój kolor bywają nazywane „daktylami światła”.

Daktyle stanowią wspaniałe źródło cukrów łatwych do przyswojenia przez organizm człowieka i niezbędnych do jego funkcjonowania  (glukoza, fruktoza, sacharoza). W swoim składzie zawierają przeciwutleniacze, a także związki fenolowe. W ich składzie znaleźć można również witaminy B2, B3, B5 i B6 oraz łatwą do przyswojenia witaminę C. Nie brakuje także soli mineralnych. Ich działanie polega na neutralizacji cholesterolu frakcji LDL.

Daktyle Deglet Nour dostępne w naszym sklepie są starannie zapakowane i pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu kuszą one swoim smakiem i zapachem.

Właściwości

  • skarbnica cukrów prostych są źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełniają niedobór glikogenu w organizmie, powinni je spożywać zwłaszcza ci, którzy uprawiają sport;
  • dzięki zawartości naturalnych salicylanów posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe;
  • wysoka ilość potasu wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi;
  • zawarty w nich błonnik poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.

Daktyle Deglet Nour

Deglet Nour to jedna z najbardziej cenionych odmian daktyli na świecie. Nazwa tych daktyli w języku arabskim tłumaczona jest jako „daktyl światła”. Często określa się je również  mianem "królewskich daktyli". Deglet Noor pochodzą z palmy daktylowej, której botaniczna nazwa brzmi Phoenix dactylifera. Cenione są ze względu na doskonałą jakość i wyjątkowy, miodowy smak. Daktyle Deglet Nour dostępne w naszym sklepie są starannie zapakowane i pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu kuszą swoim smakiem i zapachem.

Deglet Nour to daktyle o średniej wielkości i wąskim, wydłużonym, nieco owalnym kształcie. Oryginalny daktyl Deglet Nour importowany z Algierii jest miękki w dotyku i ma półprzezroczystą jasną skórkę w kolorach od słomkowego po bursztynowy. Deglet Nour wyróżniają się również na tle innych daktyli smakiem, którego nie sposób pomylić z innymi odmianami daktyli. Daktyle światła w porównaniu do np. daktyli Medjool, mają mniej cukru, ale oferują złożoną słodycz z orzechowym posmakiem przypominającym nieco nerkowca.

Historia i ciekawostki

Ostatnie odkrycia naukowców sugerują, że naturalnym środowiskiem palm daktylowych były obszary Bliskiego Wschodu a szczególnie Zatoki Perskiej. Dowody na występowanie na tych terenach Phoenix dactylifera odnaleziono na wyspie Dalma w Zjednoczonych Emiratach Arabskich oraz w Kuwejcie. Palma daktylowa rosła tam już w okresie neolitu około 7000 lat temu. Około 3000 lat temu palmy P. dactylifera dotarły do ​​wschodniego Morza Śródziemnego i Afryki Północnej.

Daktyle Deglet Nour były ważnym składnikiem diety mieszkańców krajów arabskich i Bliskiego Wschodu. Ze względu na różnorodność zastosowań (materiały budowlane, schronienie, paliwo i materiały do ​​tkania i produkcji koszy) palma daktylowa były ceniona i uznawana za drzewo życia.

Jak wynika z badań, pierwsze uprawy Deglet Nour zakładane były na rejonach Biskra i Oued Righ w Algierii już na przełomie XIII i XIV wieku. W Tunezji pojawiły się ponad dwa wieki później pod koniec XVII wieku za sprawą plantatora z Tozeur o nazwie Sidi Touati. Po dziś dzień Algieria i Tunezja spierają się ze sobą o prawo do wyłączności używania znaku towarowego daktyli Deglet Nour.

W 1900 roku sadzonki palmy daktylowej, odmiany Deglet Nour, przywiezione zostały do USA, do Kalifornii. Okazało się, że dolinie Coachella jest idealny klimat dla upraw daktyli. Produkcja  daktyli kalifornijskich rozpoczęła się na dobre w 1912 roku.

Obecnie daktyle Deglet Nour oprócz Algierii uprawiane są w Libii, Tunezji i Stanach Zjednoczonych. Największym producentem daktyli Deglet Nour z 48-procentowym udziałem w rynku jest Tunezja. Daktyle z Algierii stanowią 20% eksportu i trafiają głównie na rynek Unii Europejskiej.

Jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenia daktyli Deglet Nour?

Daktyle Deglet Nour stanowią wspaniałe źródło łatwo przyswajalnych i  niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza). W swoim składzie zawierają przeciwutleniacze, a także związki fenolowe. Daktyle to również źródło witaminy B2, B3, B5 i B6 oraz witaminy C. Nie brakuje także soli mineralnych. Ich działanie polega na neutralizacji cholesterolu frakcji LDL.

Zaletami daktyli Deglet Nour jest:

  • Wysoka zawartość polifenoli. Polifenole są związkami przeciwutleniającymi, które mogą chronić organizm przed zapaleniem. Daktyle Deglet Nour zawierają więcej polifenoli niż większość innych owoców i warzyw.
  • Wysoka zawartość błonnika. Porcja daktyli zapewnia 12% dziennego zapotrzebowania na błonnik u człowieka.
  • Wysoka zawartość potasu. Daktyle Deglet Nour są bogate w potas, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca. Potas pomaga również budować mięśnie w organizmie.

Daktyle Deglet Nour — zastosowanie w kuchni

Daktyle Deglet Nour, podobnie jak inne odmiany daktyli, mogą być stosowane w kuchni w wielu „konfiguracjach". Można je serwować do słodkich deserów, jak i dań obiadowych. Daktyle Deglet Nour są doskonałą odmianą do pieczenia ze względu na ich skromną słodycz i konsystencję. Można je łatwo siekać i pokroić w kostkę. Są również preferowaną odmianą do produkcji cukru daktylowego, alternatywnego środka słodzącego.

Odmiana Deglet Nour ze względu na swój charakterystyczny, orzechowo-miodowy smak dodaje aromatu wszelkiego rodzaju wypiekom.

Daktyle Deglet Noor jest również powszechnie stosowana przemyśle spożywczym, jako baza do przygotowania cukru daktylowego.

 Daktyle Deglet Nour doskonale sprawdzą się jako: 

  • słodka przekąska w ciągu dnia, jedzone bezpośrednio z opakowania;
  • dodatek do owsianki czy muesli w połączeniu z innymi bakaliami i świeżymi owocami;
  • jako dodatek do przystawek i dań obiadowych (do sera i bekonu, wieprzowiny i drobiu)

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie są zalecane do spożycia przez osoby z cukrzycą.   Nadmiar daktyli nasilać może  bóle migrenowe,  a także prowadzić do pojawienia się wzdęć.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Daktyle Deglet Nour bez pestek - 1kg

Daktyle Deglet Nour bez pestek - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: daktyle.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Algieria

Indeks glikemiczny: 70

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1348 kJ/318 kcal
Tłuszcz0,5 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,1 g
Węglowodany73 g
   w tym cukry68 g
   Błonnik8,5 g
Białko2,3 g
Sól0,01 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.