Papaja suszona bez cukru i bez siarki - 500g

New product

Papaja suszona cena bez cukru i bez siarki 500g Expand

- Papaja suszona plastry, bez siarki, bez cukru

- Pochodzą z Tajlandii

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez glutenu, bez cukru, bez siarki

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny papaja  59

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

31,00 zł

brutto

Opis produktu

Główne korzyści papaji suszonej

Papaja suszona w plastrach nie zawiera siarki ani cukru. Produkt ten pochodzi z Tajlandii. Bezpośrednio po wyjęciu z opakowania nadaje się ona do konsumpcji lub przygotowania potraw. Nie zawiera glutenu, cukru ani siarki, dlatego jest świetną, zdrową przekąską. Praktyczne opakowanie z zapięciem strunowym przedłuża jej trwałość.

Suszona papaja to tropikalny owoc o wyjątkowym i egzotycznym, słodkim smaku. Pochodzi z drzewa papaja, które wywodzi się z tropików Ameryki, być może z południowego Meksyku i sąsiedniej Ameryki Środkowej. Papaja jest małym, słabo rozgałęzionym drzewem, zwykle o pojedynczym pniu rosnącym na wysokość od 5 do 10 metrów, ze spiralnie ułożonymi liśćmi ograniczonymi do górnej części pnia. Owocem jest duża jagoda o długości około 15–45 centymetrów i średnicy 10–30 centymetrów. Jest dojrzały, gdy jest miękki (tak miękki, jak dojrzałe awokado), a jego skóra ma odcień od bursztynu do pomarańczy. Papaja jest obecnie uprawiana w większości krajów tropikalnych. W uprawie rośnie szybko, owocując w ciągu 3 lat. Jest to jednak bardzo wrażliwy na mróz owoc, dlatego produkcja papai ogranicza się do klimatu tropikalnego.

Historia i ciekawostki

Papaja pochodzi z Ameryki Południowej i została po raz pierwszy wyhodowana w Meksyku. Owoce są odwadniane w procesie automatycznym, w którym są wystawiane na wyższą temperaturę przez dłuższy czas. Temperatury są utrzymywane między 50˚C a 60˚C, ponieważ jest to optymalny zakres temperatur do suszenia i zachowania zawartości składników odżywczych.

Hiszpańscy i portugalscy odkrywcy byli odpowiedzialni za sprowadzanie papai do Indii, Filipin i części Afryki, gdzie są obecnie uprawiane. Zostały wywiezione na Hawaje w XX wieku, skąd dostarczana jest większość papai na rynku amerykańskim.

Główne centra produkcyjne na świecie znajdują się w Ameryce Środkowej, Brazylii, Nigerii, w Indiach i Tajlandii.

Jakie korzyści dla zdrowia?

Suszona papaja zawiera wiele przeciwutleniaczy. Naukowcy odkryli również, że papaja zawierają więcej beta-karotenu niż marchewki i więcej witaminy C niż kiwi. Papaja jest również bogata w bioflawonoidy. Zasadnicze minerały występujące w papai obejmują potas, magnez i wapń.

Papaja jest przydatna we wspomaganiu trawienia, ponieważ enzymy owocu pomagają trawić białka, tłuszcze i skrobie. Błonnik owocowy pomaga w usprawnieniu pracy przewodu pokarmowego. Suszona papaja jest bardzo alkalicznym owocem i jest to jeden z powodów, dla których często jest ona przydatna w łagodzeniu rozstroju żołądka. Osoby cierpiące na problemy trawienne powinny sięgać po suszoną papaję, zwłaszcza po zjedzeniu ciężkiej, tłustej potrawy. Suszona papaja jest szczególnie skuteczna w usuwaniu zaparć z przewodu pokarmowego. Większa ilość suszonej papai może mieć działanie przeczyszczające.

Co więcej, papaja pomaga odżywić nasz układ hormonalny. Suszona papaja pomaga ciału produkować więcej argininy. Jest to niezbędny aminokwas, który aktywuje ludzkie hormony wzrostu (HGH). Hormony te są ważne dla odmładzania komórek i ich odbudowy w wątrobie, mięśniach i kościach. Ponadto skóra korzysta z argininy. Dzieje się tak, ponieważ jej działanie pomaga zregenerować jej komórki. W ten sposób pomocna jest przy różnego typu ranach.

Suszona papaja jak jeść?

Suszone owoce papai, przygotowane bez dodatku cukru, same tworzą zdrową przekąskę lub można dodać je do ulubionych potraw, aby uczynić je bardziej interesującymi. Porcja suszonej papai dobrze komponuje się z jogurtem, lodami, ciasteczkami lub ciastem chlebowym albo koktajlami. Dobrym pomysłem jest dodanie jej do wypieków, takich jak serniki. W przypadku dań pochodzących z kuchni egzotycznej, papaja suszona nadaje się idealnie również do dań wytrawnych.

Przeciwwskazania

Papaja suszona jest na ogół dobrze tolerowana przez organizm i nie występują szczególne przeciwwskazania przed jej jedzeniem. Uważać na nią muszą wyłącznie diabetycy ze względu na jej zawartość cukru.

Przechowywanie

Papaję suszoną przechowywać należy w suchym, zacienionym miejscu.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Papaja suszona bez cukru i bez siarki - 500g

Papaja suszona bez cukru i bez siarki - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: papaja suszona.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Indeks glikemiczny: 59

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1549 kJ/370 kcal
Tłuszcz0,0 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany93 g
   w tym cukry42 g
   Błonnik1,0 g
Białko0,0 g
Sól0,0 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.