- -5%
- Morwa biała suszona owoc bez pestek , sucha, bez dodatków, lekko słodka
- Pochodzą z Turcji
- Naturalnie bezglutenowe, bez cukru, bez pestek, bez konserwantów
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Suszone owoce morwy białej mają naturalny smak bez dodatku cukru — słodki, a czasem delikatnie kwaśny. Nasze w 100% naturalne suszone białe morwy pochodzące z Turcji są pyszne jako przekąska. Świetnie smakują dodawane do jogurtu, koktajli, a także jako dodatek do herbaty.
Suszone owoce morwy białej o jasnym zabarwieniu przypominają kształtem jeżyny lub maliny. W smaku są słodkie, czasem delikatnie kwaśne.
Wprowadzenie
Nasze suszone morwy pochodzą z Turcji, gdzie dziś uprawia się większość eksportowanej morwy białej. Drzewa morwy białej, znane również jako Morus alba, są wstrząsane podczas żniw, aby sprowokować świeże morwy do opadnięcia ze swoich gałęzi. Dojrzałe owoce są zbierane w miękkich sieciach i suszone do idealnej, chrupiącej formy, która sprawdza się jako przekąska. Drzewa morwy obejmują aż 16 gatunków, rosnących na całym świecie, również w Polsce. Czarne, czerwone i białe morwy są szeroko rozpowszechnione w Europie Południowej, na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej i na subkontynencie indyjskim, gdzie drzewo i owoce mają nazwy w dialektach regionalnych.
Właściwości
Morwa biała, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, ma wiele korzyści dla naszego zdrowia:
- wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- jest bogata w Witaminę C;
- jest cennym źródłem wapnia, magnezu i fosforu.
Więcej informacji o morwie białej znajduje się w naszym poradniku morwa biała - właściwości.
Zastosowanie
- Pyszna przekąska. Chrupiące i słodkie owoce suszonej morwy można spożywać jako przekąskę prosto z opakowania.
- Dodatek do porannego śniadania. Suszone owoce morwy podobnie jak inne bakalie można wrzucić do porannej zupy mlecznej i płatków owsianych, kukurydzianych, a także musli. W ten sposób wzbogacimy nasze śniadanie o składniki odżywcze, a także smakowity dodatek.
- Do smoothie i mlecznych koktajli. Owoce morwy można wykorzystać jako składnik owocowych i mlecznych koktajli lub orzeźwiających smoothie. Wystarczy je wrzucić, wymieszać lub zmiksować.
- Morwy suszone można wykorzystać w owocowym cieście i zmieszać je na przykład z jabłkiem i czekoladą, a także orzeszkami ziemnymi lub orzeszkami nerkowca.
- Jako dodatek do jogurtów twarożku. Jeżeli chcesz dodać owocowym lub naturalnym jogurtom nieco chrupkości, wrzuć do nich i suszoną morwę. Owoce te będą stanowić wyśmienite uzupełnienie drugiego śniadania lub deseru.
Jakie korzyści dla zdrowia oferuje morwa biała owoce?
Suszone morwy są doskonałym źródłem antocyjanów, grupy przeciwutleniaczy znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Suszone morwy zawierają inny związek zwany resweratrolem, ten sam silny przeciwutleniacz występujący w czerwonym winie i orzeszkach ziemnych, który jest doceniany ze względu na swoje działanie przeciwstarzeniowe.
Jedna porcja morwy zawiera prawie 20 procent zalecanego dziennego spożycia błonnika. Większość ludzi spożywa go znacznie mniej niż zalecana ilość, więc suszone morwy to świetny sposób na zwiększenie zawartości błonnika w diecie.
Przeciwwskazania
Suszone owoce morwy nie są zalecane dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią. Przeciwwskazaniem jest również uczulenie na którykolwiek składnik owoców.
Przechowywanie
Suszone morwy mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez okres do 1 roku. Powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętej torbie lub pojemniku, z dala od ciepła i bezpośredniego światła słonecznego.
Inne opcje
Składniki
Składniki: morwa suszona biała owoc.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Turcja
Indeks glikemiczny: 25
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1193 kJ/285 kcal |
Tłuszcz | 2,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 65,10 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 9,6 g |
Białko | 7,7 g |
Sól | 0,01 g |
Witamina C | 342 mg |
Magnez | 119 mg |
Fosfor | 252 mg |
Wapń | 259 mg |
Komentarze 0