- Daktyle Medjool Jumbo świeże i słodkie, rozmiar jumbo (ok. 21-29 gram za sztukę), bardzo duże, miękkie z pestkami
- Pochodzą z Izraela
- Bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Daktyle medjool dostępne w naszym sklepie pochodzą z Izraela. Kalibracja jumbo oznacza, że kilogram daktyli zawiera od 35 do 47 sztuk, a pojedyncza sztuka waży między 21 a 29 gram (dotyczy to większość sztuk w opakowaniu, mogą się zdarzać wyjątki).
Nie wiesz, które daktyle wybrać ? Sprawdź nasz poradnik: Które daktyle wybrać?
Nasze daktyle medjool medium są świeże, schładzane na czas transportu do temperatury 2-8 stopni Celcjusza. Nie zawierają dwutlenku siarki, co stanowi gwarancję ich wysokiej jakości, smaku i aromatu. Daktyle zapakowane są w szczelnym strunowym woreczku, który doskonale chroni produkt od działania czynników atmosferycznych. Dzięki niemu zachowują długo świetne walory smakowe. Praktyczne i mocne zamknięcie typu ZIP pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie opakowania.
Daktyle medjool mają szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowią wartościowy składnik śniadania w połączeniu np. płatkami owsianymi i mlekiem roślinnym. Można je dodawać do wypieków jako zamiennik dla cukru. Doskonale smakują same, gdy jemy je bezpośrednio z opakowania.
Daktyle medjool to owoce łatwe do przyswojenia przez ludzki organizm. Są źródłem pozytywnej energii i świetnie sprawdzają się jako produkt uzupełniający niedobór glikogenu w mięśniach po treningu.
Jeżeli wolisz mniejsze daktyle wybierz Daktyle Medjool Medium.
Jeżeli wolisz daktyle bez pestek wybierz Daktyle irańskie lub Daktyle Deglet Nour.
Właściwości
- wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są źródłem żelaza;
- skarbnica cukrów prostych są źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełniają niedobór glikogenu w organizmie, powinni je spożywać zwłaszcza ci, którzy uprawiają sport
Więcej informacji o daktylach medjool znajduje się w naszym poradniku daktyle medjool - właściwości.
Zastosowanie
Choć są wyśmienite jako przekąska, daktyle stosuje się także w kuchni. Można je dodawać do różnorakich dań (świetnie komponują się z curry) czy wypieków lub musli. Nadają się do podawania z serami, a także jako składnik dżemów. Sok z daktyli jest też dobrym zamiennikiem cukru.
Daktyle Medjool Jumbo
Daktyle Medjool Jumbo, dostępne w naszym sklepie, to owoce jednego z najstarszych drzew uprawianych na świecie, czyli daktylowca właściwego, znanego także pod inną nazwą palmy daktylowej.
Daktyle Medjool są przedstawicielami szlachetnej odmiany tych owoców, pochodzących z Izraela. Są one bardzo popularne w Europie oraz w Stanach Zjednoczonych. Dopisek Jumbo związany jest z ich naprawdę dużym rozmiarem. Pojedyncze owoce mogą osiągać wagę od 21 do 29 gramów i długość do sześciu centymetrów. Owoce zawierają pestkę.
Termin daktyle pochodzi od greckiego słowa daktulos, co oznacza palce.
Rolnicy zbierają plony jesienią i wczesną zimą, więc daktyle zazwyczaj smakują najświeżej o tej porze roku. Jednak wiele osób je suche daktyle, które mogą wytrzymać przez długi czas w zamkniętym pojemniku.
Jakie korzyści wynikają z jedzenia daktyli?
Daktyle Medjool to przede wszystkim wysoka zawartość polifenoli. Polifenole są związkami przeciwutleniającymi, które mogą chronić organizm przed zapaleniem. Daktyle zawierają więcej polifenoli niż większość innych owoców i warzyw.
Jest to również alternatywa dla słodyczy o pustych kaloriach. Daktyle mogą zaspokoić zapotrzebowanie na słodycze, zapewniając jednocześnie niezbędne składniki odżywcze.
Można zastąpić cukier, chipsy czekoladowe lub cukierki w przepisach daktylami, aby mieć pewność spożywania naturalnych cukrów zamiast ich wersji rafinowanej.
Daktyle Medjool Jumbo są bardzo duże i zawierają pestkę, dlatego najlepiej sprawdzają się one po prostu jako przekąska.
Przechowywanie
Przechowywać w lodówce.
Przeciwwskazania
Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny daktyli powinny unikać osoby, które cierpią na cukrzycę. Także zmagający się z nieżytem żołądka lub kolką żołądkową mogą mieć problemy po ich spożyciu.
Owoce nie są także polecane tym, którzy walczą ze wzdęciami, a także zmagającym się z migreną. Obydwie te przypadłości daktyle mogą wzmagać.
Inne opcje
Składniki
Składniki: daktyle.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Izrael
Indeks glikemiczny: 70
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1158 kJ/277 kcal |
Tłuszcz | 0,15 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 75 g |
w tym cukry | 66,47 g |
Błonnik | 6,7 g |
Białko | 1,8 g |
Sól | 0,01 g |
Żelazo | 9,5 mg |
Przepisy z tym produktem
-
Tunezyjskie ciasto daktylowe
Prosty i bardzo smaczny przepis na ciasto z daktylami. Doskonałe na deser, śniadanie lub podwieczorek.
-
Tunezyjskie daktyle faszerowane
Jedna z popularniejszych tunezyjskich przekąsek. Bez pieczenia, świetnie wygląda na półmisku.
-
Kulki daktylowo-figowe
Szybki deser stanowiący idealną propozycją na przekąskę poza domem, łatwo spakować ją do torebki.
-
Daktyle w boczku
Trudno znaleźć prostszy i smaczniejszy przepis na przekąskę niż ten. Tylko 3 składniki sprawiają, że daktyle w boczku są gotowe w mgnieniu oka!
-
Mleko daktylowe
Świetny napój, którego przygotowanie jest nie tylko szybkie i proste, ale także tanie.
Komentarze 0