Morwa biała suszona owoc bez pestek - 1kg

New product

Morwa biała cena owoc bez pestek 1kg Expand

- Morwa biała suszona owoc bez pestek 

- Pochodzą z Turcji

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez glutenu,

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny morwa biała 25

Więcej szczegółów

  • Oczekujemy na dostawę

29,00 zł

brutto

Opis produktu

Suszone owoce morwy białej mają naturalny smak bez dodatku cukru — słodki, a czasem delikatnie kwaśny. Owoce morwy zapewniają niezwykle wysoki poziom białka i żelaza, a także są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, wapnia i przeciwutleniaczy. Nasze w 100% naturalne suszone białe morwy pochodzące z Turcji są pyszne jako przekąska. Świetnie smakują dodawane do jogurtu, koktajli, a także jako dodatek do herbaty.

Suszone owoce morwy białej o jasnym zabarwieniu przypominają kształtem jeżyny lub maliny. W smaku są słodkie, czasem delikatnie kwaśne.

Owoce morwy białej dostępne w naszym sklepie importowane są z Turcji. Pakowane są w grube, foliowe woreczki z zapięciem strunowym, co jest gwarancją trwałości i świeżości produktu.
W kuchni owoce morwy białej mogą być stosowane w deserach, zarówno tych pieczonych, jak i tych zjadanych na surowo. Smak morwy bardzo dobrze komponuje się z czekoladą i jabłkiem.
Morwę białą dodawać do jogurtu, sera, lub musli. Morwa jest również chętnie dodawana do zielonej herbaty.

Główne korzyści naszej morwy

Suszony owoc morwy bez pestek pochodzi z Turcji. Solidne opakowanie z zapięciem strunowym sprawia, że nie trzeba obawiać się utraty przez owoce smaku i aromatu. Suszona morwa może być spożywana bezpośrednio, dlatego jest wygodną przekąską. Opakowanie nadaje się do wielokrotnego otwierania.

Wprowadzenie

Nasze suszone morwy pochodzą z Turcji, gdzie dziś uprawia się większość eksportowanej morwy białej. Drzewa morwy białej, znane również jako Morus alba, są wstrząsane podczas żniw, aby sprowokować świeże morwy do opadnięcia ze swoich gałęzi. Dojrzałe owoce są zbierane w miękkich sieciach i suszone do idealnej, chrupiącej formy, która sprawdza się jako przekąska. Drzewa morwy obejmują aż 16 gatunków, rosnących na całym świecie, również w Polsce. Czarne, czerwone i białe morwy są szeroko rozpowszechnione w Europie Południowej, na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej i na subkontynencie indyjskim, gdzie drzewo i owoce mają nazwy w dialektach regionalnych.

Jakie korzyści dla zdrowia oferuje morwa biała owoce?

Suszone morwy są doskonałym źródłem antocyjanów, grupy przeciwutleniaczy znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Stosowano je również w celu poprawy krążenia krwi. Suszone morwy zawierają inny związek zwany resweratrolem, ten sam silny przeciwutleniacz występujący w czerwonym winie i orzeszkach ziemnych, który jest doceniany ze względu na swoje działanie przeciwstarzeniowe. Badania wskazują, że resweratrol może obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko chorób serca.

Jedna porcja morwy zawiera prawie 20 procent zalecanego dziennego spożycia błonnika. Większość ludzi spożywa go znacznie mniej niż zalecana ilość, więc suszone morwy to świetny sposób na zwiększenie zawartości błonnika w diecie. Te pyszne owoce są idealnym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Rozpuszczalny błonnik pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zmniejszać szkodliwy poziom cholesterolu, podczas gdy nierozpuszczalny błonnik jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego.

Przy 190% dziennej zalecanej zawartości witaminy C na porcję suszone morwy zawierają jeszcze więcej tej wzmacniającej odporność witaminy niż podobna porcja pomarańczy. Dostarczanie dużej ilości witaminy C jest ważne dla wspierania układu odpornościowego, naprawy tkanek i ochrony wzroku. Witamina C działa również jako przeciwutleniacz, który może zmniejszać ryzyko chorób serca poprzez zwalczanie uszkodzeń oksydacyjnych.

Bogata w białko, żelazo i wapń – morwa biała jest niezwykle dobrym źródłem białka jak na owoc. Zawiera 4 gramy białka na porcję, co czyni ją świetną przekąską po treningu. Suszone morwy zawierają również 30% rekomendowanej dziennej zawartości żelaza i 10% dziennej zawartości wapnia. Żelazo zwalcza zmęczenie i zapewnia uczucie energii, ponieważ roznosi bogate w tlen komórki krwi po całym ciele. Wapń jest podstawą silnych kości i zębów, a jego odpowiednie spożycie może pomóc w zapobieganiu ryzyku rozwoju osteoporozy.

Zastosowanie w kuchni morwy białej

Całkowicie naturalne suszone owoce białej morwy są pyszne jako przekąska lub w połączeniu z jogurtem, koktajlami i innymi dodatkami. Owoce morwy mają łagodny słodki smak podobny do suszonych jagód goji i fig. Jagody te są suszone, więc mają lekko chrupiącą konsystencję. Morwy dobrze komponują się z orzechami, suszonymi jagodami i kokosem. Można je namoczyć, zanurzając je w wodzie przed dodaniem ich do wypieków. Dobrym pomysłem jest również wrzucenie tych owoców do zielonej lub ziołowej herbaty, pozwalając, aby moczyły się na dnie kubka. Namoczone morwy można również zmiksować w koktajlu lub soku. Ciekawym pomysłem jest także zmielenie suszonych owoców i dodanie ich do masy na ciasteczka lub ciasta, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.

Przeciwwskazania

Suszone owoce morwy nie są zalecane dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią. Przeciwwskazaniem jest również uczulenie na którykolwiek składnik owoców.

Przechowywanie

Suszone morwy mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez okres do 1 roku. Powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętej torbie lub pojemniku, z dala od ciepła i bezpośredniego światła słonecznego.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Morwa biała suszona owoc bez pestek - 1kg

Morwa biała suszona owoc bez pestek - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: Morwa biała owoc.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Turcja

Indeks glikemiczny: 25

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1193 kJ/285 kcal
Tłuszcz2,6 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany65,10 g
   w tym cukry0,0 g
   Błonnik9,6 g
Białko7,7 g
Sól0,01 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.