- Suszone mango bez cukru, bez siarki, miękkie plastry, listki mango, miękkie
- Pochodzą z Tajlandii
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Główne korzyści naszego produktu
Suszone mango w płatkach zawiera w sobie 100% naturalną słodycz i smak. Te suszone, mięsiste i grube plasterki nie zawierają cukru białego oraz dwutlenku siarki CO2. Stanowią soczystą i zdrową przekąskę dla każdego.
Mango to owoc tropikalny, uprawiany już w drugim tysiącleciu p.n.e. Pochodzi z drzewa, które jest w stanie osiągnąć wysokość nawet 40 metrów i przeżyć 300 lat. Smak owoców mango jest specyficzny, słodki i orzeźwiający. Suszenie tych owoców to dobry sposób na zatrzymanie ich smaku i wartości odżywczych. Ważne jest jednak, aby wybierać produkty pozbawione już dodatku cukru.
Suszone mango jest średniokaloryczne, ale można je jeść bez obaw dla utrzymania diety. Suszone mango zawiera w swoim składzie mangiferynę. To unikalna substancja aktywna biologicznie, która zwalcza wirusy oraz drobnoustroje. To silny antyoksydant, wiążący wolne rodniki. Ten produkt jest obecnie popularny w kosmetyce, dlatego warto go dostarczać również od środka.
Jeżeli wolisz suszone mango bez dodatków, wybierz suszone mango 100%.
Mango suszone pochodzenie
Jak sama nazwa wskazuje, suszone mango jest suszoną formą owocu mango, który pochodzi z drzewa mango o nazwie naukowej Mangifera indica. Rośliny te pochodzą z południowej Azji. Do Europy owoce dotarły w XVI wieku dzięki portugalskim żeglarzom podróżującym na Daleki Wschód.
Owoce te są suszone w sposób naturalny lub sztucznie pozbawiane wody, a następnie eksportowane na cały świat, zachowując znacznie dłuższy okres przechowywania po usunięciu całej wody. Suszone mango jest jednym z najpopularniejszych rodzajów suszonych owoców, ale powinny być również spożywane z umiarem.
Najwięksi producenci mango na świecie to: Indie, Chiny, Tajlandia, Indonezja, Meksyk i Filipiny.
Historia i ciekawostki
Jako ojczyznę mango podaje się najczęściej Indie, gdzie owoc ten jest wykorzystywany już od ponad pięciu tysięcy lat. W tym kraju określa się go nawet mianem „owocu bogów”.
Owoce mango uprawiali też buddyjscy mnisi, a sam owoc jest uważany za święty w tym regionie, ponieważ mówi się, że sam Budda medytował pod drzewem mango.
Mieszkańcy Europy mieli okazję przekonać się o jego wspaniałym smaku dopiero w XVI wieku, kiedy to portugalscy żeglarze przywieźli je z Dalekiego Wschodu. Zdaniem Hindusów mango jest symbolem boskich posłańców, a także bogini Lakszmi. Jest to więc bardzo pomyślny symbol.
Jakie korzyści wynikają z jedzenia suszonego mango?
Mango jest owocem o średniej kaloryczności.
Podobnie jak wszystkie owoce, mango jest wypełnione przeciwutleniaczami.
Suszone owoce często mają złą reputację, podczas gdy są prawdziwym rezerwuarem dobrych rzeczy. Oprócz korzyści z owoców, suszone owoce zawierają do 5 razy więcej minerałów niż świeże owoce. Stężenie błonnika jest również znacznie wyższe w suszonych owocach niż w świeżych owocach, co pomaga wyeliminować nieprawidłowy cholesterol.
Korzyści z suszonego mango
Suszone mango, będące dobrym źródłem B-kompleksu, pomaga zwiększyć energię i zmniejszyć stres. Inne korzyści zdrowotne oferowane przez te suszone owoce obejmują lepszy wygląd skóry, poprawę krążenia krwi i utratę wagi.
Ochrona skóry
W suszonym mango jest sporo aktywnych składników i przeciwutleniaczy, które mogą łagodzić stany zapalne na skórze, promować jej odrastanie i minimalizować pojawienie się zmarszczek, skaz i plam starczych. Umiarkowane spożycie takich bogatych w składniki odżywcze owoców może również poprawić elastyczność, która może pomóc wyglądać młodziej.
Utrata wagi
Może pomóc szybko zaspokoić apetyt, co pomoże uniknąć podjadania między posiłkami i przejadania się. Pamiętaj, że przy dużej liczbie kalorii, owoce te powinny być zawsze spożywane z umiarem.
Więcej informacji o mango suszonym znajduje się w naszym poradniku mango - właściwości.
Zastosowanie
Suszone mango jest używane do przygotowywania naparów i aromatyzowanych herbat, takich jak rooibos. Z powodzeniem wykorzystywać je można do deserów, na przykład serników.
Suszone mango stanowi doskonałą przekąskę. Występuje często w kuchni indyjskiej oraz pochodzącej z Dalekiego Wschodu. Jest to produkt, który wykorzystuje się do wytwarzania pasty curry oraz jak element farszu do mięs i ryb. Suszone mango chętnie użytkuje się do dań bardzo pikantnych, aby przełamać ich smak. Sprawdzi się ono na deser, na przykład do lodów. Można je dodawać także do domowego muesli.
Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności
Należy wybierać suszone mango bez dodatku dwutlenku siarki, ponieważ może on być źródłem alergii.
Przechowywanie
Jak każdy suszony owoc, tak też i mango powinno być trzymane w miejscu suchym, nienarażonym na działanie wilgoci, a także zacienionym i z ograniczonym dostępem tlenu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: mango suszone, naturalna fruktoza z owocu
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Indeks glikemiczny: 51
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1507 kJ/360 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 89 g |
w tym cukry | 42 g |
Błonnik | 2,0 g |
Białko | 1,0 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0