Suszone mango bez cukru bez siarki - 500g

New product

Mango suszone sklep bez cukru bez siarki 500g Expand

- Suszone mango bez cukru bez siarki, miękkie plastry 

- Pochodzą z Tajlandii

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny mango  51

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

33,00 zł

brutto

Opis produktu

Główne korzyści naszego produktu

Suszone mango w płatkach zawiera w sobie 100% naturalną słodycz i smak. Pochodzi ze słonecznych sadów Tajlandii. Te suszone, mięsiste i grube plasterki nie zawierają cukru oraz dwutlenku siarki CO2. Stanowią soczystą i zdrową przekąskę dla każdego. Do konserwacji owoców wykorzystano jedynie kwasek cytrynowy, którego śladowe ilości znajdują się w produkcie.

Mango to owoc tropikalny, uprawiany już w drugim tysiącleciu p.n.e. Pochodzi z drzewa, które jest w stanie osiągnąć wysokość nawet 40 metrów i przeżyć 300 lat. Smak owoców mango jest specyficzny, słodki i orzeźwiający. Suszenie tych owoców to dobry sposób na zatrzymanie ich smaku i wartości odżywczych. Ważne jest jednak, aby wybierać produkty pozbawione już dodatku cukru.

Suszone mango jest średniokaloryczne, ale można je jeść bez obaw dla utrzymania diety. Zawiera bowiem przede wszystkim mnóstwo minerałów i witamin. Dzięki bogactwu błonnika oraz białka, świetne wpływa z jednej strony na przyśpieszenie procesów przemiany materii, ale także na odbudowę mięśni. Suszone mango zawiera w swoim składzie również mangiferynę. To unikalna substancja aktywna biologicznie, która zwalcza wirusy oraz drobnoustroje. To silny antyoksydant, wiążący wolne rodniki. Ten produkt jest obecnie popularny w kosmetyce, dlatego warto go dostarczać również od środka.

Właściwości

  • może obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy w organizmie, mimo że samo zawiera wiele cukrów;
  • zawiera sporo potasu, który obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego krwi;
  • błonnik sprawia, że idealnie nadaje się do diety odchudzającej, hamuje uczucie głodu i zapewnia sytość.

Mango suszone pochodzenie

Jak sama nazwa wskazuje, suszone mango jest suszoną formą owocu mango, który pochodzi z drzewa mango o nazwie naukowej Mangifera indica. Rośliny te pochodzą z południowej Azji. Do Europy owoce dotarły w XVI wieku dzięki portugalskim żeglarzom podróżującym na Daleki Wschód.

Owoce te są suszone w sposób naturalny lub sztucznie pozbawiane wody, a następnie eksportowane na cały świat, zachowując znacznie dłuższy okres przechowywania po usunięciu całej wody. Suszone mango jest jednym z najpopularniejszych rodzajów suszonych owoców, ale powinny być również spożywane z umiarem.

Najwięksi producenci mango na świecie to: Indie, Chiny, Tajlandia, Indonezja, Meksyk i Filipiny.

Historia i ciekawostki

Jako ojczyznę mango podaje się najczęściej Indie, gdzie owoc ten jest wykorzystywany już od ponad pięciu tysięcy lat. W tym kraju określa się go nawet mianem „owocu bogów”.

Owoce mango uprawiali też buddyjscy mnisi, a sam owoc  jest uważany za święty w tym regionie, ponieważ mówi się, że sam Budda medytował pod drzewem mango.

Mieszkańcy Europy mieli okazję przekonać się o jego wspaniałym smaku dopiero w XVI wieku, kiedy to portugalscy żeglarze przywieźli je z Dalekiego Wschodu. Zdaniem Hindusów  mango jest symbolem boskich posłańców, a także bogini Lakszmi. Jest to więc bardzo pomyślny symbol.

Jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenia suszonego mango?

Mango jest owocem o średniej kaloryczności.

Jest to jeden z najbogatszych w karoten owoców (prawie dwukrotnie więcej niż marchew), a także w witaminę A. Jest również bardzo bogaty w witaminę C.

Podobnie jak wszystkie owoce, mango jest wypełnione przeciwutleniaczami, co zapewnia mu profilaktyczny wpływ na raka. Jest również doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który nadaje mu właściwości trawienne, obniża poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Suszone owoce często mają złą reputację, podczas gdy są prawdziwym rezerwuarem dobrych rzeczy. Oprócz korzyści z owoców, suszone owoce zawierają do 5 razy więcej minerałów niż świeże owoce (potas, wapń, magnez, żelazo). Stężenie błonnika jest również znacznie wyższe w suszonych owocach niż w świeżych owocach, co pomaga wyeliminować nieprawidłowy cholesterol.

Suszone mango posiada wiele korzystnych składników odżywczych, w tym witaminę A, która reguluje metabolizm, wapń i żelazo, a także minimalną ilość witaminy C – znacznie mniej niż w świeżym mango. Podczas procesu suszenia rozpuszczane są witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C. Owoce te zawierają również około 2 gram błonnika w porcji 1/3 szklanki, a także około 30 gram cukru. Pojedyncza porcja tych gęstych owoców zapewni również około 160 kalorii, więc jedz je z umiarem.

Korzyści z suszonego mango

Suszone mango, będące dobrym źródłem B-kompleksu, pomaga zwiększyć energię i zmniejszyć stres. Błonnik w nim zawarty poprawia trawienie i ogólne zdrowie serca. Inne korzyści zdrowotne oferowane przez te suszone owoce obejmują lepszy wygląd skóry, poprawę krążenia krwi i utratę wagi.

Ochrona skóry

W suszonym mango jest sporo aktywnych składników i przeciwutleniaczy, które mogą łagodzić stany zapalne na skórze, promować jej odrastanie i minimalizować pojawienie się zmarszczek, skaz i plam starczych. Umiarkowane spożycie takich bogatych w składniki odżywcze owoców może również poprawić elastyczność, która może pomóc wyglądać młodziej.

Utrata wagi

Chociaż usuwanie wody z mango czyni je mniej wypełnionymi, suszone mango jest nadal bogatym źródłem błonnika pokarmowego i skoncentrowanym źródłem węglowodanów. Może to pomóc szybko zaspokoić apetyt, co pomoże uniknąć podjadania między posiłkami i przejadania się. Pamiętaj, że przy dużej liczbie kalorii, owoce te powinny być zawsze spożywane z umiarem.

Pomocy w trawieniu

Błonnik pokarmowy obecny w tych suszonych owocach może pomóc stymulować ruch perystaltyczny i łagodzić objawy zaparć i biegunki, jednocześnie równoważąc poziomy bakterii w jelitach.

Poprawia gęstość kości

Różne minerały i witaminy znajdujące się w suszonym mango mogą pomóc zwiększyć gęstość mineralną kości i obniżyć ryzyko osteoporozy w miarę starzenia się.

Pielęgnacja wzroku

Przyzwoita ilość beta-karotenu w tych owocach, który jest znanym przeciwutleniaczem, może poprawić widzenie poprzez zmniejszenie zwyrodnienia plamki żółtej i spowolnienie wystąpienia zaćmy.

Umiarkowane poziomy żelaza oznaczają, że suszone owoce mango mogą pomóc złagodzić objawy niedokrwistości.

Wartość odżywcza w 100 gramach

Mango - wartości odżywcze (100g)

Kalorie mango suszonego: 70 kcal

Węglowodany: 17 g

Błonnik: 1.8 g

Tłuszcze: 0.27 g

Białko: 0.5:

Indeks glikemiczny: 50

 

Witaminy

Witamina: A765 IU

Witamina B1 (Tiamina): 0.058 mg

Witamina B2 (Ryboflawina): 0.057 mg

Witamina B3 (Niacyna): 0.584 mg

Kwas pantotenowy: 0.16 mg

Witamina B: 60.134 mg

Kwas foliowy: 14 mcg

Witamina C: 27.7 mg

Witamina E: 1.12 mg

Witamina K: 4.2 mg

 

Minerały

Potas:156 mg

Magnez: 9 mg

Wapń: 10 mg

Sód: 2 mg

Żelazo: 0.13 mg

Cynk: 0.04 mg

Beta karoten17 mg

Zastosowanie 

Suszone mango jest używane do przygotowywania naparów i aromatyzowanych herbat, takich jak rooibos. Z powodzeniem wykorzystywać je można do deserów, na przykład serników.

Suszone mango stanowi doskonałą przekąskę. Występuje często w kuchni indyjskiej oraz pochodzącej z Dalekiego Wschodu. Jest to produkt, który wykorzystuje się do wytwarzania pasty curry oraz jak element farszu do mięs i ryb. Suszone mango chętnie użytkuje się do dań bardzo pikantnych, aby przełamać ich smak. Sprawdzi się ono na deser, na przykład do lodów. Można je dodawać także do domowego muesli.

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności

Należy wybierać suszone mango bez dodatku dwutlenku siarki, ponieważ może on być źródłem alergii.

Przechowywanie

Jak każdy suszony owoc, tak też i mango powinno być trzymane w miejscu suchym, nienarażonym na działanie wilgoci, a także zacienionym i z ograniczonym dostępem tlenu.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Suszone mango bez cukru bez siarki - 500g

Suszone mango bez cukru bez siarki - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: mango suszone, kwasek cytrynowy.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Indeks glikemiczny: 51

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1507 kJ/360 kcal
Tłuszcz0,0 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany89 g
   w tym cukry42 g
   Błonnik2,0 g
Białko1,0 g
Sól0,0 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.