Ananas suszony bez cukru i bez siarki - 500g

New product

Ananas suszony cena plastry bez cukru bez siarki 500g Expand

- Suszony ananas suszony naturalnie bez cukru i bez siarki, 100% natury, całe krążki

- Pochodzą z Kostaryki

- Bez glutenu, bez cukru, bez siarki

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

41,00 zł

brutto

Opis produktu

Ananas (łac. bot. ananas comosus) to tropikalny owoc, który pierwotnie rósł na obszarze Ameryki Południowej. Został nazwany tak ze względu na swoje podobieństwo do sosnowej szyszki. 

Historia i ciekawostki

Odkrycie tego tropikalnego owocu przypisuje się Krzysztofowi Kolumbowi. Podróżnik po raz pierwszy zetknął się z ananasami na wyspie Gwadelupa w 1493 r. Nowo odkryte owoce nazwał piña de Indes, co oznacza „sosna Indian”. Ananasy były ważnym składnikiem diety tamtejszej ludności. Południowoamerykańscy Indianie Guarani nazywali je naną, co oznacza „doskonały owoc”. Ten „doskonały owoc” był wysoko ceniony przez nich za intensywną słodycz, a jednocześnie był ważnym elementem kultury tamtych terenów. Z ananasa produkowali również wino.

Ananas wkrótce rozprzestrzenił się w całej Ameryce Środkowej i Meksyku, gdzie był uprawiany przez Azteków i Majów. Szybko ten słodki i soczysty owoc zaczęto eksportować do Anglii, a wkrótce pojawił się również w koloniach brytyjskich, w tym w Indiach. Termin "pineapple" po raz pierwszy odnotowano w języku angielskim około 1664 roku.

Kosztowna uprawa szklarniowa w Europie sprawiła, że ananas stał się symbolem przepychu i luksusowego stylu życia. Ananasy na przyjęciach stanowiły wyszukany „eksponat”, a nie przekąskę. Owoce były prezentowane na stołach i używane wielokrotnie, aż do ich zepsucia.

Obecnie liderami w produkcji ananasów są Filipiny, Brazylia, Kostaryka i Tajlandia. 75% wszystkich ananasów sprzedawanych w Europie pochodzi z Kostaryki.

Suszony ananas jak rośnie?

Ananas to wieloletnia roślina, która osiąga wysokość od 1,0 do 1,5 m. Ma krótką, krępą łodygę z twardymi, woskowymi liśćmi. Ananasy do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiednich warunków (ciepły, wilgotny klimat i odpowiednie nawodnienie). Ich dojrzewanie trwa od 24 do 36 miesięcy. Krzew ananasowy może owocować trzy razy w ciągu swojego życia.

Ananasy sprzedawane są jako świeże owoce, ale również pod różnymi, przetworzonymi postaciami. Dostępne są zatem ananasy w puszkach, sok z ananasów czy suszone ananasy w różnych formach i kształtach (płatki, krążki).

Najbardziej wartościowe ananasy suszone to te, które poddawane są naturalnemu procesowi suszenia. Bez konserwantów i dosładzania cukrem. Ananasy przeznaczone do suszenia przetwarzane są w ciągu dwóch dni od zbiorów. Proces suszenia trwa około 13 do 18 godzin, w zależności od suszarki i warunków klimatycznych. Ananasy z uwagi na wysoką kwasowość są mniej podatne na zakażenie pleśnią czy drożdżami.  

Suszony ananas właściwości 

Ananas po ususzeniu zachowuje wiele cennych właściwości, ponieważ zdecydowana większość składników odżywczych nie ulega zmianie podczas obróbki. Jedyny minus odparowania wody to zwiększenie stężenia cukru w wersji suszonej.

Suszony ananas, jak każdy suszony owoc, to bogate źródło antyoksydantów, które chronią zdrowe komórki przed niszczeniem wolnych rodników, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się i rozwojowi chorób.

Suszony ananas - zastosowanie w kuchni

Ananas suszony w kawałkach bez cukru może być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów. Przede wszystkim jest to zdrowa i smaczna przekąska, którą można jeść prosto z opakowania.

  • Naturalnie suszony ananas jest idealny na każde śniadanie, dostarcza wiele energii i wzbogaca smak muesli. Warto łączyć go z innym świeżymi owocami i bakaliami. Świetnie komponuje się z czekoladą.
  • Ananasa w formie suszonej warto dodawać do deserów. Doskonale smakuje w połączeniu z jogurtem naturalnym lub lodami waniliowymi.
  • Owoc ten może również być stosowany we wszelkiego rodzaju wypiekach. Urozmaica smak ciasta i nadaje mu charakterystycznego aromatu.
  • Ananas suszony to doskonały dodatek do dań obiadowych.Sprawdzi się jako składnik w słodko-kwaśnym sosie do kurczaka lub wieprzowiny.
  • Ananasa można również wrzucić na pizzę, świetnie komponuje się z szynką lub boczkiem. 

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności

Ananas suszony nie ma właściwości alergizujących, dlatego może być spożywany praktyczne przez wszystkich. Ze względu na to, że owoc w formie suszonej zawiera skondensowany cukier, z jedzenia suszonego ananasa powinny zrezygnować osoby chore na cukrzycę.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Ananas suszony bez cukru i bez siarki - 500g

Ananas suszony bez cukru i bez siarki - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: ananasy suszone.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Kostaryka

Indeks glikemiczny: 51

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1350 kJ/320 kcal
Tłuszcz6 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany70 g
   w tym cukry64 g
   Błonnik0,0 g
Białko6 g
Sól2 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.