- Morele suszone niesiarkowane bez substancji konserwującej, wielkość duże 30-36 mm średnicy, ok.10g, 100% natury, soczyste
- Pochodzą z Turcji
- Naturalnie bezglutenowe, bez siarki, bez konserwantów
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Suszone morele na słońcu niesiarkowane to smaczne, słodkie owoce produkowane w sposób naturalny. W odróżnieniu od żółtych siarkowanych moreli, morele suszone na słońcu mają skórkę w kolorze ciemnobrązowym.
Suszone morele na słońcu dostępne w naszym sklepie importowane są z Turcji. Produkowane są w sposób naturalny, a to oznacza, że nie zawierają środków konserwujących, w tym dwutlenku siarki. Naturalnie nie zawierają glutenu. Owoce pakowane są w praktyczne, szczelne woreczki zaopatrzone w zapięcie strunowe. Dzięki temu nie psują się i zachowują swoje cenne właściwości.
Morela jest suszona na dwie różne metody, zwane suszenie naturalne i suszenie siarką. Siarkowanie jest przydatne w celu skrócenia czasu procesu suszenia, zachowania naturalnego koloru, zapobieżenia zarażeniu produktu przez robaki oraz w celu wydłużenia okresu przechowywania. Siarkowanie, a reszta osiąga ponad 80 % całkowitych wysiłków w zakresie suszenia poprzez suszenie na słońcu. Rozsypywanie moreli bezpośrednio na ziemi, betonie lub płótnie stanowi 10 % procesów suszenia.
Jeżeli chcesz aby twoje morele były dłużej zdatne do spożycia wybierz suszone morele z konserwantem.
Jeżeli wolisz mniejsze morele, wybierz Morele suszone niesiarkowane Medium.
Właściwości moreli suszonych bez siarki
- Morele, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- warto je jeść po wysiłku fizycznym, ponieważ dodają energii;
- działają antyoksydacyjnie;
- zawierają potas, który kontroluje prawidłowe funkcjonowanie serca i mózgu.
Więcej informacji o morelach znajduje się w naszym poradniku morele - właściwości.
Jakie zastosowanie mają morele bez siarki?
- spożywane są głównie w formie przekąski;
- można dodać je do sałatek, mięsa, są znakomitym dodatkiem do ciast i deserów;
- nasiona wykorzystane w kuchni mogą zastąpić migdały, należy jednak uważać, ponieważ nasiona owoców rosnących w Europie są gorzkie.
Więcej informacji na temat zastosowania moreli suszonych znajduje się w naszym poradniku Jak jeść suszone morele?
Jak przechowywać morele suszone?
Suszone morele najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sprawdź: Jak przechowywać suszone morele?
Morele suszone przeciwwskazania
Morele nie należą do owoców lekkostrawnych, dlatego nie powinny być spożywane na czczo. Wykazują także właściwości przeczyszczające, dlatego w dużych ilościach mogą wywoływać bóle żołądka oraz biegunki. Moreli nie powinny spożywać osoby o obniżonych funkcjach trzustki, a także diabetycy i osoby z chorobami wątroby.
Inne opcje
Składniki
Składniki: morele suszone.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Turcja
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
| Wartość energetyczna | 1009 kJ/241 kcal |
| Tłuszcz | 0,5 g |
| Węglowodany | 62,6 g |
| w tym cukry | 40 g |
| Błonnik | 7,3 g |
| Białko | 3,4 g |
| Sól | 0,01 g |
Przepisy z tym produktem
-
Batonik owsiany z suszonymi morelami
Zdrowe płatki owsiane w połączeniu z ulubionymi owocami (tutaj morelami).
-
Indyk z suszonymi morelami
Indyk z morelami - przepis na bardzo smaczny i stosunkowo lekki obiad



Komentarze 0