- Śliwki suszone, średniej wielkości 150-180 sztuk na 1kg, bezpestkowe, z jednym otworem po drylowaniu (nie są podziurawione)
- Pochodzą z Chile
- Naturalnie bezglutenowe, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Śliwki suszone to smaczne owoce o ciemno fioletowym zabarwieniu, słodkim smaku i bardzo charakterystycznym zapachu. Za sprawą procesu suszenia, śliwki stają się mniejsze i bardziej pomarszczone.
Suszone śliwki, jakie można kupić w naszym sklepie, pochodzą z Chile. Podczas procesu suszenia zostały zakonserwowane sorbinianem potasu. Nie zawierają glutenu. Sprzedawane są w praktycznych woreczkach foliowych, które zaopatrzono w zapięcie strunowe. W ten sposób długo utrzymują świeżość i cenne właściwości.
Mają jedynie jedną dziurkę pozostało po drylowaniu pestki. Nie są podziurawione jak innego typu śliwki suszone.
Spożywać je można zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Są sycące, przez co wspaniale sprawdzą się jako przekąska, regulując apetyt. Sprawdzają się jako dodatek do śniadania (np. z płatkami owsianymi czy komosą ryżową), jak również deserów. Często dodawane są do mięsa, wieprzowiny, farszów lub sosów.
W procesie suszenia, ze śliwek wydobywany jest z nich naturalny błonnik. To składnik, który procesy naturalnego oczyszczania się organizmu z toksyn.
Śliwki powinny znaleźć się w codziennej diecie osób, którzy chcą wprowadzić zdrowe produkty do swojego jadłospisu.
Śliwki rosną w wyjątkowym środowisku w Chile, kraju uważanym za wyspę fitosanitarną, na której występują naturalne bariery, takie jak pustynia Atakama, pasmo górskie Andów, Ocean Spokojny i Antarktyka, które chronią rolnictwo przed zewnętrznymi szkodnikami i chorobami.
Jeżeli poszukujesz miękkich śliwek wybierz śliwki kalifornijskie z Kalifornii.
Właściwości
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są bardzo dobrym źródłem potasu.
Więcej informacji o śliwkach znajduje się w naszym poradniku śliwki - właściwości.
Śliwki suszone zastosowanie
Suszone śliwki najlepiej smakują jako smaczna i pożywna przekąska, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poprawić nimi smak potraw, zwłaszcza mięsa, bądź deserów, jogurtów, śniadań lub wypieków.
Śliwki suszone przechowywanie
Przechowywać śliwki suszone należy w ciemnym i suchym miejscu, gdzie nie będą narażone na wilgoć i nadmiar światła. Do przechowania może posłużyć również lodówka. Takie warunki zapewnią, że śliwki nie stracą na właściwościach i zachowają świeżość nawet przez okres kilku miesięcy.
Przeciwwskazania
Na śliwki powinny uważać przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę. Śliwki nie są polecane także osobom, które mają problemy z wątrobą i trzustką, gdyż nie są dobrze tolerowane przez te organy, a zjedzone w większej ilości mogą prowadzić do rewolucji pokarmowej.
Inne opcje
Składniki
Składniki: śliwki suszone, sorbinian potasu .
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Chile
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1020 kJ/243 kcal |
Tłuszcz | 0,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 54,4 g |
w tym cukry | 40,28 g |
Błonnik | 8,8 g |
Białko | 3,1 g |
Sól | 0,03 g |
Potas | 732 mg |
Przepisy z tym produktem
-
Kurczak z orzechami nerkowca i suszonymi śliwkami
Kurczak z orzechami i śliwkami - zupełnie nowy smak kurczaka.
Komentarze 0