Śliwki suszone "kalifornijskie" z Chile - 1kg bez pestek i siarki

New product

Śliwki suszone cena 1kg kalifornijskie bez pestek Expand

- Śliwki suszone, bez pestek z jedną dziurką (nie są podziurawione), bez pestek

- Pochodzą z Chile

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez glutenu, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny śliwek 40

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

16,00 zł

brutto

Opis produktu

Śliwki suszone to smaczne owoce o ciemno fioletowym zabarwieniu, słodkim smaku i bardzo charakterystycznym zapachu. Za sprawą procesu suszenia, śliwki stają się mniejsze i bardziej pomarszczone.

Suszone śliwki, jakie można kupić w naszym sklepie, pochodzą z Chile. Podczas procesu suszenia zostały zakonserwowane sorbinianem potasu. Nie zawierają glutenu. Sprzedawane są w praktycznych woreczkach foliowych, które zaopatrzono w zapięcie strunowe. W ten sposób długo utrzymują świeżość i cenne właściwości.

Mają jedynie jedną dziurkę pozostało po drylowaniu pestki. Nie są podziurawione jak innego typu śliwki suszone.

Spożywać je można zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Są sycące, przez co wspaniale sprawdzą się jako przekąska, regulując apetyt. Sprawdzają się jako dodatek do śniadania (np. z płatkami owsianymi czy komosą ryżową), jak również deserów. Często dodawane są do mięsa, wieprzowiny, farszów lub sosów.

Śliwki suszone to zdrowe źródło słodkości. W suszonych śliwkach znajduje się mnóstwo polifenoli. Mają one zdolność do chronienia komórek przed uszkodzeniem na skutek działania środowiska zewnętrznego. Polifenole wpływają również na zmniejszenie się ryzyka zapadnięcia na poważne choroby układu krążenia.

W procesie suszenia, ze śliwek wydobywany jest z nich naturalny błonnik. To składnik, który procesy naturalnego oczyszczania się organizmu z toksyn. Błonnik jest również konieczny dla osób cierpiących z powodu cukrzycy, ponieważ ma także zdolność do utrzymywania stabilnego poziomu cukru we krwi.

Śliwki powinny znaleźć się w codziennej diecie osób, które chcą usprawnić działanie jelit, a także wszystkim, którzy chcą wprowadzić zdrowe produkty do swojego jadłospisu.

Śliwki rosną w wyjątkowym środowisku w Chile, kraju uważanym za wyspę fitosanitarną, na której występują naturalne bariery, takie jak pustynia Atakama, pasmo górskie Andów, Ocean Spokojny i Antarktyka, które chronią rolnictwo przed zewnętrznymi szkodnikami i chorobami. 

Śliwki suszone właściwości

  • dzięki wysokiej zawartości pektyn (rodzaj błonnika) wpływają na układ pokarmowy, wzmacniając jego działanie przeczyszczające;
  • mają wiele kalorii, przez co polecane są osobom, które narażone są na duży wysiłek fizyczny i utratę energii.
  • Wysoka zawartość antyoksydantów (ponad 20 związków), witamin i minerałów.
  • ich zawartość błonnika pomaga przywrócić masę kostną i chronić zęby, a także zapobiegać chorobom przewodu pokarmowego, kamieni pęcherza moczowego, cukrzycy, schorzeniom układu krążenia i wysokiemu poziomowi cholesterolu.
  • ponieważ zawierają one czterokrotnie więcej witaminy A w porównaniu z oryginalnymi owocami, suche śliwki stanowią doskonały zabieg dla suchej skóry i długiego procesu regeneracji naskórka.
  • są bogate w potas i magnez, które wzmacniają mięśnie i pomagają zapobiegać skurczom. Szczególnie polecane są dla osób, które ćwiczą lub wykonują bardzo ciężką pracę fizyczną. 

Śliwki suszone zastosowanie

Suszone śliwki najlepiej smakują jako smaczna i pożywna przekąska, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poprawić nimi smak potraw, zwłaszcza mięsa, bądź deserów, jogurtów, śniadań lub wypieków.

Śliwki suszone przechowywanie

Przechowywać śliwki suszone należy w ciemnym i suchym miejscu, gdzie nie będą narażone na wilgoć i nadmiar światła. Do przechowania może posłużyć również lodówka. Takie warunki zapewnią, że śliwki nie stracą na właściwościach i zachowają świeżość nawet przez okres kilku miesięcy. 

Przeciwwskazania

Na śliwki powinny uważać przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę. Śliwki nie są polecane także osobom, które mają problemy z wątrobą i trzustką, gdyż nie są dobrze tolerowane przez te organy, a zjedzone w większej ilości mogą prowadzić do rewolucji pokarmowej.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Śliwki suszone "kalifornijskie" z Chile - 1kg bez pestek i siarki

Śliwki suszone "kalifornijskie" z Chile - 1kg bez pestek i siarki

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: śliwki suszone, sorbinian potasu .

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Chile

Indeks glikemiczny: 40

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1020 kJ/243 kcal
Tłuszcz0,2 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany54,4 g
   w tym cukry40,28 g
   Błonnik8,8 g
Białko3,1 g
Sól0,03 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.