- Morele suszone niesiarkowane bez substancji konserwującej, wielkość duże 24-32 mm średnicy, ok.7g
- Pochodzą z Turcji
- Naturalnie bezglutenowe, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Suszone morele na słońcu niesiarkowane to smaczne, słodkie owoce produkowane w sposób naturalny. W odróżnieniu od żółtych siarkowanych moreli, morele suszone na słońcu mają skórkę w kolorze ciemnobrązowym.
Suszone morele na słońcu dostępne w naszym sklepie importowane są z Turcji. Produkowane są w sposób naturalny, a to oznacza, że nie zawierają środków konserwujących, w tym dwutlenku siarki. Nie zawierają również glutenu. Owoce pakowane są w praktyczne, szczelne woreczki zaopatrzone w zapięcie strunowe. Dzięki temu nie psują się i zachowują swoje cenne właściwości.
Suszone morele na słońcu są doskonałym dodatkiem do potraw, ale również można je jeść solo, bezpośrednio z opakowania. Można je dodawać do płatków owsianych, a także deserów i ciast. Stanowią również komponent kompotów (zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia).
Naturalnie suszone morele zalecane są zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie, uprawiającym sporty siłowe. Stanowią doskonały zastrzyk energii. Ze względu na swoje działanie zasadotwórcze poleca się je przy nadkwasocie oraz osobom, w których diecie jest wiele mięsa.
Morela jest suszona na dwie różne metody, zwane suszenie naturalne i suszenie siarką. Siarkowanie jest przydatne w celu skrócenia czasu procesu suszenia, zachowania naturalnego koloru, zapobieżenia zarażeniu produktu przez robaki oraz w celu wydłużenia okresu przechowywania. Siarkowanie, a reszta osiąga ponad 80 % całkowitych wysiłków w zakresie suszenia poprzez suszenie na słońcu. Rozsypywanie moreli bezpośrednio na ziemi, betonie lub płótnie stanowi 10 % procesów suszenia.
Jeżeli poszukujesz większych moreli, wybierz morele suszone niesiarkowane Jumbo.
Morele niesiarkowane właściwości
Morele niesiarkowane, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
- dzięki beta-karotenowi wpływają z korzyścią na wygląd i kolor skóry;
- mają działanie zasadotwórcze, zapobiegają zakwaszaniu się organizmu (ważne zwłaszcza w kontekście diety bogatej w mięso!), z tego powodu warto zjeść parę sztuk zaraz po treningu bądź wysiłku fizycznym.
Więcej informacji o morelach znajduje się w naszym poradniku morele - właściwości.
Zastosowanie
- spożywane są głównie w formie przekąski;
- można dodać je do sałatek, mięsa, są znakomitym dodatkiem do ciast i deserów;
- nasiona wykorzystane w kuchni mogą zastąpić migdały, należy jednak uważać, ponieważ nasiona owoców rosnących w Europie są gorzkie.
Przechowywanie
Suszone morele najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przeciwwskazania
Morele nie należą do owoców lekkostrawnych, dlatego nie powinny być spożywane na czczo. Wykazują także właściwości przeczyszczające, dlatego w dużych ilościach mogą wywoływać bóle żołądka oraz biegunki. Moreli nie powinny spożywać osoby o obniżonych funkcjach trzustki, a także diabetycy i osoby z chorobami wątroby.
Inne opcje
Składniki
Składniki: morele suszone.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Turcja
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1009 kJ/241 kcal |
Tłuszcz | 0,5 g |
Węglowodany | 62,6 g |
w tym cukry | 40 g |
Błonnik | 7,3 g |
Białko | 3,4 g |
Sól | 0,01 g |
Przepisy z tym produktem
-
Konfitura z dyni i suszonych moreli z dodatkiem wanilii
Konfitura z dyni i suszonych moreli - antidotum na ponure jesienne dni.
-
Tarta z suszonymi morelami
Suszone owoce są smaczną i zdrową opcją poza sezonem. Tutaj proponujemy tartę w wersji z suszonymi morelami.
Komentarze 0