- Mango suszone płatki, miękkie
- Pochodzą z Tajlandii
- Naturalnie bezglutenowe
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Suszone płatki mango są wyjątkowo soczyste i słodkie, dzięki dodatkowi cukru. Mięsiste płatki tego owocu mają miękką konsystencję, dlatego są łatwe w konsumpcji i do gryzienia. Praktycznie rozpływają się w ustach.
Suszone owoce przechowywane i sprzedawane są w solidnych opakowaniach foliowych, które posiadają praktyczne zapięcie strunowe. Szczelne opakowanie chroni produkt przed działaniem czynników zewnętrznych, dzięki temu owoce nie tracą swoich cennych właściwości i przez długi czas zachowują słodycz i wyborny smak. Praktyczne zapięcie strunowe pozwala na wielokrotnie otwieranie i zamykanie woreczka.
Zdrowe i pełne witamin suszone mango w płatkach można jeść bezpośrednio z opakowania, a także dodawać do wielu potraw — słodkich i wytrawnych.
Może wolisz suszone mango bez cukru i bez siarki.
Właściwości suszonego mango
- jest źródłem błonnika pokarmowego;
- stanowi bogactwo witamin tj. A,B,C,E;
- dostarcza minerałów tj. magnez, potas, miedź.
Więcej informacji o mango suszonym znajduje się w naszym poradniku mango - właściwości.
Jakie zastosowanie w kuchni znajduje suszone mango?
- Suszone mango w płatkach można konsumować na wiele sposobów. Najprościej jest spożywać je jako przekąskę prosto z opakowania;
- suszone owoce mango stanowi energetyzujący i smaczny dodatek do owsianki czy musli;
- doskonale komponuje się z innymi bakaliami i orzechami;
- można dodawać je do deserów czy lodów.
- owoc stanowi również cenny komponent wielu potraw wytrawnych, szczególnie tych z kuchni azjatyckiej (Indie, Daleki Wschód);
- mango w wersji suszonej można dodać do pasty curry, jako farsz do mięs i ryb oraz dodatek do słodkich, jak i pikantnych sałatek.
Jak przechowywać mango suszone?
Suszone mango w płatkach najlepiej jest trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Poczytaj więcej na ten temat w naszym poradniku jak przechowywać mango?
Mango suszone przeciwwskazania
Ten owoc spożywać mogą osoby w każdym wieku - zarówno dorośli, jak i dzieci.
Mango może jednak wywoływać reakcje alergiczne (wysypka, podrażnienie skóry). Z tego powodu osoby skłonne do alergii powinny wprowadzać ten owoc do diety ostrożnie.
Mango zawiera w miąższu wiele szczawianów, dlatego z jedzenia tego owocu powinny zrezygnować osoby chore na kamicę szczawianowo-wapniową.
Inne opcje
Składniki
Skład: mango suszone, cukier, kwasek cytrynowy, dwutlenek siarki.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne, inne orzechy i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Indeks glikemiczny: 51
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
| Wartość energetyczna | 1424 kJ/340 kcal |
| Tłuszcz | 0,0 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
| Węglowodany | 85 g |
| w tym cukry | 68 g |
| Błonnik | 2 g |
| Białko | 0,0 g |
| Sól | 0,0 g |

Komentarze 0