- -5%
- Oczekiwanie na dostawę
- Śliwki suszone. 1kg to 50-60 sztuk, bez pestek
- Pochodzą z Bułgarii
- Soczyste
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Śliwki suszone to smaczne owoce o ciemno fioletowym zabarwieniu, słodkim smaku i bardzo charakterystycznym zapachu. Za sprawą procesu suszenia, śliwki stają się mniejsze i bardziej pomarszczone.
Suszone śliwki, jakie można kupić w naszym sklepie, pochodzą z Bułgarii. Podczas procesu suszenia zostały zakonserwowane sorbinianem potasu. Nie zawierają glutenu. Sprzedawane są w praktycznych woreczkach foliowych, które zaopatrzono w zapięcie strunowe. W ten sposób długo utrzymują świeżość i cenne właściwości.
Jeżeli wolisz śliwki suszone bez dodatków, wybierz śliwki 100% bez konserwantów.
Spożywać je można zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Są sycące, przez co wspaniale sprawdzą się jako przekąska, regulując apetyt. Sprawdzają się jako dodatek do śniadania (np. z płatkami owsianymi czy komosą ryżową), jak również deserów. Często dodawane są do mięsa, wieprzowiny, farszów lub sosów.
Śliwki suszone to zdrowe źródło słodkości. W suszonych śliwkach znajduje się mnóstwo polifenoli. Mają one zdolność do chronienia komórek przed uszkodzeniem na skutek działania środowiska zewnętrznego. Polifenole wpływają również na zmniejszenie się ryzyka zapadnięcia na poważne choroby układu krążenia.
W procesie suszenia, ze śliwek wydobywany jest z nich naturalny błonnik. To składnik, który procesy naturalnego oczyszczania się organizmu z toksyn.
Właściwości
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są bardzo dobrym źródłem potasu;
- mają wiele kalorii, przez co polecane są osobom, które narażone są na duży wysiłek fizyczny i utratę energii.
Więcej informacji o śliwkach znajduje się w naszym poradniku śliwki - właściwości.
Zastosowanie
Suszone śliwki najlepiej smakują jako smaczna i pożywna przekąska, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poprawić nimi smak potraw, zwłaszcza mięsa, bądź deserów, jogurtów, śniadań lub wypieków.
Przechowywanie
Przechowywać śliwki suszone należy w ciemnym i suchym miejscu, gdzie nie będą narażone na wilgoć i nadmiar światła. Do przechowania może posłużyć również lodówka. Takie warunki zapewnią, że śliwki nie stracą na właściwościach i zachowają świeżość nawet przez okres kilku miesięcy.
Przeciwwskazania
Na śliwki powinny uważać przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę. Śliwki nie są polecane także osobom, które mają problemy z wątrobą i trzustką, gdyż nie są dobrze tolerowane przez te organy, a zjedzone w większej ilości mogą prowadzić do rewolucji pokarmowej.
Inne opcje
Składniki
Składniki: śliwki suszone, sorbinian potasu
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1199 kJ/284 kcal kcal |
Tłuszcz | 1,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 60 g |
w tym cukry | 60 g |
Błonnik | 9,4 g |
Białko | 3,5 g |
Sól | 0,03 g |
Potas | 732 mg |
Komentarze 0