Żurawina suszona całojagodowa Ocean Spray - 1kg

New product

Żurawina suszona cena 1kg całojagodowa Expand

- Żurawina suszona całojagodowa Ocean Spray

- Pochodzi z USA

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez glutenu, konserwowane cukrem 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny żurawiny 45

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

26,00 zł

brutto

Opis produktu

Historia i ciekawostki o żurawinie suszonej

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) pierwotnie rosła na dziko na obszarach bagiennych i mokradłach Ameryki Północnej. Była podstawą pożywienia rdzennych Amerykanów, którzy zbierali dzikie owoce żurawiny i używali ich w różnych lekach, żywności i napojach. Owoce były używane w wielu tradycyjnych potrawach Indiach. Jedną z nich był „pemmikanem”, taki indiański baton energetyczny (rodzaj ciasta z mięsa jelenia i żurawiny), który  służył jako ważne źródło pożywienia dla handlarzy futrami w miesiącach zimowych.

Nie do końca wiadomo, jaka jest geneza nazwy żurawina. Istnieje na ten temat kilka teorii. Jedna z nich związana jest z pierwszymi holenderskimi i niemieckimi osadnikami, którzy przybyli do Ameryki w 1620 r. Nazwali ją tak, ze względu na kształt kwiatów, które do złudzenia przypominają szyję z głową żurawia. Nazwa staroangielska to Crane berrys, czyli „żurawie jagody”, w języku współczesnym “cranberry”.

Dla innych jego nazwa pochodzi od podobieństwa do żurawiny błotnej popularnej w Europie.

Komercyjna uprawa żurawiny rozpoczęła się w Stanach Zjednoczonych w 1816 roku. Wkrótce po tym, jak kapitan Henry Hall, weteran wojny o niepodległość z Dennis w stanie Massachusetts, zauważył, że dzikie żurawiny na jego torfowiskach rosły lepiej, gdy na powierzchni gleby  pojawił się przyniesiony przez wiatr piasek. Kapitan Hall zaczął przesadzać krzaczki żurawinowe i rozsypywać na nich piasek. Technika uprawy żurawiny Halla została szybko skopiowana. Przez cały XIX wiek liczba plantatorów żurawiny w USA stale rosła.

Żurawina jest jednym z niewielu owoców z kontynentu północnoamerykańskiego. Podczas drugiej wojny światowej żołnierze amerykańscy spożywali około 500 ton suszonych żurawin rocznie.

Ten owoc odgrywa istotną rolę we wszystkich kulturach Ameryki Północnej.

Obecnie USA należy do jednych z największych producentów żurawiny wielkoowocowej na świecie. Największa produkcja przeznaczona na eksport prowadzona jest w Wisconsin, Massachusetts, New Jersey, Oregon i Waszyngton. 

Uprawa i suszenie żurawiny

Żurawina pierwotnie porastała mokradła, torfowiska i tereny bagienne na obszarach Ameryki Północnej. Od ponad 200 lat w USA produkuje się żurawinę na potrzeby komercyjne. Krzewiny żurawiny są niewielkiej wysokości od 10 do 20 cm i rosną na specjalnie przygotowanych podłożach (tzw. stanowiskach). Stanowiska mają określony skład gruntu, który jest mieszanką piasku, torfu, żwiru i gliny.

Kwitnienie żurawiny zaczyna się mniej więcej w połowie czerwca. Wówczas na krzewach pojawiają się różowo-białe kwiaty, które po około 3 do 6 tygodniach przekwitają i opadają, odsłaniając zielone owoce żurawin. Owoce z biegiem czasu nabierają czerwonej barwy, a pełną dojrzałość osiągają na przełomie września i października. Wówczas przychodzi najlepszy czas na zbiory owoców.

Żurawiny może być zbierana na dwa sposoby: na sucho i na mokro. W przypadku zbiorów suchym owoce zbierane są ręcznie za pomocą narzędzi przypominających kosiarki do trawników. Te „kosiarki" zrywają owoce z gałązek. Owoce potem trafią do sortowni i do handlu.

Przy mokrych zbiorach pola uprawne są zalewane wodą do wysokości około 45 cm, a sztucznie wytworzony wir wodny odrywa woce od gałązek. Po odsączeniu wody jagody są transportowane do zakładów przetwórstwa, gdzie są przetwarzane. Owoce przeznaczone pod suszenie nie są przetwarzane od razu. Najpierw żurawiny są zamrażane na 2-3 miesiące a dopiero potem suszone. W trakcie procesu produkcji żurawinę spryskuje się olejem jadalnym, a także dodaje cukier lub koncentrat jabłkowy.

Jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenia żurawiny?

Żurawina suszona oprócz charakterystycznego smaku,  korzystnie wpływa na zdrowie organizmu.

  • cenne źródło przeciwutleniaczy i witaminy C. Antyoksydanty chronią komórki przed tzw. stresem oksydacyjnym, witamina C wzmacnia naturalną odporność organizmu. Pomagają w pozbywaniu się z organizmu toksyn, są naturalną ochroną przed wolnymi rodnikami i szkodliwym promieniowaniem i w ten sposób ograniczają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, ale także chorób układu krążenia i innych chorób związanym ze starzeniem się.
  • proantocyjanidyna zwarta w żurawinie przeciwdziała powstawania kolonii niekorzystnych bakterii w układzie moczowym, a regularne spożywanie owoców powoduje zmniejszenie bakterii powodujących zakażenia dróg. W ten sposób żurawina chroni przed infekcjami moczowymi (zapalenie pęcherza moczowego) lub infekcjami żołądka.
  • jedzenie żurawiny zapobiega zapaleniu dziąseł, zapaleniu przyzębia (zapaleniu dziąseł) i tworzeniu płytki nazębnej odpowiedzialnej za próchnicę.
  • żurawina ma również korzystny wpływ na prostatę i uczulenie na niektóre alergie. Niektóre składniki tego owocu byłyby skuteczne w leczeniu zakażeń grzybiczych.

Żurawina suszona - zastosowanie w kuchni

  • Żurawina jest popularnym składnikiem i dodatkiem do wielu potraw. Zarówno w wersji gotowanej, jak i suszonej smakuje wyśmienicie. W USA jest tradycyjnym dodatkiem do indyka na Święto Dziękczynienia.
  • Żurawinę można wykorzystać do przygotowywania się soków, sosów, dżemów, kompotów, ale także w occie lub musztardzie.
  • Żurawina jest świetnym dodatkiem do ciast, ciastek, sałatek owocowych i wszystkich deserów.
  • Jest to również owoc, który można aromatyzować herbaty, rooibos i różne napary.

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności

Żurawina nie jest owocem,  który powoduje alergie. Żurawinę ze swojej diety powinny wykluczyć osoby,które chorują na kamicę nerkową lub należące do grupy ryzyka pojawienia się kamieni nerkowych. Wszystko przez szczawiany zawarte w żurawinie, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach.

Żurawina suszona a cukrzyca

Czy diabetycy muszą bezwzględnie wystrzegać się wszystkiego, co słodkie? Czy w przypadku stwierdzonej cukrzycy nie można jeść żurawiny? Odpowiedzi na te pytania poszukiwały badania sprzed dziesięciu lat. W ich wyniku stwierdzono, że słodzona suszona żurawina o obniżonej zawartości cukru i zwiększonej zawartości błonnika może być korzystna dla chorych na cukrzycę typu 2 poprzez zapewnienie zdrowszych reakcji glikemicznych i insulinowych. Te słodkawe owoce są więc nie tylko zalecane osobom mającym problemy z drogami moczowymi. Ważne jest jednak, aby podkreślić, że chodzi o żurawinę o obniżonej zawartości cukru.

Badania na temat spożywania żurawiny w cukrzycy

Wyniki badania zostały przedstawione w 2009 roku na konferencji biologii eksperymentalnej przez Teda Wilsona z Winona State University. Wilson i jego współpracownicy zatrudnili 13 cukrzyków typu 2 i losowo przydzielili im jedną porcję białego chleba (57 g, 160 kalorii, 1 g błonnika), surowych żurawin (55 g, 21 kalorii, 1 g błonnika), słodzonej suszonej żurawiny (40 g, 138 kalorii, 2,1 g błonnika) lub niskocukrowej żurawiny suszonej (40 g, 113 kalorii, 1,8 g błonnika plus 10 g polidekstrozy). Zgodnie z wynikami, spożycie żurawiny suszonej o niskiej zawartości cukrów prowadzi do uzyskania lepszej odpowiedzi glikemicznej i insulinowej oraz zabezpiecza przed infekcjami dróg moczowych (IDM). Wartość szczytowa insuliny we krwi po jej spożyciu wynosiła 15, w porównaniu do 10 po spożyciu żurawiny surowej oraz 22 po spożyciu białego chleba, oraz słodzonej żurawiny. Ponadto poziom cukru we krwi osiągnął wartość szczytową w 158 minut, w porównaniu z 175 minutami dla chleba i słodzonej żurawiny oraz 127 minutami dla żurawiny surowej.

Niskocukrowa suszona żurawina okazała się związana ze zdrowszą reakcją glikemiczną i insulinową niż zarówno chleb biały, jak i zwykłe słodzone suszone żurawiny, co stwierdzili badacze.

Żurawina suszona właściwości

Błonnik jest składnikiem, którego brakuje w diecie wielu chorych na cukrzycę. Dodatkowy błonnik zawarty w suszonej żurawinie może spowolnić wchłanianie glukozy, pomagając w regulacji poziomu cukru we krwi. Połączenie mniejszej ilości cukru i wysokiej zawartości błonnika może być korzystne dla cukrzycy typu 2. Tym bardziej że suszona żurawina jest idealna do spożywania jako przekąska przez cały dzień, samodzielnie lub jako dodatek owocowy do różnych produktów, takich jak batoniki muesli, jako część zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Badania przeprowadzono na suszonej żurawinie Ocean Spray, o obniżonej zawartości cukru i wysokiej zawartości błonnika.

Żurawina to również bogaty zasób polifenoli, które już od dawna znane są ze swojego wpływu na zmniejszenie stresu oksydacyjnego. Wyniki te mogą służyć do promocji zwiększenia konsumpcji owoców w grupie diabetyków cierpiących na cukrzycę typu 2, którzy są szczególnie narażeni na choroby sercowo-naczyniowe.  

Żurawina w okresie ciąży

Po żurawinę w okresie ciąży warto sięgać z uwagi przede wszystkim na jej dobroczynne działanie ochronne na układ moczowy. Zapalenie pęcherza moczowego i dróg moczowych jest typową dolegliwością ciężarnych, związaną z naciskiem rozwijającego się płodu na organy wewnętrzne kobiety. Owoce te mają zdolność do zakwaszania moczu i zawierają dodatkowo antybakteryjny kwas hipurowy. Dzięki temu nie dochodzi do przylegania bakterii do ścian układu moczowego i powstawania infekcji.

Dodatkowym atutem sięgania po te owoce (również suszone, dostępne przez cały rok) jest wysoka zawartość błonnika w ich składzie. Dzięki temu zapobiegają one powstawaniu zaparć, które są kolejną częstą przypadłością kobiet w ciąży.

Żurawina w okresie karmienia piersią

Owoce żurawiny (Vaccinium macrocarpon) zawierają fenole, flawonoidy, antocyjanidyny i elagotaniny. Żurawina jest najczęściej stosowana w profilaktyce zakażeń dróg moczowych. Nie ma szczególnych zastosowań związanych z laktacją. Nie istnieją dane dotyczące wydalania żadnych składników żurawiny do mleka kobiecego lub dotyczące bezpieczeństwa i skuteczności żurawiny u matek karmiących piersią albo niemowląt. Przetwory z żurawiny są na ogół dobrze tolerowane przez układ pokarmowych, chociaż zbyt duże jej dawki mogą wywołać dyskomfort ze strony żołądka i biegunkę. Należy unikać spożywania żurawiny w przypadku osób uczulonych także na jagody i inne gatunki podobnych roślin. Nie ma zaleceń dotyczących stosowania dużych ilości produktów z żurawiny podczas karmienia piersią.

Jednocześnie żurawina jest na tyle bogata w pozytywne składniki i witaminy, że jej spożywanie w okresie karmienia piersią może wręcz pozytywnie wpłynąć na organizm matki, pomagając w jego regeneracji po porodzie. Zyska na tym więc także maluch.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Żurawina suszona całojagodowa Ocean Spray - 1kg

Żurawina suszona całojagodowa Ocean Spray - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: żurawina suszona, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: USA

Indeks glikemiczny: 45

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1288 kJ/308 kcal
Tłuszcz1,09 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,088 g
Węglowodany82,8 g
   w tym cukry72,56 g
   Błonnik5,3 g
Białko0,17 g
Sól0,005 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.