New product
- Śliwki suszone, 100% natury, bez sorbinianu potasu i bez konserwantów, bez pestek
- Pochodzą z Bułgarii
- Bez konserwantów
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Śliwki suszone bez dodatku sorbinianu potasu i konserwantów. Swój smak i aromat zachowują na dłużej dzięki procesowi naturalnego suszenia. Proponowane w naszym sklepie śliwki suszone bez sorbinianu potasu pochodzą z Bułgarii. Można je jeść bezpośrednio z opakowania, a także poddawać obróbce.
Śliwki suszone i sok z suszonych śliwek są dobrze znane ze swojej zdolności do łagodzenia zaparć. Wynika to częściowo z dużej ilości błonnika w suszonych śliwkach. Jedna śliwka dostarcza 1 gram błonnika. Błonnik ze śliwek jest w większości nierozpuszczalny, co oznacza, że nie miesza się z wodą. Odgrywa rolę w zapobieganiu zaparciom poprzez zwiększenie objętości kału i może przyspieszyć tempo, w którym odpady przemieszczają się w przewodzie pokarmowym. Ponadto śliwki i sok z suszonych śliwek zawierają sorbitol, który jest alkoholem cukrowym o naturalnym działaniu przeczyszczającym. Wykazano, że jedzenie suszonych śliwek jest bardziej skuteczne w leczeniu zaparć niż wiele innych rodzajów środków przeczyszczających, takich jak psyllium, który jest rodzajem błonnika często stosowanym w łagodzeniu zaparć. W jednym badaniu osoby, które spożywały 50 gramów suszonych śliwek dziennie przez trzy tygodnie, zgłaszały lepszą konsystencję i częstotliwość stolca w porównaniu z grupą, która spożywała psyllium. Ważne jest, aby pamiętać, że spożywanie zbyt wielu śliwek jednocześnie może prowadzić do niepożądanych efektów, takich jak biegunka. Aby temu zapobiec, najlepiej trzymać się porcji 1/4 - 1/2 szklanki (44–87 gramów) dziennie.
Regularne spożywanie suszonych śliwek może mieć ochronny wpływ na zdrowie serca. Zostały przebadane pod kątem możliwości obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, które są głównymi czynnikami ryzyka chorób serca.
Śliwki mogą być korzystne dla poprawy zdrowia kości. Niektóre badania powiązały spożycie śliwek ze zmniejszonym ryzykiem wyniszczających chorób kości, takich jak osteoporoza i osteopenia, które charakteryzują się niską gęstością kości. Wykazano, że suszone śliwki nie tylko zapobiegają utracie masy kostnej, ale mogą również potencjalnie odwrócić utratę masy kostnej, która już wystąpiła.
Suszone śliwki służą do przygotowywania zarówno słodkich, jak i pikantnych potraw. Dobrze smakują jako przekąska albo dodatek na przykład do kompotu.
Śliwki suszone nie są zalecane diabetykom oraz osobom mającym problemy z wątrobą i trzustką.
Śliwki suszone przechowywać należy w ciemnym oraz suchym miejscu. Można je trzymać również w lodówce. Dzięki temu ich okres przydatności do spożycia wynieść może kilka miesięcy.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Skład: śliwki suszone 100%.
Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość energetyczna | 1006kJ/240 kcal |
Tłuszcz | 0,38 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,09 g |
Węglowodany | 63,9 g |
w tym cukry | 38,1 g |
Błonnik | 7,1 g |
Białko | 2,18 g |
Sól | 0,0 g |
Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.