Daktyle Medjool świeże Medium - 1kg

New product

Daktyle Medjool Expand

- Daktyle Medjool świeże i słodkie, rozmiar medium (ok. 15-17 gram za sztukę)

- Pochodzą z Izraela

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny daktyli 70

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

32,00 zł

brutto

Opis produktu

Daktyle Medjool dostępne w naszym sklepie pochodzą z Izraela. Kalibracja medium oznacza, że kilogram daktyli zawiera od 58 do 66 sztuk, a pojedyncza sztuka waży między 15 a 17 gram (dotyczy to większości sztuk w opakowaniu, mogą się zdarzać wyjątki).

Nasze daktyle medjool medium są suszone w sposób naturalny. Nie zawierają dwutlenku siarki, co stanowi gwarancję ich wysokiej jakości, smaku i aromatu. Daktyle zapakowane są w szczelnym strunowym woreczku, który doskonale chroni produkt od działania czynników atmosferycznych.  Dzięki niemu zachowują długo świetne walory smakowe. Praktyczne i mocne zamknięcie typu ZIP pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie opakowania.

Daktyle medjool mają szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowią wartościowy składnik śniadania w połączeniu  np. płatkami owsianymi i mlekiem roślinnym. Można je dodawać do wypieków jako zamiennik dla cukru. Doskonale smakują same, gdy jemy je bezpośrednio z opakowania.

Daktyle medjool to owoce łatwe do przyswojenia przez ludzki organizm. Są bogatym źródłem błonnika. Zawierają również potas, magnez i żelazo. Są źródłem pozytywnej energii  i świetnie sprawdzają się jako produkt uzupełniający niedobór glikogenu w mięśniach po treningu. Warto je spożywać ze względu na wysoką zawartością naturalnego cukru, białek, tłuszczy, a także karotenoidów i antyoksydantów.

Szukasz większych daktyli Medjool Jumbo

Daktyle Medjool właściwości

  • skarbnica cukrów prostych są źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełniają niedobór glikogenu w organizmie, powinni je spożywać zwłaszcza ci, którzy uprawiają sport;
  • dzięki zawartości naturalnych salicylanów posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe;
  • wysoka ilość potasu wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi;
  • zawarty w nich błonnik poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.

Daktyle Medjool Medium

Mianem daktyla określa się zdatne do jedzenia owoce drzewa – daktylowca właściwego. To drzewo należy do rodziny arekowatych, czyli do palm. Są one wysokie nawet na 25 metrów. Co ważne, nie rosną one w stanie dzikim, a jedynie na skutek uprawy. Spotkać je można w Azji, Afryce i Australii.

 Odmiana Medjool cieszy się duzą popularnością szczególnie w Europie i Stanach Zjednoczonych. Daktyle Medjool  mają bardzo delikatną skórkę, a przy tym soczysty miąższ. Wyróżniają się swoją wielkością. Daktyle Medjool Medium są oczywiście średniej wielkości (ok. 15-17 g) mają bogaty, niemal karmelowy smak i miękką, lepką konsystencję. Dzięki wysokiej zawartości fruktozy są wyjątkowo słodkie, nawet słodsze niż daktyle Degled Noor. Daktyle Medjool również różnią się znacznie pod względem wielkości, ale wszystkie są na ogół większe niż daktyle Degled Noor. Zawartość cukru w ​​daktylach Medjool jest zdominowana przez fruktozę i glukozę.

Uprawa i zbieranie daktyli Medjool jest pracochłonne, dlatego są zazwyczaj droższe niż normalne daktyle.

Zbiera się je bezpośrednio z drzew, a następnie chętnie suszy, by przedłużyć ich trwałość i podbić wartości odżywcze. W sposób tradycyjny tę czynność wykonywano na słońcu, jednak teraz częściej korzysta się z pieców ustawionych na niską temperaturę 50°C. Daktyle trzyma się w nich przez nawet 10 godzin. Niektórzy rolnicy do suszenia korzystają z dużych suszarek. Spotkać można także owoce konserwowane przy użyciu dwutlenku siarki, co wpływa na zachowanie przez nie apetycznego koloru, ale ma także niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, przede wszystkim może powodować alergię.

Historia i ciekawostki o daktylach Medjool

Z zapisów kopalnych wynika, że ​​palma daktylowa istnieje od co najmniej 50 milionów lat.

Istnieją archeologiczne dowody uprawy daktyli we wschodniej Arabii między 5530 a 5320 rokiem p.n.e. Uważa się, że pochodzą one z okolic Iraku i są uprawiane od czasów starożytnych od Mezopotamii, aż do prehistorycznego Egiptu. Starożytni Egipcjanie używali owoców do wzbogacania wina i jedli je podczas żniw.

Istnieje archeologiczny dowód uprawy daktyli w Mehrgarh około 7000 roku p.n.e., neolitycznej cywilizacji na terenie dzisiejszego zachodniego Pakistanu. Dowody kultywacji są nieustannie odnajdywane w późniejszych cywilizacjach w Dolinie Indusu.

W starożytnym Rzymie liście palmowe używane były w triumfalnych procesjach. Palma daktylowa była popularną rośliną ogrodową w rzymskich ogrodach perystylowych, choć nie przynosiły one owoców w klimacie umiarkowanym we Włoszech. Daktyle są rozpoznawalne na freskach z Pompei i innych miejsc we Włoszech, w tym na scenie ogrodowej z Domu Ślubu Aleksandra.

Daktyle zostały wprowadzone do Meksyku i Kalifornii przez Hiszpanów w 1765 roku, wokół Mission San Ignacio.

Odmiana palmy daktylowej, prawdopodobnie taka, którą kiedyś nazywano judejską palmą daktylową, słynie z długowiecznego nasienia, które z powodzeniem wyrosło po przypadkowym przechowywaniu przez 2000 lat. Górny limit czasu przeżycia właściwie przechowywanych nasion pozostaje nieznany.

Badanie genomiczne przeprowadzone przez Centrum ds. Genomiki i Biologii Systemów w Nowym Jorku na Uniwersytecie w Abu Dhabi wykazało, że udomowione odmiany palmy daktylowej z Afryki Północnej, w tym znane odmiany, takie jak Medjool i Deglet Noor, są hybrydą między palmami daktylowymi z Bliskiego Wschodu, a dziką palmą kreteńską P. theophrasti. Palmy daktylowe pojawiają się w zapisie archeologicznym w Afryce Północnej około 2800 lat temu, co sugeruje, że hybryda została rozpowszechniona przez Minojczyków lub Fenicjan. 

Jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenie daktyli Medjool?

Daktyle warto jeść ze względu na obecny w nich selen. To nie wszystkie pierwiastki, ponieważ znaleźć w nich można także miedź, potas i magnez. Dodatkowo pojawiają się w nich, chociaż w mniejszej ilości, takie pierwiastki jak mangan, żelazo, fosfor, wapń, witamina B3 i witamina B6.

Tym, na co jeszcze warto zwrócić uwagę w kontekście daktyli, jest wysoka zawartość w nich roślinnych fenoli. To właśnie one sprawiają, że „zły” cholesterol we krwi obniża się i nie dochodzi do powstawania zmian miażdżycowych.

W daktylach zawarty jest potas – pierwiastek chemiczny odpowiedni dla osób mających problem z nadmiernym poceniem się. Potas działa także pozytywnie na uregulowanie ciśnienia krwi.

Daktyle dostarczają różnych przeciwutleniaczy, które oferują szereg korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszone ryzyko wystąpienia kilku chorób. Przeciwutleniacze chronią komórki przed wolnymi rodnikami, które są niestabilnymi cząsteczkami, które mogą powodować szkodliwe reakcje w organizmie i prowadzić do choroby.

W porównaniu z podobnymi owocami, takimi jak figi i suszone śliwki, daktyle wydają się mieć najwyższą zawartość przeciwutleniaczy.

Oto przegląd trzech najsilniejszych przeciwutleniaczy w daktylach:

Flawonoidy: Flawonoidy są silnymi przeciwutleniaczami, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i zostały zbadane pod kątem ich możliwości zmniejszenia ryzyka cukrzycy, choroby Alzheimera i niektórych rodzajów nowotworów.

Karotenoidy: Udowodniono, że karotenoidy promują zdrowie serca i mogą również zmniejszać ryzyko zaburzeń związanych z oczami, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej.

Kwas fenolowy: Znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, kwas fenolowy może pomóc zmniejszyć ryzyko raka i chorób serca.

Daktyle zawierają kilka rodzajów przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać rozwojowi niektórych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, rak, choroba Alzheimera i cukrzyca.

Daktyle mogą poprawić funkcjonowanie mózgu. Badania laboratoryjne wykazały, że są one pomocne w obniżaniu markerów zapalnych, takich jak interleukina 6 (IL-6), w mózgu. Wysoki poziom IL-6 wiąże się z większym ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

Ponadto badania na zwierzętach wykazały, że daktyle są pomocne w zmniejszaniu aktywności białek beta amyloidu, które mogą tworzyć płytki w mózgu. Gdy płytki gromadzą się w mózgu, mogą zakłócać komunikację między komórkami mózgu, co może ostatecznie doprowadzić do śmierci komórek mózgowych i choroby Alzheimera.

Jedno z badań na zwierzętach wykazało, że myszy karmione karmą zmieszaną z daktylami miały znacznie lepszą pamięć i zdolność uczenia się, a także mniej zachowań związanych z lękiem w porównaniu z tymi, które ich nie jadły.

Potencjalne właściwości pobudzające mózg zostały przypisane ich zawartości przeciwutleniaczy znanych jako zmniejszające stan zapalny, w tym flawonoidów.

Daktyle zostały zbadane pod kątem ich potencjału do promowania i łagodzenia porodu późnego u kobiet w ciąży. Spożywanie tych owoców przez ostatnie kilka tygodni ciąży może sprzyjać rozszerzaniu szyjki macicy i zmniejszać potrzebę indukowania. Mogą być również pomocne w skróceniu czasu porodu. W jednym badaniu 69 kobiet, które spożywały 6 daktyli dziennie przez 4 tygodnie przed terminem porodu, rodziły znacznie krócej.

Rola daktyli w ciąży prawdopodobnie wynika ze związków, które wiążą się z receptorami oksytocyny i wydają się naśladować działanie oksytocyny w organizmie. Oksytocyna jest hormonem, który powoduje skurcze porodowe podczas porodu.

Dodatkowo, daktyle zawierają garbniki, które są związkami, które, jak wykazano, ułatwiają skurcze. Są również dobrym źródłem naturalnego cukru i kalorii, które są niezbędne do utrzymania poziomów energii podczas porodu.

Daktyle są źródłem fruktozy, która jest naturalnym rodzajem cukru występującym w owocach. Z tego powodu daktyle są bardzo słodkie i mają subtelny smak podobny do karmelu. Dzięki wartościom odżywczym, błonnikowi i przeciwutleniaczom stanowią doskonały, zdrowy substytut cukru białego w przepisach.

Stwierdzono, że daktyle mają kilka innych korzyści zdrowotnych, które nie zostały jeszcze dokładnie zbadane.

Zdrowie kości: Daktyle zawierają kilka minerałów, w tym fosfor, potas, wapń i magnez. Wszystkie z nich zostały zbadane pod kątem ich potencjału zapobiegania chorobom związanym z kośćmi, takim jak osteoporoza.

Kontrola cukru we krwi: Daktyle mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi ze względu na niski indeks glikemiczny, zawarty w nich błonnik i przeciwutleniacze. Tak więc jedzenie ich może przynieść korzyści w leczeniu cukrzycy.

Chociaż te potencjalne korzyści zdrowotne są obiecujące, potrzebne są dalsze badania na ludziach, zanim można będzie wyciągnąć szersze wnioski.

Zawartość składników odżywczych daktyle Medjool w 100g

Wartość energetyczna: 277 kcal;

Białko ogółem: 2,45 g;

Tłuszcz: 0,15 g;

Węglowodany: 75,03 g (w tym cukry proste 63,35);

Błonnik: 6,7 g.

 

Daktyle medjool - witaminy (100g)

Witamina C: 0,4 mg;

Tiamina: 0,052 mg;

Ryboflawina: 0,066 mg;

Niacyna: 1,274 mg;

Witamina B6: 0,165 mg;

Kwas foliowy: 19 µg;

Witamina A: 10 IU;

Witamina E: 0,05 mg;

Witamina K: 2,7 µg.

 

Daktyle - minerały  (100g)

Wapń: 39 mg;

Żelazo: 1,02 mg;

Magnez: 43 mg;

Fosfor: 62 mg;

Potas: 656 mg;

Sód: 2/1 mg;

Cynk: 0,29 mg.

Daktyle Medjool zastosowanie w kuchni

Suszone daktyle Medjool mogą być wykorzystywane kulinarnie na wiele różnych sposobów. Są popularne jako dodatek do dań typowo świątecznych. Występują w ciastach, kompotach oraz potrawach o charakterze regionalnym. Ze względu na swój słodki smak są one używane do owsianek oraz deserów. Słodki smak daktyli bywa zestawiany ze słonością mięsa, szynki i jako element przystawki.

Jako słodzik można wykorzystać pastę powstałą ze zmiksowanych daktyli z odrobiną wody.

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności

Należy sprawdzić, czy kupione daktyle nie były konserwowane dwutlenkiem siarki, ponieważ może on wywołać reakcję alergiczną. Nadmierne spożycie daktyli może wzmagać objawy migreny, a także prowadzić do pojawienia się wzdęć. Wysoki indeks glikemiczny jest niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę.

Przechowywanie

Daktyle powinny być przechowywane w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: daktyle.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1158kJ/277 kcal
Tłuszcz0,15 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany75 g
   w tym cukry66,47 g
   Błonnik6,7 g
Białko1,8 g
Sól0,01 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.