Figi suszone tureckie - 1kg

  • Figi suszone cena 1kg tureckie
  • Figi suszone 1kg gdzie kupić tureckie
  • Figi suszone cena 1kg tureckie
Figi suszone cena 1kg tureckie Figi suszone 1kg gdzie kupić tureckie Figi suszone cena 1kg tureckie

- Figi suszone jasne

- Pochodzą z Turcji

- Niesiarkowane, bez konserwantów,  bez dodatków, bez dodatku cukru

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw, past 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Smak słodki z lekką goryczką pestek, miękkie, zapach neutralny

Opis

Figi suszone główne korzyści 

Figi suszone jasne proponowane w naszym sklepie są produkowane w Turcji. Jest to produkt, który można wykorzystać do bezpośredniej konsumpcji wprost z opakowania. Dobre wysuszenie oraz staranne, solidne opakowanie odpowiadają za możliwość długotrwałego przechowywania tych owoców bez konieczności dodawania do nich konserwantów.

Właściwości

  • wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • są bardzo dobrym źródłem wapnia i żelaza.

Wprowadzenie

Figa to miękki i słodki bulwiasty owoc pochodzący z różnych gatunków drzew Ficus. Figi pochodzą z zachodniej Azji i z rejonu Morza Śródziemnego, ale kwitną w każdym suchym, umiarkowanym klimacie, dzięki czemu miejsca takie jak Kalifornia są idealne do ich uprawy. Gatunek został naturalizowany w rozproszonych lokalizacjach w Azji i Ameryce Północnej. Figi zawierają setki maleńkich jadalnych nasion, które są doceniane za teksturę i składniki odżywcze. Są spożywane na całym świecie zarówno w formie świeżej, jak i suszonej, i można je jeść jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do pikantnych i słodkich przepisów.

Historia i ciekawostki

Ficus carica to azjatycki gatunek rośliny kwitnącej z rodziny morwy, znany jako pospolita figa (lub po prostu figa). Jest źródłem owoców zwanych także figą i jako taka jest ważną rośliną uprawną na niektórych obszarach. Pochodząca z Bliskiego Wschodu i zachodniej Azji, była poszukiwana i uprawiana już od czasów starożytnych. Jadalna figa jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez ludzi.

Figi suszone jakie korzyści?

Figi są bogate w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Badanie z 2005 roku opublikowane w „Journal of American College of Nutrition” wykazało, że przeciwutleniające właściwości jedzenia suszonych fig eliminują negatywny stres oksydacyjny we krwi spowodowany przez syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy w napojach gazowanych.

Jak jeść figi suszone?

Suszone figi można spożywać jako wilgotną i pyszną przekąskę, która zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Ich naturalna słodycz i wyjątkowa konsystencja sprawiają, że są również doskonałym dodatkiem do potraw pikantnych i słodkich. Aby uzyskać wyjątkowe danie, warto spróbować połączyć suszone figi z kozim serem i karmelizowaną cebulą. Można je również upiec w chlebie, babeczkach i herbatnikach lub posiekać w daniach z ryżem i podawać z mięsem.

Korzystanie z nożyczek jest jednym z najłatwiejszych sposobów cięcia fig. Użycie nożyczek lub noża przelanych gorącą wodą zapobiegnie ich lepkości i ułatwi sprawne pokrojenie.

Przeciwwskazania

Figi suszone nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na migreny, a także przez cukrzyków z uwagi na wysoką zawartość cukru.

Przechowywanie

Otwarte i nieotwarte torby z suszonymi figami można przechowywać w lodówce do sześciu miesięcy. Figi tureckie powinny być przechowywane w lodówce po zakupie, niezależnie od tego, czy są już otwarte. Inne suszone odmiany fig można przechowywać w suchym, chłodnym miejscu do 3-6 miesięcy. Jeśli planuje się przechowywać figi dłużej, można przenieść je do torby lub szczelnego pojemnika i przechowywać w zamrażarce przez okres do jednego roku.

25,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 200,00 zł

Inne opcje

Składniki

Skład: figi suszone.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Turcja

Indeks glikemiczny: 40

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1135 kJ/271 kcal
Tłuszcz 0,4 g
Węglowodany 55,3 g
   w tym cukry 43,4 g
   Błonnik 6,1 g
Białko 4,3 g
Sól 0,01 g
Wapń 203 mg
Żelazo 3,6 mg

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.