- Figi suszone jasne
- Pochodzą z Turcji
- Niesiarkowane, bez konserwantów, bez dodatków, bez dodatku cukru
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw, past
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
- Smak słodki z lekką goryczką pestek, miękkie, zapach neutralny
Opis
Figi suszone główne korzyści
Figi suszone jasne proponowane w naszym sklepie są produkowane w Turcji. Jest to produkt, który można wykorzystać do bezpośredniej konsumpcji wprost z opakowania. Dobre wysuszenie oraz staranne, solidne opakowanie odpowiadają za możliwość długotrwałego przechowywania tych owoców bez konieczności dodawania do nich konserwantów.
Jeżeli szukasz większych fig wybierz figi tureckie Jumbo.
Właściwości
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są bardzo dobrym źródłem wapnia i żelaza.
Więcej informacji o suszonych figach znajduje się w naszym poradniku suszone figi - właściwości.
Wprowadzenie
Figa to miękki i słodki bulwiasty owoc pochodzący z różnych gatunków drzew Ficus. Figi pochodzą z zachodniej Azji i z rejonu Morza Śródziemnego, ale kwitną w każdym suchym, umiarkowanym klimacie, dzięki czemu miejsca takie jak Kalifornia są idealne do ich uprawy. Gatunek został naturalizowany w rozproszonych lokalizacjach w Azji i Ameryce Północnej. Figi zawierają setki maleńkich jadalnych nasion, które są doceniane za teksturę i składniki odżywcze. Są spożywane na całym świecie zarówno w formie świeżej, jak i suszonej, i można je jeść jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do pikantnych i słodkich przepisów.
Historia i ciekawostki
Ficus carica to azjatycki gatunek rośliny kwitnącej z rodziny morwy, znany jako pospolita figa (lub po prostu figa). Jest źródłem owoców zwanych także figą i jako taka jest ważną rośliną uprawną na niektórych obszarach. Pochodząca z Bliskiego Wschodu i zachodniej Azji, była poszukiwana i uprawiana już od czasów starożytnych. Jadalna figa jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez ludzi.
Figi suszone jakie korzyści?
Figi są bogate w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Badanie z 2005 roku opublikowane w „Journal of American College of Nutrition” wykazało, że przeciwutleniające właściwości jedzenia suszonych fig eliminują negatywny stres oksydacyjny we krwi spowodowany przez syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy w napojach gazowanych.
Jak jeść figi suszone?
Suszone figi można spożywać jako wilgotną i pyszną przekąskę, która zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Ich naturalna słodycz i wyjątkowa konsystencja sprawiają, że są również doskonałym dodatkiem do potraw pikantnych i słodkich. Aby uzyskać wyjątkowe danie, warto spróbować połączyć suszone figi z kozim serem i karmelizowaną cebulą. Można je również upiec w chlebie, babeczkach i herbatnikach lub posiekać w daniach z ryżem i podawać z mięsem.
Korzystanie z nożyczek jest jednym z najłatwiejszych sposobów cięcia fig. Użycie nożyczek lub noża przelanych gorącą wodą zapobiegnie ich lepkości i ułatwi sprawne pokrojenie.
Przeciwwskazania
Figi suszone nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na migreny, a także przez cukrzyków z uwagi na wysoką zawartość cukru.
Przechowywanie
Otwarte i nieotwarte torby z suszonymi figami można przechowywać w lodówce do sześciu miesięcy. Figi tureckie powinny być przechowywane w lodówce po zakupie, niezależnie od tego, czy są już otwarte. Inne suszone odmiany fig można przechowywać w suchym, chłodnym miejscu do 3-6 miesięcy. Jeśli planuje się przechowywać figi dłużej, można przenieść je do torby lub szczelnego pojemnika i przechowywać w zamrażarce przez okres do jednego roku.
Inne opcje
Składniki
Składniki: figi suszone.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Turcja
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1135 kJ/271 kcal |
Tłuszcz | 0,4 g |
Węglowodany | 55,3 g |
w tym cukry | 43,4 g |
Błonnik | 6,1 g |
Białko | 4,3 g |
Sól | 0,01 g |
Wapń | 203 mg |
Żelazo | 3,6 mg |
Komentarze 0