Daktyle suszone z Iranu, niesiarkowane - 1kg

New product

Daktyle suszone cena 1kg niesiarkowane Expand

- Daktyle suszone niesiarkowane świeże i słodkie gatunek Sayer

- Pochodzą z Iranu

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw, past 

- Bez glutenu, bez konserwantów,  naturalny cukier konserwuje

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny daktyli suszonych 70

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

13,00 zł

brutto

Opis produktu

Główne korzyści naszych daktyli suszonych

Świeże suszone daktyle półtwarde (odmiana Sayer), jakie oferujemy w naszym sklepie, mają naturalne ciemnobrązowe zabarwienie i owoce o wielkości 2-3 cm. Owoce są słodkie, sycące a ich miąższ jest bardzo delikatny.

Daktyle te pochodzą z Iranu. Suszone są w sposób naturalny, dlatego nie zawierają konserwantów i dwutlenku siarki. Suszenie jest doskonałą formą ich zabezpieczenia, w którego trakcie nie tracą swoich cennych właściwości. Daktyle pakowane są w szczelny woreczek z praktycznym zamknięciem strunowym, dzięki któremu owoce długo zachowują swoją świeżość.

Suszone daktyle można jeść prosto z opakowania jako przekąskę, ugotować z nich kompot lub wykorzystać jako składnik zdrowych deserów, ciast i wielu innych potraw. Stanowią świetny dodatek dosładzający — zdrowy zamiennik cukru.

Daktyle suszone są bogatym źródłem kwasów fenolowych. Zawierają błonnik oraz witaminy A, B1, C i B2. W tych owocach znaleźć można również salicylany, które są naturalnymi środkami przeciwbólowymi. Daktyle charakteryzują się wysoką zawartością węglowodanów dlatego stanowić pokaźny zastrzyk energii w trakcie i po wysiłku fizycznym i intelektualnym. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby aktywne fizyczne, uprawiające sport amatorsko lub wyczynowo.

Daktyle po zebraniu są suszone i w ten sposób ich świeżość jest naturalna. Suszenie jest doskonałym sposobem na przedłużenie ich trwałości, a produkty dostępne w naszym sklepie nie wymagają użycia substancji konserwujących i siarki. Naturalny smak i zapach to ich olbrzymi atut, również zdrowotny.

Wprowadzenie 

Prawie wszystkie daktyle sprzedawane w krajach zachodnich są suszone. Można stwierdzić, czy są suszone na podstawie ich wyglądu. Pomarszczona skóra wskazuje, że są wysuszone, a gładka skóra wskazuje na świeżość. W zależności od odmiany, świeże daktyle są dość małe i mają kolor od jasnoczerwonego do jasnożółtego. Daktyle Medjool i Deglet Noor są najczęściej spożywanymi odmianami. W naszym sklepie sprzedajemy daktyle odmiany Sayer z Iranu.

Historia i ciekawostki

Dokładne miejsce pochodzenia daktyli jest niepewne z powodu długiego czasu ich uprawy. Prawdopodobnie pochodzą one z regionu Żyznego Półksiężyca leżącego między Egiptem a Mezopotamią. Gatunek ten jest powszechnie uprawiany w całej Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie, w rogu Afryki i Azji Południowej, i jest naturalizowany w wielu regionach tropikalnych oraz subtropikalnych na całym świecie.

Właściwości zdrowotne

Uzyskanie wystarczającej ilości błonnika jest ważne dla ogólnego stanu zdrowia. Z prawie 7 gramami błonnika w jednej porcji, daktyle to świetny sposób na zwiększenie spożycia błonnika. Błonnik może korzystnie wpływać na zdrowie układu trawiennego, zapobiegając zaparciom. Promuje regularne wypróżnienia. Co więcej, błonnik w daktylach może być korzystny dla kontroli poziomu cukru we krwi. Błonnik spowalnia trawienie i może zapobiec zbyt dużemu wzrostowi poziomu cukru we krwi po jedzeniu. Z tego powodu daktyle mają niski indeks glikemiczny (GI), który mierzy szybkość wzrostu cukru we krwi po zjedzeniu określonego pokarmu.

Daktyle dostarczają różnych przeciwutleniaczy, które mają wiele korzyści zdrowotnych do zaoferowania, w tym zmniejszone ryzyko wielu chorób. Przeciwutleniacze chronią komórki przed wolnymi rodnikami, które są niestabilnymi cząsteczkami, które mogą powodować szkodliwe reakcje w organizmie i prowadzić do chorób. W porównaniu do podobnych rodzajów owoców, takich jak figi i suszone śliwki, daktyle mają najwyższą zawartość przeciwutleniaczy. Najsilniejsze to:

  • Flawonoidy – flawonoidy są silnymi przeciwutleniaczami, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i zostały przebadane pod kątem możliwości zmniejszenia przez nie ryzyka cukrzycy, choroby Alzheimera i niektórych rodzajów raka;

  • Karotenoidy – udowodniono, że karotenoidy promują zdrowie serca i mogą również zmniejszać ryzyko zaburzeń związanych z oczami, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej;

  • Kwas fenolowy – znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, kwas fenolowy może pomóc zmniejszyć ryzyko raka i chorób serca.

Daktyle mogą pomóc poprawić funkcjonowanie mózgu. Badania laboratoryjne wykazały, że daktyle są pomocne w obniżaniu markerów stanu zapalnego, takich jak interleukina 6 (IL-6) w mózgu. Wysokie poziomy IL-6 są związane z wyższym ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

Daktyle zostały zbadane pod kątem ich potencjału w zakresie promowania i ułatwiania porodu u kobiet w ciąży. Jedzenie tych owoców w ciągu ostatnich tygodni ciąży może sprzyjać rozszerzeniu szyjki macicy i zmniejszać potrzebę porodu indukowanego.

Daktyle suszone są źródłem fruktozy, która jest naturalnym rodzajem cukru występującym w owocach. Z tego powodu daktyle są bardzo słodkie i mają subtelny smak karmelowy. Stanowią one doskonały zdrowy zamiennik białego cukru w przepisach ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze, błonnik i przeciwutleniacze. Najlepszym sposobem na zastąpienie nimi białego cukru jest zrobienie pasty z daktyli przez zmieszanie owoców z wodą w blenderze. Zasadą jest zastąpienie cukru pastą daktylową w stosunku 1:1. Ważne jest, aby pamiętać, że chociaż daktyle są bogate w błonnik i składniki odżywcze, mają również dość dużo kalorii i najlepiej spożywać je z umiarem.

Jak jeść?

Daktyle to zarówno doskonała przekąska, jak i dodatek do gotowanych potraw. Doskonale pasują do hinduskiego curry, ale przede wszystkim do deserów, a także do musli. Suszone daktyle pasują do serów.

Przeciwwskazania

Daktyle suszone mają wysoki indeks glikemiczny i z tego powodu zrezygnować z nich powinny osoby, które cierpią na cukrzycę. Te suszone owoce nie są również zalecane w przypadku osób, które zmagają się z nieżytem lub kolką żołądkową. 

Przechowywanie

Suszone daktyle należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z ograniczonym dostępem światła.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Daktyle suszone z Iranu, niesiarkowane - 1kg

Daktyle suszone z Iranu, niesiarkowane - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: daktyle suszone.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych,glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Iran

Indeks glikemiczny: 70

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1229 kJ/290 kcal
Tłuszcz0,4 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,1 g
Węglowodany65,3 g
   w tym cukry65,3 g
   Błonnik8,7 g
Białko2,0 g
Sól0,08 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.