Daktyle suszone z Iranu, niesiarkowane - 1kg

  • Daktyle suszone cena 1kg niesiarkowane
  • Daktyle suszone 1kg gdzie kupić niesiarkowane
  • Daktyle suszone cena 1kg niesiarkowane
Daktyle suszone cena 1kg niesiarkowane Daktyle suszone 1kg gdzie kupić niesiarkowane Daktyle suszone cena 1kg niesiarkowane

- Miąższyste daktyle Sayer suszone, niesiarkowane, świeże i słodkie, bez pestek

- Pochodzą z Iranu

- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów,  naturalny cukier konserwuje

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw, past 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Główne korzyści naszych daktyli suszonych

Świeże suszone daktyle półtwarde (odmiana Sayer), jakie oferujemy w naszym sklepie, mają naturalne ciemnobrązowe zabarwienie i owoce o wielkości 2-3 cm. Owoce są słodkie, sycące a ich miąższ jest bardzo delikatny. Jeżeli wolisz miękkie daktyle wybierz daktyle Medjool Jumbo

Nie wiesz, które daktyle wybrać ? Sprawdź nasz poradnik: Które daktyle wybrać?

Daktyle te pochodzą z Iranu. Suszone są w sposób naturalny, dlatego nie zawierają konserwantów i dwutlenku siarki. Suszenie jest doskonałą formą ich zabezpieczenia, w którego trakcie nie tracą swoich cennych właściwości. Daktyle pakowane są w szczelny woreczek z praktycznym zamknięciem strunowym, dzięki któremu owoce długo zachowują swoją świeżość.

Suszone daktyle można jeść prosto z opakowania jako przekąskę, ugotować z nich kompot lub wykorzystać jako składnik zdrowych deserów, ciast i wielu innych potraw. Stanowią świetny dodatek dosładzający — zdrowy zamiennik cukru.

Daktyle po zebraniu są suszone i w ten sposób ich świeżość jest naturalna. Suszenie jest doskonałym sposobem na przedłużenie ich trwałości, a produkty dostępne w naszym sklepie nie wymagają użycia substancji konserwujących i siarki. Naturalny smak i zapach to ich olbrzymi atut, również zdrowotny.

Właściwości

  • wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • są źródłem Witaminy A.

Więcej informacji o daktylach znajduje się w naszym poradniku daktyle - właściwości

Wprowadzenie 

Prawie wszystkie daktyle sprzedawane w krajach zachodnich są suszone. Można stwierdzić, czy są suszone na podstawie ich wyglądu. Pomarszczona skóra wskazuje, że są wysuszone, a gładka skóra wskazuje na świeżość. W zależności od odmiany, świeże daktyle są dość małe i mają kolor od jasnoczerwonego do jasnożółtego. Daktyle Medjool i Deglet Noor są najczęściej spożywanymi odmianami. W naszym sklepie sprzedajemy daktyle odmiany Sayer z Iranu.

Historia i ciekawostki

Dokładne miejsce pochodzenia daktyli jest niepewne z powodu długiego czasu ich uprawy. Prawdopodobnie pochodzą one z regionu Żyznego Półksiężyca leżącego między Egiptem a Mezopotamią. Gatunek ten jest powszechnie uprawiany w całej Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie, w rogu Afryki i Azji Południowej, i jest naturalizowany w wielu regionach tropikalnych oraz subtropikalnych na całym świecie.

Właściwości 

Uzyskanie wystarczającej ilości błonnika jest ważne dla ogólnego stanu zdrowia. Z prawie 7 gramami błonnika w jednej porcji, daktyle to świetny sposób na zwiększenie spożycia błonnika. 

Daktyle suszone są źródłem fruktozy, która jest naturalnym rodzajem cukru występującym w owocach. Z tego powodu daktyle są bardzo słodkie i mają subtelny smak karmelowy. Stanowią one doskonały zdrowy zamiennik białego cukru w przepisach ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze, błonnik i przeciwutleniacze. Najlepszym sposobem na zastąpienie nimi białego cukru jest zrobienie pasty z daktyli przez zmieszanie owoców z wodą w blenderze. Zasadą jest zastąpienie cukru pastą daktylową w stosunku 1:1. Ważne jest, aby pamiętać, że chociaż daktyle są bogate w błonnik i składniki odżywcze, mają również dość dużo kalorii i najlepiej spożywać je z umiarem.

Jak jeść?

Daktyle to zarówno doskonała przekąska, jak i dodatek do gotowanych potraw. Doskonale pasują do hinduskiego curry, ale przede wszystkim do deserów, a także do musli. Suszone daktyle pasują do serów.

Przeciwwskazania

Daktyle suszone mają wysoki indeks glikemiczny i z tego powodu zrezygnować z nich powinny osoby, które cierpią na cukrzycę. Te suszone owoce nie są również zalecane w przypadku osób, które zmagają się z nieżytem lub kolką żołądkową. 

Przechowywanie

Suszone daktyle należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z ograniczonym dostępem światła.

13,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: daktyle suszone.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Iran

Indeks glikemiczny: 70

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1378 kJ/325 kcal
Tłuszcz 0,0 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 75 g
   w tym cukry 63 g
   Błonnik 7,5 g
Białko 2,5 g
Sól 0,01 g
Witamina A 3000 mg

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.