- Berberys czerwony suszony
- Pochodzi z Iranu
- 100% natury, bez siarki, bez konserwantów, bez dodatku cukru
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Berberys nazywany często "cytryną północy" oferuje orzeźwiający i kwaskowaty smak i wiele cennych przeciwutleniaczy. Dodaj go do musli, deserów i ciast lub jedz jak przekąskę prosto z torebki!
Suszone berberysy podobne są do żurawiny, ale ich smak jest znacznie intensywniejszy. Berberysy dostępne w Go4taste.pl importowane są z Iranu. Wyróżniają się cierpkim, mocnym, kwaskowatym smakiem i bogactwem przeciwutleniaczy
Owoce zostały wysuszone w naturalny sposób. Nie zawierają dodatków cukrów, olejków i innych konserwantów. Suszone kawałki berberysu pakowane są w wytrzymałe i solidne torebki wyposażone w zapięcie strunowe wielokrotnego użytku.
Więcej informacji o berberysie znajduje się w naszym poradniku berberys - właściwości.
Co wyróżnia owoce berberysu?
Naturalny i oryginalny smak.
Berberysy pochodzą z Iranu, gdzie zostały wysuszone przy użyciu naturalnych technologii. W czasie produkcji do owocu nie są dodawane żadne konserwanty, a także cukier czy barwniki. W ten sposób możemy cieszyć się oryginalnego smaku owocu, który wprowadza wiele ożywienia do potraw.
Naturalny superfood pełen przeciwutleniaczy
W Europie Azji, a także w Europie berberys uznawany jest za naturalny superfruit.
Wysuszone owoce są bogate w składniki odżywcze, szczególnie w antyoksydanty i berberynę. Berberyna to organiczny związek zwany alkaloidem izochinolinowym, który wyróżnia się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwgrzybiczymi i przeciwpierwotniaczymi.
Zastosowanie w kuchni
Owoce berberysu stosowane są przede wszystkim w kuchni bliskowschodniej. Oferują kwaśny smak i owocowy aromat. W Uzbekistanie berberys jest jednym z podstawowych składników potrawy z ryżu z wołowiny i marchwi znanej jako uzbecki plov.
Kwaśny i owocowy aromat sprawia, że mogą być chętnie stosowane w różnego typu potrawach m.in. do ryżu, a także duszonych potraw mięsnych i warzywnych.
- Wrzuć je do musli, śniadaniowej owsianki razem z innymi bakaliami i orzechami.
- Dodaj je do sałatek, a także deserów owocowych. Tylko oszczędnie, ponieważ berberysy mają intensywny, kwaśny smak.
- Doskonały jako dodatek do duszonych potraw z mięsa i warzyw.
- Świetnie sprawdzają się w różnego typu daniach z ryżu, a także farszach.
- Przed zastosowaniem zamocz berberys przez co najmniej 30 minut w wodzie, aby owoce były miękkie i łatwiejsze do obróbki.
Przechowywanie
Owoce berberysu najlepiej przechowywać w hermetycznym opakowaniu z dala od wilgoci i ciepła. Wówczas przez długi czas utrzymają smak i swoje cenne właściwości.
Inne opcje
Składniki
Składniki: berberys czerwony suszony
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Iran
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1328 kJ/327 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 71,2 g |
w tym cukry | 46,6 g |
Błonnik | 11,9 g |
Białko | 4,1 g |
Sól | 0,02 g |
Komentarze 0