- Mąka gryczana biała
- Pochodzi z polskich pól
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez siarki, bez glifosatu
- Do gotowania, pieczenia
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Mąka gryczana ma szarobrązowy kolor i smak z wyczuwalną lekką nutą goryczy. Otrzymywana jest z ziaren gryki. Jej zaletą jest niski indeks glikemiczny, brak glutenu oraz zawartość wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka.
Nasza mąka gryczana produkowana jest z ziaren gryki pochodzących z rodzimych polskich upraw. Produkt jest w 100% naturalny i bezglutenowy. Nie zawiera dodatków. Mąka przechowywana jest w solidnych, grubych woreczkach foliowych, które zaopatrzono w praktyczne zapięcie strunowe. W ten sposób mąka na długo zachowuje walory smakowe i cenne składniki odżywcze.
Właściwości
- cenne źródło błonnika pokarmowego;
- są bardzo dobrym źródłem białka.
Więcej informacji o mące gryczanej znajduje się w naszym poradniku mąka gryczana - właściwości.
Zastosowanie
Mąka gryczana chętnie jest wykorzystywana w kuchni. Z powodzeniem można ją stosować jako zdrowy i bezglutenowy zamiennik i dodatek do mąki pszennej. Wzmacnia smak potraw nadając im wyrazistości.
- świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju, wypieków i ciast, a także chleba;
- doskonała do naleśników, które zachwycają swoim smakiem;
- doskonały składniki ciasta na pierogi, kluski i makaron;
- można z niej robić omlety, gofry, placuszki.
Sprawdź: Co można zrobić z mąki gryczanej?
Przechowywanie
Mąkę gryczaną najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.
Przeciwwskazania
Mąka z kaszy gryczanej nie wywołuje odczynów alergicznych. Może być jedzona przez dzieci i dorosłych w każdym wieku.
Inne opcje
Składniki
Składniki: mąka gryczana.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1383 kJ/332 kcal |
Tłuszcz | 3,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 64,4 g |
w tym cukry | 13,4 g |
Błonnik | 3,26 g |
Białko | 12,6 g |
Sól | 0,01 g |
Przepisy z tym produktem
-
Kasza jaglana z mlekiem, kruszonką z mąki gryczanej i słonym karmelem
Łatwy w przygotowaniu delikatny deser z kaszą jaglaną i słonym karmelem.
-
Bezglutenowy chleb z mąki ryżowej i gryczanej
Ten chleb to moja propozycja dla wszystkich osób, które narzekają na trudności w znalezieniu dobrego pieczywa bezglutenowego.
Komentarze 0