Mąka kasztanowa - 500g bezglutenowa

New product

Mąka kasztanowa cena 500g Expand

- Mąka kasztanowa bezglutenowa z kasztanów jadalnych

- Pochodzi z Włoch

- Do gotowania, pieczenia 

- Bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny mąki kasztanowej 65

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

22,00 zł

brutto

Opis produktu

Mąka kasztanowa ma delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak. Otrzymywana jest poprzez zmielenie kasztanów jadalnych i jest produktem naturalnie bezglutenowym. Ciasta z niej wyrabiane są bardzo plastyczne, przypominają wyroby pszenne. Jej niecodzienny smak docenią wszyscy miłośnicy słodkich i słonych wypieków. 

Mąka kasztanowa, która sprzedawana jest w naszym sklepie, produkowana jest we Włoszech. Produkt pakujemy w praktyczne, grube woreczki foliowe, które posiadają zapięcie-strunę. W ten sposób mąka jest chroniona przed działaniem czynników zewnętrznych i na długo zachowuje swoje walory odżywcze.

Właściwości 

  • zawiera wiele białka, a także węglowodany, błonnik oraz jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe;
  • źródło miedzi, potasu, fosforu, magnezu oraz witaminy B6;
  • zawiera kwas foliowy, szczególnie istotny dla rozwoju płodu;
  • wysoka zawartość błonnika w mące kasztanowej pomaga w regulowaniu pracy jelit oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
  • zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym;
  • zawiera potas, który pozwala na regulowanie ciśnienia krwi.

Zastosowanie

Mąka kasztanowa, ze względu na swój wyjątkowy smak i aromat, chętnie wykorzystywana jest w kuchni. 

  • stanowi podstawowy składnik włoskiego dania - polenty;
  • dodatek mąki kasztanowej wzbogaca smak ciast, kruchych ciasteczek, muffinów czy biszkoptów;
  • stosowana jest też do wypieku chleba, przygotowania makaronów domowych oraz wszelkiego rodzaju słonych przekąsek;
  • świetna do dań z mleka i jajek — naleśników, racuchów, omletów czy gofrów;
  • doskonała do zagęszczania zup i sosów;
  • sprawdzi się jako składnik ciasta pierogowego.

Przechowywanie 

Mąka kasztanowa musi być przede wszystkim szczelnie przechowywana. Nie powinna być narażona na wilgoć i działanie słońca. Właściwy sposób zapakowania mąki kasztanowej to możliwość cieszenia się jej smakiem i wyjątkowymi właściwościami przez długi czas.

Przeciwwskazania

Nie ma żadnych potwierdzonych naukowo przeciwwskazań związanych ze spożywaniem mąki kasztanowej. Mąka ta nie ma działania alergizującego i produkty zawierające mąkę kasztanową mogą być spożywane przez każdego.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Mąka kasztanowa - 500g bezglutenowa

Mąka kasztanowa - 500g bezglutenowa

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: mąka kasztanowa.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Włochy

Indeks glikemiczny: 65

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1371 kJ/324 kcal
Tłuszcz3,4 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany70 g
   w tym cukry18 g
   Błonnik16 g
Białko7,0 g
Sól0,03 g

Przepisy z tym produktem

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.