- Mąka kasztanowa bezglutenowa z kasztanów jadalnych
- Pochodzi z Włoch
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez siarki,
- Do gotowania, pieczenia
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Mąka kasztanowa ma delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak. Otrzymywana jest poprzez zmielenie kasztanów jadalnych i jest produktem naturalnie bezglutenowym. Ciasta z niej wyrabiane są bardzo plastyczne, przypominają wyroby pszenne. Jej niecodzienny smak docenią wszyscy miłośnicy słodkich i słonych wypieków.
Mąka kasztanowa, która sprzedawana jest w naszym sklepie, produkowana jest we Włoszech. Produkt pakujemy w praktyczne, grube woreczki foliowe, które posiadają zapięcie-strunę. W ten sposób mąka jest chroniona przed działaniem czynników zewnętrznych i na długo zachowuje swoje walory odżywcze.
Właściwości mąki kasztanowej
- Mąka kasztanowa, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- nie zawiera glutenu;
- korzystnie wpływa na zdrowe jelit i trawienie;
- umożliwia kontrolę cukru we krwi;
- wspiera zdrowie serca.
Więcej informacji o mące kasztanowej znajduje się w naszym poradniku mąka kasztanowa - właściwości.
Jakie zastosowanie ma mąka kasztanowa?
Mąka kasztanowa, ze względu na swój wyjątkowy smak i aromat, chętnie wykorzystywana jest w kuchni.
- stanowi podstawowy składnik włoskiego dania - polenty;
- dodatek mąki kasztanowej wzbogaca smak ciast, kruchych ciasteczek, muffinów czy biszkoptów;
- stosowana jest też do wypieku chleba, przygotowania makaronów domowych oraz wszelkiego rodzaju słonych przekąsek;
- świetna do dań z mleka i jajek — naleśników, racuchów, omletów czy gofrów;
- doskonała do zagęszczania zup i sosów;
- sprawdzi się jako składnik ciasta pierogowego.
Sprawdź: Mąka kasztanowa - jak ją stosować.
Jak przechowywać mąkę kasztanową?
Mąka kasztanowa musi być przede wszystkim szczelnie przechowywana. Nie powinna być narażona na wilgoć i działanie słońca. Właściwy sposób zapakowania mąki kasztanowej to możliwość cieszenia się jej smakiem i wyjątkowymi właściwościami przez długi czas.
Mąka kasztanowa przeciwwskazania
Nie ma żadnych potwierdzonych naukowo przeciwwskazań związanych ze spożywaniem mąki kasztanowej. Mąka ta nie ma działania alergizującego i produkty zawierające mąkę kasztanową mogą być spożywane przez każdego.
Inne opcje
Składniki
Składniki: mąka kasztanowa.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Włochy
Indeks glikemiczny: 65
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
| Wartość energetyczna | 1371 kJ/324 kcal |
| Tłuszcz | 3,4 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
| Węglowodany | 70 g |
| w tym cukry | 18 g |
| Błonnik | 16 g |
| Białko | 7,0 g |
| Sól | 0,03 g |
Przepisy z tym produktem
-
Keks z mąki kasztanowej
Łatwe i szybkie ciasto, które właściwie robi się samo i idealnie wpasowuje się w jesienny klimat.
-
Naleśniki z dodatkiem mąki kasztanowej
Idealna alternatywa dla zwykłych naleśników. Naleśniki z mąką kasztanową nie kruszą się, nie łamią - są takie jakie powinny być.
-
Piernik z mąką kasztanową
Piernik z dodatkiem mąki kasztanowej - wilgotny i zbity, a przy tym słodki i aromatyczny.
-
Zupa dyniowa z mąką kasztanową
Przepis na pyszną zupę z dyni z dodatkiem mąki kasztanowej. Idealnie wkomponowuje się w jesienną aurę.





Komentarze 0