- Mąka ryżowa
- Pochodzi z Holandii
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez siarki,
- Do gotowania, pieczenia i do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Mąka ryżowa ma delikatny, lekko słodkawy smak. To produkt bezglutenowy.
Powstaje na skutek zmielenia na drobno ziaren ryżu. Jest zdecydowanie mniej kaloryczna, lżejsza i zawiera więcej składników odżywczych niż mąka pszeniczna. Doskonała alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu i chorujących na celiakię.
Mąkę ryżową bezglutenową sprzedawaną w sklepie Go4Taste.pl importujemy z Holandii. Produkowana jest tylko i wyłącznie z wysokiej jakości ziaren ryżu, bez ulepszaczy i dodatków. Produkt przechowywany jest w szczelnych, solidnych opakowaniach z praktycznym zapięciem strunowym. Dzięki temu mąka ryżowa nie traci swoich cennych wartości odżywczych i długo zachowuje zdatność do użycia.
Właściwości
Mąka ryżowa, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Więcej informacji o mące ryżowej znajduje się w naszym poradniku mąka ryżowa - właściwości.
Zastosowanie
Mąka ryżowa to zdrowsza alternatywa dla mąki pszennej.. Ten gatunek mąki stanowi podstawowy składnik potraw kuchni azjatyckiej a także wegańskiej i wegetariańskiej. Z mąki ryżowej powstaje papier ryżowy, makaron ryżowy i lekkie pieczywo.
W kuchni mąka z ryżu sprawdzi się:
- do wszelkiego rodzaju wypieków — ciast, ciasteczek, babeczek, muffinów czy tart;
- do zagęszczania zup i sosów (szczególnie sosów białych np. sosu beszamelowego);
- do panierowania ryb i drobiu, sprawdzi się również do klasycznego schabowego;
- do przygotowania naleśników i racuchów;
- do wszelkiego rodzaju deserów, musów (np. hiszpański flan).
Sprawdź: Co zrobić z mąki ryżowej?
Jak przechowywać mąkę ryżową?
Mąkę ryżową bezglutenową należy przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Przeciwwskazania
Mąka ryżowa to produkt, który nie wywołuje skutków ubocznych. Wypieki i potrawy z zawartością mąki ryżowej mogą być spożywane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Inne opcje
Składniki
Składniki: mąka ryżowa.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Holandia
Indeks glikemiczny: 57
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1500 kJ/354 kcal |
Tłuszcz | 3,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 72 g |
w tym cukry | 0,7 g |
Błonnik | 3,1 g |
Białko | 7,7 g |
Sól | 0,03 g |
Przepisy z tym produktem
-
Bezglutenowy chleb z mąki ryżowej i gryczanej
Ten chleb to moja propozycja dla wszystkich osób, które narzekają na trudności w znalezieniu dobrego pieczywa bezglutenowego.
-
Ciasto z mąki ryżowej
Jak wykorzystać mąkę ryżową w naszej kuchni? I jak przygotować z niej pyszne ciasto? Odpowiedź znajdziesz w przepisie poniżej.
-
Ciasteczka „moelleux” z czekoladą Toblerone i mąką ryżową
Francuskie ciasteczka z czekoladą, miękkie z mai ryżowej. Dla 4 osób.
Komentarze 0