Mąka migdałowa to doskonała i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Jej atutem jest brak glutenu, bogactwo składników odżywczych oraz wszechstronne zastosowanie.
Mąka migdałowa — dlaczego warto ją stosować?
Mąka migdałowa ma niską zawartość węglowodanów i jest bezglutenowa, dzięki czemu jest świetną opcją dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Jej zaletą jest też niski indeks glikemiczny. A to oznacza, że po spożyciu mąki poziom cukru we krwi powoli rośnie i powoli spada. Ma to pozytywny wpływ na uwalnianie insuliny. Mąka migdałowa jest zatem niezbędnym składnikiem diety niskowęglowodanowej.
Mąka migdałowa jest szczególnie bogata w witaminę E, grupę związków rozpuszczalnych w tłuszczach, które działają jako przeciwutleniacze w organizmie. Zawiera też wiele magnezu, który bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie i może zapewnić liczne korzyści, w tym lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, zmniejszoną oporność na insulinę i niższe ciśnienie krwi.
Mąka migdałowa:
- jest bezglutenowa
- zawiera mało kalorii
- ma niską zawartość cukru
- jest cennym źródłem białka
- jest bogata w pierwiastki śladowe, cenne minerały i witaminy
- ze względu na zawartość błonnik jest sycąca
- ma niepowtarzalny smak i aromat
- ma wszechstronne zastosowanie
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2022/01/maka-migdalowa.jpg?resize=800%2C533&ssl=1)
Mąka migdałowa – rodzaje
Mąka migdałowa występuje w kilku odmianach, które różnią się od siebie stopniem przetworzenia oraz pochodzeniem i gatunkiem migdałów, które zostały wykorzystane do jej przygotowania. Mogą to być migdały kalifornijskie, migdały australijskie lub migdały z Hiszpanii. Z uwagi na to pierwsze kryterium mąkę migdałową można podzielić na: mąkę migdałową drobną (ang. ‘almond flour’) i mąkę migdałową grubą (ang. ‘almond meal’) zwaną również mączką migdałową.
![Opakowanie Go4Taste](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2019/05/g4t-opakowanie-180.jpg?w=980&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/985-home_default/migdaly-mielone.jpg?w=980&ssl=1)
Czym różni się mąka migdałowa gruba od mąki migdałowej drobnej?
a. Mąka migdałowa gruba
Mąka migdałowa gruba jest zwykle wytwarzana z surowych (nieobranych) migdałów. Do wytworzenia mąki migdałowej drobnej stosuje się migdały blanszowane (obrane ze skórki).
Mąka migdałowa gruba z uwagi na to, że powstaje z migdałów mielonych ze skórką, ma lekko brązowy kolor. Mąka z nieblanszowanych migdałów ma też w sobie odrobinę goryczki pochodzącej ze zmielonej skórki. Na szczęście ta goryczka nie jest bardzo wyczuwalna w wypiekach.
Ten rodzaj mąki może być wykorzystywany w wypiekach i ciasteczkach, a także w panierkach do warzyw i mięs.
b. Mąka migdałowa drobna
Mąka migdałowa drobna. Mąka migdałowa wytwarzana z migdałów blanszowanych ma drobniejszą konsystencję i jaśniejszy kolor. Wizualnie bardzo przypomina mąkę tradycyjną pszenną. Ten rodzaj mąki z migdałów jest preferowaną opcją do wypieków.
Mączka migdałowa i mąka migdałowa mogą być używane zamiennie do wypieku chlebów i ciasteczek i są świetną bezglutenową alternatywą dla tradycyjnych mąk. Jednak w przepisach, w których pożądana jest konsystencja przypominająca ciasto i mniej wyraźny smak migdałów, zdecydowanie najlepiej sprawdza się mąka migdałowa drobna ze względu na jaśniejszą konsystencję, kolor i neutralny smak.
![pancake z mąki migdałowej](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2020/08/pancakes-z-maki-migdalowej.jpg?resize=980%2C551&ssl=1)
Mąka migdałowa zamiast mąki pszennej?
Zasadniczo przyjmuje się, że mąką migdałową zamienić każdą mąkę. W większości przepisów na wypieki można po prostu zastąpić zwykłą mąkę pszenną mąką migdałową w stosunki 1:1. Jest tylko jedno “ale”…
Mąka migdałowa ma zupełnie inną strukturę i właściwości od mąki pszennej. To w zasadzie mielone orzechy, pełne tłuszczu i wilgoci, całkowicie bezglutenowe i nie tak sproszkowane, drobne i suche jak mąka pszenna.
Podobnie jak większość mąk uzyskiwanych z orzechów wyróżnia się dużą zawartością tłuszczu. Ciasto z niej otrzymane nie będzie tak pulchne, jak tradycyjne. To sprawia, że wszelkiego typu wypieki, które powstają na jej bazie, są mniej wyrośnięte, wilgotne i „cięższe” od tych uzyskiwanych np. z mąki pszennej.
Ta cecha mąki migdałowej z jednej strony może być zaletą, z innej wadą. Wszystko zależy od typu wypieku. Mąka migdałowa zamieniona z mąką pszenną w stosunki 1:1 doskonale nadaje się do wyrobu naleśników czy pankejków. A ciasta drożdżowego? Już niekoniecznie.
Jak zamienić mąkę migdałową z pszenną w przepisie?
W przypadku gdy w przepisie bazowym jest już mąka migdałowa np. jak przy przygotowywaniu popularnych makaroników, pieczenie jest czystą przyjemnością. Problem pojawia się gdy z jakichś powodów chcemy zastąpić mąkę pszenną na mąkę migdałową.
Jest szereg czynników, które należy wziąć pod uwagę, dostosowując przepis na bazie pszenicy do niskowęglowodanowej i bezglutenowej receptury. Należy uwzględnić m.in. teksturę, gęstość i zawartość wilgoci w wypieku, który chcesz przerobić. Z tego powodu nie zawsze zamiana mąki pszennej na migdałową będzie zmianą w stosunku 1:1.
Każdy przepis może wymagać innej proporcji mąki migdałowej. Najlepszym sposobem jest testowanie. Zaczynamy od użycia normalnej porcji tradycyjnej mąki. Następnie po trochu zmieniamy jej proporcję, dodając 1/4, a potem 1/3 mąki migdałowej i sprawdzamy, jaki osiągamy efekt.
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2022/01/maka-migdalowa-pieczenie.jpg?resize=800%2C800&ssl=1)
Sugerowane proporcje mąki migdałowej i mąki pszennej
- Ciasto drożdżowe (pizza, bułki, chleb) z mąką migdałową: dodaj do 1/3 szklanki mąki migdałowej na 1 szklankę mąki pszennej (uniwersalnej, chlebowej, pełnoziarnistej itp.)
- Wypieki niedrożdżowe (ciasteczka, bułeczki, ciasta, herbatniki, muffinki itp.): dodaj o 1/4 mniej mąki z przepisu. Jeżeli przepisie jest 1 szklanka mąki pszennej wsyp tylko 3/4 szklanki mąki migdałowej. [1]
Mąka migdałowa a dieta ketogeniczna
Dieta ketogeniczna (dieta ketonowa) to obecnie jeden z najpopularniejszych sposobów na zrzucenie kilogramów. W największym skrócie – podstawą diety ketogenicznej jest zwiększenie spożycia tłuszczu i redukcji węglowodanów. W ten sposób osiąga się stan tzw. ketozy, który doprowadza do ubytku wagi. Ze względu na to, że mąka pszenna zawiera wiele węglowodanów, jedzenie jej w diecie keto jest zakazane. Idealnym zamiennikiem mąki pszennej jest bogata w dobre tłuszcze i bardzo uboga w węglowodany mąka migdałowa. Dla porównania: mąka migdałowa zawiera 21.43 g gramów węglowodanów netto na 100g porcji, podczas gdy w tej samej ilości pszennej znajduje się 71.20 g.
W ten sposób osoby na diecie ketogenicznej nie muszą rezygnować z przygotowywania wypieków i deserów.
Mąka migdałowa zazwyczaj stosowana jest w przepisach na naleśniki, babeczki, jako panierka czy do tradycyjnych wypieków. W diecie ketogenicznej najlepiej sprawdza się drobno zmielona mąka migdałowa uzyskiwana z blanszowanych migdałów.
![Opakowanie Go4Taste](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2019/05/g4t-opakowanie-180.jpg?w=980&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/1509-home_default/maka-migdalowa-1kg.jpg?w=980&ssl=1)
Pieczenie z mąką migdałową – praktyczne porady
Używaj jajek lub innego spoiwa.
Mąka migdałowa naturalnie nie zawiera glutenu, który jest elementem wiążącym przy wyrabianiu ciast. Z tego powodu do przepisów, w których znajduje się więcej mąki migdałowej, warto dodawać białka jaj, które będą pełnić funkcję spoiwa bez zmiany smaku danej potrawy czy ciasta.
Możesz też rozważyć dodanie kilku łyżek drobno zmielonej alternatywnej mąki bezglutenowej do pieczenia ciast i babeczek.
Dodaj nasiona chia lub len.
Lepszy efekt osiągniemy, gdy zamiast czystej mąki migdałowej wykorzystamy miks i zmieszamy ją np. z mąką z chia czy mąką z lnu. A w przypadku gdy nie zależy nam na wypieku bezglutenowym, po prostu z mąką pszenną. Nasiona chia lub mielone nasiona lnu dodane do mąki i migdałowej pomogą usunąć wilgoć i usztywnić ciasto.
Obniż czas i temperaturę pieczenia/gotowania.
Ciasto z mąki migdałowej szybciej się wypieka. Jeśli zamieniasz w przepisie mąkę pszenną na mąkę migdałową, obniż temperaturę o ok. 25 Cº lub gotuj przez 1/4 mniej czasu. Najlepiej co pewien czas kontroluj wypiek, aby się nie przypalił.
Poczekaj na ostygnięcie wypieków.
Po upieczeniu ciasta i ciasteczka na bazie lub z dodatkiem mąki migdałowej są wilgotniejsze i bardziej kruche. Nie spiesz się z ich wyciąganiem i poczekaj aż ostygną. W ten sposób utrzymają swoją strukturę (będą się mniej rozpadać).
![francuskie makaroniki z mąką migdałową](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2020/08/makaroniki-z-maki-migdalowej.jpg?resize=980%2C653&ssl=1)
Jak stosować mąkę migdałową?
- Mąka migdałowa ze względu na swój smak doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków “na słodko” jak ciastka, ciasteczka, naleśniki, makaroniki czy racuchy.
- Można jej używać do przygotowywania deserów, koktajli, płatków śniadaniowych (można ją spożywać na surowo)
- Może być również stosowana zamiast bułki tartej do panierowania mięs, takich jak ryby, kurczaki i wołowina.
- Z powodzeniem wykorzystać jako składnik mieszanki do wypieku chleba.
- Sprawdzi się też do zagęszczania sosów i zup.
Mąka migdałowa – proste przepisy
Przestawiamy kilka prostych przepisów na zastosowanie mąki migdałowej w kuchni.
Ciasteczka migdałowe
To bajecznie prosty przepis na migdałowe ciasteczka bez dodatku glutenu. Do ich przygotowania potrzebne nam będą tak naprawdę 4 składniki. Doskonałe jako zdrowa przekąska i dodatek do kawy. [2]
Składniki:
- 1 szklanka mąki z blanszowanych migdałów
- 3 łyżki stołowe cukru kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki drobnej soli morskiej (opcjonalnie)
- 2 łyżki stołowe wody
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W misce dokładnie wymieszaj na gładką konsystencję wodę i mąkę migdałową, cukier kokosowy, proszek do pieczenia i (opcjonalnie) sól. Nie może być grudek!
- Nabieraj ciasto na łyżkę stołową i wlewaj na blachę zostawiając 4-5 cm odstępy. Tak, aby uformowały się okrągłe ciasteczka.
- Piecz ok. 13 – 16 minut do momentu, gdy nabiorą złotobrązowego koloru.
- Wyjmij z piekarnika i czekaj aż się ostudzą.
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2022/01/ciasteczka-migdalowe.jpg?resize=800%2C533&ssl=1)
Pankejki z mąki migdałowej
Pyszne i zdrowe naleśniki z mąki migdałowej z pewnością przypadną ci do gustu. Znakomite na śniadanie a także jako przekąska w ciągu dnia. [3]
Składniki:
Ciasto na naleśniki
- 4 duże jajka
- ½ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 filiżanki mąki migdałowej lub mączki migdałowej*
- olej roślinny, np. kokosowy, z awokado lub z pestek winogron do smażenia naleśników
Dodatki
- syrop klonowy do skrapiania (dobrej jakości znajdziesz tutaj)
- sezonowe owoce
Przygotowanie:
- Zmiksuj w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji: jajka, mleko migdałowe, olej roślinny, ekstrakt waniliowy, banana, proszek do pieczenia, sól i mąkę migdałową.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z 1 łyżeczką oleju kokosowego.
- Wlej ¼ filiżanki ciasta. Rozprowadź je delikatnie za pomocą łopatki.
- Smaż 1-2 minuty lub do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Odwróć i smaż na drugiej stronie, aż naleśnik nabierze złotobrązowego koloru.
- Przygotuj w ten sam sposób resztę pankejków.
- Podawaj z owocami, syropem klonowym na ciepło.
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2022/01/pankejki-maka-migdalowa.jpg?resize=800%2C533&ssl=1)
Tradycyjny marcepan z mąki migdałowej
Marcepan to słodka masa uzyskiwana ze zmielonych migdałów, która wykorzystywana jako nadzienie w wielu słodyczach i przekąskach. Nie każdy wie, że marcepan narodził się w niemieckim mieście Lubeka, które do tej pory znane jest z produkcji wyśmienitych marcepanowych przysmaków. [4]
Składniki:
- 90 g zmielonych migdałów blanszowanych
- 70 g cukru pudru lub erytrytolu
- 1 1/2 łyżki wody lub płynnego słodzika
- 1/4 – 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki wody różanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zmielone migdały i cukier puder wsyp do robota kuchennego. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj wodę, ekstrakt migdałowy i wodę różaną. Ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą zbitą masę.
- Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie skleja się, dodaj trochę więcej wody. Jeśli jest zbyt lepkie i wilgotne — użyj więcej zmielonych migdałów.
- Wyjmij ciasto i uformuj z niego kulkę. Marcepan jest gotowy! Teraz, aby stwardniał zawiń w folię i włóż go do lodówki.
- Marcepan przechowuj w lodowce ok. 10 dni. Jeśli używasz syropu z agawy, marcepan można przechowywać dłużej ok. 2-3 tygodni lub do 3 miesięcy w zamrażarce.
Możesz go wykorzystać w wielu wypiekach lub np. jako nadzienie do daktyli.
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2022/01/marcepan-z-maki-migdalowej.jpg?resize=800%2C533&ssl=1)
Biszkopt z mąki migdałowej
Kruchy i smaczny (a przede wszystkim prosty w przygotowaniu!) biszkopt na bazie mąki migdałowej doskonały na deser lub jak dodatek do kawy. [5]
Składniki:
- ½ łyżki masła na patelnię
- 4 duże jajka
- ½ szklanki miodu prawdziwego lub bez cukru*
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1½ szklanki blanszowanej drobno zmielonej mąki migdałowej (6 uncji)**
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175 °C.. Wysmaruj formę masłem.
- W dużej misce ubij jajka. Ubijając dodaj też miód, wanilię, mąkę migdałową, sól i sodę oczyszczoną.
- Wlej ciasto do przygotowanej brytfanny.
- Piecz ok. 22-25 minut. Sprawdź ciasto wykałaczką pod koniec pieczenia.
- Podawaj dopiero po całkowitym przestudzeniu.
Materiały:
- Proporcje mąki pszennej i migdałowej: https://www.kingarthurbaking.com/blog/2017/03/20/baking-with-almond-flour
- Przepis na ciasteczka migdałowe: https://www.powerhungry.com/2018/03/3-ingredient-almond-flour-cookies-vegan-grain-free-paleo/
- Przepis na naleśniki z maki migdałowej: https://foolproofliving.com/almond-flour-pancakes/
- Przepis na marcepan: https://elavegan.com/de/marzipan-selber-machen/
- Przepis na biszkopt: https://healthyrecipesblogs.com/almond-flour-cake/