- Oczekiwanie na dostawę
- Mąka z komosy ryżowej
- Pochodzi z Peru
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez siarki,
- Do gotowania, pieczenia
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Bezglutenowa mąka z komosy ryżowej (quinoa) charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i aromatem. Ma kolor jasnokremowy. Mąka quinoa powstaje na skutek zmielenia surowych, nieprzetworzonych wcześniej ziaren. Jej struktura jest gruboziarnista, porównywalna do mąki pszennej. Dostarcza do organizmu wiele białka i błonnika oraz cennych składników odżywczych.
Mąka quinoa dostępna w naszym sklepie sprowadzana jest bezpośrednio z Peru. Produkowana jest w 100% naturalny sposób, nie zawiera ulepszaczy ani żadnych dodatków. To produkt bezglutenowy. Pakowana jest w solidny woreczek foliowy zaopatrzony w zapięcie strunowe wielokrotnego użytku. W takiego typu opakowaniu mąka długo zachowuje swój smak i aromat.
Właściwości
- mąka z quinoa wyróżnia się przede wszystkim swoją bogatą zawartością składników naturalnych;
- jest bardzo dobrym źródłem białka;
- charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Więcej informacji o mące z komosy ryżowej znajduje się w naszym poradniku mąka z komosy ryżowej - właściwości.
Zastosowanie
Mąka z komosy ryżowej chętnie wykorzystywana jest w kuchni jako składnik potraw, szczególnie wegańskich i wegetariańskich. Stosuje się ją najczęściej w formie mieszanki z innymi mąkami, co pozwala wypiekom wyrosnąć. Najczęściej stosuje się proporcje, w których to mąka quinoa występuje na poziomie 20% objętości.
- świetnie sprawdzi się do pieczenia ciast, ciastek, babeczek;
- dobra do naleśników oraz do wypieku tortilli, pizz i wytwarzania makaronu;
- stanowi doskonały składnik do zapiekanek, na słodko i słono.
Sprawdź: Mąka z komosy ryżowej - do czego stosować.
Przechowywanie
Mąkę z komosy ryżowej najlepiej jest przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu w szczelnym opakowaniu.
Przeciwwskazania
Ze spożywania mąki z komosy ryżowej powinny zrezygnować osoby cierpiące na kamicę nerkową lub kamicę woreczka żółciowego. Pewną dozą ostrożności powinni również zachować alergicy.
Inne opcje
Składniki
Składniki: mąka z komosy ryżowej.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Peru
Indeks glikemiczny: 55
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1540 kJ/368 kcal |
Tłuszcz | 6,07 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g |
Węglowodany | 64,2 g |
w tym cukry | 0,1 g |
Błonnik | 7,0 g |
Białko | 14,12 g |
Sól | 0,01 g |
Komentarze 0