Mąka kasztanowa ma trzy zalety – jest bezglutenowa, cechuje się wysoką plastycznością i ma charakterystyczny orzechowy i słodki smak. Bogata w składniki odżywcze i błonnik mąka może być używana do wypieku chleba, ciast i przygotowywania wszelkiego rodzaju słodkości.
Czym jest i jak powstaje mąka kasztanowa?
Mąka kasztanowa jest jedną z najczęściej stosowanych mąk bezglutenowych.
Ten rodzaj mąki, jak sama nazwa wskazuje, powstaje w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych (Castanea sativa Mill.). Do uzyskania kilograma mąki, potrzeba zazwyczaj 4 kilogramów kasztanów. To sprawia, że cena mąki kasztanowej jest wyższa od pozostałych mąk bezglutenowych, ale korzyści z jej spożywania są nie do przecenienia. Mąkę kasztanową wyróżnia delikatnie orzechowy i słodki smak, ładny brązowy kolor, jaki nadaje potrawom po ugotowaniu a przede wszystkim cenne składniki w niej zawarte.

Krótko o mące kasztanowej i jej właściwościach
Największym atutem mąki kasztanowej jest to, że nie zawiera glutenu. W ten sposób staje się idealnym składnikiem potraw dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, chorych na celiakię lub po prostu tych, którzy z pewnych powodów chcą wyeliminować gluten ze swojej diety. Mąka wytwarzana z kasztanów, w przeciwieństwie do innych bezglutenowych mąk, zawiera bogactwo składników odżywczych i wyróżnia się niską zawartością tłuszczu.
W jej składzie znajduje się białko, niezbędne aminokwasy i błonnik, który usprawnia pracę jelit, a także gwarantuje uczucie sytości. Dodatkowo mąka kasztanowa zawiera również witaminę E, witaminy z grupy B, potas, fosfor i magnez (pierwiastki, których często brakuje w produktach bezglutenowych).
Mąka kasztanowa to również produkt polecany sportowcom. Węglowodany i błonnik w niej zawarte dostarczają dużo energii i wspomagają wzrost kości i narządów.

Jak stosować mąkę kasztanową?
Mąka kasztanowa ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Można ją stosować samodzielnie, ale z uwagi na jej zwartą konsystencję, częściej stosowana jest w mieszankach z innymi, neutralnymi mąkami (na przykład mąką ryżową).
- Ze względu na swój lekko słodkawy, kasztanowy smak, mąka ta stosowana jest zwykle do wyrobu produktów cukierniczych, przygotowania ciast, kruchego ciasta, naleśników czy muffinek.
- Mąka kasztanowa doskonale współgra z czekoladą, miodem, suszonymi owocami, orzechami (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały), przyprawami (np. cynamon) i owocami (jabłko, gruszka, pomarańcza).
- Można ją również wykorzystywać do zagęszczania zup i sosów, szczególnie w daniach z drobiu lub dziczyzny, z którymi bardzo dobrze się komponuje.


Jakie proporcje mąki kasztanowej?
Mąka kasztanowa niezwykle rzadko stosowana jest w czystej postaci. Zazwyczaj do przygotowywania ciast i innych wypieków miesza się ją z różnymi rodzajami mąk. Przeważnie zawartość mąki kasztanowej stanowi 30-50% całej mieszanki.
Przy przygotowywaniu chleba mąka kasztanowa musi być koniecznie połączona z jedną lub kilkoma innymi mąkami i nie może stanowić więcej niż 30% mieszanki, inaczej wypiek się nie uda. Warta uwagi jest również mąka migdałowa.
Proporcje mąki kasztanowej do wykorzystania w przepisach.
- Placki lub naleśniki z mąki kasztanowej: 50% mąki kasztanowej, 50% mąki pszennej (wersja wegańska z mlekiem migdałowym lub wodą),
- Ciasto na muffinkę z mąki kasztanowej: 30% mąki kasztanowej i 70% zwykłej mąki,
- Kruche ciastko na słodko z mąką kasztanową: 250g przesianej mąki kasztanowej, 150g roztopionego masła, 1 jajko, 70g brązowego cukru trzcinowego, 50g proszku migdałowego i 60ml wody (dodać wody, jeśli jest zbyt kruchy),
- Placek z ciasta kasztanowego: mąkę pszenną zamień na 100% mąki kasztanowej,
- Ciasto na pizzę z mąki kasztanowej: 10% mąki do pizzy (pszennej) zastąpić mąką kasztanową,
- Sos z mąki kasztanowej do dziczyzny: 100% mąki kasztanowej do zastąpienia mąki pszennej lub skrobi.
Przepisy z mąką kasztanową
Zapraszamy do naszego działu PRZEPISY, gdzie znajdziecie pomysły na dania i wypieki z mąką kasztanową w roli głównej.