• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Mąki / Mąka kasztanowa – jak ją stosować?

9 sierpnia 2020

Mąka kasztanowa – jak ją stosować?

Spis treści ukryj
1. Czym jest i jak powstaje mąka kasztanowa?
2. Krótko o mące kasztanowej i jej właściwościach
3. Jak stosować mąkę kasztanową?
4. Jakie proporcje mąki kasztanowej?
4.1. Proporcje mąki kasztanowej do wykorzystania w przepisach.
5. Przepisy z mąką kasztanową
5.1. Powiązane wpisy

Mąka kasztanowa ma trzy zalety – jest bezglutenowa, cechuje się wysoką plastycznością i ma charakterystyczny orzechowy i słodki smak. Bogata w składniki odżywcze i błonnik mąka może być używana do wypieku chleba, ciast i przygotowywania wszelkiego rodzaju słodkości.

Czym jest i jak powstaje mąka kasztanowa?

Mąka kasztanowa jest jedną z najczęściej stosowanych mąk bezglutenowych.
Ten rodzaj mąki, jak sama nazwa wskazuje, powstaje w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych (Castanea sativa Mill.). Do uzyskania kilograma mąki, potrzeba zazwyczaj 4 kilogramów kasztanów. To sprawia, że cena mąki kasztanowej jest wyższa od pozostałych mąk bezglutenowych, ale korzyści z jej spożywania są nie do przecenienia. Mąkę kasztanową wyróżnia delikatnie orzechowy i słodki smak, ładny brązowy kolor, jaki nadaje potrawom po ugotowaniu a przede wszystkim cenne składniki w niej zawarte.

rozsypane kasztany z białą łyżką
Mąka kasztanowa powstaje w wyniku mielenia kasztanów jadalnych

Krótko o mące kasztanowej i jej właściwościach

Największym atutem mąki kasztanowej jest to, że nie zawiera glutenu. W ten sposób staje się idealnym składnikiem potraw dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, chorych na celiakię lub po prostu tych, którzy z pewnych powodów chcą wyeliminować gluten ze swojej diety. Mąka wytwarzana z kasztanów, w przeciwieństwie do innych bezglutenowych mąk, zawiera bogactwo składników odżywczych i wyróżnia się niską zawartością tłuszczu.

W jej składzie znajduje się białko, niezbędne aminokwasy i błonnik, który usprawnia pracę jelit, a także gwarantuje uczucie sytości. Dodatkowo mąka kasztanowa zawiera również witaminę E, witaminy z grupy B, potas, fosfor i magnez (pierwiastki, których często brakuje w produktach bezglutenowych).

Mąka kasztanowa to również produkt polecany sportowcom. Węglowodany i błonnik w niej zawarte dostarczają dużo energii i wspomagają wzrost kości i narządów.

mąka kasztanowa
Mąka kasztanowa

Jak stosować mąkę kasztanową?

Mąka kasztanowa ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Można ją stosować samodzielnie, ale z uwagi na jej zwartą konsystencję, częściej stosowana jest w mieszankach z innymi, neutralnymi mąkami (na przykład mąką ryżową).

  • Ze względu na swój lekko słodkawy, kasztanowy smak, mąka ta stosowana jest zwykle do wyrobu produktów cukierniczych, przygotowania ciast, kruchego ciasta, naleśników czy muffinek.
  • Mąka kasztanowa doskonale współgra z czekoladą, miodem, suszonymi owocami, orzechami (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały), przyprawami (np. cynamon) i owocami (jabłko, gruszka, pomarańcza).
  • Można ją również wykorzystywać do zagęszczania zup i sosów, szczególnie w daniach z drobiu lub dziczyzny, z którymi bardzo dobrze się komponuje.

Opakowanie Go4Taste

Mąka kasztanowa - 500g bezglutenowa – cena : 22,00 zł

Kup mąka kasztanowa sklep go4taste

Jakie proporcje mąki kasztanowej?

Mąka kasztanowa niezwykle rzadko stosowana jest w czystej postaci. Zazwyczaj do przygotowywania ciast i innych wypieków miesza się ją z różnymi rodzajami mąk. Przeważnie zawartość mąki kasztanowej stanowi 30-50% całej mieszanki.

Przy przygotowywaniu chleba mąka kasztanowa musi być koniecznie połączona z jedną lub kilkoma innymi mąkami i nie może stanowić więcej niż 30% mieszanki, inaczej wypiek się nie uda. Warta uwagi jest również mąka migdałowa.

Proporcje mąki kasztanowej do wykorzystania w przepisach.

  • Placki lub naleśniki z mąki kasztanowej: 50% mąki kasztanowej, 50% mąki pszennej (wersja wegańska z mlekiem migdałowym lub wodą),
  • Ciasto na muffinkę z mąki kasztanowej: 30% mąki kasztanowej i 70% zwykłej mąki,
  • Kruche ciastko na słodko z mąką kasztanową: 250g przesianej mąki kasztanowej, 150g roztopionego masła, 1 jajko, 70g brązowego cukru trzcinowego, 50g proszku migdałowego i 60ml wody (dodać wody, jeśli jest zbyt kruchy),
  • Placek z ciasta kasztanowego: mąkę pszenną zamień na 100% mąki kasztanowej,
  • Ciasto na pizzę z mąki kasztanowej: 10% mąki do pizzy (pszennej) zastąpić mąką kasztanową,
  • Sos z mąki kasztanowej do dziczyzny: 100% mąki kasztanowej do zastąpienia mąki pszennej lub skrobi.

Przepisy z mąką kasztanową

Zapraszamy do naszego działu PRZEPISY, gdzie znajdziecie pomysły na dania i wypieki z mąką kasztanową w roli głównej.

Powiązane wpisy

W kategorii:Mąki

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Mąki
  • Miody
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jaki ryż do paelli?

Jaki ryż do paelli?

Paella to jedna z tradycyjnych potraw kuchni hiszpańskiej, a jej ojczyzną jest Walencja. Sekret ...

Czytaj więcej

Copyright© 2022 · Brunch Pro by Feast Design Co.