Mąka kokosowa jest bezglutenowym zamiennikiem mąki pszennej. Ma wiele zastosowań w kuchni. Jak stosować mąkę kokosową?
Jak zrobić mąkę kokosową?
Mąka kokosowa to produkt, który nie zawsze możesz kupić w supermarkecie. Co zrobić, gdy akurat nie masz pod ręką mąki kokosowej, a potrzebujesz jej do przepisu? Możesz przygotować własną mąkę kokosową. Do zrobienia tej bezglutenowej mąki potrzebne ci będzie odpowiednia ilość niesiarkowanych wiórków kokosowych, woda i dobry młynek lub blender.
Z czego najlepiej zrobić mąką kokosową? „Jak to z czego? To proste — z wiórków kokosowych”. To z pewnością pierwsza odpowiedź, jaka przychodzi nam na myśl. Tymczasem wiórki kokosowe nie są idealnym surowcem na mąkę kokosową z jednego powodu — dostępne w sklepach wiórki kokosowe zawierają wyższą zawartość tłuszczu.
Co oznacza to, że przygotowanie mąki z kokosowej nie jest możliwe? Oczywiście, że nie. Musimy tylko wstępnie obrobić wiórki kokosowe w taki sposób, aby usunąć z nich maksymalnie najwięcej tłuszczu.
Mąka kokosowa zrobiona bezpośrednio z wiórków kokosowych kupionych w sklepie będzie zawierać więcej tłuszczu, a tym samym będzie bardziej kaloryczna.

Mąka kokosowa z wiórków kokosowych (przepis)
Co przygotować?
- blacha i papier do pieczenia
- blender, młynek elektryczny lub robot kuchenny
- gaza
Składniki:
- wiórki kokosowe (200 g)
- szklanka wody
- Wiórki należy wsypać do blendera (najlepiej typu kielich) i zalać gorącą wodą. Następnie mieszamy wiórki i blendujemy przez kilka minut. W ten sposób pozbywamy się części tłuszczu, który zawarty jest w wiórkach kokosowych.
- Następnie układamy wiórki do gazy i wyciskamy, aby pozbyć się całej wody.
- Rozgrzewamy piekarnik do ok. 100 stopni.
- Wyciśnięte wiórki kokosowe rozkładamy równomiernie na papierze, na blasze.
- Wkładamy blachę do piekarnika na 2-3 godziny. W tym czasie co pewien czas mieszamy wiórki, aby równomiernie się suszyły.
- Po zakończeniu procesu suszenia pozostawiamy wiórki do ostygnięcia. Sprawdzamy, czy są suche, a następnie umieszczamy je ponownie w blenderze/młynku.
- Mielimy wiórki do momentu uzyskania delikatnej konsystencji proszku.
Czy mąkę kokosową można jeść na surowo?
Tak. Podobnie jak mąki wykonane z orzechów można jeść na surowo. Dzięki temu jest świetną bazą do wegetariańskich i wegańskich deserów RAW – wystarczy je przygotować, włożyć do lodówki na kilka godzin i już można je jeść. Pamiętaj, że jeśli w przepisie pojawia się mąka kokosowa, to nie można jej zamienić na żadną inną.
Ciasto z mąki kokosowej – proporcje
Mąka kokosowa jest mąką dość ciężką, ale jednocześnie puszystą. Nie jest tak wyrafinowana jak mąka uniwersalna. Ponieważ mąka kokosowa jest ciężka, pomieszana z sosami w celu ich zagęszczenia może powodować powstawanie grudek. Jeżeli to ci nie przeszkadza, śmiało po nią sięgaj.


Zasadą jest zastąpienie mąki pszennej tylko 20 % mąki kokosowej.
Mąka z kokosa staje się gęsta i podczas pieczenia wchłania dużo wilgoci. Aby zrekompensować brak równowagi wilgoci, spróbuj dodać 2 łyżki dodatkowego płynu na każde 2 łyżki mąki kokosowej, którą zastąpisz zwykłą mąką. Mąka kokosowa może mieć tendencję do zbrylania się, więc przed odmierzeniem i wymieszaniem jej, należy ją roztrzepać widelcem. Użyj również większej ilości jajek, aby nadać wypiekom odpowiednią strukturę i wilgotność. Najlepiej jest dodać żółtka do mąki kokosowej i innych suchych składników, i oddzielnie ubić białka jajek, a następnie je połączyć, aby wypieki były lżejsze.
Mąka z kokosa bardzo dobrze łączy się z innymi alternatywnymi mąkami, takimi jak mąka migdałowa, mąka z orzechów laskowych, mąka z manioku i skrobia z tapioki. Wówczas uzyskasz najlepszy smak i właściwości podczas pieczenia.
Mąka kokosowa do panierowania
Mąkę kokosową można stosować do panierowania zarówno mięsa, jak i ryb. Możesz ją zastosować również do panierowania warzyw. Do panierki najczęściej zaleca się stosowanie 2-3 łyżek mąki kokosowej. Na ogół stosowana jest w przepisach jako bezglutenowy zamiennik mąki pszennej.
Mąka kokosowa do zagęszczenia sosów
Mąka kokosowa świetnie sprawdzi się do zagęszczania sosów. Szybko zwiększa ich gęstość, dlatego warto rozpocząć od dodawania niewielkich ilości. Jedna łyżeczka mąki kokosowej może zamienić sos w budyń.
Proste przepisy na zastosowanie mąki kokosowej
Gofry z mąki kokosowej
Są smaczną bezglutenową odmianą tradycyjnej potrawy. Jest to świetna propozycja dla osób, które lubią je jeść na śniadanie.
Składniki:
- 2 jaja rozmiar L,
- ¼ szklanki + 2 łyżki mleka (może być roślinne),
- ¼ szklanki mąki kokosowej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej gofrownicę.
- Posmaruj ją delikatnie olejem.
- Do miski rozbij jaja i dodaj do nich mleko. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Delikatnie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste.
- Wylewaj do rozgrzanej gofrownicy. Piecz około 10 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij gofra z urządzenia.

Chleb z mąki kokosowej
Chleb z mąki kokosowej jest idealną propozycją dla osób będących na diecie keto. Świetnie zastępuje klasyczne pszenne pieczywo.
Składniki:
- 50 g mąki kokosowej,
- 5 jaj,
- 100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego,
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Jaja i olej ubij na jednolitą masę.
- W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Do masy jajeczno-olejowej dodaj suche składniki.
- Masę przelej do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia keksówki
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz około 45 minut.
Ciasteczka z mąki kokosowej
Ciasteczka z mąki kokosowej są zdrową alternatywą. Jest to idealna propozycja na 2 śniadanie.
Składniki:
- ½ mąki kokosowej,
- ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- ¼ szklanki płynnego miodu,
- ¼ łyżeczki nasion wanilii,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów lub czekolady.
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszaj na gładką masę wszystkie płynne składniki.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Do masy dodawaj powoli sypkie składniki. Początkowo ciasto może wydawać się rzadkie. Jak mąka kokosowa wchłonie płyn, to ciasto zrobi się bardziej zwarte.
- Formuj ciastka za pomocą łyżeczki i nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 190°C przez 12-14 minut.

Naleśniki z mąki kokosowej
Są bezglutenową alternatywą dla zwykłych naleśników. Można je również stosować w diecie keto. Są lekkie i smaczne. Mają neutralny smak, dlatego mogą być serwowane na słodko lub słono. W diecie keto zamiast mleka możesz użyć rozcieńczoną śmietankę.
Składniki:
- 3 jaja rozmiar L,
- ½ szklanki + 2 łyżki mleka (może być roślinne),
- ¼ szklanki mąki kokosowej.
Sposób przygotowania:
- Jaja wbij do miski, dodaj mleko. Ubijaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do ubitych jaj dodaj mąkę kokosową. Ubijaj do uzyskania jednolitej masy.
- Pozostaw ciasto do zgęstnienia na około 2 minuty.
- Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość tłuszczu.
- Smaż po około 2 min z każdej strony.
Muffinki z mąki kokosowej
Babeczki świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęcie dla dzieci, a nawet dorosłych. Muffinki z mąki kokosowej są bardzo delikatne i mogą być stosowane w diecie keto.
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 4 jaja rozmiar L,
- ½ szklanki cukru lub 1 ½ szklanki stewii,
- 1 łyżeczka nasion wanilii,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Przelej mleczko kokosowe do miski. Ubijaj do uzyskania delikatnej gładkiej masy.
- W innej misce ubij jaja i dodaj do mleczka kokosowego oraz cukier i wanilię. Następnie dodaj mąkę, sól i sodę. Wymieszaj.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste (trudne do wymieszania), to dodaj łyżkę lub dwie wody.
- Piecz 18-20 min w temp. 190°C.
Babka z mąki kokosowej
Babka kojarzy się przede wszystkim ze świętami Wielkanocnymi. Jest to bardzo szybkie ciasto, które możesz upiec, gdy pojawią się niespodziewani goście.
Składniki:
- 10 jaj,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka nasion wanilii,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 ½ szklanki mąki kokosowej,
- 2 łyżki skrobi trzcinowej,
- 1 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę.
- Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mleczko kokosowe. Ponownie wymieszaj na jednolitą masę.
- W osobnej misce przygotuj suche składniki: mąkę kokosową, skrobię, sól i proszek do pieczenia.
- Dodaj powoli suche składniki do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie.
- Dodaj ubite białka. Ponownie wymieszaj.
- Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz w temp. 190°C przez około 45 min.
Omlet z mąki kokosowej
Omlet z mąki kokosowej jest idealnym daniem na śniadanie, np. w diecie keto. Można do niego dodać dowolne dodatki.
Składniki:
- 2 jaja rozmiar L,
- 1 łyżka mąki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywno. Dodaj żółtka i sól. Ponownie ubij.
- Delikatnie wymieszaj z mąką kokosową.
- Patelnie rozgrzej. Posmaruj odrobiną tłuszczu.
- Wylej masę na patelnię. Smaż po obu stronach przez kilka minut.